Belépés
sanci81.blog.xfree.hu
-Minden ember, minden apró mozzanat, Életedbe úgy került, hogy magad vontad oda... Az pedig, hogy mit kezdesz velük, csakis rajtad áll! ... Czifra Sándor
2007.12.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A TÖKÉLETES TAFELSPITZ - A táfelspicc (tányérhús) receptje
  2015-11-24 17:18:47, kedd
 
 


Link

TAFELSPITZ (ejtsd: táfelspicc; magyar megfelelője: tányérhús) - A Tafelspitz ugyan egyszerű étel, ennek ellenére meglepően kevés helyen készül valóban jól, ami már azért sem meglepő, mert jó marhahúslevessel is csak kevés helyen találkozhatunk. Hogy ne így legyen, egy klasszikus bécsi Tafelspitz receptjével nyújtunk segítséget a tányérhúsok tökéletességre törekvő kedvelőinek. A Tafelspitz számos megjelenési formában ismert, ahogy a hazánkban elterjedt főtt marhahús paradicsommártással, sóskával, spenóttal, főtt burgonyával, esetleg meggyszósszal, már ugyancsak táfelspiccnek minősíthető. Mindezek után az sem meglepő, hogy az ételt igen sokféle körettel szolgálhatják fel. A tejes tormamártás, a frissen reszelt torma, a főtt alma, az almás-torma, a sós vízben főtt burgonya, a spenót ma is gyakori köretek, akárcsak a főtt leveszöldségek, és éppen ez az ízletes sokszínűsége tette ezt a klasszikus 19. századi ételt népszerűvé. Ez Bécs és vele a Monarchia ikonikus étele is egyben.
Tafelspitz (táfelspicc) - a tökéletes bécsi tányérhús receptje

Hozzávalók:
1 marha fartő, kb. 2 kg (enyhén zsíros)
1 kg marhacsont (porcos részekkel a legjobb)
3 sárgarépa
4 petrezselyemgyökér
1 kisebb zeller (ízlés szerint, a zöldjével)
1 nagy fej vöröshagyma
1 közepes póréhagyma
3 babérlevél
10 szem egész feketebors
3 szem egész szegfűbors
1 kisebb darab friss gyömbér, egészben
2 borókabogyó
csipetnyi sáfrány
jódozatlan tengeri só
metélőhagyma a tálaláshoz




Link

A táfelspicc a hozzávalókkal

Elkészítése: egy nagy edényt töltsön fel 5 liter hideg vízzel. Mossa meg a csontot és forralja gyöngyözve. Tisztítsa meg a húst az inaktól, az esetleg rajta maradt bőrtől, de a zsírréteget hagyja rajta. A húst és csontokat tegye hideg vízbe, majd a vizet melegítse forráspont közelébe, ezután hagyja gyöngyöve főni 2-3 percig, majd vegye le a tűzről, öntse le róluk a forróvizet, és a húst és csontokat folyóvízben alaposan mossa le.

Jó minőségű, fiatal marha húsánál ez a lépés el is hagyható, azonban, ha a főzővíz és a hab szürke lesz, ismételjük meg ezt a lépést.

Ha húst és csontokat lemosta, a babérlevéllel, borssal, szegfűborssal, gyömbérrel és borókabogyóval együtt hideg vízben tegye fel újra főni. Gyöngyözve főzze 2-2,5 órán át. A leves felszínéről a habot és zsírt rendszeresen szedje le.

Közben a hagymákat hámozás nélkül, az egészséges külső takaróleveleivel félbevágva süsse egy serpenyőben (zsiradék nélkül), amíg a vágásfelülete barna nem lesz. Aprítsa a zöldségeket nagyobb darabokra és adja a hagymával együtt a húshoz. Főzze lassú tűzön újabb 1 órán át, amíg a hús omlósan puha nem lesz (egy villával végezzünk húspróbát). Vegyük ki a húst, szűrjük le a levest, és tálalásig tegyük vissza a levesbe a húst. Kóstoljuk meg és ízlés szerint ízesítsük a levest.

Amíg a hús a levesben van, ne adjunk hozzá sót, mert könnyebben megbarnul és kiszárad. Szeleteljük fel a húst és meleg tálon tálaljuk, öntsünk rá egy kevés levest és sózzuk ízlés szerint, díszítsük metélőhagymával. Köretként ropogósra sült burgonyát, metélőhagyma-mártást és almás tormamártást kínáljunk mellé.

