Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Jaj, de szép a Karácsonyfa
  2013-12-26 18:08:12, csütörtök
 
  Mikor eljön az este, lassan, lágyan ciripelnek fent a csillagok, egy könnyed széláram, egy halk csók hallatszik. Itt van Jézuska.
A fa csillog, szebbél-szebb fényekben ég bent a félhomályban, talán a szoba közepén, vagy csak valahol az asztalon, és sejtelmes aggódással veszi körül az alápakolt megannyi játékot, a műanyag csodafegyvert, az oázó kisbabát, anyunak egy új filléres, de mégis szikrázóan csillogó gyöngysort.
Apunak? Nos neki is van valami. Egy ici-pici szerszámosláda. Rajta egy ráragasztott kicsinyke faág, hogy júj de jó, holnap megszereli nekünk a villanyórát.

Csend, halkan felzeng az áhítat, a Karácsony csodálatos dallama, "Jaj, de szép a Karácsonyfa, Csillog rajta a sok gyertya, Itt egy szép könyv..." akarná folytatni az áhítattól könnyeit nyeldeklő torok, de megáll.

Zörgetnek.

"Nagyon hideg van idekint. A kislányom már nem mozdul. Talán még él. Megfagy. Az Isten nevében, ha embert ismernek, csak egy kis meleget, csak egy félórát bent a kályha mellett, a szobában."

"Kik ezek, anyu?" szól megszeppenve a copfos kisleány. "Lehet, hogy rablók, mert az utcán élnek, biztos el akarják lopni az ajándékomat. Nem adom!"

"Hát, nem is tudom...talán egy pohár forralt bor, vagy valamit. Mert mégis, ma Karácsony van, Szenteste, együtt a család, nem engedhetjük be őket!" dörmög magában az apa. Pohár borát iszogatja, aztán lehúzza egy hajtásra a hűvös, kellemes zamatú folyadékot. "Egész évben hajtottam, hogy végre rendes Karácsonyunk legyen, ezek meg..."

Újra kopogás hallatszik.

"Az Isen áldja meg kenteket, szegény kisleányom beteg!...Magyartanárnő vagyok, azaz voltam, míg ki nem dobtak, mert túlzásba vittem a tanítást, és azt ma nem lehet, ezért tudom ezt a Petőfi idézetet, ezért mondtam el a lányomra. De könyörgöm, ha Istent ismernek, egy kis meleget!...Neki, Ibolykának...Mert már a szája is kék, a teste sem mozog. Lehet, hogy még él, lehet, hogy még nem fagyott meg...Meleget, egy kis meleget, aztán már itt sem vagyunk!" hallatszik a síró női hang az ablak mögül. Kezei kaparnak a spalettán, hangja elcsuklik. "Csak egy picit a kályha mellett. Ibolyka nagyon hideg már!"

"Itt koldul, itt sír, miért nem dolgozik? Látjátok gyerekek, nekünk mindenünk van, mert..."

"...ti dolgoztok, anyu! Ezek lusták, azért fagynak meg!" sikoltják haragosan a türelmetlen gyerekek, akik már a narancsot szeletelik, mert olyan csodálatos a szaga együtt a frissen vágott fenyő átható illatával. Sikongások, gyors kezek tépdesik az ajándékok dobozain a csomagolópapírt.

"Anya, én kimegyek, viszek nekik egy pohár forralt bort, annyi még van a kancsóban. Igyanak, úgyis csak részegek. Ismerem én az ilyen semmirekellőket. Be akarnak jönni, aztán, ha nem figyelünk, már lába is kel a pénztárcának. Majd elintézem én őket!"

A nő, az anya szemeit forgatva, kiborultan bólogat, majd hitetlenkedő fejcsóválások közepette kitölti az utolsó forralt bor maradékot egy olcsó vizespohárba, idegesen átnyújtja férjének, aki vállára kapva bélelt bundakabátját nagy morgások közepette kivágja az ajtót. Hallik, ahogy bakancsát oda-oda csapkodja a fal tövéhez, hogy idegességét levezetve már ne haragos képet vágjon a kényelmetlen jövevények arcába. Hiszen Karácsony van, Szenteste, ilyenkor még az ordasfarkas is mosolyog az erdő szélén.

