Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Jászberény - Olvasó Boldogasszony ferences templom
  2019-11-17 21:09:15, vasárnap
 
  A jászberényi főplébánia őstemploma 1332-ben már állott. Az eredetileg gótikus építmény többszöri építkezés után nyerte el mai barokk és klasszicista arculatát.
A török időkben a templom nagymértékű pusztulást szenvedett. Különösen 1596-1618 között, amikor a várost lakosai teljesen elhagyták. A helyzet javulásával a visszatért hívők annyira helyrehozták, hogy 1649-ben már szentmisét lehetett benne tartani. A törökök végleges kiűzése után 1691-től újabb javításokat végeztek a templomon.
Jelentősebb változások ezután történtek. Az új tornyot 1759-61 között Mayerhoffer János tervei szerint építtették meg. A kőfaragó munkákat Conti Lipót pesti kőfaragó végezte.
A toronysisakot 1802-ben Kardetter Tamás pesti ácsmester tervezte és építette. Ekkor helyezték a torony csúcsára a Szent Koronát, jelezve ezzel a jászok hűségét a mindenkori királyhoz.
1772-ben a templomhajó földrengés áldozatává vált, a lebontása elkerülhetetlen volt. Az új klasszicista templomhajót Jung József tervei szerint építették, Gróf Esterházy Károly egri püspök 1782. július 28-án szentelte fel.
A templombelső berendezései is a földrengés után készültek, illetve kerültek megvásárlásra. A retablókat, a tabernákulumot Pollach Mihály tervei szerint késztették.
1868-ban iszonyú földrengés sorozat pusztította a templomot, ezért 1887-től egy nagyobb felújításra került sor. A külső és belső munkálatokra elsősorban a helyi iparosok kaptak megbízást.
A főoltárképet 1884-ban Soldatits Ferenc festette Rómában, a Mária Mennybemenetelét ábrázolja. A mellékoltár-képeket Johann Zirkler egri festő készítette 1783-ban.
A templomot Jurena Antal budapesti templom és műfestő valamint Szirmai Antal festőművész festette (szekko technikával) 1909-ben. A szentély festménye a Mennyországot ábrázolja. A hajó boltozatain Krisztus feltámadását - kiegészítve Szent Ágoston és Szent Gergely arcképeivel - majd a megdicsőültek táborát, amint a jászberényiek a templomukat az ég lakói oltalmába ajánlják. A festmény szögletében a négy evangélista képe látható.
A hajó harmadik boltívének festménye Jézus születését ábrázolja. A kép mellett Szent Ambrus és Szent Jeromos arcképe látható.
Méretében, hangzásvilágában méltó a templomhoz orgonája is. A világhírű pécsi Angster cég által épített hangszer 43 változatával, 2 800 sípjával, hangszínével nemcsak a város, az ország egyik jelentős értéke is. Az orgona romantikus hangzásképét nem alakították a későbbi korok ízléséhez, eredeti állapotában csodálhatjuk méltóságteljes, férfiasan lágy zengését.

A toronyban összesen 4 harang lakik, a legnagyobbat, a több mint 22 mázsás Szent Orbán nevére szentelt harangot 1836-ban újraöntötték.
A második világháborúban megrongálódott a főoltár, az ablakok, a villanyvezetékek, és az orgona.
1956-os események sem kerülték el a várost, november 4-én a bevonuló szovjet csapatok egy tankból két gyújtógránáttal lelőtték a templom tornyát, és az utcán sétálók közé gépfegyverből tüzet nyitottak. A következmény 8 halott és 66 sebesült. A templom tornya és a tetőzetének egy része is leégett. Az újjáépítése 1968-69-ben történt, amely Sáros András művésztanár fáradozásának köszönhető. (Közel egy évtizedes keserves, a hatóságokkal sokszor kilátástalannak tűnő küzdelem előzte meg.)
A plébániát 1761-63-ban, barokk stílusban építették, 1894-ban emeletet húztak rá.
/Dr. Suba Györgyné nyomán/
*
Jászberényben, a Jászság (a kiváltságos Jászkun Kerület) egykori székhelyén, a belvárosban magasodik a ferences templom és kolostor impozáns tömbje.
A népi hagyományaikat (így pogány vallásukat) szívósan őrző jászok között a keresztény térítés befejezése után, az 1460-as években kezdték el építeni Berény városában a ferences kolostort. A munkálatok 1472-re fejeződtek be. A templomot Szűz Mária tiszteletére szentelték föl. A jászok megőrizték (máig) katolikus hitüket, és még 1535-ben is jelentős száma (16) szerzetes lakta a kolostort. 1543-ban a pozsonyi országgyűlésen a rendek azt javasolták, hogy a jászberényi kolostort végvárrá építsék ki. Pénzhiány miatt azonban a tervekből nem lett semmi.
A török megszállás
Egy protestáns 1560-ban rágyújtotta a szerzetesekre a kolostort, 1567-ben aztán a törökök kiűzték a szerzeteseket, és erődítménnyé építették ki a Zagyva partján emelkedő, jól védhető kolostort. A ferencesek azonban még 1581-is küldtek igehirdetőt a városba. 1594-ben a törökök kivonultak a palánkból, miután annak erődítményeit megrongálták. A keresztény csapatok bevonultak ugyan a városba, de az erődítmény romjait nem szállták meg, nem építették újjá. A törökök viszont megtették, s 1620-1637 között ismét helyőrséggel látták el a berényi palánkot. A lakosság ezt követően (török engedéllyel) helyreállította a templomot, amelyet fölszenteltek, s általában ferences szerzetesek látták el a plébánosi feladatokat.
A XVII. századtól napjainkig
A török uralom végeztével, 1690-ben térhettek vissza Berénybe a ferences szerzetesek. A templom hajójának falai épen álltak, csak a szentély volt részben romos. A templom tetőzetét 1699-re állították helyre. 1701-től alkalmas volt arra is, hogy istentiszteleteket tartsanak benne. A torony is megrongálódott, ma látható formájában barokk építmény (1715 után emelték).

