Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Évközi 26. vasárnap, a Szentírás vasárnapja 09.30
  2018-09-30 21:50:12, vasárnap
 
  OLVASMÁNY Mózes negyedik könyvéből
Mózes az Úr parancsára kiválasztott hetven férfit, hogy a nép kormányzásában segítségére legyenek. Az Úr pedig alászállt a felhőben, szólt Mózeshez, elvett a rajta levő lélekből és a hetven vénnek adta. Mihelyt alászállt rájuk a lélek, prófétai elragadtatásba estek. Ez azonban nem ismétlődött meg. Két ember viszont a táborban maradt; az egyiket Eldadnak, a másikat Medadnak hívták. Rájuk is alászállt a lélek; ők is a vének közé tartoztak, de nem mentek oda a sátorhoz. Ők a táborban estek elragadtatásba.
Ekkor az egyik szolga elfutott és jelentést tett Mózesnek e szavakkal: ,,Eldad és Medad prófétai elragadtatásba estek a táborban." Akkor Józsue, Nun fia, aki kora ifjúságától kezdve Mózes szolgálatában állt, megszólalt, s ezt mondta: ,,Uram, Mózes, tiltsd meg nekik!" Mózes így válaszolt: ,,Miért féltékenykedsz miattam? Bárcsak az egész népet prófétává tenné az Úr, és kiárasztaná rájuk lelkét!"
Ez az Isten igéje. Szám 11,25-29

SZENTLECKE Szent Jakab apostol leveléből
Rajta, gazdagok, jajveszékelve sírjatok a rátok törő nyomorúság miatt! Vagyonotok oda, ruhátokat megette a moly. Aranyotokat és ezüstötöket belepte a rozsda, és ez a rozsda tanúul szolgál ellenetek, s megemészti testeteket, mint a tűz. Vagyonotokat szaporítottátok még az utolsó napokban is. Nos, a bér, amelyet a földeteket learató munkásoktól visszatartottatok, íme felkiált, és az aratók szava felhatolt a Seregek Urának fülébe. Bőségben éltek a földön és tobzódtok, hizlaljátok szíveteket a leölés napjára. Az igazat elítéltétek, megöltétek, s ő nem tanúsított ellenállást.
Ez az Isten igéje. Jak 5,1-6

EVANGÉLIUM Szent Márk könyvéből
Abban az időben János (apostol) így szólt Jézushoz: ,,Mester, láttunk valakit, aki a te nevedben ördögöket űz ki, de nem tart velünk. Megtiltottuk neki, mert nem követ minket." Jézus ezt válaszolta: ,,Ne tiltsátok meg neki! Aki a nevemben csodát tesz, nem fog egykönnyen szidalmazni engem. Aki nincs ellenünk, velünk van.
Aki inni ad nektek akár csak egy pohár vizet is az én nevemben - azért, mert Krisztuséi vagytok -, bizony, mondom nektek, nem marad jutalom nélkül.
De aki megbotránkoztat egyet is e kicsinyek közül, akik hisznek bennem, jobb volna annak, ha malomkövet kötnének a nyakára és a tengerbe dobnák. Ha a kezed megbotránkoztat, vágd le. Jobb csonkán bemenned az életre, mint két kézzel a kárhozatra jutnod, az olthatatlan tűzre. Ha a lábad megbotránkoztat, vágd le. Jobb sántán bemenned az életre, mint két lábbal a kárhozat olthatatlan tüzére kerülnöd. Ha a szemed megbotránkoztat, vájd ki. Jobb fél szemmel bemenned az Isten országába, mint két szemmel a kárhozatra jutni, ahol a férgük el nem pusztul, és a tüzük ki nem alszik."
Ezek az evangélium igéi. Mk 9,38-43.45.47-4
A kép a Magyar kurír vallásos oldaláról
.........



Imádság
Uram, Jézus Krisztus! Nap mint nap szomjazom igazságodra, készséges szívvel hallgatlak téged, aki utat mutatsz számomra a Szentírás szavai által. Tanulékony lélekkel figyelek rád és kifejezem készségemet, hogy tanításod szerint akarok élni. Alakítsd át életemet a te éltető és üdvösségre vezető igazságoddal!


