Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nemcsak a pénz, hanem a megbecsülés miatt - egy emigrálni ké
  2016-09-12 07:54:26, hétfő
 
 

Nemcsak a pénz, hanem a megbecsülés miatt - egy emigrálni készülő húszéves lány levele

Kettős Mérce vendégszerző

2016. augusztus 18. csütörtök, 19:21


Simai Dalma Miskolcon él, és úgy érzi nincs más választása, mint elhagyni az országot. Bár a Mérce eddig nem közölt le olvasói leveleket, most kivételt teszünk, sőt arra buzdítunk mindenki mást is, hogy Dalmához hasonlóan írja meg, ő miért maradna, vagy mi kényszeríti arra, hogy elhagyja az országot. Hátha ezek a történetek is segítenek abban, hogy magyarok millióinak valós problémái, a mindennapokban megélt kilátástalanság kerüljenek a politika és a közéleti viták centrumába.

kivandorlas.jpg

Magyarországon élek és tűkön ülök, hogy kijussak Angliába. Az indok igencsak egyszerű: Nincs más választásom!

20 éves lány vagyok, és Miskolcon élek a barátommal és a családjával. Egy testvérem van, aki még anyukámmal él, szívességből az egyik ismerősüknél. Testvérem egészségügyi dolgozónak tanul egy neves miskolci iskolában, anyukám pedig konyhán dolgozik.

Én érettségi után elkezdtem az egyetemet, magyar- és etikatanárnak készültem. Azért ezt a szakot választottam, mert úgy hirdették, hogy magas ösztöndíj lehetőség van, és amúgy is szeretek beszélni is, és az irodalmat is...
A tanári karon a KLIK-től kaptuk ösztöndíjat. Azt mondták, hogy legkésőbb november közepén utalják (miután felhívtuk őket) visszamenőleg, aztán havonta kapjuk. Ezt az ösztöndíjat március legvégén kaptam meg, amikor már eldöntöttem, hogy így nem mehet tovább.

Dolgoztam az egyetem mellett, de tanári szakon volt olyan nap, amikor reggel 8-tól este 7-ig tartottak az órák, hisz osztatlan képzésen két szakot egyszerre végzünk el. A fizetésem összegéről nem beszélnék, de egy kicsit sem fedezte az ellátásomat. Barátom szülei nagyon kedvesek, nem kértek tőlem még a rezsibe se, de ez nem maradhat így 6 évig. Mégis mi a fenének maradnék ilyen helyzetben? Miért nézném a dolgozó anyukám és az okos testvérem szenvedését még ki tudja meddig?

Fél év után hagytam ott az egyetemet, miután az első félévben egy forintnyi ösztöndíjat sem kaptam, és muszáj volt teljes munkaidős állást vállalnom. A döntésemben nemcsak az ösztöndíj hiánya játszott szerepet, hanem legfőképp a létbizonytalanság, nem láttam magam előtt perspektívát, hogyan élnék még 6 évig barátom szüleinek a nyakán.

A diploma utáni időszakra sem tudok pozitívan gondolni. Azt látom, hány tanárom él albérletben, vagy az iskolájától messze, a szüleinél (40-50 évesen is), és hogy ők sem mertek több gyereket vállalni, és nekik sincs saját, önálló lakásuk (ha mégis van, akkor leginkább külső segítséggel). Én szeretnék házat is, és gyerekeket is, viszont nem igazán látok magam előtt olyan embert, aki hitel nélkül, tanári fizetésből az átlagszínvonal felett él egy picivel is.
Én nem akarok egész életemben panaszkodni, hogy erre sem telik, és arra sem. Nem akarom azt mondani, hogy ezen a nyáron csak a mellettem lévő városba tudtam elmenni a strandra, és itt ki is merült a nyaralás. Úgy, hogy még a diploma után sem gondolhatok nagyobb álmokra - aminek persze természetesnek kellene lennie.

Nem látom a végét. Pontosabban, nem láttam. Barátom, Balázs, programozónak tanul és márciusban végez. Ő tavaly nyáron már ki akart menni Angliába, de megismert engem, így itt maradt, és tanul még egy szakmát,

Ő mindig is vágyott a Királyságba, de én annyira örültem az egyetemnek, hogy nem láttam mögötte a mocsarat. Az a fél év, amíg tanultam, rádöbbentett arra, hogy innen nincs jövő. Nem tudom tovább ezt csinálni, és nem is akarom. A gyerekemnek sem akarom ezt, de hogyan is szülhetnék egy ilyen országba? Sehogy, nincs lehetőségem tanulni (és nem az eszem miatt, mert bekerültem az egyetemre), így nincs lehetőségem a jobb élethez.

Egyetlen egy olyan indokot nem tudok mondani, ami arra motiválna, hogy itt maradjak. Amint kint biztos munkánk lesz, és a testvérem elvégezte az iskolát, anyukám is jön utánunk.
Visszajönni nem tervezünk. Ebből a bizonytalanságból és a napról-napra életből már most elegünk van, pedig Balázs is csak 23 éves.

