Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Cseppben ismerszik meg a tenge
  2008-02-29 22:46:31, péntek
 
  VIM-et vásároltam Budán...



2008 február 29 - péntek, 14:46
Cseppben a tenger - avagy: Budapest alulnézetben...

Én most egy ilyen cseppet - elég fekete cseppet próbálok bemutatni Önöknek.
Állandóan időhiánnyal küzdő idegenvezetők azt sem tudják, miként mutassanak meg egy várost a legkevesebb idő felhasználásával.
Javaslom: vigyék csoportjukat Budapest egykor egyik legszebb területére, a XII. kerületi Dél-pályaudvarra. Ott hiteles keresztmetszetet kaphatnak hazánk egykor "épülő-szépülő" fővárosáról.

Kérem, jöjjenek velem a föld alá!
Ne kérdezzék tőlem, mit jelent, WIFI HUNGÁRIA! Az előkelő látszatot keltő négyszintes épület alaposan megfullasztja az embert, mert még a kevés kilását és valamikori jó levegőjét is elveszi az egyre keskenyebbé zsugorodó Vérmezőről. (Ha így írják, Hungária, tehát "á"-val, akkor nyilván magyaroknak épült fel ez a sznoboknak inkább való csupaüvegacél palota. De sebaj! Csupán néhány méterre már - gondolom én - kizárólag külföldieknek kínálnak mindenféle kacatot, ugyancsak előkelő a felirat:

SECOND HAND

- Semmi egyéb ez, kilósruha-turkáló - világosít fel egy szórólap-elosztó.
- Jó-jó, de mit jelent az a felírás? - faggatom.
- Tudja a rosseb - fogalmaz a hölgy emelkedetten. Ott szokok én is vásárolni, mindig kedden hoznak friss cuccot - avat be a titkába. (Hálából elfogadok tőle egy szórólapot, amely ingyen lebarnulásra invitál). Mint a fél-sorompók, úgy állnak az utasforgalomban keresztirányba kitárt karjaikkal a szórólapot osztogatók.

- Főnök! - térít magamhoz egy hang - barnaképű cigánygyerek áll előttem. Szerintem nem a szórólap reklámja alapján barnult le a képe. - Van egy spanglija? Adok neki egy kétszázast. Attól tartok ez kevés lehet, mert elfelejti megköszönni. Nem baj. Megyek tovább, szemlélődöm.

Az elvásott, kosztól ragadó lépcsőn végül lejutok egy köralakú térre, ahol a márványtábláról megtudom:

" ITT HARCOLT AZ ÖNKÉNTES BUDAI EZRED "

Egy öreg baka, aki a Vár-i kitörés egyik szerencsés túlélője volt, elmondta, ez volt az a budai ezred, akik elsőként pártoltak át az oroszokhoz '44 telén. "Áldásos" ténykedésük eredményeként többezer fiatalt deportáltak a szibériai Gulág táboraiba. E sereg egyik katonáját úgy hívták: GÖNCZ Árpád. Bizonyára hős volt, hiszen a rádió is bemondta...

"Vastagon, mint a guanó" - írhatta József Attila. Sehol egy takarító ember...A nagy költő ferencvárosi pályaudvara valószínűleg patyolattiszta volt a mai Délihez képest. Sej, pedig már egy generáció nőtt fel gőzösök nélkül itt. Elrettenek, amikor felfelé nézek. Az egykori Kádár-időket visszaidéző műkőlapok a pályaudvar teljes területén lógnak, fityegnek, igazán nemis tudom, miért nem esnek még le. Aztán a gesztenyesütő bácsitól megtudom, minden éjjel rendőrök lezárnak egy-egy szakaszt, és a falakat alpinista-módszerrel dolgozó munkások végigmustrálják. Amelyik kőlap "megadja magát", azt leverik. Mire eljön a reggel, már mehetnek is a munkába induló dolgozók...azaz...akinek van munkája...merthogy nem mindenkinek jut a munkából!
Ezt már a friss petrezselymet kínáló hölgytől tudom meg, aki tanárnő volt, aztán BKV ellenőrré képezték ki. Nem volt eléggé erőszakos, így onnan is kirúgták. Most mindenféle zöldséget árul, meg ami éppen adódik. Fejkendőjét gondosan előrehúzza a homlokára, nem akarja, hogy valamelyik diákja felismerje a forgatagban. Hej, pedig nem az ő szégyene!

