Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Keresztelő Szent János születése 06.24.
  2018-06-24 13:04:55, vasárnap
 
  Amikor elérkezett Erzsébet szülésének ideje, fiúgyermeket szült. Szomszédai és rokonai meghallották, hogy milyen irgalmas volt hozzá az Úr, és együtt örült vele mindenki.
A nyolcadik napon jöttek, hogy körülmetéljék a gyermeket. Atyja nevéről Zakariásnak akarták hívni. De anyja ellenezte: ,,Nem, János legyen a neve." Azok megjegyezték: ,,Hiszen senki sincs a rokonságodban, akit így hívnának!"
Érdeklődtek erre atyjától, hogyan akarja őt nevezni. Atyja írótáblát kért, és ezeket a szavakat írta rá: ,,János a neve." Erre mindnyájan meglepődtek. Neki pedig megnyílt az ajka, és megoldódott a nyelve: szólni kezdett, és magasztalta Istent.
Akkor félelem szállta meg az összes szomszédokat, és Júdában meg az egész hegyvidéken erről az eseményről beszéltek. Aki csak hallott róla, elgondolkodva mondta: ,,Mi lesz ebből a gyermekből? Hiszen nyilván az Úr van vele."
A gyermek pedig növekedett, lélekben erősödött és mindaddig a pusztában élt, amíg Izrael előtt nyilvánosan fel nem lépett.
Ezek az evangélium igéi. Lk 1,57-66.80
- Képen Giotto di Bondone: Jelenetek Keresztelő Szent János életéből - Születés és névadás (1315 körül)
........


OLVASMÁNY Izajás próféta könyvéből
Íme, a nemzetek világosságává tettelek.
Halljátok, szigetek, és figyeljetek távoli népek! Az Úr hívott meg, mielőtt még születtem; anyám méhétől fogva emlékezetében él nevem. Számat éles kardhoz tette hasonlóvá, kezének árnyékával oltalmazott engem. Olyanná tett, mint a kiválasztott nyíl és tegezébe rejtett engem, és ezt mondta: ,,A szolgám vagy, Izrael, benned fogok megdicsőülni!"
De én azt gondoltam: ,,Hiába fáradoztam, haszontalanul tékozoltam erőmet." Ám igaz ügyem az Úr előtt van, és munkám Istenem előtt.
És most ezt mondja az Úr, aki már anyám méhétől fogva szolgájává tett, hogy visszavezessem hozzá Jákobot, és Izraelt köréje gyűjtsem - így lettem becses az Úr szemében, és Istenem lett az erőm -, aki ezt mondotta: ,,Kevés az, hogy a szolgám légy, s fölemeld Jákob törzseit, és visszatérítsd Izrael maradékát. A nemzetek világosságává teszlek, hogy üdvösségem eljusson a föld határáig."
Ez az Isten igéje. Iz 49,1-6

SZENTLECKE az Apostolok Cselekedeteiből
Jézus eljövetele előtt János a bűnbánat keresztségét hirdette.
Amikor Pál apostol a pizidiai Antiochiába érkezett, a zsinagógában szólásra emelkedett. Kezével csendet parancsolt, és beszélni kezdett: ,,Isten Dávidot támasztotta királyul. Róla így nyilatkozott: »Rátaláltam Dávidra, Izáj fiára, a szívem szerint való férfiúra. Ő majd teljesíti minden szándékomat.«
Ígéretéhez híven az ő utódai közül támasztotta Isten Izrael számára a Megváltót, Jézust. Az ő érkezése előtt János Izrael egész népének a bűnbánat keresztségét hirdette. Amikor János befejezte küldetését, így szólt: »Nem az vagyok, akinek engem hisztek. De íme, itt jön már az, akinek a saruját sem vagyok méltó leoldani.«
Férfiak, testvérek! Ábrahám nemzetségének fiai és ti, istenfélők, az üdvösség híre nekünk szól."
Ez az Isten igéje. ApCsel 13,22-26

Imádság
Urunk, Jézus Krisztus! A te eljöveteleddel az isteni irgalmasság áradt ki az emberiség felé. A veled való találkozásunk feltétele az, hogy szakítsunk bűneinkkel. Bűnbánatunkkal azt fejezzük ki, hogy életünkben nincs helye a kísértéseknek és a bűnnek, hanem szeretnénk visszakerülni az isteni kegyelem állapotába. Adj szívembe irántad való szeretetből fakadó bűnbánatot, hogy képes legyek a lelki megújulásra és örömöd befogadására! Teljesedjen be az én életemben is a mennyei Atya akarata!

