Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Magyar irodalomírásbeli érettségi 2018
  2018-05-07 22:31:04, hétfő
 
  Hétfőn nyolc órakor megkezdődött a magyar nyelv és irodalom érettségi. Az Eduline azt írja, a ,,barátság szociológiájáról" szóló könyvismertető cikket kaptak magyarból középszinten érettségizők - ez alapján kell megoldaniuk tíz feladatot. A két és féloldalas szöveg a ,,barátságkutatásról" - többek között a barátság születéséről és fogalmáról - szól, a könyvismertetőben több szociológiai fogalom is szerepel.

Érettségi
Összesen 73 400 végzős középiskolás érettségizik idén májusban. Rajtuk kívül - közölte az Oktatási Hivatal - 37 300-an tesznek majd legalább egy tárgyból valamilyen típusú érettségi vizsgát (például előrehozott vagy pótló, ismétlő, szintemelő vizsgát).
Ez a középszintű első része, a szövegértési feladat teljesítésére 90 percet kapnak a diákok. Ezután következik a szövegalkotási feladat, itt két lehetőség közül választhatnak. Az egyik választható feladat egy érvelés egy megadott közéleti, kulturális, életmódbeli kérdésről három-öt érvvel, 120-200 szó terjedelemben. A másik feladat egy hétköznapi műfajú, szintén 120-200 szavas szöveg megírása, a feladat kérheti például motivációs levél, hivatalos levél, kérvény, hozzászólás, felszólalás, vitaindító, ajánlás, méltatás írását is, írja az Eduline.

Feladatok:
Műértelmező szövegalkotási feladat: egy Balázs Béla-mese elemzése
Összehasonlító műelemzés: Egy József Attila- és egy Szabó Lőrinc-vers összehasonlítása.

- József Attila Fiatal életek indulója és Szabó Lőrinc Szegénynek lenni s fiatalnak című versét, több - igen releváns - szempont alapján vethették össze az érettségizők" - mondta az Eduline által megkérdezett egyetemi oktató. Balázs Béla meseátirata, a Mosolygó Tündér Ilona meséje műfaji szempontból talán nem jelentett újdonságot az érettségizők számára. Mivel a feladat első mondata Tündér Ilonára mint ,,ismert mesehősre" utal, némileg meglepő, hogy a feladat kiemelt szempontja nem az intertextualitás (vagyis a mesének a Gyergyai-féle széphistóriához vagy Vörösmarty Csongor és Tündéjéhez fűződő, szövegközi viszonya) volt, hanem a felnőtt mese sajátosságainak kifejtése, még pontosabban a gyermekmese jellegzetességeitől eltérő cselekménybeli, nyelvi és narrációs (,,előadásmódbeli") vonások hangsúlyozása" - mondta az Eduline-nak Dr. Osztroluczky Sarolta, a PPKE BTK Magyar Irodalomtudományi Tanszékének adjunktusa.
Hozzátette: bár a ,,gyermekmese" fogalma, vagyis a mese műfajának célközönség felőli meghatározása maga is problémaként merül fel a szakirodalomban, a gyermek és felnőtt befogadók elvárásai közötti különbségeket az elméleti háttértudással nem rendelkező, de gyerekeknek szóló meséket ismerő olvasók is könnyen felismerhették. ,,Pontosabb lett volna talán, ha a gyermekmese helyett a ,,népmese" megnevezés szerepel a feladatban, így a modernség világ- és emberképét is tükröző, zseniális mesenovella karakterisztikus jegyei erősebb kontrasztot kaphattak volna" - magyarázta.