A gesztenyés bácsitól nem messzire a 100 forintos bolt. (Volt idő, amikor a művészen megtervezett piroshasú százasért telekosár élelemmel mehettünk haza. Ez már a régmúlté). Ámde lehet itt a rég letűnt időből visszamaradt súrolószert, a hajdan közkedvelt V I M -et is kapni. Olcsó, jó tisztítószer volt hajdanán, nem volt ráírva a tudományosan bizonyított kémiai hatása, csupán - és most kapaszkodjanak meg: letisztította a kádat, mosogatót. Emlékszem akkoriban 2 forint 30 fillér volt az ára, ma ugyanaz a sárga papírhengerbe csomagolt kádtisztító 220 forintba kerül. Veszek belőle hamarjában.
Aztán elhaladok a koszos falakba elhelyezett, betört üvegű kirakatok mellett. Mindenhol csak lepusztulást, halál-előtti pillanatokat látok. Mintha minden agonizálna itt. Továbbra is "lógnak" fejem fölött a műkő-lapok, a lépcsőkről sok helyen hiányzik a csempe. Vígan él viszont a kínai élelem-árus, aki nehezen meghatározható levest ad ki papírpohárban. Lapos papírtányérban valami rizsás-gombóc, azt mondja, "Hangyák a fán!" - ez a neve. Elhiszem neki, ő csak tudja, hiszen befizeti az adót, ami az én nyugdíjamat gyarapítja. (Legalábbis ezt mondta Kiss Péter egykori munkaügyi miniszter néhány éve, és ha egy miniszter ezt kijelenti, az már csak úgy van, vagy nem? Egy miniszter nem hazudhat).
Búcsúzóul még betekintek a Metró lejáratához; öt-hat jegyvizsgálót látok, amint teli torokból röhécselnek valami viccen, miközben hot-dogot reggeliznek, az utasok becsületesen mutatják fel bérleteiket.

A féllábú koldus mögött betört kirakati ablaksor, bennük végtag nélkül és kicsavart lábakkal-kezekkel kirakati próbababák, obszcén firkával. A kiálló törött üvegcserepek csorba fűrészre emlékeztetnek.
Balesetveszély? Ugyan-ugyan! Ezen a címen be kéne záratni az egész indóházat. (Vagy az országot?)

Kedves kutyus csahol a kolduló ember mellett, láthatóan az egyetlen élőlény, aki jól érzi magát. A kutyust meg is lehet simogatni, illik adni néhány forintot a gazdinak is. Fogalmam nincs, mennyit illik adni, végül adok neki egy húszast. Ez se köszöni meg. Félek, nem tudom, mennyi a szokásos tarifa.
A koszlott lépcsőn felérve visszanézek a koldusra, aki éppen előveszi a mobilját. Egy szót azért elkapok: "Jelentkezem."
Talán a főnöke hívta, hogy ebédidő van már...vagy valaki jelentést vár tőle? Ez is benne lehet a pakliban...vagy én vagyok rosszhiszemű.
Mint valami zöld sziget emelkedik ki a sívárságból a Magyarok Boltja. Elérhető áron kaphatók zászlók, pólók, nemzeti jelvények. Bent példás rend, tisztaság. Bőséges választék.
A közeli zsibárustól - ott vettem a VIM-et is - angolnyelvű, dallamtalan zenéhez hasonló valami szól a rádióban. Az eladó látja, hogy a magyarboltból lépek oda:
- Ez a Lánchíd rádió - mondja, s várja a hatást. Nem tudok lelkesedni, a zeneszám angol nyelvű és én magyar vagyok.
A Metró lejárójánál a munkanélküliekből összeverbuvált és gyorstalpalón kiképzett ellenőrők most váltják egymást.
- Hallod, siess már a smárolással - sürgeti partnerét mögöttem egy jólöltözött leány - mindjárt indul a vonat.


Nem csupán a lelkekben, de a környezetünkben is egyre vastagabb a lerakódott szemét, kosz.
Javaslom, vegyen mindenki egy doboz VIM-et a kezébe, és kezdje ez sikálni-súrolni azt a tömérdek szennyet, amivel az utcákon és a lelkekben találkozik. Mert előbb-utóbb már bokáig érő trutymóban és szemétben fogunk gázolni.

