Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
„Már megvan a repülőjegyem”
  2015-04-30 20:19:31, csütörtök
 
  Sokan már rögtön érettségi után külföldre mennek. Ráadásul van olyan fiatal, aki azon gondolkodik, valaha visszaköltözzön-e még Magyarországra?





,,Már megvan a repülőjegyem"


Az írás a Népszabadság 2015. 04. 30. számában jelent meg.



Boda András
Népszabadság

Egy nemrégiben közzétett felmérés szerint egyre többen, elsősorban fiatalok készülnek külföldre tanulni, dolgozni. Menni vagy maradni? -kérdeztünk végzős diákokat egy fővárosi gimnáziumban és egy szakközépiskolában. Bár többen adnak egy esélyt hazájuknak, sokan vélik úgy, a valódi dilemma inkább az: visszajönnek-e még valaha?
hirdetés

- Nekem már megvan a repülőjegyem, a suli után megyek ki Angliába - mondja Ottó, a Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola egyik végzős diákja, amikor őt és évfolyamtársait arról kérdezzük, hol, miként képzelik el jövőjüket. Az orrpiercinges srác gyorsan hozzáteszi, a nyáron még csak ,,előkészíti" a terepet, de ha minden a tervei szerint alakul, és sikerül a felvételi, akkor ősszel már hosszabb távra megy: kint tanulna kriminológiát. Mint mondja, mindenképp szeretett volna külföldi tapasztalatokat szerezni, de mivel itthon épp most került veszélybe az a szak, ami előfeltétele a kriminológia hallgatásának, előrébb hozta az utazást.
Végzősök a Radnótiban. Sokan útnak indulnak, de abban bizonytalanok, mikor jönnek haza
Végzősök a Radnótiban. Sokan útnak indulnak, de abban bizonytalanok, mikor jönnek haza
Reviczky Zsolt

Évfolyam- és osztálytársai kivétel nélkül azt állítják: bár foglalkoztatja őket a külföldi tanulás és munka, előbb itthon próbálnának boldogulni.



- Azt tervezem, hogy a suli után egy évet dolgozok informatikai területen, közben pedig elvégzek egy OKJ-s szoftverfejlesztői tanfolyamot. Jövőre aztán szeretnék egyetemre menni mérnök-informatikus szakra - mesél a terveiről Ádám. - Azért döntöttem így, mert gyakorlatot talán nehezebb szerezni, mint diplomát. Így talán később könnyebben találok majd állást. Külföldre csak akkor megyek, ha itthon nem lesz munkám.

Míg a szakközépiskolás fiatalok körében jobbára ,,B terv" a kivándorlás, addig az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnáziumban megkérdezett diákok többségénél sokkal inkább az a dilemma:

visszajönnek-e még?

Árulkodó, hogy a beszélgetésen részt vett nyolc diák közül hatan már az idén ősztől szinte bizonyosan külföldön tanulnak tovább. Bence például Abu-Dzabiba utazik, hogy ösztöndíjasként egy amerikai egyetem kihelyezett szakán tanuljon villamosmérnöknek. Osztálytársnője, aki kéri, keresztnevét se írjuk le, Angliába indul: két testvéréhez hasonlóan ő is külföldön tanul tovább. A kiköltözők közgazdásznak, informatikusnak, építésznek, pszichológusnak készülnek. Bálint az egyetlen, aki határozottan állítja: biztosan marad.
hirdetés

- Mérnök-informatikusnak készülök, de levelezőn szeretnék teológiát is hallgatni, mert ez is érdekel - mondja a fiú, és gyorsan hozzáteszi: - Nem csak a teológia miatt maradnék. Mérnökként itt is lehet boldogulni, szeretek itt élni, és kint soha nem lesz olyan, mint ha ott születtél volna. Ráadásul szerintem nagyon sokan tévednek, hiszen

Nyugat-Európa sem az a tökéletes hely, mint aminek azt sokan gondolják.

Bálint utóbbi szavaira hevesen reagálnak társai: szerintük az ma nem kérdéses, hogy hol jobb tanulni, dolgozni, élni - és a jövedelmi különbségeket csak sokadik érvként hozzák fel Nyugat-Európa mellett. ,,Azt utálom a legjobban, hogy nálunk elsősorban a kapcsolatok határozzák meg a jövőt. Azt, hogy legtöbbször nem a teljesítményen, a tudáson, hanem az ismerőseiden múlik, kapsz-e munkát, s ha igen, akkor milyet" - mondja egyikük. Más azt említi: miközben dicsőítjük a magyar felsőoktatást, a nemzetközi rangsorokban a hazai egyetemek többsége egyre lejjebb csúszik. Szó esik még korrupcióról, igazságtalanságokról, az egyetemi autonómia csorbításáról, a tervezett újabb nemzeti konzultáció kapcsán még a bevándorlás ügye is előkerül. Peti, aki biológiát és pszichológiát tanulna Angliában, azon háborog: hülyének nézik az embereket, amikor ,,igen-nem típusú", ráadásul egymásnak ellentmondó kérdésekkel uszítanak a bevándorlók ellen. Dávid - akinél még kérdéses, Angliában tanul-e tovább - azt is megemlíti: nálunk akkor sem biztos, hogy egyről a kettőre lehet jutni, ha az ember belebetegszik a munkába, ezért

,,itthon maradni szélmalomharc".

A külföldre készülő diákok akkor bizonytalanodnak el csak kicsit, amikor felvetjük: nekik is lehetne szerepük abban, hogy alakítsák az országot. Többen is elismerik, lehet felelősségük ebben, de saját terveikről, álmaikról sem mondhatnak le.