,,Az összehasonlító műértelmezésben József Attila Fiatal életek indulója és Szabó Lőrinc Szegénynek lenni s fiatalnak című versét, több - igen releváns - szempont alapján vethették össze az érettségizők. A keletkezésük tekintetében is egymáshoz közel álló (az életművek korai szakaszához tartozó) versszövegek gondolati, motivikus és stilisztikai-retorikai jegyeinek összehasonlító vizsgálatát még akkor is nagyon barátságos feladatnak érezhették a diákok, ha e két mű korábban, a szerzők életművének iskolai feldolgozása során nem került szóba" - mondta a középszintű érettségi második szövegalkotási feladatáról, hozzátéve: a személyes és a közösségi megszólalásmód, az egymást követő nemzedékek viszonya, illetve a fiatalok életbe való belépésének lehetősége a két vers esetében valóban jól rokonítható a megadott szempontok alapján, ,,oly annyira, hogy a József Attila-vers olvasása után a Szabó Lőrinc-vers is csupán egy társadalmi csoport képviselőjének a megszólalásaként hat, s szinte el is sikkad a Vers és valóságban körvonalazódó szerzői intenció, miszerint ebben a versben a költőként való elindulásról és a Babitscsal (,,régi mesterünkkel") szembeni, ,,ki nem mondott ellentétről" is szó van. Mivel a József Attila-vers címében szerepel az ,,induló" megnevezés, további irodalmi szempontként kínálkozott volna a szövegek műfaji összehasonlítása is"
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Címkék: összehasonlítása, szociológiájáról, megszólalásaként, karakterisztikus, intertextualitás, szakirodalomban, széphistóriához, műértelmezésben, sajátosságainak, megszólalásmód, szövegalkotási, összehasonlító, felismerhették, háttértudással, cselekménybeli, előadásmódbeli, képviselőjének, könyvismertető, teljesítésére, hangsúlyozása, körvonalazódó, meghatározása, különbségeket, választhatnak, terjedelemben, versszövegek, problémaként, érettségizők, szociológiai, stilisztikai, középiskolás, érettségizik, keletkezésük, tekintetében, középszinten, mesterünkkel, magyar nyelv, barátság születéséről, könyvismertetőben több, tárgyból valamilyen, középszintű első, szövegértési feladat, szövegalkotási feladat, egyik választható, megadott közéleti, másik feladat, hétköznapi műfajú, feladat kérheti, érettségizők számára, feladat első, feladat kiemelt, felnőtt mese, Oktatási Hivatal, Balázs Béla-mese, József Attila-, Szabó Lőrinc-vers, József Attila Fiatal, Szabó Lőrinc Szegénynek, Balázs Béla, Mosolygó Tündér Ilona, Tündér Ilonára, Vörösmarty Csongor, Eduline-nak Dr, Osztroluczky Sarolta, PPKE BTK Magyar Irodalomtudományi Tanszékének, József Attila-vers,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png rózsa csokor  Facebookon kaptam Krisztinától  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Radikális szeretet  Akarat  Tavaszi kép  Akarat  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Ami embereknek lehetetlen, az...  Alázat  Facebookon kaptam  Png férfi  A jó emberek mindig szépek mar...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Kerüld el az evangélium örömén...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Julian Brass gondolata  Szép napot kívánok  Nem számIt  Akik bántanak téged  Paul David Tripp Április 21  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Kellemes délutánt kívánok  Szívem  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Nagyi telefonál  Akarat  Png fotel  Egy hatékony szolga  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam Mírjam barát...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Szabolcska Mihály – Ákác...  Adakozás  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Bertolt Brecht -től idézet  Lóhere  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Tavaszi kép  Nem méltó hozzád  Németh László tollából  s immár én is felragyogva, ért...  Paul David Tripp Április 19  Mai harmónia kártyám  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Elköszönt  Szívem tiéd  Akik bántanak téged  Rátalálsz  Varga János Veniam - Fontos sz...  Png férfi  Egy maradéktalanul uralt világ  A kételkedés kezelése  Bounty krémes  Örülök, hogy látlak!  Leonardo da Vinci gondolata  Png fotel  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Esti kép  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam Annuska bar...  Rátalálsz  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  képre írva  Sokan azt tartják  Hogy lehet megtartani  210 éve született a SZÓZAT meg...  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Adakozás  Akarat  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Szép napot kívánok  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  képre írva 
Bejegyzés Címkék
magyar nyelv, barátság születéséről, könyvismertetőben több, tárgyból valamilyen, középszintű első, szövegértési feladat, szövegalkotási feladat, egyik választható, megadott közéleti, másik feladat, hétköznapi műfajú, feladat kérheti, érettségizők számára, feladat első, feladat kiemelt, felnőtt mese, mese műfajának, elméleti háttértudással, gyermekmese helyett, modernség világ-, összehasonlító műértelmezésben, keletkezésük tekintetében, életművek korai, szerzők életművének, középszintű érettségi, közösségi megszólalásmód, egymást követő, fiatalok életbe, megadott szempontok, társadalmi csoport, költőként való, szövegek műfaji, összehasonlítása, szociológiájáról, megszólalásaként, karakterisztikus, intertextualitás, szakirodalomban, széphistóriához, műértelmezésben, sajátosságainak, megszólalásmód, szövegalkotási, összehasonlító, felismerhették, háttértudással, cselekménybeli, előadásmódbeli, képviselőjének, könyvismertető, teljesítésére, hangsúlyozása, körvonalazódó, meghatározása, különbségeket, választhatnak, terjedelemben, versszövegek, problémaként, érettségizők, szociológiai, stilisztikai, középiskolás, érettségizik, keletkezésük, tekintetében, középszinten, mesterünkkel, megkérdezett, osztroluczky, feldolgozása, szempontként, elindulásról, születéséről, szövegértési, megkezdődött, gyermekmese, középszintű, műértelmező, felszólalás, gyerekeknek, hozzászólás, életmódbeli, meseátirata, szempontból, pontosabban, tanszékének, választható, előrehozott, célközönség, mesenovella, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1868
  • e Hét: 4049
  • e Hónap: 37203
  • e Év: 270950
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.