Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Erdő Péterrel ünnepelt a hallássérült közössé
  2018-12-26 18:38:27, szerda
 
  Akikhez hűtlenek lettek a szavak - Erdő Péterrel ünnepelt a hallássérült közösség
2018. december 26. szerda 17:59
December 26-án hagyományosan a budapesti piarista kápolna ad otthont a hallássérült közösség karácsonyi szentmiséjének. Idei ünneplésük egyben hálaadás volt a hallássérült pasztoráció fennállása 45 évéért. Szent István vértanú napján az ő világukba pillanthattuk bele.
........


Ne tapsolj, úgysem halljuk. Mi így tapsolunk - magyarázta arcjátékkal, jelekkel, a kezét magasba emelve néhány fiú Norbi atyának a zsúfolásig megtelt piarista kápolnában. Ünnepel a hallássérült közösség. Hagyományosan Szent István vértanú napján gyűlnek itt össze, de ünnepüknek ebben az évben külön hangsúlyt ad, hogy idén 45 éve működik a Katolikus Hallássérült Pasztoráció az Esztergom-Budapesti Főegyház megyében.
A Katolikus Hallássérült Pasztoráció oldalán bemutatkozva megfogalmazzák - ,,a hallássérültek mindent ugyanúgy csinálnak, csak nem hallanak..."
A szentmise kezdetét a bevonulás jelenti. Nem szólal meg az orgona, nem kezdődik az ének. Néhány percre mi is átéljük azok mindennapi valóságát, akik teljes csendben élnek. Hang nélkül halad Erdő Péter bíboros mellett az asszisztencia, a koncelebráló paptestvérek, köztük Labancz Zsolt piarista tartományfőnök, Nagy Sándor, a hallássérült pasztoráció jelenlegi és Erdődi Ferenc, a leköszönt referense. Mindent, ami elhangzik, jelnyelven is közvetítenek. Nemcsak a jelnyelvi tolmács ,,fordít", hanem az oltár körül álló atyák is ,,jelelnek". A kivetítőn a szentmise állandó részei olvashatók, képek jelzik a fő részek kezdeteit. Időről időre felvillan a felirat: ,,jeleljünk együtt!" - jelezve, mennyire fontos, hogy aktívan bekapcsolódjunk az ünneplésbe. Ezt ki-ki meg is teszi, ahogy tudja. Van, akik jelekkel, s vannak, akik hallás hiányában hatalmas küzdelemmel megtanult beszéddel. Bacsa Dávid atya, akit 2017-ben szenteltek pappá, ezt fogalmazza meg: ,,Fontos, hogy közösen nyilvánulunk meg, együtt mozgunk, egymással is kapcsolatot létesítünk ezáltal. Közösségben gondolkodunk, így éljük meg kereszténységünket."
Erdő Péter szentbeszédét Kompán Júlianna jelnyelvi tolmács közvetíti, aki évek óta rendszeresen vesz részt a közösség szentmiséin, így otthon van az egyházi nyelvezetben. Kezek mellett a mimika és a szájmozgás is nagy szerepet kap a tolmácsolásban, így segítve, hogy az elvont tartalom mélységeiben el tud jutni a hívekhez.
*
Kedves Hallássérült Testvéreim!
Krisztusban Kedves Testvérek!
Karácsony másnapján az Egyház Szent István vértanút ünnepli. Nem véletlen ez a párosítás, hiszen a közénk született betlehemi kisgyermeknek a szinte idillikus képe valamiképpen kiegészítésre szorul. Mindjárt a jászol békéje után, fölsejlik az Egyház liturgiájában a vértanúság motívuma. Azé a vértanúságé, amely valahogyan együtt jár ennek a betlehemi gyermeknek az alakjával. Hiszen fogunk még találkozni, most a karácsonyi ünnepkörben, más kegyetlen eseményekkel is, gondoljunk csak a betlehemi gyermekgyilkosság történetére! Ha egyszer eljön a világosság a világba, és a sötétség nem fogadja be, ellenkezést vált ki belőle. Ennek az ellenkezésnek a kézzelfogható tanúbizonysága a mai szentmisében felolvasott történet. Mert maga Jézus jövendöli meg, hogy óvatosnak kell lenni az emberekkel szemben. Hogy a zsinagógákban majd megostorozzák azokat, akik követni fogják őt. Mintha az első keresztény nemzedékek tapasztalata szólna ezekről a lapokról, s ott lenne összesűrítve Szent István vértanúságának a történetében is. Mert amikor valaki elismeri Jézusról, hogy ő a Messiás, ő a Megváltó, akkor ezzel mintegy provokálja a világot.