"Itt van, tessék, igyák meg, aztán menjenek. Több nincs, ennyi maradt, de mostmár aztán elég legen...!" A nőre néz. Aztán a gyerekre. Nem tudja mi is ilyenkor a teendő. Egy középmagas, vékony kabátkába bújt fiatal nő néz vele farkasszemet. Nem kér, csak néz. Megadóan, semmit nem akarva. Ölében egy talán három, de lehet, hogy négy éves pici gyermeket szorongat. Nincs rajta csak egy vékony, pici sapka, egy rövid szoknyácska, egy iskolai köpeny, és egy lakkcipő. Szája merev, ajkai között megtelepedett a csendesen pelyhedző hó, ujjai szétállnak, mereven mutatnak az ég felé.

"Úristen!...Maguk meg vannak őrülve?!...Meg akarnak fagyni?!"

A nő nem szól. Kiveszi a férfi kezéből a még gőzölgő poharat, és a kislány ajkaihoz szorítja.

"Itt van Ibolyka...igyál egy kicsit, meglátod felmelegszel...Ugye jó lesz?"

A pici leányka azonban nem mozdul. Nem reagál, ajkai között továbbra is szállingóznak a bolyhódzó hópelyhek. Szemei lehunyva, arcán nyugodt mosoly, egyik karja szorosan átölelve édesanyját, a vékony kabáton pihen.

A férfi, az apa nem törődve a pohár forralt bor látványával, hogy kiömlik, vagy sem, a nő tiltakozásával, és egyetlen erős rántással kapja ki az anyja karjaiból a merev testű gyermeket. Hallja, ahogy a nő tiltakozik, sírni próbál, sőt eléje is áll, de ő csak fut, szalad, törtet befelé, be a szobába, a tűzforróan duruzsoló, régi cserépkályhához, és egy szót sem szólva, egyszerűen rátapasztja a jéghideg, továbbra sem mozduló kisgyermeket.

Az anya hatalmas szemekkel néz, szinte bámul. A gyerekek elhallgatnak. A játékok hatalmas koppanások hangjai közepette hullnak a földre. Csend. Csak a cserépkályha duruzsolása, és más semmi.
A nő, a kislány anyja továbbra is kint, nem meri megkockáztatni a bejövetelt, hiszen senki nem invitálta. Kezeit tördelve vár. Nem is tudja mi történt, azt sem, hogy hol van, csak vár, és rekedten, elfagyott hangszálakkal sírni próbál.

Percek telnek el, talán egy félóra is már. Nyílik újra a kertkapu. A férfi áll a küszöbön. A nő kezei után nyúl. Megfogja, és egy szót sem szólva, egyszerűen behúzza a házba. Be a szobába, a kályhához, a fa alá.

Az anya megilletődve, szó nélkül megágyaz, a gyerekek megszeppenve ülnek a sarokban. Senki nem szól egy szót sem. Nincs mit. Most nem lehet.

A fa mögül egy mosolygó árnyék bújik elő. Négykézláb a nő, az imént még kint fagyoskodó fiatal anya ölébe ül, és csilingel az éppen kimentett hatalmas, melegtapintású jétékkutyával, nyakában a csengővel.

"Olyan szép a Karácsonyfa,
Ragyog rajta a sok gyertya,
Itt egy szép könyv, ott egy alma,
Olyan szép a Karácsonyfa."

Énekli még fáradt, kifázott hangocskáján, de már boldogan, mosolyogva és melegen.

"Anyu, te nem ülsz a kályha mellé? Olyan hideg vagy. Gyere, én felmelegítelek."