- Bizonyos szempontból túl sokat várnak a fiataloktól - mondja Ricsi, aki szintén Angliába készül.
hirdetés

- Én például haza akarok jönni,szeretnék itthon élni. De bevallom, azt most nem tudom megmondani, hogy úgy is visszajönnék-e, ha ezzel a jólétemet tenném kockára.
Ballagás, érettségi

A ma kezdődő középiskolai ballagások után hétfőn a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel megkezdődnek az idei érettségi vizsgák. Június 26-ig 1172 helyszínen mintegy 115 300 diák ad számot tudásáról, közölte az Oktatási Hivatal. (MTI)


http://nol.hu/belfold/mar-megvan-a-repulojegyem-1531231
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: bizonytalanodnak, szakközépiskolás, visszaköltözzön, tapasztalatokat, osztálytársnője, informatikusnak, évfolyamtársait, ösztöndíjasként, szakközépiskola, pszichológusnak, teljesítményen, magyarországra, foglalkoztatja, pszichológiát, beszélgetésen, csorbításáról, felsőoktatást, szélmalomharc, hallgatásának, különbségeket, kriminológiát, orrpiercinges, bizonytalanok, belebetegszik, közgazdásznak, osztálytársai, keresztnevét, gimnáziumban, visszajönnek, repülőjegyem, kriminológia, előfeltétele, informatikai, informatikus, megkérdezett, határozottan, nemrégiben közzétett, fővárosi gimnáziumban, esélyt hazájuknak, valódi dilemma, suli után, orrpiercinges srác, tervei szerint, kriminológia hallgatásának, külföldi tanulás, évet dolgozok, terveiről Ádám, szakközépiskolás fiatalok, beszélgetésen részt, idén ősztől, amerikai egyetem, kiköltözők közgazdásznak, Boda András, Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola, Reviczky Zsolt, ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnáziumban, Oktatási Hivatal,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ratkós beszületései a szereplő...  Az erdőterápia egészségre gyak...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Krisztinától  Karinthy Frigyes: Almafa  Facebookon kaptam  Szép estét  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Soli Deo gloria  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Virágvasárnap a húsvét előtti  Mire jók ?  Esti kép  Facebookon kaptam  A jó kedv a világon  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Az angyali üdvözlet  Facebookon kaptam  Nem hazudnak  Képes idézet !  Szívet megérintő . . .  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Most - segíts meg Mária ,  képre írva  képre írva  Haja van  Boldog virágvasárnapot minden...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 26  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Agárdi Gábor gondolata  Levél lány  Válaszok a halál után  Levél lány  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Inkább ad  Márciuzs 24.  Facebookon kaptam  Odaadja  Minden kedves látogatómnak sze...  Facebookon kaptam  Kosztolányi Dezső: A komédiás ...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Alvó kutyák  Facebookon kaptam  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  A csend aranyat ért  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sárkány  Úgy sajog ez a vad tavasz,  A máj egészségének javítása te...  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó baby  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Nem azt látja  Alvó kutya  Játékos kis cicák  Kosztolányi Dezső: A komédiás ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A pálma a győzelem és a diadal...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Nem hazudnak  Levél lány  Paul David Tripp Március 27  Levél lány  képre írva  Az út  A pálma a győzelem és a diadal...  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Nem azt látja  képre írva 
Bejegyzés Címkék
nemrégiben közzétett, fővárosi gimnáziumban, esélyt hazájuknak, valódi dilemma, suli után, orrpiercinges srác, tervei szerint, kriminológia hallgatásának, külföldi tanulás, évet dolgozok, terveiről Ádám, szakközépiskolás fiatalok, beszélgetésen részt, idén ősztől, amerikai egyetem, kiköltözők közgazdásznak, teológia miatt, jövedelmi különbségeket, kapcsolatok határozzák, ismerőseiden múlik, magyar felsőoktatást, nemzetközi rangsorokban, hazai egyetemek, egyetemi autonómia, tervezett újabb, bevándorlás ügye, bevándorlók ellen, kettőre lehet, ember belebetegszik, külföldre készülő, fiataloktól &#8211, jólétemet tenném, magyar nyelv, idei érettségi, bizonytalanodnak, szakközépiskolás, visszaköltözzön, tapasztalatokat, osztálytársnője, informatikusnak, évfolyamtársait, ösztöndíjasként, szakközépiskola, pszichológusnak, teljesítményen, magyarországra, foglalkoztatja, pszichológiát, beszélgetésen, csorbításáról, felsőoktatást, szélmalomharc, hallgatásának, különbségeket, kriminológiát, orrpiercinges, bizonytalanok, belebetegszik, közgazdásznak, osztálytársai, keresztnevét, gimnáziumban, visszajönnek, repülőjegyem, kriminológia, előfeltétele, informatikai, informatikus, megkérdezett, határozottan, felelősségük, ismerőseiden, népszabadság, korrupcióról, rangsorokban, középiskolai, megkezdődnek, visszajönnék, repulojegyem, írásbelikkel, tanfolyamot, ellentmondó, kérdésekkel, próbálnának, fiataloktól, szempontból, gondolkodik, kivándorlás, bevándorlók, gyakorlatot, testvéréhez, kihelyezett, bevándorlás, legtöbbször, konzultáció, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 34
  • e Hét: 2294
  • e Hónap: 19087
  • e Év: 152004
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.