Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A veréb, aki megmentette a Messiást
  2018-12-25 17:22:00, kedd
 
  Kegyelmekben bővelkedő, békés, szeretetteljes karácsonyt kívánunk Önnek és családjának! Veréb István - Laudetur Kiadó

Élt Betlehemben egy Csirip nevű szürke kis veréb. A verebek köztudottan élénk madarak, de Csirip még köztük is élénknek számított.
E szürke veréb életében a kis Jézus születése jelentette a legnagyobb eseményt.
Ama angyaldalos, fényességes éjszaka óta minden reggel elrepült a szegényes istállóba, s örömmel tapasztalta, hogy a gyermek egyre erősödik és növekszik. Hajnalról-hajnalra elmesélte neki az előző napokon történteket, hadd viduljon fel a kisgyermek.
Egyszerre egy páva szállt le mellé.
- Megpihenhetnék egy kicsit? Nagyon messziről jöttem
- Csak tessék! Aztán miért vagy ilyen fáradt?
- Egyvégtében repültem idáig Jeruzsálemből. A Jeruzsálem szót erőteljesen megnyomta. Hadd lássa ez a vidéki veréb, hogy egy fővárosi ereszkedett le hozzá.
- Aztán történt-e valami mostanság nálatok?
- Ó nagyon nagy a felfordulás a városban! Röviddel ezelőtt három idegen király érkezett a városba. Heródes nagy lakomát rendezett tiszteletükre. Én magam is hivatalos voltam rá. Egészen a trónszék lába mellől szedegettem a morzsákat! Csirip unottan lehunyta a szemét, nem szerette, ha valaki nagyobbnak akart látszani nála.
- Tudod, vidéki barátom, a királyok egy uralkodót kerestek. Nem, nem Heródest, valaki mást. Kiderült, hogy a Messiásról van szó, aki állítólag itt született. Úgy tudom, a három király útnak is indult felétek.
- Jól tudod - bólintott Csirip. - Itt jártak, de már elmentek.
-Találkoztál velük?
Csirip hanyagul biccentett, mintha valami jelentéktelen eseményről lenne szó.
- És mondd, jártak a Messiás Királynál?
- Ó igen, értékes ajándékokkal örvendeztették meg.
- Honnan tudod?
- Kedves fővárosi barátom, én mindennapos vendég vagyok a Messiásnál. Úgyis mondhatjuk, a barátja vagyok.
- Még nincs vége a történetemnek. Miután a három király eltávozott, Heródes nagy haragra gerjedt. Két álló napon át fel - alá járkált a palotájában, s minduntalan ezt kiabálta: Egy országban nem lehet két király!
Végül megparancsolta katonáinak, siessenek Betlehembe és öljék meg az újszülöttet.
- Hogyan? Mit mondtál?
- A katonák ma reggel keltek útra. Ha jól haladnak, hajnal előtt ideérnek.
- Akkor még tehetek valamit.... Ne haragudj, mennem kell, pihenj jól!
Csirip felszárnyalt a magasba, villámként repült a városszéli istállóhoz. Ott leszállt az egyik kiálló tetőgerendára, hogy a fölötte sötétlő lyukon bedugja magát. Körülnézett. Azaz, nézett volna, mert az istálló belsejét az éj áthatolhatatlan sötétje uralta. Megköszörülte a torkát és bátortalanul csiripelt egyet. Azt hitte mennydörgésként robajlik a hangja, és mindenkit felébreszt, de még a széna közöt mocorgó egerek sem figyeltek fel rá.
- Mi tévő legyek? - kérdezte tanácstalanul.
Akkor eszébe ötlött, hogy néhány napja egy felhőszakadás elől betért a helyi imaházba. Ott csodálkozva látta, hogy férfiak kezüket összekulcsolva, szemüket az égre emelve beszéltek. Csirip hallomásból tudta, hogy ezt a beszédet az emberek imádságnak nevezik. Megpróbálta magában felidézni az akkor hallottakat. Mintha ezt mondták volna: Izrael Istene segíts!
Felnézett az égre, és csiripelni kezdett:
- Izrael Istene segíts! Izrael Istene segíts!
S a hangja szárnyalt. Szárnyalt egészen az ég felé, a holdig, a csillagokig, sőt azon is túl, egészen az Úristenig.