Pici kezeivel a nő, az anyja ruhájába kapaszkodik, és húzza, vonja a sarokba a cserépkályha forró, szinte tüzelő csempéi felé. Anyja lekuporodik a földre. Egy hangot sem szól. Nem is tud. Csak halk szuszogás, édes álom hangjai hallatszanak. Ibolyka finoman, hogy anyukáját meg ne zavarja, ölébe kuporodik, és csendesen tovább énekel. Ezután már csak két csendes, egyenletes szuszogás hallik. Semmi más.
Alszanak.
Meleg van, Karácsony és szeretet.

*
Reggel van, a már langyos cserépkályhára dőlt anya felnyitva szemeit, meglepetten mered maga elé.

"Hol vagyok? Kik maguk? Hogy kerültem ide? Hol van Ibolyka?!" sikít fel. Megmarkolja gyermekét, egyetlen mozdulattal felpattan, és rémülten az ajtó felé rohan.

Egy öltönyös, sötét ruhás, nyakában ingén fehér csíkot viselő férfi markolja belülről a kilincset. A nő hiába próbálja kinyitni, az ajtó nem mozdul. Már sír, gyermekét magához szorítva ismét erőlködik.

"Anyuka, ajándékot hoztam. A templom egész tele perselyét. Meleg ruhát, játékot, forró kávét és egy papírt. Ez az öné!" nyújtja át a kezében lévő, teleírt papirost.

A nő nézi, forgatja, mustrálgatja, de nem értve semmit, szótlanul visszaadja az előbbi férfinek.

"Maga mit akar? Mit játszik itt velünk? Látja, hogy nincs hol laknunk, nincs hol aludnunk. Ibolykának sem...Istenem, mi lesz vele ma este, kint a fagyban, a hidegben?" Sír. Lányát szorongatja, sír, és zokog.

"Anyuka, ez egy lakásbejelentő nyilatkozat. Az ön lakásáé...És persze Ibolykáé...Ez a gyülekezet ajándéka...Boldog Karácsonyi Ünnepeket!" Egy pici kulcsot nyújt át. Rajta egy friss, zöld fenyőággal és egy apró, csillogó kereszttel. Kezét imára kulcsolja. Majd felhangzik Jézus örök imája:

"Miatyánk, ki vagy a mennyekben..."

A család a fa előtt, könnyektől fuldokolva mondja utána az örök szózatot . Arcukon áhítat, kezeik remegnek, ahogy integetnek a búcsúzó pár felé. Egy autó motorjának felzúgó hangja hallatszik. Az ablakhoz ugorva még látják, amint beszáll a továbbra is mit sem sejtő nő, nyakában a mélyen, áthatóan szunyókáló pici gyermekkel, és elindulnak valamerre. Talán egy templomba, talán egy kicsi lakásba, talán máshova. Nem tudni.

"Karácsony van gyerekek," mondja csendesen az apa, "ilyenkor nem szedhet áldozatot a fagyhalál!"

