Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Palánki Ferenc: Lássuk meg a lehetőséget, amit Isten ......
  2020-03-24 08:28:24, kedd
 
  Palánki Ferenc: Lássuk meg a lehetőséget, amit Isten a járvánnyal akar nekünk adni!
Nagyböjt 4. vasárnapja az örvendezés vasárnapja. Ha körülnézünk, a világban, azt mondhatjuk, hogy nincs miért örvendeni. Mégis bármilyen nehézségek vesznek is körül bennünket, betegség, járvány, az Isten velünk van. Ez a mi örömünknek az oka - mutatott rá Palánki Ferenc Debrecen-nyíregyházi megyéspüspök március 22-én, a debreceni Szent Anna-székesegyházban bemutatott szentmisén
...... ........... ........


Az ószövetségi olvasmány (1Sám 16,1b.6-7.10-13a) arról a történetről szól, amikor Sámuel próféta felkeni királlyá Dávidot. A próféta állandóan kapcsolatban van Istennel, és ahogy meglátja az első fiút, a rátermett Eliábot, emberi szempontokat figyelembe véve azt gondolja, ő az, akit Isten alkalmasnak tart arra, hogy király legyen. De a próféta rádöbben arra, hogy neki is Isten szemével kell látnia a világot, másként, mint ahogyan eddig tette: ,,Az ember a külsőt nézi, az Úr azonban a szívet" (1Sám 16,7).
Amikor a papi hivatás választása előtt álltam, attól tartottam, hogy nem vagyok alkalmas a feladatra. A lelki vezetőm erre az evangéliumi jelenetre utalva azt mondta nekem:
A sár önmagában nem alkalmas a vak gyógyítására, de ha Jézus kezében van, akkor igen. Legyél te is ilyen sár, és alkalmas leszel!
Meg kell változtatnunk a látásmódunkat. Jézus kézrátétellel is meggyógyíthatta volna a vak embert, de ő nem csak a vakságot, hanem az egész embert akarta gyógyítani, kinyilatkoztatni Isten szeretetét, és azt, hogy akit meggyógyít, maga is küldött legyen.
Hogyan ment végbe Isten cselekedete ebben az emberben? Egy fejlődésen keresztül. A hit lépcsője Isten felismerése az életünkben. A meggyógyult először embernek, majd prófétának, végül Úrnak nevezte Jézust. Isten nagy tette, hogy ez az ember végigjárta a hit lépcsőjét, mert Jézusban felismerte a köztünk járó Istent.
Sokszor mi is emberi módon gondolkodunk, és azt kérdezzük, miért van rajtunk ez a büntetés, a járvány, miért nem szeret bennünket az Isten. Az emberi módon való gondolkodással nem látjuk meg azt a lehetőséget, amit ezáltal adni akar. A nehézség, probléma látása megakadályoz bennünket abban, hogy meglássuk az Ő nagy tetteit.
...... ........... ........


Mire is akar bennünket megtanítani ez a jelen helyzet? Arra, hogy vegyük komolyan a magunk és mások életét, hogy bennünk is végbemenjen a változás, átalakulás, tanuljunk meg a fény fiaiként élni, Isten szemével nézni, szeretettel látni, vessük le önzésünket, legyen időnk családtagjainkra, másokra, Istenre, és jelen esetben is a fiatalok gondoskodjank az otthon maradó idős emberekről.
Isten nagy tettei fognak megnyilvánulni rajtunk, ne vádoljuk Őt azzal, hogy elfordult tőlünk. Aki így tesz, az arra figyel, hogy mi az, ami nem a saját elképzelése szerint történt. Két lehetőségünk van: Hálát adunk azért, amink van, vagy állandóan kesergünk azért, ami nincs.
Csökkent a szabadságunk, a mozgásterünk, de ezáltal is Isten nagy tettei mehetnek végbe az életünkben, mert növekedhet a hitünk, istenkapcsolatunk, amelynek a körülményektől függetlennek kell lennie. Növekedhet az embertársaink iránti szeretetünk, szolgálatkészségünk is. Megláthatjuk azt is, hogy az emberi élet törékeny, véges, de bennünket Isten meghívott az örök életre, a teljes életre, amely a szeretet.
Seregély István érsek atya élete vége felé sokat szenvedett. Ő írta a következő gondolatot:
Láttam a folyót, amelyen mindenkinek át kell kelnie, a folyó neve szenvedés. Láttam a hajót, amely átvisz a folyón, és a hajó neve szeretet."

Videó 2020.03.22 Nagyböjt 4. vasárnapja Link
A szentmisét, amelyen Törő András püspöki titkár koncelebrált, a Debrecen Televízió,
Van-e okunk az örvendezésre örvendezés vasárnapján? - Palánki Ferenc megyéspüspök mutatott be szentmisét 2020.március 22-én, a debreceni székesegyházban..
...... .........


...... .....


- Forrás és fotó: Kovács Ágnes/Öröm-hír sajtóiroda, Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye
Magyar Kurír 2020.03.23


*
- A kő - Palánki Ferenc megyéspüspök gondolatai a járvány idején.
...... ..............


