Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az Orbán-kormány elárulta, hogy semmibe veszi a tanárokat
  2016-04-30 18:39:33, szombat
 
 
Az Orbán-kormány elárulta, hogy semmibe veszi a tanárokat


2016-04-30 10:46:19



Boda András

Nem sokkal az országos tanársztrájk után, az érettségi időszak előtt, a jegybankbotrány kellős közepén érezte időszerűnek a kormány a bejelentést: jelentős változtatás készül a közoktatásban. A szakmai szervezetek megrökönyödtek az eljáráson és a terveken. Folytatódik az államosítás, és jön a ,,menedzsmentkörnyezetre" épített új Klik.
hirdetés

Világossá vált, hogy

a kormány véletlenül sem kíváncsi a szakma véleményére.

A látszategyeztetésekkel húzták az időt az érettségiig, a közelgő nyári szünetig, mert ekkor már kisebb ellenállásra számíthatnak - értékelte az ígért közoktatási reformokat és bejelentésük időzítését Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke. Nem volt kevésbé indulatos Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, aki a folytatódó államosításról, a helyhatóságok kiszorításáról szólva úgy vélekedett: ,,Tényleg nem lehet már szavakat találni a kormányzati dúlásra. Egyeztetés nélkül bedobnak ötleteket, melyek alapján végképp szétzilálják az oktatást". A Pedagógusok Szakszervezeténél (PSZ) az önkormányzati ingatlanok einstandolásától tartanak.



Az érdekvédelmi szervezetek dühét az váltotta ki, hogy nem sokkal az április 20-i országos pedagógus­sztrájk után - és nem mellesleg: a jegybankbotrány kellős közepén - bejelentette a kormányzat a közoktatás jelentős átalakítását. Az időzítés mellett különös az is, hogy nem az oktatási államtitkárság, hanem Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter adott hírt először a reformtervekről még csütörtökön: egyebek mellett arról, hogy 2018-ra új Nemzeti alaptanterv készül, és - ,,mivel a vegyes, állami fenntartású és önkormányzati működtetésű intézményi modell megbukott" - több mint 500 önkormányzati működtetésű iskolát államosítanak.

Palkovics László államtitkár (balra) és Pölöskei Gáborné Klik-vezető szerint folytatódik az államosítás
Palkovics László államtitkár (balra) és Pölöskei Gáborné Klik-vezető szerint folytatódik az államosítás
Földi D. Attila / Népszabadság

Egy pénteki háttérbeszélgetésen viszont már Palkovics László oktatási államtitkár és Pölöskei Gáborné Klik-elnök bonthatta ki az elképzeléseket.

Az államtitkár szerint a folytatódó államosítás tiszta viszonyokat teremt,

hirdetés

hiszen jó az, ha egy kézben van a fenntartás és a működtetés. A vegyes modellben a települési önkormányzat a saját tulajdonában lévő iskolaépületet üzemelteti, működteti, a fenntartó a pedagógusok és a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők bérét finanszírozza. A Nemzeti alaptantervről szólva Palkovics László elmondta, hogy meghatározzák majd a ,,nemzeti minimumot", arról pedig az iskolák maguk dönthetnek, azon felül mire és milyen mélységben helyezik a hangsúlyt. Ezzel a gyerekek terhelése differenciáltan csökkenhetne már rövid távon. Az államtitkár szerint eddig 10 százalékban lehetett eltérni az alaptantervtől, de most 30 százalékra bővítenék a mozgásteret.

Pölöskei Gáborné a Klik július 1-jére ígért megszüntetéséről, átalakításáról elmondta, hogy

hat különböző modellt mutattak be a kormánynak, s bár döntés még nincs, ,,mind a hat vállalható".

