Belépés
vorosrozsa66.blog.xfree.hu
"Nyisd ki a szemed a szépségnek körülötted, nyisd meg az elméd az élet csodáinak, nyisd meg a szíved azoknak, akik szeretnek és mindig légy hű önmagadhoz!&... Drót Erika
1966.11.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Amit egy kertésznek a különböző talajtakaró típusokról tudni
  2018-11-14 08:54:19, szerda
 
   
  Amit egy kertésznek a különböző talajtakaró típusokról tudnia kell


A mulcsként is emlegetett talajtakarók a kertészek csodafegyverei közé tartoznak. Sokan előszeretettel alkalmazzák őket pozitív hatásaik és/vagy kinézetük miatt. A következőkben megismerkedhetsz a legnépszerűbb talajtakaró fajtákkal, és hogy mikor melyeket érdemes alkalmazni. Mielőtt azonban belevágnánk, vessünk egy rövid pillantást a talajtakarók két nagy kategóriájára, és az ezek közötti különbségekre.







A talajtakarók két nagy kategóriája

A mulcsoknak két kategóriáját különböztetjük meg - beszélhetünk organikus, vagyis szerves, illetve szervetlen talajtakarókról. Az organikus talajtakarók szerves alapanyagokból (falevelek, komposzt, szalma, levágott fű, fűrészpor, stb.) készülnek, ami azt jelenti, hogy idővel belebomlanak majd a talajba.


A szervetlen, tehát nem organikus talajtakarók - nem meglepő módon - olyan anyagokból állnak, amelyek természetes úton nem bomlanak le. Ide tartoznak a műanyagok, a kavicsok, a gumik és egyéb mesterséges, vagy természetes, de nem lebomló anyagok is. Mindkét kategóriának megvannak az előnyeik és hátrányaik is - nézzük most ezeket.


A különböző talajtakaró-kategóriák előnyei és hátrányai

Az alábbi előnyök és hátrányok ismeretében könnyebben eldöntheted majd, hogy milyen talajtakarót szeretnél használni. Ne feledd, hogy az éghajlatod, költségvetésed, elszántságod és szakértelmed is szerepet játszik majd a döntésben.


Organikus talajtakarók

Az organikus talajtakarók a legtöbb kertész számára ideális megoldásnak számítanak, hiszen több előnnyel járnak, mint a szintetikus opciók. A szerves anyagokból készült mulcsok természetes módon lebomlanak, ami fontos tápanyag-utánpótlást jelent a talaj, és ezzel a növények számára. Az organikus talajtakarók hőszigetelőként is hatnak, és segítenek leszorítani a gyomokat is.


Legnagyobb előnyük egyben legnagyobb hátrányuk is, hiszen idővel szép lassan ,,eltűnnek", így rendszeresen pótolni kell őket. Ezen kívül ideális búvóhelyet biztosítanak a talaj menti kártevők számára is.


Szervetlen talajtakarók

Ide tartoznak azok a természetes (pl. kavicsok) és mesterséges (pl. gumi, műanyag) talajtakarók, amelyek nem képesek lebomlani a természetben. Legnagyobb előnyük, hogy lényegesen ritkábban kell cserélni őket, mint az organikus alternatívákat. Ezen tulajdonságuk teszi olyan népszerűvé őket nagyobb méretű felhasználásra is, például termelői vagy ipari szinten.


Értelemszerűen a mesterséges és más, nem szerves talajtakarók semmilyen tápanyaggal nem gazdagítják a talajt, hiszen nem bomlanak bele, némelyikük pedig egyenesen meggátolja, hogy bizonyos természetes tápanyagok eljussanak a talajba. Az ilyen mulcsok általában drágábbak is és körülményesebb lefektetni őket. Az organikus opciókkal ellentétben nem minden szervtelen talajtakaró képes leszorítani a gyomokat, ráadásul jóval nehezebb új növényeket telepíteni egy olyan ágyásra, ami ilyen anyagokkal van letakarva (például egy műanyag fóliával).







A legjobb organikus talajtakarók

Nehéz kijelenteni, hogy melyik A legjobb organikus talajtakarók, hiszen - mint ahogy azt feljebb is említettük - a választás sokban függ majd szükségleteidtől és hogy mennyi pénzt fordítanál rá.


