2018-11-19 20:53:09, hétfő
|
|
|
|
|
|
Csodákra képes a bodzatea, amennyiben helyesen készítjük el!
A sárgás árnyalatban, pollentől duzzadva pompázó bodzavirággal egy sor betegséget lehet megelőzni, meggyógyítani. Akár a herpeszt, ízületi gyulladást, légúti betegségeket, belső gyulladásokat, bőrirritációkat lehet gyógyítani, ha megfelelő módon készítünk belőle teát. Vízhajtó hatása mellett segít a méreganyagoktól is megszabadulni.
Úgy a bodza virága, mint annak levelei hiperozidokat és izokvercitint is tartalmaz. A virágokban még vannak glikozoidok, szaponinok, tanninok, pektinek, természetes olajok, de megtalálható benne még a C-vitamin, és több hasznos ásványi só is. Csakis a bodza virágát és gyümölcsét lehet belsőleg is fogyasztani. A levelei mérgezőek, belőlük rovarirtó szert szoktak készíteni.
A tea egészségvédő hatásai:
Remek ellenszere a grippés, meghűléses, influenzás betegségeknek, csillapítja a lázat, felszabadítja a légutakat. A gyümölcseinek érzéstelenítő hatásuk van, a székrekedéstől szenvedőkön is segítenek, de akik ízületi gyulladástól, reumától szenvednek, azoknak is enyhíti a kellemetlen tüneteket. A virág és a termés is egyaránt segít a daganatos megbetegedések megelőzésében. Erősíti az immunrendszert, elűzi a bélférgeket, segít az elhízás elleni küzdelemben is, de a bodzateás, illetve tinktúrás borogatás segít megszabadulni a narancsbőrtől is.
A tea elkészítése:
Egy kanál bodzavirágot tegyünk bele 250 ml forró vízbe, majd az edényt 5 percig födjük le. Ezután szűrjük le, és ha akarjuk, mézel édesíthetjük. Étkezések után, tehát naponta háromszor fogyasszunk egy bögrével a finom teából. Amennyiben megfáztunk, akkor napi 6-8 bögrével is meg lehet inni, de mindössze 3-4 napig szabad ekkora mennyiségben alkalmazni a gyógykúrát. A főzetet 50 gramm virágból kell elkészíteni, amelyet 3 percen keresztül kell főzni.
A bodzafa kérgéből is lehet főzetet készíteni, két marék héjat egy liter vízbe addig kell főzni, amíg fél liter nem marad a fazékban. Ezt le kell szűrni, majd három egyenlő részre kell osztani. Minden étkezés után egy adagot igyunk meg.
Vigyázat!
A nyers levelek és a nyers gyümölcsök mérgező glikozoidokat tartalmaznak. Ki kell kérni az orvos véleményét, mielőtt bármit is készítetnénk belőlük.
A bodzateát nem szabad 10 napnál tovább inni, azután is 5 nap szünetet kell tartani, ezután indulhat újra csak a fogyasztása.
|
|
|
0 komment
, kategória: EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD |
|
Címkék: bőrirritációkat, méreganyagoktól, megbetegedések, immunrendszert, székrekedéstől, bodzavirággal, felszabadítja, gyümölcseinek, megelőzésében, glikozoidokat, meggyógyítani, érzéstelenítő, gyulladásokat, megszabadulni, hiperozidokat, narancsbőrtől, izokvercitint, betegségeknek, megtalálható, édesíthetjük, bodzavirágot, betegségeket, egészségvédő, mennyiségben, gyulladástól, készítetnénk, tartalmaznak, elkészíteni, természetes, glikozoidok, fogyasszunk, elkészítése, bélférgeket, csillapítja, küzdelemben, árnyalatban, sárgás árnyalatban, bodza virága, bodza virágát, levelei mérgezőek, gyümölcseinek érzéstelenítő, székrekedéstől szenvedőkön, kellemetlen tüneteket, daganatos megbetegedések, elhízás elleni, kanál bodzavirágot, finom teából, bodzafa kérgéből, liter vízbe, adagot igyunk, nyers levelek, nyers gyümölcsök,
|
|