És József aznap éjjel álmot látott: Megjelent előtte az Úr angyala, és így szólt hozzá. Kelj fel, fogd a gyermeket, és anyját, meneküljetek Egyiptomba. Heródes meg akarja öletni Jézust.
József azonnal felriadt álmából, fölébresztette Máriát, és fölszerszámozták az álmosan pislogó szamarat, aki megérezve a veszélyt nem dobta le a málhát, mint máskor, nem rúgta bokán Józsefet, hanem engedelmesen tűrte, hogy kivezessék vackából a hideg éjszakába. Amint kiléptek az ajtón, egy szürke veréb szállt le a kis Jézus mellé a szamár hátára.
Ejnye, gondolta József, miért nem alszik ez a kismadár! De a kis Jézus értette, kinyújtotta kezét a veréb felé, és alig észrevehetően megsimogatta a hátát. Csirip boldogan magasba röppent, hogy az ég felé szárnyalva világgá kiáltsa örömét. Ám amint visszapillantott a földre, a holdfényes úton vágtató lovasokat vett észre. Nagyot dobbant a szíve az ijedtségtől. Heródes katonái!
Szinte zuhanást szállt vissza a földre. És izgatott csiripeléssel József vállára telepedett. Hiába volt azonban szent ember József, a madárbeszédet ő sem értette. Így egyetlen kézlegyintéssel elhessentette köpenyéről a verebet. Csirip belátta, hogy semmiképpen nem tudja megértetni magát Jézus atyjával, ezért ismét az Úristen segítségét akarta kérni. Ám mielőtt belefoghatott volna egymondatos imájába, eszébe jutott valami: Felröppent a magasba, s mint a nyíl, átsuhant a városon.
- Veszélyben a Messiás! Ébredjetek! Meg kell mentenünk őt!
A szürke madarak álmosan pislogtak. Amikor azonban megértették mi készül a kis Jézus ellen, tettre késszé váltak.
Csirip vezetésével először felkeresték a mező széli rigókat. Aztán izgatott lármájuk előcsalta az erdőszéli rigókat, a hegyoldalon sötétlő sziklabarlangból a denevéreket. Utána felverték álmukból a sasokat, aztán a búzaföldön szunnyadó pacsirtákat, s végül a háztetők alatt nyugvó fecskéket!
Egy fertály óra sem telt belé, zúgó madárraj sötétítette el Betlehem egét.
A Hold csodálkozva fordította orcáját az élő felhő felé. De csodálkozva néztek Heródes katonái is, akik éppen akkor értek oda a barlangistállóhoz.
- Ejnye, mi lehet ez? - kérdezte összehúzott szemmel a vezetőjük.
A fecskék villámként cikáztak körülöttük. A denevérek sivítva ruhájukba kapaszkodtak. A pacsirták és a verebek hegyes csőrükkel a lábszárukat csipkedték. S még a büszke jeruzsálemi páva is előkerült valahonnan, hogy szétterjesztett farktollával zavarja látásukat. Amikor a komor sasok belekapaszkodtak lovaik sörényébe, végképp elvesztették fejüket. A csatákban nevelt hátasok megvadultak a különös ellenfél támadásától. Őrült száguldásba kezdtek. Hányták, vetették magukat. Ágaskodtak, rúgkapáltak. Aztán váratlanul, mintha vezényszóra tennék, megfordultak, és szélsebesen elvágtattak, nyomukban Betlehem minden madarával.
Rövidesen újra csend honolt az istálló környékén. A hold ezüstje békés fénybe vonta a tájat. A szent család pedig zavartalanul folytathatja útját Egyiptom felé. Magasan a fejük fölött egy szürke veréb csiripelt boldogan, s hangja köszönetként szállt fel, egyre feljebb az Ég felé, ahonnan mosolyogva figyelték a kismadár hálaénekét.
*
S azóta minden esztendőnek a vége felé az Úristen emlékeztetni akarja az embereket arra, hogy a gonoszság útja hova vezet, s ezért ősszel a napok rövidülni kezdenek, a sötétség minden este korábban szakad alá, és minden reggel későbben távozik, hideg támad, és befagynak a vizek, s a sötétség uralma lassan elkezdi megfojtani a világot.
Mi, emberek pedig megijedünk, s eszünkbe jut mindaz a sok rossz, amit elkövettünk az esztendő alatt, és amikor eljön a legrövidebb nap, és a Világosság angyala alászáll közénk jóságot keresni, egyszerre mind meggyújtjuk a karácsonyfák gyertyáit, hogy az Úristen, ha alátekint, fényt lásson a földön, s megbocsássa a bennünk lévő jó miatt a bennük lévő rosszat.