Saját fotózás
...... .......



...... .......



...... ........



...... .....



...... .......



...... ...........



...... .........



...... .........



...... .............

 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Címkék: villanyvezetékek, mennybemenetelét, hangzásvilágában, elkerülhetetlen, gyújtógránáttal, kilátástalannak, helyreállította, megrongálódott, méltóságteljes, országgyűlésen, tabernákulumot, világháborúban, hagyományaikat, mennyországot, gépfegyverből, toronysisakot, megvásárlásra, fölszenteltek, jászberényben, fáradozásának, erődítményeit, szerzeteseket, szerzetesekre, jászberényiek, megdicsőültek, főoltárképet, csodálhatjuk, helyőrséggel, megrongálták, hangzásképét, hangszínével, munkálatokra, helyrehozták, berendezései, változatával, feltámadását, jászberényi főplébánia, eredetileg gótikus, török időkben, templom nagymértékű, várost lakosai, helyzet javulásával, visszatért hívők, törökök végleges, kőfaragó munkákat, toronysisakot 1802-ben, torony csúcsára, jászok hűségét, mindenkori királyhoz, templomhajó földrengés, lebontása elkerülhetetlen, templombelső berendezései, Olvasó Boldogasszony, Mayerhoffer János, Conti Lipót, Kardetter Tamás, Szent Koronát, Jung József, Gróf Esterházy Károly, Pollach Mihály, Soldatits Ferenc, Mária Mennybemenetelét, Johann Zirkler, Jurena Antal, Szirmai Antal, Szent Ágoston, Szent Gergely, Szent Ambrus, Szent Jeromos, Szent Orbán, Sáros András, Suba Györgyné, Jászkun Kerület, Szűz Mária,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Egy párkányon  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam  ajándék, mellyel meglepem  jó reggelt  Magyar költészet napja  Pitypang szökőkút  Nem kell hozzá fürdőruhás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Esterházy Péter: Harmonia c...  Jó nap volt  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Hogyan válunk hűségesekké?  Paul David Tripp Április 12  Szívek  Alvó kislány  A sorsod  képre írva  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Horváth Szilvia tollából  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Annyira tisztelem a szabadságo...  Egy barátság története  IGEN így  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ott van  Alvó cicák  Magamnak  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Szép estét  Tanmese  Hamvas Béla  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  József Attila – Keresek ...  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  Nevelőszülőkhöz adták,  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Krisztinától  Anyák napjára  Ma van a magyar költészet napj...  különleges  A pitypang legendája  IGEN így  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Különleges  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Szívek  Szeretem ujjad karcsuságait,  Ma van a magyar költészet napj...  képre írva  Facebookon kaptam  Horváth Szilvia tollából  Megígért békesség  Vannak emberek  Magamnak  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  képre írva  Szép estét kedves látogatóimna...  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  39 ígéret  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Jánosházy György: Fogd a kezem  Bornyi Veronika haiku verse  Az ember emlékekből áll  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Kedvenc felismerésem az imádsá...  A pitypang legendája  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
jászberényi főplébánia, eredetileg gótikus, török időkben, templom nagymértékű, várost lakosai, helyzet javulásával, visszatért hívők, törökök végleges, kőfaragó munkákat, toronysisakot 1802-ben, torony csúcsára, jászok hűségét, mindenkori királyhoz, templomhajó földrengés, lebontása elkerülhetetlen, templombelső berendezései, földrengés után, tabernákulumot Pollach, nagyobb felújításra, helyi iparosok, főoltárképet 1884-ban, templomot Jurena, szentély festménye, hajó boltozatain, megdicsőültek táborát, festmény szögletében, négy evangélista, hajó harmadik, templomhoz orgonája, világhírű pécsi, ország egyik, orgona romantikus, későbbi korok, toronyban összesen, több mint, második világháborúban, bevonuló szovjet, templom tornyát, utcán sétálók, templom tornya, újjáépítése 1968-69-ben, évtizedes keserves, hatóságokkal sokszor, plébániát 1761-63-ban, kiváltságos Jászkun, belvárosban magasodik, ferences templom, népi hagyományaikat, keresztény térítés, 1460-as években, ferences kolostort, munkálatok 1472-re, templomot Szűz, jászok megőrizték, pozsonyi országgyűlésen, jászberényi kolostort, török megszállás, protestáns 1560-ban, törökök kiűzték, ferencesek azonban, törökök kivonultak, keresztény csapatok, erődítmény romjait, törökök viszont, berényi palánkot, plébánosi feladatokat, török uralom, ferences szerzetesek, templom hajójának, szentély volt, templom tetőzetét, villanyvezetékek, mennybemenetelét, hangzásvilágában, elkerülhetetlen, gyújtógránáttal, kilátástalannak, helyreállította, megrongálódott, méltóságteljes, országgyűlésen, tabernákulumot, világháborúban, hagyományaikat, mennyországot, gépfegyverből, toronysisakot, megvásárlásra, fölszenteltek, jászberényben, fáradozásának, erődítményeit, szerzeteseket, szerzetesekre, jászberényiek, megdicsőültek, főoltárképet, csodálhatjuk, helyőrséggel, megrongálták, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2073
  • e Hét: 18465
  • e Hónap: 31141
  • e Év: 264888
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.