Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
József Attila korában és most, meg akkoriban, amikor...
  2014-04-11 16:11:15, péntek
 
  Akkoriban, amikor én voltam fiatal sem lehetett a problémákról beszélni, mert akkor magadra haragítottad a Párt ,,illetékesét": ,,miaznemteccikarenccer?" kérdést szegezve szerencsétlen elégedetlenkedőnek.

(Azért is gondoltam a rendszerváltozás elején, hogy minden körzeti szakorvosi rendelőben kellene működnie pszichológusnak is. Szörnyű, hogy MÉG MINDIG ideggyógyászatra küldik a lelkileg összeroppanó embereket! Talán, ettől merevedett meg a közgondolkodásban az a nézet, hogy aki lelki tanácsra szorul, az ,,BOLOND" és inkább nem panaszkodik...)


Van erre a problémára egy közismert szerelmespár esete: Domján Edit és Szécsi Pál. Mindketten a halálba menekültek az elviselhetetlen életérzés elől.

Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán is hasonlón mehetett keresztül. Latinovits ,,kiszállt", Ruttkai, meg belebetegedett és hamarosan belehalt.

Latinovits Emlékére:


József Attila:

LEVEGŐT!

Ki tiltja meg, hogy elmondjam, mi bántott
hazafelé menet?
A gyepre éppen langy sötétség szállott,
mint bársony-permeteg
és lábom alatt álmatlan forogtak,
ütött gyermekként csendesen morogtak
a sovány levelek.

Fürkészve, körben guggoltak a bokrok
a város peremén.
Az őszi szél köztük vigyázva botlott.
A hűvös televény
a lámpák felé lesett gyanakvóan;
vadkácsa riadt hápogva a tóban,
amerre mentem én.

Épp azt gondoltam, rám törhet, ki érti,
e táj oly elhagyott.
S im váratlan előbukkant egy férfi,
de tovább baktatott.
Utána néztem. Kifoszthatna engem,
Hisz védekezni nincs semmi kedvem,
mig nyomorult vagyok.

Számon tarthatják, mit telefonoztam
s mikor, miért, kinek.
Aktákba irják, miről álmodoztam,
s azt is, ki érti meg.
És nem sejthetem, mikor lesz elég ok,
előkotorni azt a kartotékot,
mely jogom sérti meg.

És az országban a törékeny falvak
- anyám ott született -
az eleven jog fájáról lehulltak,
mint itt e levelek
s ha rájuk hág a felnőtt balszerencse,
mind megcsörren, hogy nyomorát jelentse
s elporlik, szétpereg.

Ó, én nem igy képzeltem el a rendet.
Lelkem nem ily honos.
Nem hittem létet, hogy könnyebben tenghet,
aki alattomos.
Sem népet, amely retteg, hogyha választ,
szemét lesütve fontol sanda választ
és vidul, ha toroz.


Én nem ilyennek képzeltem a rendet.
Pedig hát engemet
sokszor nem is tudtam, hogy miért vertek,
mint apró gyermeket,
ki ugrott volna egy jó szóra nyomban.
Én tudtam - messze anyám, rokonom van,
ezek idegenek.

Felnőttem már. Szaporodik fogamban
az idegen anyag,
mint szívemben a halál. De jogom van
és lélek vagy agyag
még nem vagyok s nem oly becses az irhám,
hogy érett fővel szótlanul kibirnám,
ha nem vagyok szabad!

Az én vezérem bensőmből vezérel!
Emberek, nem vadak -
elmék vagyunk! Szivünk míg vágyat érlel,
nem kartoték-adat.
Jöjj el, szabadság! Te szülj nekem rendet,
jó szóval oktasd, játszani is engedd!
Szép, komoly fiadat!



Még az oly ,,dörzsölt" emberek is, mint Gobbi Hilda is azt mondta: ,,nagyon jól lehet élni ebben az országban, csak semmit ne akarjon az ember!" Ezt akkor mondta, amikor már belefáradt abba küzdelembe, hogy legyen a nemzetnek színháza, meg a színészeknek múzeuma és ,,otthona".
A középszer annyira rátelepedett a hatalmával mindenre és mindenkire, hogy egészen egyszerűen nem lehetett hova menekülni előle, csak a halálba. Vagy az alkoholizmusba, ami megint-csak egy elhúzódó agonizálással volt/van egyenlő.



Aztán jöttek a 80-as évek, és nálunk is végbement egyfajta szexuális ,,forradalom" és átestünk a ló tulfelire. Mert ez is - amolyan magyar-módra - történt. Amiért ekkoriban vezették be a vállalatok a GMK-kat, ahol lehetett másodállásban is húzni a belünket, legtöbben nem otthon, hanem a munkahelyükön szexeltek. Miskolc(z)i Miklós meg is írta az erről szóló szociográfiáját, a ,,Mindenki mással csinálja" címmel. A szakmunkások teljesítménybérben ledolgozták a napi kötelező nyooocórát, aztán, a másik nyooocat meg a fusiban és már csak arra maradt energiájuk, hogy a kocsmában emelgessék a poharakat, meg meg...ják az ott található, erre ,,szakosodó" női személyeket. Azt hiszem a Bikini Lojzija is erről énekel, amikor azt mondja: ,,Csókolom! Megszakadhatok?"

József Attila esete, viszont Önt* igazolja, mert Ő 1937-ben feküdt a sínekre. Akkoriban is a sznob középszert kellett volna ,,kiszolgálni". Az ,,igazat" mondd ne csak a ,,valódit" gondolatával árulja el magát. Azt, hogy mennyire elege lehetett a ,,valódi kutyabőr"-, meg ékköves aranyékszer-, meg szőrmebunda, meg miegymás ,,valódi" úrhatnám polgárból és dolgokból!
Attilát is az a szörnyű ambivalencia kergette az őrületesen elviselhetetlen életérzésbe, hogy nem kaphatta meg Flórát!!! Kristálytisztán átélhető minden gyötrelme, amit megírt Illyés Gyuláné a ,,József Attila utolsó hónapjairól" c. könyvében.