1. Levél talajtakaró

A leveles talajtakaró egy olcsó választás, különösen azokban a kertekben, amelyekben néhány fa is áll. Az összegyűjtött leveleket takarás előtt fel kell aprítani (vagy már egy olyan céleszközzel összeszedni őket, ami el is végzi ezt). Ez a leveles megoldás legnagyobb hátulütője - az extra lépés. Leveles talajtakaró alkalmazásakor fontos észben tartani, hogy nem szabad túl vastag réteget alkalmazni, ugyanis sűrűsége miatt túl kevés levegőt enged bejutni a talajba, illetve túl sok nedvességet tart abban, ami károsíthatja a gyökereket.


2. Szalma talajtakaró

A szalmatakaró különféle gabonafélék száraiból áll. Egy népszerű, elterjedt opció, amit előszeretettel alkalmaznak zöldségkertekben. A búzaszárból készült takarókat a legegyszerűbb beszerezni (a legtöbb helyen), de ha teheted, válassz rizsből készült takarókat, mert ezek közé ritkábban keverednek gabonamagok.


3. Komposzt

A komposztot nem hiába emlegetik ,,fekete arany" néven is. Ez az organikus massza fantasztikus talajtakaró lehet zöldségkertedbe. Ha még nincs komposzthalmod otthon, akkor mindenképpen kezdj el egyet, hogy ne menjenek kárba a különböző konyhai maradékok és szerves kerti hulladékok


4. Fű talajtakaró

Ez a talajtakaró levágott fűből készül - egyszerű, ugye? A fűszálak egy jó adag tápanyagot tartalmaznak (többek között a növények fejlődéséhez szükséges kálium, nitrogén és foszfor formájában), így ideálisak a legtöbb ágyásra, és általában mindenhol hozzájuk lehet jutni.







5. Kő talajtakaró

Ezt a fajta talajtakarót leggyakrabban design célokból alkalmazzák, hiszen az ízlésesen elrendezett kövek sokat dobhatnak egy kert megjelenésén. Előszeretettel használják ipari szinten is, hiszen minimális karbantartást igényel, és hatékonyan leszorítja a gyomokat is. Viszonylag olcsó is, és biztonságos megoldásnak számít olyan földrészeken, ahol a száraz forróságban nagy a természetes tüzek veszélye. Mint minden szervetlen talajtakaró, úgy ezek sem szolgáltatnak semmilyen tápértéket a talaj számára.


6. Üveg talajtakaró

Az üveges opció meglehetősen költségbarát tud lenni, ha van néhány felesleges üvegtárgyad otthon, amiket feláldoznál erre a célra. Az üveg egyébként nagyon drága tud lenni, ezért ez az alternatíva csak akkor javasolt, ha tényleg otthoni tárgyakat használsz fel rá (különösen ha nagyobb területekről van szó).


Az üveg természetesen nem bomlik le és táplálja a talajt, de remekül illeszkedik a modern kertek látványvilágába, és rengeteg kreativitásra ad lehetőséget. Az üvegen táncoló napsugarak különösen szépek tudnak lenni. Ha az üvegdarabkák mellett döntesz, egyrészt győződj meg róla, hogy a háziállatok és gyerekek ne férhessenek hozzájuk, másrészt pedig fedd le a talajt egy réteg műanyaggal, hogy a szilánkok ne csúszhassanak bele (pl. az esőzések során).


7. Műanyag fólia talajtakaró

Ezt a fajta takarót gyakran használják ipari és termelői környezetben, különösen érzékenyebb zöldségek és gyümölcsök alatt. A műanyag olcsó, könnyedén lefektethető és egyszerűen fel is szedhető. Nagyon hatékony a gyomok leszorítására is. A vékony rétegek nem nyomják maguk alatt a talajt, és segítenek, hogy az minél több nedvességet tarthasson magában.


Persze nincs talajtakaró hátrányok nélkül - a műanyag fóliák például nem alkalmasak bizonyos hidegebb éghajlatokat kedvelő növényekre. A hosszabb gyökerű növények általában nem képesek elegendő vízhez hozzájutni, ha műanyaggal takarják le őket, hiszen mind az esővizet, mind a talaj feletti öntözőrendszerekből származó nedvességet felfogják.


8. Papír talajtakaró

A papír talajtakarók használatakor fontos odafigyelni rá, hogy az alapanyag ne tartalmazzon színes tintát, és ne legyen fényes felületű. A papíros alternatíva - a kutatások szerint - akkor a leghatékonyabb, ha egy réteg széna alatt helyezik el azt a gyomok leszorítása céljából. Egyébként önmagában nem ajánlott használni.

