Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Elhunyt Szőnyi Erzsébet Kossuth-díjas karnagy
  2019-12-28 10:49:35, szombat
 
  ...... ........


Életének 96. évében elhunyt Szőnyi Erzsébet Kossuth-díjas zeneszerző, énektanár, karnagy, a Nemzet Művésze, az MMA rendes tagja - adta hírül közösségi oldalán Mindszenty Zsuzsánna karnagy, a KÓTA elnöke.
Szőnyi Erzsébet 1924. április 25-én született Budapesten. Egyetlen gyermekként, művészetkedvelő környezetben nevelkedett. Édesapja, Szőnyi Jenő bank tisztviselő volt, de szabadidejében szívesen rajzolt, festett és gyakran énekelt otthon az édesanya, Piszanoff Alice zongorakíséretével. Szőnyi Erzsébet a zongoratanulást korán kezdte, Benczúr Gyula unokahúga, Benczúr Aglája volt segítője.
A Szilágyi Erzsébet Leánygimnáziumban énektanára, Sztojanovics Adrienne korának legkiemelkedőbb pedagógusa volt, tanítási módszerében főszerepet kaptak a népdalok. Megismerte Kodály kórusműveit, rajongott értük és csodálatos energiával, meggyőződéssel és zenei hozzáértéssel tanította be kórusának. Szőnyi Erzsébet hamarosan az énekkar Zongora kísérője lett. Kodály Zoltán több ízben meglátogatta a kórust, így személyesen is megismerhette a tehetséges tanulót.
- Szeretettel köszöntjük a 95 éves Szőnyi Erzsébetet, a Nemzet Művészét
Videó Link
Szőnyi Erzsébet már a középiskolai évek alatt próbálkozott komponálással, magánúton pedig összhangzattant tanult Laurisin Miklós zeneelmélet professzornál. Dalokat, kórusműveket, kisebb zongoradarabokat komponált, közben elmélyülten tanulmányozta Bartók és Kodály kórusműveit.
1942-ben felvételizett a Zeneakadémiára középiskolai ének-zenetanár tanszakra. Egy évvel később Bárdos Lajos biztatására zeneszerzésre is jelentkezett. Viski János osztályába került, aki rendszeresen referált Kodálynak tanítványai előmeneteléről. Annak idején Szőnyi Erzsébet volt az egyetlen nő a zeneszerzés tanszakon, így híre eljutott Emma asszonyhoz is, akihez később személyes barátság fűzte.
Szőnyi Erzsébet sokirányú érdeklődése a Zeneakadémián töltött évek során is megmutatkozott. Zongora főtanszakon Szegedi Ernőnél tanult, Kodály Zoltán népzene szemináriumának legaktívabb résztvevője volt. Korrepetitorként az ének-tanszak munkájában is részt vett. Zenekari vezényléssel ismerkedett, Ferencsik János óráin.
Középiskolai énektanári diplomáját 1945-ben szerezte. A következő tanévben a távollevő Kodály Zoltánt helyettesítette népzene óráin. Zeneszerzői diplomáját 1947-ben kapta meg, de ekkor már a Szilágyi Erzsébet Gimnázium kinevezett énektanára volt.