/Wass Albert/
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
Címkék: visszapillantott, fölszerszámozták, sziklabarlangból, belekapaszkodtak, áthatolhatatlan, kézlegyintéssel, szétterjesztett, mennydörgésként, megpihenhetnék, örvendeztették, fölébresztette, összekulcsolva, szeretetteljes, megparancsolta, elhessentette, észrevehetően, tiszteletükre, történetemnek, belefoghatott, tetőgerendára, megköszörülte, tanácstalanul, csiripeléssel, felhőszakadás, jelentéktelen, madárbeszédet, jeruzsálemből, emlékeztetni, folytathatja, zavartalanul, megfordultak, felszárnyalt, ajándékokkal, köszönetként, elvesztették, kapaszkodtak, verebek köztudottan, legnagyobb eseményt, szegényes istállóba, gyermek egyre, előző napokon, páva szállt, vidéki veréb, fővárosi ereszkedett, trónszék lába, uralkodót kerestek, három király, barátja vagyok, városszéli istállóhoz, egyik kiálló, fölötte sötétlő, istálló belsejét, Veréb István, Laudetur Kiadó, Messiás Királynál, Izrael Istene, Wass Albert,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Mírjam barát...  Csak a fogyatkozás látható  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Radikális szeretet  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Lóhere  Png virág  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Akik bántanak téged  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Minden harmadik...  Adakozás  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Szívem  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Őrizkednünk kell...  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Adakozás  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Akarat  Varga János Veniam - Fontos sz...  Zilahy Lajos gondolata  Makszim Gorkij gondolata  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Mírjam barát...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Png csokor  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Leonardo da Vinci gondolata  Szívem  Sokan azt tartják  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Hazára minden embernek szükség...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Kellemes délutánt kívánok  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Akarat  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Szívem  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Szép estét kedves látogatóimna...  Alázat  Az igazi szeretetért rendszeri...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Png virág  Németh László tollából  Németh László tollából  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Hazára minden embernek szükség...  Albert Einsteinről  Szép estét  Png ház  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Paul David Tripp Április 19 
Bejegyzés Címkék
verebek köztudottan, legnagyobb eseményt, szegényes istállóba, gyermek egyre, előző napokon, páva szállt, vidéki veréb, fővárosi ereszkedett, trónszék lába, uralkodót kerestek, három király, barátja vagyok, városszéli istállóhoz, egyik kiálló, fölötte sötétlő, istálló belsejét, széna közöt, felhőszakadás elől, helyi imaházba, égre emelve, emberek imádságnak, akkor hallottakat, hangja szárnyalt, álmosan pislogó, hideg éjszakába, szürke veréb, szamár hátára, veréb felé, holdfényes úton, szürke madarak, mező széli, erdőszéli rigókat, hegyoldalon sötétlő, búzaföldön szunnyadó, háztetők alatt, fecskék villámként, denevérek sivítva, verebek hegyes, lábszárukat csipkedték, büszke jeruzsálemi, komor sasok, csatákban nevelt, különös ellenfél, istálló környékén, hold ezüstje, szent család, fejük fölött, kismadár hálaénekét, vége felé, embereket arra, gonoszság útja, napok rövidülni, sötétség minden, sötétség uralma, esztendő alatt, karácsonyfák gyertyáit, bennünk lévő, bennük lévő, visszapillantott, fölszerszámozták, sziklabarlangból, belekapaszkodtak, áthatolhatatlan, kézlegyintéssel, szétterjesztett, mennydörgésként, megpihenhetnék, örvendeztették, fölébresztette, összekulcsolva, szeretetteljes, megparancsolta, elhessentette, észrevehetően, tiszteletükre, történetemnek, belefoghatott, tetőgerendára, megköszörülte, tanácstalanul, csiripeléssel, felhőszakadás, jelentéktelen, madárbeszédet, jeruzsálemből, emlékeztetni, folytathatja, zavartalanul, megfordultak, felszárnyalt, ajándékokkal, köszönetként, elvesztették, kapaszkodtak, karácsonyfák, engedelmesen, farktollával, kegyelmekben, megsimogatta, bátortalanul, meneküljetek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 10329
  • e Hét: 21959
  • e Hónap: 55113
  • e Év: 288860
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.