Az Apostolok Cselekedeteinek könyve több mint harminc, akár negyven évvel az események után íródott. Ekkorra már az első birodalmi keresztényüldözések tapasztalata is megjelenik a hívők gondolkodásban. Szent Istvánt tehát első vértanúként tiszteljük, a mártírok hosszú sorának élén áll. Egy olyan ,,hatalmas sokaság" (ingens multitudo) élén, amely ma is új tagokkal gyarapodik. A Római Birodalom keresztényüldözésének történetét szakszerűen foglalja össze Ladocsi Gáspár püspök újonnan megjelent könyve. Bemutatja, hogy változtak az üldözés jogcímei. Különböző törvények és rendeletek irányultak a keresztények ellen. De emellett ismétlődő hullámokban jelentkezett a rágalomhadjárat, a gyűlöletkeltés is. Új és új hangsúlyok és témák bukkantak fel. Hol a püspökök és a papok ellen irányult főként az üldözés, hol a kereszténységet felvevő hittanulók, a katekumenek ellen. Hol a közhivatalokból és a magas állásokból zárták ki a keresztényeket, hol magánfeljelentéseket kívántak ellenük, hol nyomoztak utánuk, hol pedig egyszerűen minden keresztényt ki akartak irtani. Ma sem mehetünk el szótlanul a keresztények elleni erőszak és gyűlöletkeltés jelenségei mellett. Egyházunk emlékszik évezredek múltán is a Római Birodalomban tartott könyvégetésekre, az Egyház és a keresztények tulajdonának elkobzására, a templomok lerombolására, a keresztények névsorának felkutatására, vagy arra, amikor évszázadokkal később a Szovjetunióban a húsvéti szertartásokról hazaindulókat a templom előtt géppuskatűz várta.
De emlékszik az Egyház Szent István vértanú imájára is, aki haldokolva azt kiáltotta: ,,Uram, ne ródd fel nekik bűnül!" (ApCsel 7,60). Ha az első vértanú Isten bocsánatát kérte azok számára, akik megkövezték, nekünk is nemzedékről nemzedékre imádkoznunk kell az üldözőkért is. És Isten válasza azonnali, de diszkrét és titokzatos. Az Apostolok Cselekedeteiben István meggyilkolása után egy rövid mondat áll: ,,és Saul helyeselte (István) meggyilkolását" (ApCsel 8,1). Saulból később Szent Pál lett és Krisztus apostola, aki bejárta az akkor ismert világot. Már ekkor megmutatkozott, hogy magvetés a vértanúk vére, hogy az Egyházat a Szentlélek ereje kíséri.
- Ezért Szent István ünnepe a karácsony titkának mélyére vezet bennünket. Felszólít arra, hogy mi is tegyünk tanúságot Krisztusról, hogy kísérjük szolidáris szeretettel az üldözött keresztényeket, vegyük észre az idők jeleit és tudjunk imádkozni az üldözőkért is, mert Isten őket is meghívja a hitre és az üdvösségre. Szent István vértanú, könyörögj értünk! Ámen.
- A szentmise végén következik a hálaadás a 45 évért, amely alatt valódi közösséggé kovácsolódott a hallássérült emberek csoportja. Nagy Sándor atya mellett Mikesy György, a Váci Egyházmegye akolitusa, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) váci szervezetének elnöke mondott köszönetet az elmúlt négy és fél évtizedért.
- Elsőként egy kórus állt fel. ,,Pásztorok, pásztorok" - jelnyelven elevenedett meg Jézus bölcsőjénél tett egykori látogatás, és közvetítette számunkra a karácsony békéjét és örömét.
- Ezután a Katolikus Hallássérült Pasztoráció 45 évének eseményei jelentek meg Lampert-Szebeli Erzsébet összeállította képsorozatban. Láthattuk, milyen sokszínű közösségi élet alakult ki az Izabella és Vilma nővér elindította közösségben. Lauer Tamás állandó diakónus elmondta, ezek közül a legfontosabb a heti szentmise jelnyelven, valamint a heti bibliaórák. A közösség szeret együtt ünnepelni, esküvőkön, keresztelőkön, bérmálásokon és a temetéseken is együtt vannak. Sok zarándokútjuk van, bejárták Európa nagy kegyhelyeit. Kedveltek a közös nyaralások, a farsang, szilveszter. Minden adventben lelkigyakorlatot tartanak Mikesy György, nagyböjtben pedig Lauer Tamás szervezésében.
A közösség megajándékozta többek között Erdődi Ferenc leköszönő referenst, és köszönetet mondtak azon testvéreiknek, akik hűséges segítőként egész évben segítik a pasztorációt.
- Végül a kivetítőn Ferenc pápa jelent meg, akik jelnyelven fogalmazta meg üzenetét. Nagy Sándor így búcsúzott a közösségtől: ,,A karácsony arról beszél nekünk, mennyire közel akar lenni hozzánk Jézus. Nekünk is az a küldetésünk, hogy láthatóvá tegyük azt, ami tőle nekünk a legfőbb parancs: a szeretetet."