(Czékus Jób Nemzeti Hírháló)

http://www.l88.hu/about2868.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: keresztmetszetet, felhasználásával, környezetünkben, márványtábláról, végigmustrálják, utasforgalomban, patyolattiszta, összeverbuvált, meghatározható, keresztirányba, kapaszkodjanak, balesetveszély, papírtányérban, emlékeztetnek, papírhengerbe, gesztenyesütő, megfullasztja, csupaüvegacél, letisztította, idegenvezetők, petrezselymet, külföldieknek, eredményeként, papírpohárban, jegyvizsgálót, gyorstalpalón, magyarboltból, alulnézetben, tisztítószer, tudományosan, cigánygyerek, emelkedetten, üvegcserepek, lebarnulásra, csoportjukat, megtervezett, ilyen cseppet, előkelő látszatot, kevés kilását, egyre keskenyebbé, sznoboknak inkább, hölgy emelkedetten, utasforgalomban keresztirányba, szórólapot osztogatók, szórólap reklámja, köralakú térre, márványtábláról megtudom, öreg baka, szibériai Gulág, takarító ember, nagy költő, generáció nőtt, WIFI HUNGÁRIA, HARCOLT AZ ÖNKÉNTES BUDAI EZRED, GÖNCZ Árpád, József Attila, Kiss Péter, Magyarok Boltja, Czékus Jób Nemzeti Hírháló,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Sokan azt tartják  A Megváltó szolgálatában  Paul David Tripp Április 19  Tavaszi kép  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Paul David Tripp Április 19  Albert Einsteinről  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Radikális szeretet  Hazára minden embernek szükség...  Sokan azt tartják  Illyés Gyula - Milyen hamar.  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Julian Brass gondolata  Png telefon  Png ház  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Esti kép  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Mindig jusson idő nevetni  A Megváltó szolgálatában  Jó éjszakát  Png csokor  Csak a fogyatkozás látható  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Png virág  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Sose bánj semmit  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Akarat  Nem számIt  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Leonardo da Vinci gondolata  Szívem  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Fekete István - Akác  Popper Péter szavai  Elköszönt  A másik dolog,  Még csak most kezdődik a nap  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Erdőn  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Garai Gábor - Takarítás  Szép estét kedves látogatóimna...  Mindig jusson idő nevetni  Albert Einstein gondolata  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Png rózsa csokor  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Kellemes délutánt kívánok  Png virág  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Akarat  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Alázat  Rátalálsz  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Bertolt Brecht -től idézet  Png virág  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
ilyen cseppet, előkelő látszatot, kevés kilását, egyre keskenyebbé, sznoboknak inkább, hölgy emelkedetten, utasforgalomban keresztirányba, szórólapot osztogatók, szórólap reklámja, köralakú térre, márványtábláról megtudom, öreg baka, szibériai Gulág, takarító ember, nagy költő, generáció nőtt, egykori Kádár-időket, pályaudvar teljes, gesztenyesütő bácsitól, munkába induló, friss petrezselymet, gesztenyés bácsitól, művészen megtervezett, hajdan közkedvelt, tudományosan bizonyított, sárga papírhengerbe, koszos falakba, kínai élelem-árus, utasok becsületesen, féllábú koldus, kiálló törött, egész indóházat, kolduló ember, egyetlen élőlény, szokásos tarifa, koszlott lépcsőn, szót azért, főnöke hívta, közeli zsibárustól, eladó látja, magyarboltból lépek, zeneszám angol, munkanélküliekből összeverbuvált, jólöltözött leány, lerakódott szemét, doboz VIM-et, tömérdek szennyet, lelkekben találkozik, keresztmetszetet, felhasználásával, környezetünkben, márványtábláról, végigmustrálják, utasforgalomban, patyolattiszta, összeverbuvált, meghatározható, keresztirányba, kapaszkodjanak, balesetveszély, papírtányérban, emlékeztetnek, papírhengerbe, gesztenyesütő, megfullasztja, csupaüvegacél, letisztította, idegenvezetők, petrezselymet, külföldieknek, eredményeként, papírpohárban, jegyvizsgálót, gyorstalpalón, magyarboltból, alulnézetben, tisztítószer, tudományosan, cigánygyerek, emelkedetten, üvegcserepek, lebarnulásra, csoportjukat, megtervezett, valószínűleg, pillanatokat, ferencvárosi, visszamaradt, pályaudvarra, becsületesen, rosszhiszemű, lepusztulást, négyszintes, elhelyezett, fejkendőjét, deportáltak, pályaudvara, ténykedésük, szemlélődöm, megköszönni, visszaidéző, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2789
  • e Hét: 8521
  • e Hónap: 19632
  • e Év: 173128
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.