Jelenleg egy munkaügyi központ által finanszírozott képzésen veszek részt, amiért fizetést kapok, így szakmám is lesz, és a pénzből ki tudunk menni majd. Március még messze van, és tudjuk, hogy nem lesz könnyű, de úgy állunk hozzá, hogy ettől csak jobb lehet, még akkor is, ha csak mosogatunk - bár ez nyelvtudással eléggé valószerűtlen. És egyikünk sem egy elveszett gyerek, biztosan tudunk majd boldogulni.

Addig is, mindenkinek azt ajánlom, hogy gondolja végig: előreláthatólag meddig fog ebben a helyzetben maradni? A tanács, amit adhatok az, hogy merjen mindenki többre vágyni. Többet érdemlünk. Nem csak több pénzt, de több tisztességet, több motivációt, nagyobb megbecsülést és figyelmet.

Simai Dalma

A szerző blogja itt olvasható. http://nehezutapokolbol.blogspot.hu/

Talán nem csak Dalma látja azt a saját életében és maga körül, hogy már a legfiatalabbak sem gondolhatnak ,,nagyobb álmokra", de még rendes nyaralásra sem. Hogy sokaknak anyagilag lehetetlen kihívás a diploma megszerzése, de még a diploma és a kemény munka sem garancia arra, hogy létbiztonságban tervezhessen valaki családot.

http://kettosmerce.blog.hu/2016/08/18/emigralni_nem_csak_a_penz_miatt_olvasoi_lev el
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: nehezutapokolbol, létbiztonságban, kilátástalanság, előreláthatólag, átlagszínvonal, finanszírozott, mindennapokban, legfiatalabbak, természetesnek, magyarországon, visszamenőleg, etikatanárnak, programozónak, nyelvtudással, valószerűtlen, egészségügyi, tisztességet, gondolhatnak, választottam, perspektívát, szívességből, megbecsülést, ismerősüknél, vendégszerző, rádöbbentett, tervezhessen, mindenkinek, albérletben, választásom, ellátásomat, iskolájától, családjával, segítséggel, visszajönni, gondolhatok, kettosmerce, megbecsülés miatt, emigrálni készülő, mindennapokban megélt, közéleti viták, indok igencsak, egyik ismerősüknél, neves miskolci, szakot választottam, irodalmat is…, tanári karon, ösztöndíjat március, egyetem mellett, fizetésem összegéről, fenének maradnék, dolgozó anyukám, okos testvérem, Kettős Mérce, Simai Dalma Miskolcon, Simai Dalma,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Annyira tisztelem a szabadságo...  Ott van  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Hogyan válunk hűségesekké?  Bársony székben  A Magyar Költészet napja alkal...  Töröld le  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Csend  Facebookon kaptam  Előfordul, hogy  Egy gondolat  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Eduardo Sacheri gondolata  Ma van a magyar költészet napj...  40 felett  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  Walter Chrysler mondta  Robert Merle tollából  Müller Péter tollából  Magyar költészet napja  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Töröld le  Különleges  Facebookon kaptam  Jánosházy György: Fogd a kezem  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  Nagy és kis csodák  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam Krisztinától  Csend  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  Kertem  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Minden tavaszból őrizz..  Jan Twardowski - Siessünk  Facebookon kaptam  Horváth Szilvia tollából  Jázmin  képre írva  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Különleges  40 felett  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Borzasztó  Vito Giaquinto gondolata  Azért kaptad  Minden tavaszból őrizz..  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 13  Somlyó Zoltán - Orgonával  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  Önmagunkból tépünk ki a gyors ... 
Bejegyzés Címkék
megbecsülés miatt, emigrálni készülő, mindennapokban megélt, közéleti viták, indok igencsak, egyik ismerősüknél, neves miskolci, szakot választottam, irodalmat is&#8230, tanári karon, ösztöndíjat március, egyetem mellett, fizetésem összegéről, fenének maradnék, dolgozó anyukám, okos testvérem, első félévben, forintnyi ösztöndíjat, döntésemben nemcsak, ösztöndíj hiánya, diploma utáni, iskolájától messze, átlagszínvonal felett, nyáron csak, mellettem lévő, diploma után, ilyen országba, eszem miatt, jobb élethez, olyan indokot, testvérem elvégezte, napról-napra életből, munkaügyi központ, elveszett gyerek, helyzetben maradni, szerző blogja, saját életében, diploma megszerzése, kemény munka, nehezutapokolbol, létbiztonságban, kilátástalanság, előreláthatólag, átlagszínvonal, finanszírozott, mindennapokban, legfiatalabbak, természetesnek, magyarországon, visszamenőleg, etikatanárnak, programozónak, nyelvtudással, valószerűtlen, egészségügyi, tisztességet, gondolhatnak, választottam, perspektívát, szívességből, megbecsülést, ismerősüknél, vendégszerző, rádöbbentett, tervezhessen, mindenkinek, albérletben, választásom, ellátásomat, iskolájától, családjával, segítséggel, visszajönni, gondolhatok, kettosmerce, lehetőségem, pontosabban, kényszeríti, királyságba, döntésemben, megszerzése, eldöntöttem, ösztöndíjat, szenvedését, gyerekemnek, kivandorlas, panaszkodni, megbecsülés, bekerültem, centrumába, millióinak, kerüljenek, barátommal, márciusban, történetek, dolgozónak, helyzetben, anyukámmal, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1364
  • e Hét: 3286
  • e Hónap: 7031
  • e Év: 160527
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.