Kevés konkrétumot árult el, de azt nem cáfolta, hogy hatvan-hetven kisebb egység jön majd létre. Ennél azonban szerinte lényegesebb része lesz az új rendszernek a ,,jogosultsági szintek" pontos meghatározása, és az, hogy ,,menedzsmentburkot, -környezetet hozzanak létre". Az új, ,,pénzügyi és HR-tevékenységet folytató menedzsmentközpontok" segítik, támogatják majd az iskolákat. Az új rendszerbe 2017 januárjában vonnák be azt a mintegy 500 iskolát, amelyet ma még önkormányzat működtet.

Az újabb államosítást ellenző Gémesi György - Lázár János szavaira utalva - azt mondta, tévedés, hogy a vegyes működtetésű modell bukott volna meg, egyedül a Klik vallott kudarcot. Éppen ezért nem szűkíteni, hanem tágítani kellene az önkormányzatok lehetőségeit: több évtizedes tapasztalat mutatja ugyanis, hogy a helyhatóságok - ellentétben a Klikkel - jó gazdái az iskoláknak. Gémesi megjegyezte azt is: érthetetlen, hogy ha alapítvány, egyház, állam lehet fenntartó, akkor olyan önkormányzat miért nem, amely szakmai tapasztalattal és forrásokkal is rendelkezik.
hirdetés

Mendrey László PDSZ-elnök szerint azzal, hogy totálissá teszik az államosítást, és az ígéretekkel ellentétben legfeljebb ezen a néven szűnik meg a Klik, egyértelművé vált: teljes mértékben pártpolitikai céloknak rendelték alá az oktatás ügyét. Az újonnan felálló állami intézményfenntartó meghatározónak mondott szervezeti egységeiről, a ,,menedzsmentközpontokról" Mendrey László úgy fogalmazott: ,,Már elnézést a kifejezésért, de ez nem más, mint parasztvakítás!" A szakember úgy vélekedett: bár a részletek még nem ismertek, ,,borítékolható az újabb csődtömeg".

A forma változik, a lényeg marad

Népszabadság/archív

Távolságtartással fogadta a kormányzati terveket a Pedagógusok Szakszervezete. Szüdi János, a PSZ oktatás szakértője érdeklődésünkre úgy fogalmazott: joganyagot még nem láttak, a kormányzati tervek napvilágra került elemei pedig meglehetősen általánosak. Annyit azért leszögezett: a PSZ azt szerette volna, és a sztrájkbizottság erről tárgyalt is a kormánnyal, hogy azok az önkormányzatok, amelyeknél van erre lehetőség, iskolafenntartóvá válhassanak. Ehhez képest most a kormány épp ennek az ellenkezőjét tenné: minden önkormányzattól elvenné a működtetés jogát. Ezzel egyébként az a veszély is fennáll - mutatott rá Szüdi János -, hogy

az állam egyszerűen einstandolja a ma még önkormányzati tulajdonú épületeket.

Ami a 2018-ra ígért Nemzeti alaptantervet illeti: az oktatási szakértő szerint már most kétséges, hogy milyen lesz ez a szakmai anyag, ha ilyen rövid idő alatt akarják ,,összedobni". A PSZ szerint egyébként szükségtelen új alaptantervet készíteni, hiszen az előző ciklusokban kidolgozott alaptanterv tökéletesen megfelel az elvárásoknak.