József Attila hatalmas intellektualitása sehova ,,nem fért be"! A ,,proletárok" is kiverték maguk közül, amikor szemináriumot akart tartani nekik Csepelen. (Csengey is megjárta ezzel.) Az ,,uraknak" nem volt elég úri, a munkaadóknak, pedig túlontúl okos volt. A verseit sem tudta úgy megjelentetni, hogy az folyamatos megélhetést biztosított volna számára. Egy ilyen ,,lángoló" elme számára elfogadhatatlan az a vegetálás, amire élete utolsó időszakában kényszerült testvére balatoni nyaralójában...

*Itt arra gondolok, hogy legyen az bármilyen társadalmi formáció, a középszer, a ,,középosztály", az előítéletes középszerű marad.

Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: ideggyógyászatra, rendszerváltozás, pszichológusnak, szociográfiáját, elviselhetetlen, kristálytisztán, elfogadhatatlan, megszakadhatok, alkoholizmusba, belebetegedett, szerencsétlen, megjelentetni, agonizálással, szemináriumot, másodállásban, munkahelyükön, gondolatával, munkaadóknak, szakmunkások, szerelmespár, színészeknek, kifoszthatna, haragítottad, problémákról, összeroppanó, telefonoztam, nyaralójában, balszerencse, ambivalencia, rátelepedett, középosztály, megélhetést, gyermekként, kiszolgálni, ledolgozták, hónapjairól, problémákról beszélni, rendszerváltozás elején, lelkileg összeroppanó, közismert szerelmespár, halálba menekültek, elviselhetetlen életérzés, gyepre éppen, őszi szél, lámpák felé, törékeny falvak, felnőtt balszerencse, nemzetnek színháza, színészeknek múzeuma, középszer annyira, hatalmával mindenre, elhúzódó agonizálással, József Attila, Domján Edit, Szécsi Pál, Ruttkai Éva, Latinovits Zoltán, Latinovits Emlékére, Gobbi Hilda, Bikini Lojzija, Illyés Gyuláné, Bóna Mária Ilona,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Erdőn  Hiányzik  Bertolt Brecht -től idézet  Szép álmokat!  Szép estét kedves látogatóimna...  Éretlen vers  Irgalom és ítélet  Mai harmónia kártyám  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam Krisztinától  Akarat  Az engedelmesség miért nem vál...  A másik dolog,  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Adakozás  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Reggel van  Png rózsa csokor  Akik bántanak téged  Mindig jusson idő nevetni  Szép estét kedves látogatóimna...  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Leonardo da Vinci gondolata  Esti kép  Miért nem menti meg Jézus a jó...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Png lepke  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Irgalom és ítélet  Akarat  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam Krisztinától  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Zilahy Lajos gondolata  Akarat  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Kellemes délutánt kívánok  210 éve született a SZÓZAT meg...  A másik dolog,  Az igazi szeretetért rendszeri...  Rátalálsz  képre írva  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Png férfi  Reménység és erő Krisztustól e...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Akarat  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Szívem tiéd  Tanuld meg ezt a versemet  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Akarat  Boldog születésnapot a ma ünne...  Paul David Tripp Április 20  Régi emberek, akikre máig büsz...  Popper Péter szavai  Sose bánj semmit  Sokan azt tartják  Szép estét  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Szívem tiéd  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Fekete-erdő desszert  Egy maradéktalanul uralt világ 
Bejegyzés Címkék
problémákról beszélni, rendszerváltozás elején, lelkileg összeroppanó, közismert szerelmespár, halálba menekültek, elviselhetetlen életérzés, gyepre éppen, őszi szél, lámpák felé, törékeny falvak, felnőtt balszerencse, nemzetnek színháza, színészeknek múzeuma, középszer annyira, hatalmával mindenre, elhúzódó agonizálással, 80-as évek, munkahelyükön szexeltek, erről szóló, napi kötelező, másik nyooocat, kocsmában emelgessék, sznob középszert, őrületesen elviselhetetlen, folyamatos megélhetést, ilyen &#8222, bármilyen társadalmi, előítéletes középszerű, ideggyógyászatra, rendszerváltozás, pszichológusnak, szociográfiáját, elviselhetetlen, kristálytisztán, elfogadhatatlan, megszakadhatok, alkoholizmusba, belebetegedett, szerencsétlen, megjelentetni, agonizálással, szemináriumot, másodállásban, munkahelyükön, gondolatával, munkaadóknak, szakmunkások, szerelmespár, színészeknek, kifoszthatna, haragítottad, problémákról, összeroppanó, telefonoztam, nyaralójában, balszerencse, ambivalencia, rátelepedett, középosztály, megélhetést, gyermekként, kiszolgálni, ledolgozták, hónapjairól, életérzésbe, illetékesét, szőrmebunda, panaszkodik, biztosított, időszakában, személyeket, előítéletes, aranyékszer, kényszerült, mindenkire, megcsörren, menekültek, előbukkant, proletárok, középszert, problémára, őrületesen, folyamatos, latinovits, mindketten, energiájuk, vállalatok, rendelőben, középszerű, tarthatják, belefáradt, szakorvosi, könnyebben, álmodoztam, hatalmával, társadalmi, forradalom, szaporodik, nyooocórát, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 629
  • e Hét: 2339
  • e Hónap: 10943
  • e Év: 46884
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.