Krisztusra mutató élet
A híres német festő, Matthias Grünewald fő alkotása az isenheimi szárnyasoltár, amelynek főképe a keresztre feszítést ábrázolja. A bal oldalon a fájdalmas Szűzanya János apostollal és a földre boruló Mária Magdolnával, a jobb oldalon pedig Keresztelő Szent János. A keresztelő jelenléte természetesen csak jelképes, hiszen a valóságban ekkor már nem élt. Az alak jellegzetessége, hogy hatalmas mutatóujjával a kereszten függő Jézusra mutat, akiről megkeresztelkedésekor kijelentette: ,,Íme az Isten Báránya." Keresztelő János felett a következő felirat áll latinul: ,,Neki növekednie kell, nekem pedig kisebbednem."
A szentek ünnepét vagy emléknapját mindig a haláluk napján szoktuk tartani, mert ez az ő mennyei születésük napja. A liturgikus év folyamán Keresztelő Szent Jánosnak nem csak a halálára, vértanúságára emlékezünk (augusztus 19.), hanem a földi születésének a napját is megtartjuk, ezt ünnepeljük a mai napon. Az isenheimi oltár Keresztelő Jánosának példáját azért említettem a bevezetőben, mert neki az egész élete Krisztusra mutatott és nem csupán az egyik ujja. A János személyéhez kapcsolódó két ünnep már önmagában is mutatja, hogy az üdvtörténet jelentős alakjáról van szó, akiről maga Jézus is kijelentette: ,,asszonyok szülöttei között nem támadt nagyobb Keresztelő Jánosnál" (Mt 11,11).
A mai ünnep evangéliumában János születéséről és az akkori különleges eseményekről olvashatunk. A történet előzménye, hogy amikor Zakariás szolgálatot teljesített a jeruzsálemi templomban és megjelent neki az Úr angyala azzal a hírrel, hogy gyermeke fog születni, akkor ő nem hitte el ezt az isteni üzenetet, és mintegy büntetésül megnémult. Zakariás kételkedése emberi oldalról részben érthető, hiszen feleségével, Erzsébettel együtt mindketten idősek voltak és nem számíthattak arra, hogy ebben az életkorban gyermekük szülessen. Abból a szempontból viszont nem magyarázható, nem érthető hitetlenkedése, hogy Isten szavai akkor is valóra válnak, ha azok lehetetlennek tűnnek az ember számára. Az angyal által közvetített üzenet azonban beteljesedett, Zakariás pedig néma maradt a beteljesedés napjáig, gyermeke születéséig. Érthető, hogy némasága majd pedig annak megszűnése csodálkozást ébresztett a rokonokban és ismerősökben, akik mindebben isteni jelet láttak. Az is érthető számunkra, hogy e különleges körülmények miatt sokan azt gondolták, hogy a megszületett gyermek is különleges lesz, bizonyára Isten valamilyen fontos küldetést szánt neki. Születésének elbeszélése után az evangélisták hallgatnak Keresztelő Jánosról. Kissé általánosító az a kifejezés, hogy János ,,növekedett, lélekben erősödött és a pusztában élt", de mégis fontos információt hordoz. János nem csupán testileg növekedett az évek előrehaladtával, hanem lelkileg is erősödött, felkészült arra a küldetésre, amit Isten szán neki. A puszta kiváló hely volt ehhez, ahol magányban élt, de Istenre figyelve. János személye akkor tűnik fel újra az evangéliumokban, amikor Jézus megkezdi nyilvános működését. Ezt készíti elő János, hirdetve a bűnbánatot és felszólítva a népet a megtérésre. Amikor pedig Jézus jön hozzá a Jordán folyóhoz, hogy megkeresztelkedjék, akkor János tanúságot tesz róla, hogy ő a Messiás, akinek jövetelét évszázadok óta várták, s akinek jövetelét hirdette.
Keresztelő János személye és élete serkentsen minket arra, hogy egész életünkkel Krisztusra mutassunk, róla tegyünk tanúságot a világban!
C. Horváth István Sándor

- Magyar kurír oldalon
Keresztelő Szent János születése
2018. június 24. vasárnap 10:02
Az előfutár, az Úr útjának előkészítője, Keresztelő Szent János életét idézzük fel születése ünnepén, liturgikus ünnepnapján, június 24-én.
Az Egyház Jézuson és Szűz Márián kívül csak Keresztelő Szent Jánosnak ünnepli meg a test szerint való születése napját.
...... ......


Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Címkék: jellegzetessége, cselekedeteiből, előrehaladtával, evangéliumokban, hitetlenkedése, evangéliumában, bűnbánatunkkal, visszavezessem, eljöveteleddel, világosságává, emlékezetében, lehetetlennek, rokonságodban, elgondolkodva, beteljesedett, nemzetségének, találkozásunk, visszakerülni, kísértéseknek, szárnyasoltár, természetesen, vértanúságára, körülmetéljék, mutatóujjával, visszatérítsd, haszontalanul, ismerősökben, fiúgyermeket, születésének, megszületett, megjegyezték, evangélisták, meghallották, zsinagógában, magyarázható, általánosító, nyolcadik napon, szavakat írta, összes szomszédokat, egész hegyvidéken, eseményről beszéltek, gyermek pedig, evangélium igéi, nemzetek világosságává, kiválasztott nyíl, szolgám vagy, erőm –, szolgám légy, föld határáig, bűnbánat keresztségét, pizidiai Antiochiába, zsinagógában szólásra, Keresztelő Szent János, Képen Giotto, Jelenetek Keresztelő Szent János, OLVASMÁNY Izajás, Apostolok Cselekedeteiből, Amikor Pál, Isten Dávidot, Rátaláltam Dávidra, Isten Izrael, János Izrael, Amikor János, Jézus Krisztus, Matthias Grünewald, Szűzanya János, Mária Magdolnával, Isten Báránya, Keresztelő János, Keresztelő Szent Jánosnak, Keresztelő Jánosának, Keresztelő Jánosnál”, Keresztelő Jánosról, Horváth István Sándor, Egyház Jézuson, Szűz Márián,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Szép estét  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Martin Buber, A haszidim meséi  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Szeretem ujjad karcsuságait,  Nagy és kis csodák  Magamnak  jó reggelt  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  különleges  Alvó cicák  Facebookon kaptam  A hagyma antibakteriális hatás...  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Andrássy Réka - A bolond Böske  Sík Sándor - Ha jő a perc  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam  Egy barátság története  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Önmaga ellenére  Hamvas Béla  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Szép estét  Facebookon kaptam  Minden tavaszból őrizz..  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Jó éjszakát  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Szép estét kedves látogatóimna...  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Szép estét kedves látogatóimna...  Mit ünnepelnek a görögök márci...  különleges  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Szép estét kedves látogatóimna...  Csend  Minden tavaszból őrizz..  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Tavaszi este  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  Hegedüs Géza: Magyar költészet  James Allen  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  Borzasztó  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Somlyó Zoltán - Orgonával  Emlékezz  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Isten hűségének mértéke  Dóró Sándor: Embernek maradni  Somlyó Zoltán - Orgonával  Andrássy Réka - A bolond Böske  Jan Twardowski - Siessünk  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  James Allen  Töröld le  Facebookon kaptam Krisztinától  40 felett  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam  Különleges  Egyszerű  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Szép estét kedves látogatóimn... 
Bejegyzés Címkék
nyolcadik napon, szavakat írta, összes szomszédokat, egész hegyvidéken, eseményről beszéltek, gyermek pedig, evangélium igéi, nemzetek világosságává, kiválasztott nyíl, szolgám vagy, erőm &#8211, szolgám légy, föld határáig, bűnbánat keresztségét, pizidiai Antiochiába, zsinagógában szólásra, szívem szerint, üdvösség híre, isteni irgalmasság, emberiség felé, veled való, isteni kegyelem, lelki megújulásra, mennyei Atya, híres német, isenheimi szárnyasoltár, keresztre feszítést, fájdalmas Szűzanya, földre boruló, jobb oldalon, keresztelő jelenléte, valóságban ekkor, alak jellegzetessége, kereszten függő, következő felirat, szentek ünnepét, haláluk napján, földi születésének, isenheimi oltár, egész élete, egyik ujja, üdvtörténet jelentős, akkori különleges, történet előzménye, jeruzsálemi templomban, isteni üzenetet, életkorban gyermekük, szempontból viszont, ember számára, angyal által, beteljesedés napjáig, megszületett gyermek, evangélisták hallgatnak, pusztában élt&#8221, évek előrehaladtával, puszta kiváló, test szerint, jellegzetessége, cselekedeteiből, előrehaladtával, evangéliumokban, hitetlenkedése, evangéliumában, bűnbánatunkkal, visszavezessem, eljöveteleddel, világosságává, emlékezetében, lehetetlennek, rokonságodban, elgondolkodva, beteljesedett, nemzetségének, találkozásunk, visszakerülni, kísértéseknek, szárnyasoltár, természetesen, vértanúságára, körülmetéljék, mutatóujjával, visszatérítsd, haszontalanul, ismerősökben, fiúgyermeket, születésének, megszületett, megjegyezték, evangélisták, meghallották, zsinagógában, magyarázható, általánosító, keresztségét, befogadására, kiválasztott, számíthattak, szomszédokat, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5330
  • e Hét: 16392
  • e Hónap: 29068
  • e Év: 262815
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.