Az 1947-48-as tanévet francia állami ösztöndíjjal Párizsban, a Conservatoir-on töltötte Tony Aubin osztályában. Tanulmányozta Messiaen és Nadia Boulanger óráit. Ez az időszak arra is lehetőséget adott, hogy a francia alapfokú zenetanítás módszereit megismerje. Közben a párizsi Magyar Intézetben és a magyar követségen rendezett zenei események gyakori meghívottja volt, ahol Bartók és Kodály népdal feldolgozásaiból adott elő zongora- és ének-műveket. Kodály Zoltánnal levelezésben állt, aki hasznos tanácsokkal látta el, valamint ott léte alatt a Kodály házaspár meg is látogatta.
1948 tavaszán mutatta be Párizsban, a Conservatoire vizsgaversenyén zenekari Divertimentóját saját vezényletével, igen nagy sikerrel.
1948-tól a Zeneakadémia tanára, majd tanszékvezető több mint három évtizeden át. A szolfézs tanított, a nála eltöltött órákról neves zeneszerzők, zenetudósok a legmagasabb fokon nyilatkoznak. Kodály biztatására készült el első pedagógiai könyve 1954-ben, A zenei írás-olvasás módszertana. Kezdettől a felsőfokig. Majd ezt követték a továbbiak. Idegen nyelvű fordításban is.
Újabb külföldi kapcsolata 1959-ben kezdődött. Elsőként a bécsi zeneakadémia igazgatójával, aki javasolta, hogy vegye fel a kapcsolatot az ISME német főtitkárával. Ennek eredményeként meghívták az 1961-es bécsi ISME-konferenciára. Ez időtől kezdve, bár kicsit göröngyösen, de a magyarok számára is megnyílt az út a zene nemzetközi világa felé, és ennek legfőbb követe Szőnyi Erzsébet volt. 1963-ban Tokióban az ISME konferencián már ő adhatta át a budapesti ISME-konferencia 1964-re szóló meghívását, ez jelentette a Kodály-koncepció igazi kapunyitását.
A budapesti ISME-rendezvény nagy sikert és elismerést eredményezett. Kodály személyesen is jelen volt, előadást tartott. Ettől kezdve váltak egyre sűrűbbé a látogatások hazánkban és a külföldi meghívások a világ minden pontjáról a Kodály-módszer megismerésére, megismertetésére. Szőnyi Erzsébet azóta is fáradhatatlanul dolgozik ezen a területen.
1967-ben Esztergomban megindult a Dunakanyar Művészeti Nyári Egyetem. Ennek szervezése még Kodály Zoltán életében kezdődött, de a megnyitást már nem élhette meg. Szőnyi Erzsébet volt ennek mindvégig a szakmai vezetője, irányítója. Évente több mint száz fiatal érkezett a világ minden részéből, aktív zenetanárok vagy pályára készülők, akik öt különböző nyelvi csoportban két héten át különböző foglalkozások keretében tanulhatták a magyar zenei módszert, és egyúttal ismerkedhettek hazánkkal.
- Szőnyi Erzsébetet 2006-ban az amerikai Duquesne Egyetemen díszdoktorrá avatták.
Az elkötelezett Kodály tanítvány, a tanszékvezető tanár, a magyar szolfézs-módszertan világhírű képviselője mindenkor szívesen vállalt különböző zenei feladatokat. Határozott, mindenkor kiegyensúlyozott véleményére bizton lehetett számítani.
Műveinek többsége felkérésre készül, ez egyúttal befolyásolja az előadás megvalósításának szempontjait. Szinte minden együttes, kórus rendelkezik ,,Szőnyi-művel", így érthető a kórusművek többsége. Gyakran egy-egy évforduló jubileumi alkalma avatja ünnepivé a művet. A megzenésített szövegek gazdag sokszínűséget mutatnak. Liturgikus, vagy régi népi műfajoktól kezdve klasszikus költőkön át a múlt század neves magyar költők verseit érzelmileg is átérezve, a mai kortárs költők világába is bátran válogat.
Csak példaként megemlítve néhányat: Kodály Zoltán születésének 125. évfordulója alkalmából a Kodály és Arany dalai (2007); az ELTE Bartók Béla Énekkara számára Zsoltáros Glória (2008); Boldogasszony éneke a szombathelyi Berzsenyi Dániel Vegyes kar kérésére; a Kodály Zoltán nevét viselő iskolák találkozójára írt kórusmű, az Éneklő iskola (2010). Jelentős a hangszeres művek nagy száma is, mely igen gazdag változatosságot mutat, kiemelkedő a nem hangversenytermi előadásra szánt orgona művek megható hangulata.
Szőnyi Erzsébetről bátran állapítható meg, hogy egyénisége, személyisége, jelleme teljes összhangban van zeneszerzői talentumával. Megfontoltság, fegyelmezettség, minden témában alapos felkészültség, szigor és megértés, szeretet és szerénység a főbb jellemzői. Mindezt körüllengi az ötletek gazdagsága, fantáziájának szivárvány színezete. Bátran mer újítani, de soha nem szélsőséges.

(Via MMA, MTI, Papageno)

*
,,Ha újra kezdeném, ugyanezt csinálnám" - interjú a 95 éves Szőnyi Erzsébettel
Itt olvasható Link