TVS
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: cserépkályhához, csomagolópapírt, semmirekellőket, lakásbejelentő, felmelegítelek, tiltakozásával, szerszámosláda, megkockáztatni, melegtapintású, cserépkályhára, hangszálakkal, jétékkutyával, szállingóznak, bundakabátját, fejcsóválások, megtelepedett, magyartanárnő, csodafegyvert, karácsonyunk, felmelegszel, elhallgatnak, mustrálgatja, megszeppenve, cserépkályha, félhomályban, farkasszemet, vizespohárba, kényelmetlen, ráragasztott, hallatszanak, hitetlenkedő, pénztárcának, hangocskáján, megilletődve, kisgyermeket, idegességét, könnyed széláram, halk csók, szoba közepén, alápakolt megannyi, műanyag csodafegyvert, oázó kisbabát, ici-pici szerszámosláda, ráragasztott kicsinyke, szép könyv…, áhítattól könnyeit, félórát bent, kályha mellett, copfos kisleány, utcán élnek, pohár forralt, ablak mögül, Hiszen Karácsony, Boldog Karácsonyi Ünnepeket,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Tudd, hogy magától az élet soh...  Manna OWell tollából  Sir Andrew Lloyd Webber  képre írva  Halhatatlan boldog percek . ....  Facebookon kaptam  A tavasz nem csak önmagában sz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Jézus amikor fölment a hegyre,...  A jó kedv a világon  Benedek Elek - Virágvasárnap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kékfestőről pár szóban  Aki belekortyol  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Az izmaink nem csak testmozgás...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Öröknek hinni . . .  Ködvirágok  Görgess  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Nem hazudnak  Aki belekortyol  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Manna OWell tollából  Jó éjszakát  Paul David Tripp Március 26  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Facebookon kaptam  Várnai Zseni - Éveim  Szeretettel !  Alvó cica  Víz! Se ízed nincs, se színed,...  Sok ember olyan,  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó baby  Figyeld meg az "én"-t  Facebookon kaptam  képre írva  Figyeld meg az "én"-t  A tavasz nem csak önmagában sz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem hazudnak  képre írva  Facebookon kaptam  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Alvó baby  Facebookon kaptam  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Facebookon kaptam  A nagyhét eseményei  Tudd, hogy magától az élet soh...  Az idegen országok éghajlata  Egy hét kihagyás  Facebookon kaptam  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Facebookon kaptam  Az idegen országok éghajlata  Ködvirágok  képre írva  Görgess  Facebookon kaptam  Nagyhétfő:  Facebookon kaptam  Levél lány  Holdszivárvány és Szent Elmo t...  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Varázskönyv  Nárciszok  képre írva  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Most - segíts meg Mária ,  Facebookon kaptam  Sadhguru idézet  Sokszor  Facebookon kaptam  Alvó kutya  Szép estét kedves látogatóimna...  A pálma a győzelem és a diadal...  Kövesd a vezetőt  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  képre írva  2004-es kivégzés után  Tudd, hogy magától az élet soh...  Facebookon kaptam  Nárciszok  Egy imádság Ágoston Vallomások... 
Bejegyzés Címkék
könnyed széláram, halk csók, szoba közepén, alápakolt megannyi, műanyag csodafegyvert, oázó kisbabát, ici-pici szerszámosláda, ráragasztott kicsinyke, szép könyv&#8230, áhítattól könnyeit, félórát bent, kályha mellett, copfos kisleány, utcán élnek, pohár forralt, ablak mögül, türelmetlen gyerekek, narancsot szeletelik, szaga együtt, frissen vágott, ajándékok dobozain, ilyen semmirekellőket, anya szemeit, utolsó forralt, olcsó vizespohárba, kényelmetlen jövevények, erdő szélén, talán három, rövid szoknyácska, iskolai köpeny, csendesen pelyhedző, férfi kezéből, kislány ajkaihoz, pici leányka, bolyhódzó hópelyhek, vékony kabáton, anyja karjaiból, merev testű, tűzforróan duruzsoló, anya hatalmas, gyerekek elhallgatnak, játékok hatalmas, cserépkályha duruzsolása, kislány anyja, anya megilletődve, gyerekek megszeppenve, mosolygó árnyék, éppen kimentett, szép könyv, kályha mellé, anyja ruhájába, cserépkályha forró, ajtó felé, templom egész, kezében lévő, előbbi férfinek, lakásbejelentő nyilatkozat, gyülekezet ajándéka&#8230, pici kulcsot, örök szózatot, autó motorjának, ablakhoz ugorva, kicsi lakásba, cserépkályhához, csomagolópapírt, semmirekellőket, lakásbejelentő, felmelegítelek, tiltakozásával, szerszámosláda, megkockáztatni, melegtapintású, cserépkályhára, hangszálakkal, jétékkutyával, szállingóznak, bundakabátját, fejcsóválások, megtelepedett, magyartanárnő, csodafegyvert, karácsonyunk, felmelegszel, elhallgatnak, mustrálgatja, megszeppenve, cserépkályha, félhomályban, farkasszemet, vizespohárba, kényelmetlen, ráragasztott, hallatszanak, hitetlenkedő, pénztárcának, hangocskáján, megilletődve, kisgyermeket, idegességét, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 236
  • e Hét: 578
  • e Hónap: 3704
  • e Év: 35434
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.