http://nol.hu/belfold/klik-volt-menedzsmentkozpont-lesz-1613571
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: megszüntetéséről, einstandolásától, sztrájkbizottság, jegybankbotrány, reformtervekről, differenciáltan, önkormányzattól, érdeklődésünkre, kiszorításáról, önkormányzatok, államtitkárság, államosításról, alaptantervtől, meghatározónak, parasztvakítás, szakszervezete, tapasztalattal, iskolaépületet, alaptantervről, megrökönyödtek, elképzeléseket, átalakításáról, önkormányzati, államosítanak, borítékolható, pártpolitikai, közoktatásban, alaptantervet, szövetségének, helyhatóságok, finanszírozza, meghatározása, tevékenységet, meghatározzák, szétzilálják, jogosultsági, országos tanársztrájk, érettségi időszak, jegybankbotrány kellős, szakmai szervezetek, kormány véletlenül, szakma véleményére, közelgő nyári, ígért közoktatási, folytatódó államosításról, helyhatóságok kiszorításáról, kormányzati dúlásra, önkormányzati ingatlanok, érdekvédelmi szervezetek, április 20-i, közoktatás jelentős, időzítés mellett, Boda András, Mendrey László, Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének, Gémesi György, Magyar Önkormányzatok Szövetségének, Pedagógusok Szakszervezeténél, Lázár János, Palkovics László, Pölöskei Gáborné Klik-vezető, Földi, Pölöskei Gáborné Klik-elnök, Pölöskei Gáborné, Mendrey László PDSZ-elnök, Pedagógusok Szakszervezete, Szüdi János,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png férfi  Facebookon kaptam  Idő  Egy bizonyos határt  Esti kép  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Popper Péter szavai  Png telefon  Facebookon kaptam  Erdőn  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Albert Einsteinről  Fehér virág  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Szép napot kívánok  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Idő  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Fekete-erdő desszert  Fehér virág  Makszim Gorkij gondolata  Png férfi  Png virág  Elköszönt  Julian Brass gondolata  Garai Gábor - Takarítás  képre írva  Png kislány  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Akik bántanak téged  Mai harmónia kártyám  Mai harmónia kártyám  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  A sors  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Alázat  Kellemes délutánt kívánok  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szép estét kedves látogatóimna...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Png virág  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Png csokor  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Png rózsa csokor  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Png kutya  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  képre írva  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam Krisztinától  Png kislány  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Adakozás  Facebookon kaptam Mírjam barát... 
Bejegyzés Címkék
országos tanársztrájk, érettségi időszak, jegybankbotrány kellős, szakmai szervezetek, kormány véletlenül, szakma véleményére, közelgő nyári, ígért közoktatási, folytatódó államosításról, helyhatóságok kiszorításáról, kormányzati dúlásra, önkormányzati ingatlanok, érdekvédelmi szervezetek, április 20-i, közoktatás jelentős, időzítés mellett, oktatási államtitkárság, államtitkár szerint, folytatódó államosítás, vegyes modellben, települési önkormányzat, saját tulajdonában, nevelő-oktató munkát, iskolák maguk, gyerekek terhelése, újabb államosítást, vegyes működtetésű, önkormányzatok lehetőségeit, helyhatóságok &#8211, ígéretekkel ellentétben, néven szűnik, oktatás ügyét, újonnan felálló, újabb csődtömeg, forma változik, lényeg marad, kormányzati terveket, kormányzati tervek, sztrájkbizottság erről, ellenkezőjét tenné, működtetés jogát, állam egyszerűen, 2018-ra ígért, oktatási szakértő, szakmai anyag, előző ciklusokban, megszüntetéséről, einstandolásától, sztrájkbizottság, jegybankbotrány, reformtervekről, differenciáltan, önkormányzattól, érdeklődésünkre, kiszorításáról, önkormányzatok, államtitkárság, államosításról, alaptantervtől, meghatározónak, parasztvakítás, szakszervezete, tapasztalattal, iskolaépületet, alaptantervről, megrökönyödtek, elképzeléseket, átalakításáról, önkormányzati, államosítanak, borítékolható, pártpolitikai, közoktatásban, alaptantervet, szövetségének, helyhatóságok, finanszírozza, meghatározása, tevékenységet, meghatározzák, szétzilálják, jogosultsági, érdekvédelmi, államosítást, einstandolja, bejelentésük, számíthatnak, demokratikus, önkormányzat, tanársztrájk, ellenkezőjét, átalakítását, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1064
  • e Hét: 4166
  • e Hónap: 15277
  • e Év: 168773
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.