Főzési idő, a marha minőségétől függően, legalább 3-3,5 óra.




Link

A táfelspicc történetéről itt olvashatsz: Link
 
 
0 komment , kategória:  Finomságok  
Címkék: marhahúslevessel, takaróleveleivel, metélőhagymával, találkozhatunk, leveszöldségek, tökéletességre, borókabogyóval, szolgálhatják, meggyszósszal, táfelspiccnek, vágásfelülete, szegfűborssal, babérlevéllel, hozzávalókkal, történetéről, rendszeresen, metélőhagyma, tormamártást, sokszínűsége, tányérhúsok, szeleteljük, borókabogyó, minősíthető, felszínéről, receptjével, vöröshagyma, zsírréteget, megjelenési, megfelelője, folyóvízben, zöldségeket, burgonyával, tormamártás, serpenyőben, minőségétől, kedvelőinek, klasszikus bécsi, tányérhúsok tökéletességre, hazánkban elterjedt, ételt igen, tejes tormamártás, frissen reszelt, főtt alma, főtt leveszöldségek, ízletes sokszínűsége, tökéletes bécsi, nagy edényt, esetleg rajta, zsírréteget hagyja, vizet melegítse, leves felszínéről, hagymákat hámozás, TÖKÉLETES TAFELSPITZ,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Boldog születésnapot a ma ünne...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Kerüld el az evangélium örömén...  Akarat  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Png férfi  Mindig jusson idő nevetni  Png kislány  képre írva  Nem méltó hozzád  Alázat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Png férfi  Soha ne kedvezz...  Szép estét  Png ház  Akik bántanak téged  Jó éjszakát  George Gordon Lord Byron: Inez...  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Nem számIt  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Nem számIt  Idő  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Paul David Tripp Április 20  képre írva  George Gordon Lord Byron: Inez...  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Varga János Veniam - Fontos sz...  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Szívem tiéd  Akarat  Gonosz démon-álarc  Albert Einsteinről  A boldog családok mind hasonló...  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Németh László tollából  Szép estét  Ágai Ágnes – Csendélet  Fehér virág  Paul David Tripp Április 19  Png telefon  Reménység és erő Krisztustól e...  Alázat  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam Krisztinától  Boldog születésnapot a ma ünne...  képre írva  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png virág  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Bertolt Brecht -től idézet  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Png cica  Még csak most kezdődik a nap  Png cica  Paul David Tripp Április 19  Leonardo da Vinci gondolata  Őrizkednünk kell...  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Nevem  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam Krisztinától  Png virág  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Png virág  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Aki nem dolgozik, ne is egyék  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Fekete-erdő desszert  Jó éjszakát 
Bejegyzés Címkék
klasszikus bécsi, tányérhúsok tökéletességre, hazánkban elterjedt, ételt igen, tejes tormamártás, frissen reszelt, főtt alma, főtt leveszöldségek, ízletes sokszínűsége, tökéletes bécsi, nagy edényt, esetleg rajta, zsírréteget hagyja, vizet melegítse, leves felszínéről, hagymákat hámozás, egészséges külső, vágásfelülete barna, zöldségeket nagyobb, hagymával együtt, villával végezzünk, kevés levest, marha minőségétől, táfelspicc történetéről, marhahúslevessel, takaróleveleivel, metélőhagymával, találkozhatunk, leveszöldségek, tökéletességre, borókabogyóval, szolgálhatják, meggyszósszal, táfelspiccnek, vágásfelülete, szegfűborssal, babérlevéllel, hozzávalókkal, történetéről, rendszeresen, metélőhagyma, tormamártást, sokszínűsége, tányérhúsok, szeleteljük, borókabogyó, minősíthető, felszínéről, receptjével, vöröshagyma, zsírréteget, megjelenési, megfelelője, folyóvízben, zöldségeket, burgonyával, tormamártás, serpenyőben, minőségétől, kedvelőinek, elkészítése, tafelspitz, egészséges, félbevágva, táfelspicc, klasszikus, népszerűvé, gyöngyözve, marhacsont, tálaláshoz, jódozatlan, forróvizet, könnyebben, szegfűbors, feketebors, gyömbérrel, olvashatsz, póréhagyma, ismételjük, babérlevél, hozzávalók, forráspont, segítséget, ropogósra, kóstoljuk, tányérhús, részekkel, melegítse, hagymákat, csontokat, elterjedt, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 50420 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 918
  • e Hét: 1559
  • e Hónap: 12573
  • e Év: 118717
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.