Isten szól hozzánk
Szeptember utolsó vasárnapján Egyházunk a Szentírás vasárnapját tartja. Olyan ünnep ez, amikor különösen is odafigyelünk Isten kinyilatkoztatására, Isten írott üzenetére, a Szentírásra, amely utat mutat nekünk az istengyermeki életre és az üdvösség felé.
A Szentírással kapcsolatban lényeges fogalom a sugalmazás, amelyen azt értjük, hogy a Szentírás könyveit a szerzők nem maguktól írták, hanem az Isten által közölt üzenetet, az általa sugalmazott szavakat jegyezték le. A bibliai szövegek szerzője tehát maga Isten, aki emberek közreműködését vette igénybe, hogy mondanivalója, üzenete írott formában rögzüljön. Ennek ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy a szentírási szövegekhez közeledjünk és azokat helyesen értelmezzük. Nem tekinthetjük ugyanis csupán emberi munka eredményének, hanem Istentől származó szavakként kell olvasnunk azokat. Éppen a sugalmazás, az isteni szerzőség és eredet biztosítja a Szentírás értékét, benne valóban az üdvösségre vezető igazságot találjuk meg. Valahányszor a Szentírás olvasásába kezdünk, tudatosítsuk magunkban a sugalmazás, az isteni szerzőség tényét, mert különben legfeljebb egy történész kíváncsiságával fogjuk olvasni e régi szövegeket és aligha vesszük észre, hogy általuk maga Isten szól hozzánk.
Az Egyház életében különleges helye és szerepe van Isten szavának. Isten szava hirdetésének, hallgatásának és ünneplésének sajátos helye a liturgia, azaz a szentmise és a többi szertartás. Minden liturgikus cselekmény jó alkalom arra, hogy az Egyház teljesítse küldetését, az isteni üzenet hirdetését, a hívek pedig befogadják ezt az üzenetet. Szent Jeromos, a Szentírás kiváló ismerője és fordítója, akinek emléknapjához kapcsolódik ez a mai ünnep, feltette a kérdést: ,,Hogyan lehetne élni az írások ismerete nélkül, mikor általuk ismerjük meg magát Krisztust, aki a hívők élete?" Válaszként elmondhatjuk, hogy sem az ő korában, sem napjainkban nem képzelhető el a keresztény élet a Szentírás olvasása nélkül, hiszen benne, különösen is az evangéliumokban Krisztust ismerhetjük meg. A Szentírás olvasásának fontos szerepe van minden pap életében és szolgálatában, aki azt hirdeti, amit maga is olvas és megért Isten szavából. Ezt hirdeti a szentmisék alkalmával, a hitoktatás során, a felnőtteknek szóló katekézisek alkalmával. A hívek életére szintén jellemző a Szentírás olvasásának igyekezete, hiszen ebből merítenek erőt.
Mind az egyházi szolgálattevőkre, azaz az igehirdetőkre, mind pedig a hívekre vonatkozik az a megállapítás, hogy a Szentírást imádságos lélekkel és nyitott szívvel érdemes olvasni. Csak akkor válhatunk az Úr tanítványaivá, ha nap mint nap olvassuk az igazság tanítását és életünket ehhez igazítjuk. Amikor elmerülünk Isten szavának olvasásában, akkor Isten bevon minket életébe, párbeszédre lép velünk, közli velünk mondanivalóját és válaszol kérdéseinkre, miközben mi is elé tárhatjuk gondolatainkat és érzéseinket.
A mai ünnep, a Szentírás vasárnapja ösztönözzön minket arra, hogy újra központi helyre állítsuk életünkben Isten szavát! Legyünk Isten szavának hűséges hallgatói, hogy annak hiteles hirdetői is lehessünk!
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: szolgálattevőkre, elengedhetetlen, megbotránkoztat, szaporítottátok, kíváncsiságával, evangéliumokban, kormányzásában, közreműködését, elragadtatásba, gondolatainkat, féltékenykedsz, mondanivalóját, tanítványaivá, hallgatásának, mondanivalója, szolgálatában, jajveszékelve, istengyermeki, igehirdetőkre, emléknapjához, hirdetésének, ünneplésének, tekinthetjük, megállapítás, kérdéseinkre, tudatosítsuk, valahányszor, megtiltottuk, vagyonotokat, eredményének, kiválasztott, szentírással, igazságoddal, elmondhatjuk, odafigyelünk, felnőtteknek, rajta levő, hetven vénnek, táborban maradt, egyiket Eldadnak, másikat Medadnak, vének közé, táborban estek, egyik szolga, egész népet, rátok törő, rozsda tanúul, utolsó napokban, földeteket learató, aratók szava, leölés napjára, igazat elítéltétek, OLVASMÁNY Mózes, Akkor Józsue, SZENTLECKE Szent Jakab, Seregek Urának, EVANGÉLIUM Szent Márk, Jézus Krisztus, Szent Jeromos, Legyünk Isten, Horváth István Sándor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Paul David Tripp Március 27  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szívet megérintő . . .  