 
 
0 komment , kategória:   KERTI ÖTLETEK  
Címkék: zöldségkertekben, szükségleteidtől, megismerkedhetsz, talajtakarókról, zöldségkertedbe, látványvilágába, hőszigetelőként, alapanyagokból, előszeretettel, különböztetjük, körülményesebb, értelemszerűen, költségvetésed, alternatívákat, felhasználásra, komposzthalmod, alkalmazásakor, leghatékonyabb, csodafegyverei, kategóriájára, különbségekre, használatakor, legegyszerűbb, leszorítására, természetesen, összegyűjtött, szolgáltatnak, tulajdonságuk, karbantartást, legnépszerűbb, csúszhassanak, következőkben, kreativitásra, leggyakrabban, területekről, talajtakarók, különböző talajtakaró, kertészek csodafegyverei, következőkben megismerkedhetsz, legnépszerűbb talajtakaró, rövid pillantást, ezek közötti, organikus talajtakarók, alábbi előnyök, legtöbb kertész, szintetikus opciók, szerves anyagokból, növények számára, talaj menti, organikus alternatívákat, ilyen mulcsok, organikus opciókkal,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szabolcska Mihály – Ákác...  Ágai Ágnes – Csendélet  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Popper Péter szavai  Reménység és erő Krisztustól e...  Mai harmónia kártyám  A Megváltó szolgálatában  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  A másik dolog,  Rátalálsz  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Elköszönt  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Esti kép  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Lóhere  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Alázat  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Adakozás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  s immár én is felragyogva, ért...  Csak a fogyatkozás látható  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Örülök, hogy látlak!  Png lepke  Akik bántanak téged  Akarat  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Akarat  Leonardo da Vinci gondolata  Lóhere  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Kellemes délutánt kívánok  Akarat  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Png nő  Julian Brass gondolata  Png rózsa csokor  Jó éjszakát  Gonosz démon-álarc  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Mai harmónia kártyám  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Png nő 
Bejegyzés Címkék
különböző talajtakaró, kertészek csodafegyverei, következőkben megismerkedhetsz, legnépszerűbb talajtakaró, rövid pillantást, ezek közötti, organikus talajtakarók, alábbi előnyök, legtöbb kertész, szintetikus opciók, szerves anyagokból, növények számára, talaj menti, organikus alternatívákat, ilyen mulcsok, organikus opciókkal, olyan ágyásra, műanyag fóliával, legjobb organikus, választás sokban, leveles talajtakaró, olcsó választás, összegyűjtött leveleket, olyan céleszközzel, leveles megoldás, extra lépés, szalmatakaró különféle, búzaszárból készült, legegyszerűbb beszerezni, legtöbb helyen, organikus massza, különböző konyhai, talajtakaró levágott, növények fejlődéséhez, legtöbb ágyásra, fajta talajtakarót, ízlésesen elrendezett, kert megjelenésén, száraz forróságban, természetes tüzek, talaj számára, üveges opció, üveg egyébként, alternatíva csak, üveg természetesen, modern kertek, üvegen táncoló, üvegdarabkák mellett, réteg műanyaggal, esőzések során, fajta takarót, műanyag olcsó, gyomok leszorítására, vékony rétegek, minél több, műanyag fóliák, hosszabb gyökerű, talaj feletti, papír talajtakarók, papíros alternatíva, kutatások szerint, réteg széna, gyomok leszorítása, zöldségkertekben, szükségleteidtől, megismerkedhetsz, talajtakarókról, zöldségkertedbe, látványvilágába, hőszigetelőként, alapanyagokból, előszeretettel, különböztetjük, körülményesebb, értelemszerűen, költségvetésed, alternatívákat, felhasználásra, komposzthalmod, alkalmazásakor, leghatékonyabb, csodafegyverei, kategóriájára, különbségekre, használatakor, legegyszerűbb, leszorítására, természetesen, összegyűjtött, szolgáltatnak, tulajdonságuk, karbantartást, legnépszerűbb, csúszhassanak, következőkben, kreativitásra, leggyakrabban, területekről, talajtakarók, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 18977 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1492
  • e Hét: 3163
  • e Hónap: 13516
  • e Év: 72769
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.