Szőnyi Erzsébet zeneszerző portré-előzetes videó Link

Nyugodjon Békében Isten országában
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Címkék: feldolgozásaiból, hangversenytermi, megismertetésére, zongoradarabokat, korrepetitorként, kiegyensúlyozott, megvalósításának, változatosságot, összhangzattant, legkiemelkedőbb, divertimentóját, helyettesítette, fegyelmezettség, művészetkedvelő, fáradhatatlanul, vizsgaversenyén, szemináriumának, zongoratanulást, zeneakadémiára, ismerkedhettek, szabadidejében, megmutatkozott, meggyőződéssel, előmeneteléről, foglalkozások, felkészültség, fantáziájának, tanszékvezető, hozzáértéssel, konferenciára, eredményeként, zeneszerzésre, vezényletével, találkozójára, conservatoire, sokszínűséget, zongoratanulást korán, énekkar Zongora, tehetséges tanulót, középiskolai évek, évvel később, zeneszerzés tanszakon, ének-tanszak munkájában, következő tanévben, távollevő Kodály, időszak arra, francia alapfokú, párizsi Magyar, magyar követségen, szolfézs tanított, nála eltöltött, legmagasabb fokon, Elhunyt Szőnyi Erzsébet Kossuth-díjas, Szőnyi Erzsébet Kossuth-díjas, Nemzet Művésze, Mindszenty Zsuzsánna, Szőnyi Erzsébet, Szőnyi Jenő, Piszanoff Alice, Benczúr Gyula, Benczúr Aglája, Szilágyi Erzsébet Leánygimnáziumban, Sztojanovics Adrienne, Megismerte Kodály, Kodály Zoltán, Szőnyi Erzsébetet, Nemzet Művészét, Laurisin Miklós, Bárdos Lajos, Viski János, Szegedi Ernőnél, Ferencsik János, Kodály Zoltánt, Szilágyi Erzsébet Gimnázium, Tony Aubin, Tanulmányozta Messiaen, Nadia Boulanger, Magyar Intézetben, Kodály Zoltánnal, Dunakanyar Művészeti Nyári Egyetem, Duquesne Egyetemen, ELTE Bartók Béla Énekkara, Zsoltáros Glória, Berzsenyi Dániel Vegyes, Szőnyi Erzsébetről, Szőnyi Erzsébettel, Nyugodjon Békében Isten,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Tanuld meg ezt a versemet  Szép álmokat!  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Akarat  Akarat  Adakozás  A sors  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Sokan azt tartják  képre írva  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Hazára minden embernek szükség...  Adakozás  A másik dolog,  Png kutya  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Radikális szeretet  Ágai Ágnes – Csendélet  Sose bánj semmit  Szép estét kedves látogatóimna...  Jó éjszakát  Ami embereknek lehetetlen, az...  Makszim Gorkij gondolata  Ágai Ágnes – Csendélet  Lóhere  Esti kép  Jó éjszakát  Png kislány  A másik dolog,  Ágai Ágnes – Csendélet  Kaffka_Margit  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Szép álmokat!  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Mi lenne ha  A jó emberek mindig szépek mar...  Rátalálsz  Tavaszi kép  Akarat  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Ágai Ágnes – Csendélet  Hogy lehet megtartani  Erdőn  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Hiányzik  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Szép estét  Akarat  Png virág  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Németh László tollából  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Lóhere  Png lepke  Tanuld meg ezt a versemet  Png nő  Jó éjszakát  A jó emberek mindig szépek mar...  Jó éjszakát  Png rózsa csokor  képre írva  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Leonardo da Vinci gondolata  Png csokor  Leonardo da Vinci gondolata  Leonardo da Vinci gondolata  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Szívem tiéd 
Bejegyzés Címkék
zongoratanulást korán, énekkar Zongora, tehetséges tanulót, középiskolai évek, évvel később, zeneszerzés tanszakon, ének-tanszak munkájában, következő tanévben, távollevő Kodály, időszak arra, francia alapfokú, párizsi Magyar, magyar követségen, szolfézs tanított, nála eltöltött, legmagasabb fokon, zenei írás-olvasás, bécsi zeneakadémia, 1961-es bécsi, magyarok számára, zene nemzetközi, budapesti ISME-konferencia, budapesti ISME-rendezvény, látogatások hazánkban, külföldi meghívások, világ minden, szakmai vezetője, magyar zenei, amerikai Duquesne, elkötelezett Kodály, tanszékvezető tanár, előadás megvalósításának, kórusművek többsége, megzenésített szövegek, múlt század, szombathelyi Berzsenyi, hangszeres művek, főbb jellemzői, ötletek gazdagsága, feldolgozásaiból, hangversenytermi, megismertetésére, zongoradarabokat, korrepetitorként, kiegyensúlyozott, megvalósításának, változatosságot, összhangzattant, legkiemelkedőbb, divertimentóját, helyettesítette, fegyelmezettség, művészetkedvelő, fáradhatatlanul, vizsgaversenyén, szemináriumának, zongoratanulást, zeneakadémiára, ismerkedhettek, szabadidejében, megmutatkozott, meggyőződéssel, előmeneteléről, foglalkozások, felkészültség, fantáziájának, tanszékvezető, hozzáértéssel, konferenciára, eredményeként, zeneszerzésre, vezényletével, találkozójára, conservatoire, sokszínűséget, megzenésített, boldogasszony, zeneakadémián, komponálással, megfontoltság, professzornál, tanulmányozta, felvételizett, megismerhette, igazgatójával, megismerésére, eredményezett, ösztöndíjjal, középiskolai, sztojanovics, nyilatkoznak, zeneakadémia, befolyásolja, rendszeresen, kórusműveket, próbálkozott, jelentkezett, szempontjait, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 10329
  • e Hét: 21959
  • e Hónap: 55113
  • e Év: 288860
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.