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Óraállítás  Manna OWell tollából  Szép estét  A nagyhét eseményei  Vérnyomáscsökkentés  Ha nyitott vagy  Esti kép  Facebookon kaptam  Alvó baby  Facebookon kaptam  Alvó baby  2004-es kivégzés után  Alvó cica  Esti kép  Facebookon kaptam  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Minden kedves látogatómnak sze...  képre írva  Leereszkedés és olvadás  A haj állapotának javítása egy...  Levél lány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Inkább ad  Alvó baby  Facebookon kaptam  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Facebookon kaptam  Sir Andrew Lloyd Webber  Facebookon kaptam  Rács mögé  Az angyali üdvözlet  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Az angyali üdvözlet  Az időszakos böjt és a vérnyom...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 26  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Színház az egész világ,  Sárkány  Manna OWell tollából  Paul David Tripp Március 26  Válaszok a halál után  Facebookon kaptam  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Facebookon kaptam  Szívet megérintő . . .  Amikor még kicsi voltál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó kutyák  A tavasz nem csak önmagában sz...  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  A nagy természet  Nagyhétfő:  Zilahy Lajos - A régi ház küsz...  Esti kép  Facebookon kaptam  Várnai Zseni - Éveim  Facebookon kaptam  Játékos kis cicák  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Itt most virá...  Nagy Feró megmondta?  Facebookon kaptam  Levél lány  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Facebookon kaptam  Táplálékok a máj egészségének ...  képre írva  Nem hazudnak  Óraállítás  Graffiti bölcsesség  képre írva  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Alvó baby  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Haja van  Sadhguru idézet  Boldog virágvasárnapot minden...  Facebookon kaptam  Virágvasárnap: az élet és a re...  Facebookon kaptam  Az angyali üdvözlet  Alvó cica  Facebookon kaptam  Nem jár  Jó éjszakát 
Bejegyzés Címkék
rajta levő, hetven vénnek, táborban maradt, egyiket Eldadnak, másikat Medadnak, vének közé, táborban estek, egyik szolga, egész népet, rátok törő, rozsda tanúul, utolsó napokban, földeteket learató, aratók szava, leölés napjára, igazat elítéltétek, időben János, nevemben csodát, pohár vizet, tengerbe dobnák, kezed megbotránkoztat, kárhozatra jutnod, olthatatlan tűzre, lábad megbotránkoztat, kárhozat olthatatlan, szemed megbotránkoztat, kárhozatra jutni, evangélium igéi, istengyermeki életre, üdvösség felé, általa sugalmazott, bibliai szövegek, szentírási szövegekhez, isteni szerzőség, üdvösségre vezető, történész kíváncsiságával, többi szertartás, isteni üzenet, hívek pedig, írások ismerete, hívők élete, keresztény élet, evangéliumokban Krisztust, szentmisék alkalmával, hitoktatás során, felnőtteknek szóló, hívek életére, egyházi szolgálattevőkre, hívekre vonatkozik, igazság tanítását, szolgálattevőkre, elengedhetetlen, megbotránkoztat, szaporítottátok, kíváncsiságával, evangéliumokban, kormányzásában, közreműködését, elragadtatásba, gondolatainkat, féltékenykedsz, mondanivalóját, tanítványaivá, hallgatásának, mondanivalója, szolgálatában, jajveszékelve, istengyermeki, igehirdetőkre, emléknapjához, hirdetésének, ünneplésének, tekinthetjük, megállapítás, kérdéseinkre, tudatosítsuk, valahányszor, megtiltottuk, vagyonotokat, eredményének, kiválasztott, szentírással, igazságoddal, elmondhatjuk, odafigyelünk, felnőtteknek, kapcsolatban, párbeszédre, készségemet, ösztönözzön, igazságodra, szentírásra, ellenállást, hizlaljátok, segítségére, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1912
  • e Hét: 7603
  • e Hónap: 28286
  • e Év: 231199
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.