|
2021-03-23 14:10:11, kedd
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
A kalácshoz:
60dkg liszt
7dkg vaj
3dkg friss élesztő
1mk só
1mk cukor
4dl tej
2db tojássárgája
A nyújtáshoz:
liszt
A tepsi kikenéséhez:
vaj
A tetejére:
1ek tej
1db tojássárgája
Elkészítés
1. A húsvéti fonott kalács elkészítéséhez egy mély tálban elmorzsolunk 3 evőkanálnyi lisztet a vajjal. Ezután beleszórjuk az élesztőt, a sót és a cukrot. A tejet kézmelegre langyosítjuk, hozzáadjuk a tojssárgájákat, majd a lisztes keverékre öntjük.
2. A maradék lisztet hozzáadjuk, és a konyhagép dagasztókarjával lágy tésztává dolgozzuk. Ha túl lágy lenne, egy kevés lisztet adunk még hozzá. A tésztából cipót formálunk, egy mély, belisztezett tálba vagy kelesztőtálba fektetjük, és 40 percig kelni hagyjuk. Ezalatt a duplájára nő.
3. Egy gyúrólapot belisztezünk, és a megkelt kalácstésztát 3 egyenlő részre osztjuk, majd egyenként kb. 30 centi hosszú rúddá hengergetjük. Ezeket egymás mellé fektetjük, a végüket összenyomjuk, a szárakat - mint egy copfot - befonjuk.
4. A fonott kalácsot vajjal kikent tepsibe fektetjük, ruhával letakarjuk, és ismét 30 percig kelni hagyjuk. Ha megkelt újra, tejjel simára kevert tojássárgájával megkenjük, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük (légkeveréses sütőben 180 fokon).
5. Ezután a tejes tojássárgájával újra átfényezzük, majd további 10 percig folytatjuk a sütést. Eközben a kalácsnak szép aranybarna színt kell kapnia. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e, végül rácsra fektetve hagyjuk kihűlni.
|
|
|
0 komment
, kategória: Általános |
|
Címkék: dagasztókarjával, tojássárgájával, elkészítéséhez, tojssárgájákat, előmelegített, kalácstésztát, kelesztőtálba, tojássárgája, langyosítjuk, elmorzsolunk, összenyomjuk, hengergetjük, légkeveréses, belisztezünk, belisztezett, ellenőrizzük, kikenéséhez, evőkanálnyi, beleszórjuk, átfényezzük, hozzáadjuk, elkészítés, kézmelegre, aranybarna, folytatjuk, nyújtáshoz, gyúrólapot, tűpróbával, hozzávalók, letakarjuk, formálunk, fektetjük, kalácshoz, tésztából, kalácsnak, megkenjük, tepsi kikenéséhez, húsvéti fonott, mély tálban, tejet kézmelegre, lisztes keverékre, maradék lisztet, konyhagép dagasztókarjával, kevés lisztet, tésztából cipót, gyúrólapot belisztezünk, megkelt kalácstésztát, végüket összenyomjuk, fonott kalácsot, tejes tojássárgájával, kalácsnak szép,
|
|
|
|
tepsi kikenéséhez, húsvéti fonott, mély tálban, tejet kézmelegre, lisztes keverékre, maradék lisztet, konyhagép dagasztókarjával, kevés lisztet, tésztából cipót, gyúrólapot belisztezünk, megkelt kalácstésztát, végüket összenyomjuk, fonott kalácsot, tejes tojássárgájával, kalácsnak szép, dagasztókarjával, tojássárgájával, elkészítéséhez, tojssárgájákat, előmelegített, kalácstésztát, kelesztőtálba, tojássárgája, langyosítjuk, elmorzsolunk, összenyomjuk, hengergetjük, légkeveréses, belisztezünk, belisztezett, ellenőrizzük, kikenéséhez, evőkanálnyi, beleszórjuk, átfényezzük, hozzáadjuk, elkészítés, kézmelegre, aranybarna, folytatjuk, nyújtáshoz, gyúrólapot, tűpróbával, hozzávalók, letakarjuk, formálunk, fektetjük, kalácshoz, tésztából, kalácsnak, megkenjük, konyhagép, duplájára, keverékre, dolgozzuk, egyenként, kalácsot, tésztává, szárakat, fektetve, befonjuk, tetejére, élesztőt, sütőben, tepsibe, lisztet, húsvéti, hagyjuk, élesztő, ezalatt, megkelt, maradék, kihűlni, ruhával, eközben, osztjuk, végüket, lisztes, egyenlő, további, egymás, percig, vajjal, simára, ezeket, kikent, kevert, sütjük, copfot, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
26622 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 681
- e Hét: 1119
- e Hónap: 15205
- e Év: 67763
|
|
|