Forrás: Magyar kurír
 
 
0 komment , kategória:  Szent István bazilika misék   
Címkék: lelkigyakorlatot, cselekedeteiben, cselekedeteinek, bekapcsolódjunk, kereszténységet, könyvégetésekre, szertartásokról, rágalomhadjárat, közhivatalokból, keresztényeket, tolmácsolásban, gyűlöletkeltés, szentmiséjének, vértanúságának, megmutatkozott, tartományfőnök, szovjetunióban, meggyilkolását, hallássérültek, gondolkodásban, összeállította, tanúbizonysága, megfogalmazzák, megajándékozta, kovácsolódott, meggyilkolása, hagyományosan, kisgyermeknek, szervezetének, liturgiájában, kézzelfogható, zsinagógákban, megostorozzák, szentbeszédét, képsorozatban, ellenkezésnek, szavak –, hallássérült közösség, budapesti piarista, hallássérült pasztoráció, kezét magasba, zsúfolásig megtelt, évben külön, hallássérültek mindent, szentmise kezdetét, bevonulás jelenti, koncelebráló paptestvérek, leköszönt referense, jelnyelvi tolmács, oltár körül, szentmise állandó, közösség szentmiséin, Erdő Péterrel, Szent István, Hagyományosan Szent István, Katolikus Hallássérült Pasztoráció, Esztergom-Budapesti Főegyház, Erdő Péter, Labancz Zsolt, Nagy Sándor, Erdődi Ferenc, Bacsa Dávid, Kompán Júlianna, Kedves Hallássérült Testvéreim, Krisztusban Kedves Testvérek, Egyház Szent István, Apostolok Cselekedeteinek, Szent Istvánt, Római Birodalom, Ladocsi Gáspár, Római Birodalomban, Apostolok Cselekedeteiben István, Szent Pál, Ezért Szent István, Mikesy György, Váci Egyházmegye, Nagyothallók Országos Szövetsége, Lampert-Szebeli Erzsébet, Lauer Tamás,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
képre írva  Az igazi szeretetért rendszeri...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Png fotel  Esti kép  Facebookon kaptam  Png kutya  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Adakozás  Hogy lehet megtartani  Nagyon különös  Png rózsa csokor  Nem méltó hozzád  Png ház  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Szép estét kedves látogatóimna...  Nem méltó hozzád  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Őrizkednünk kell...  Próbálj meg ...  Nevem  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Elköszönt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png csokor  Varga János Veniam - Fontos sz...  Hiányzik  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png kutya  Bertolt Brecht -től idézet  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Egy bizonyos határt  A sors  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Leonardo da Vinci gondolata  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Adakozás  Kellemes délutánt kívánok  Ami embereknek lehetetlen, az...  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Idő  Png ház  210 éve született a SZÓZAT meg...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Png telefon  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Alázat  Akik bántanak téged  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png kutya  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Lóhere  Egy hatékony szolga  Tavaszi kép  Bounty krémes  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Alázat  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Alázat  Png virág  Facebookon kaptam Annuska bar...  Bounty krémes  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát... 
Bejegyzés Címkék
szavak &#8211, hallássérült közösség, budapesti piarista, hallássérült pasztoráció, kezét magasba, zsúfolásig megtelt, évben külön, hallássérültek mindent, szentmise kezdetét, bevonulás jelenti, koncelebráló paptestvérek, leköszönt referense, jelnyelvi tolmács, oltár körül, szentmise állandó, közösség szentmiséin, egyházi nyelvezetben, elvont tartalom, közénk született, szinte idillikus, jászol békéje, vértanúság motívuma, betlehemi gyermeknek, karácsonyi ünnepkörben, betlehemi gyermekgyilkosság, kézzelfogható tanúbizonysága, emberekkel szemben, zsinagógákban majd, első keresztény, események után, első birodalmi, hívők gondolkodásban, mártírok hosszú, olyan &#8222, üldözés jogcímei, keresztények ellen, papok ellen, kereszténységet felvevő, katekumenek ellen, magas állásokból, keresztények elleni, keresztények tulajdonának, templomok lerombolására, keresztények névsorának, húsvéti szertartásokról, templom előtt, első vértanú, rövid mondat, akkor ismert, vértanúk vére, karácsony titkának, üldözött keresztényeket, idők jeleit, szentmise végén, hallássérült emberek, kórus állt, karácsony békéjét, heti szentmise, heti bibliaórák, közösség szeret, közös nyaralások, közösség megajándékozta, kivetítőn Ferenc, karácsony arról, legfőbb parancs, lelkigyakorlatot, cselekedeteiben, cselekedeteinek, bekapcsolódjunk, kereszténységet, könyvégetésekre, szertartásokról, rágalomhadjárat, közhivatalokból, keresztényeket, tolmácsolásban, gyűlöletkeltés, szentmiséjének, vértanúságának, megmutatkozott, tartományfőnök, szovjetunióban, meggyilkolását, hallássérültek, gondolkodásban, összeállította, tanúbizonysága, megfogalmazzák, megajándékozta, kovácsolódott, meggyilkolása, hagyományosan, kisgyermeknek, szervezetének, liturgiájában, kézzelfogható, zsinagógákban, megostorozzák, szentbeszédét, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 8676
  • e Hét: 20306
  • e Hónap: 53460
  • e Év: 287207
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.