Elhengeríthetetlennek látszó kő a szívünkön az életünk jelen helyzete, ez a járvány, mely szenvedést, fájdalmat, gyászt okoz, és akár lázadást, de legalábbis ellenérzést szít bennünk Isten ellen. Sokan fölteszik a kérdést: ,,Miért engedte Isten? Büntetni akar minket?" - Nem! Isten nem büntet, mert végtelenül szeret, de megengedi a rosszat, főleg, ha nem hallgatunk rá, s a magunk feje után megyünk. Nem ígérte, hogy nem lesz semmi bajunk egész életünkben. Nem ígérte, hogy hosszú, egészséges és kellemes életút végén besétálhatunk a mennyországba. Azt azonban megígérte, hogy velünk lesz minden nap a világ végezetéig. Nem ítélt minket a szenvedésre, a kereszthordozásra, hanem meghívott: ,,Aki követni akar, tagadja meg magát, vegye föl keresztjét minden nap és úgy kövessen" (Lk 9,23).
Gyakran eszembe jut egy eset. A kárpátaljai nagy árvíz idején láttam a televízióban egy riportot. Egy idős ember, a házának romjain állva mondta: ,,Az egész életem munkája veszett el. Hát, igen! Veszteséget, kárt szenvedni nagyon nehéz, de ha a veszteség nyomán feltámad a lélek, akkor nem csináltunk rossz cserét."
Ebben az emberben ott volt a feltámadás valósága, a nyitottság az örök dolgokra.
A járvány a hitünk, az Istenbe vetett bizalmunk és egyben emberségünk, vagyis szeretetünk próbája.
Nem az a kérdés, hogy Isten miért engedi meg a rosszat, hanem az, hogy a jó emberek megmaradnak-e jónak? Tudunk-e másokra is figyelni, a közelünkben élőknek, a rászorulóknak segíteni? Tudunk-e szeretni?
Nagyböjt napjait éljük, készülünk a feltámadás ünnepére. A hagyományos közösségi alkalmak, imák s főleg a szentmisék és szentáldozások hiányoznak a legjobban. De az élő Jézus velünk van! Most is! Benne bízhatunk, rábízhatjuk magunkat. Ő átvezet bennünket ezen a nehézségen. Seregély István érsek gondolatát idézem: ,,Láttam a folyót, melyen minden embernek át kell mennie, s a folyó neve: szenvedés. És láttam a hajót, mely átvisz a folyón, s a hajó neve: Szeretet!"
Az életünkön és főleg ebben a nehéz helyzetben meglátszik, hiszünk-e a feltámadásban. ,,Jézus nem visszajött, hanem előrement!" (Barsi Balázs) Benne beteljesedett az ember sorsa, melyet Isten öröktől fogva szánt nekünk. Jézus feltámadásából következik a mi feltámadásunk valósága. Sajnos sokan nem tudják ezt elhinni, sajnos sok a halott hitű ember, aki bár részesült a keresztségben, mégis a krisztusi hit sírjává lett. Hengerítsük el a követ szívünk ajtajából, hogy bennünk is föltámadjon az igaz hit, mely legyőzi a rettegő félelmet és a halált! Megkezdett örök életünk van!
Palánki Ferenc megyéspüspök


- Forrás: Deberecen-Nyíregyházi Egyházmegye
Fotó: Kovács Ágnes; a fotón az úgynevezett Gördülő kő (Jordánia, Nebo-hegy) látható. A hagyomány szerint Jézus sírját ilyen kővel zárták le.
Magyar Kurír 2020.03.22
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Címkék: családtagjainkra, kinyilatkoztatni, meggyógyíthatta, székesegyházban, megnyilvánulni, körülményektől, szentáldozások, gondolkodással, feltámadásából, beteljesedett, gondoskodjank, besétálhatunk, mennyországba, rászorulóknak, keresztségben, feltámadásban, feltámadásunk, változtatnunk, látásmódunkat, kézrátétellel, embertársaink, televízióban, lehetőségünk, mozgásterünk, megyéspüspök, kapcsolatban, szabadságunk, megakadályoz, gondolkodunk, koncelebrált, örvendezésre, gyógyítására, szempontokat, függetlennek, megláthatjuk, szeretetünk, járvánnyal akar, örvendezés vasárnapja, debreceni Szent, ószövetségi olvasmány, történetről szól, próféta állandóan, első fiút, rátermett Eliábot, próféta rádöbben, külsőt nézi, papi hivatás, lelki vezetőm, evangéliumi jelenetre, egész embert, fejlődésen keresztül, meggyógyult először, Palánki Ferenc, Palánki Ferenc Debrecen-nyíregyházi, Szent Anna-székesegyházban, Seregély István, Törő András, Debrecen Televízió, Kovács Ágnes, Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye, Magyar Kurír, Barsi Balázs, Deberecen-Nyíregyházi Egyházmegye,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Jónás Tamás – Végtelen b...  A sors  Szabolcska Mihály – Ákác...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Alázat  Png kutya  Jó éjszakát  Egy bizonyos határt  Png fotel  Png rózsa csokor  Radikális szeretet  Png virág  Garai Gábor - Takarítás  Zilahy Lajos gondolata  Paul David Tripp Április 21  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Akarat  Alázat  Mindig jusson idő nevetni  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Tanuld meg ezt a versemet  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Leonardo da Vinci gondolata  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Albert Einstein gondolata  Szívem  Png lepke  Leonardo da Vinci gondolata  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Akik bántanak téged  Az igazi szeretetért rendszeri...  Németh László tollából  Az engedelmesség miért nem vál...  Alázat  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Png kutya  Csak a fogyatkozás látható  George Gordon Lord Byron: Inez...  Csak a fogyatkozás látható  Ágai Ágnes – Csendélet  Régi emberek, akikre máig büsz...  Akik bántanak téged  Png virág  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Bounty krémes  Lóhere  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Png virág  Makszim Gorkij gondolata  Png telefon  Png kislány  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Szép napot kívánok  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Akarat  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Reggel van  Szívem  Png csokor  Julian Brass gondolata  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Reggel van  Az igazi szeretetért rendszeri...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Boldog születésnapot a ma ünne... 
Bejegyzés Címkék
járvánnyal akar, örvendezés vasárnapja, debreceni Szent, ószövetségi olvasmány, történetről szól, próféta állandóan, első fiút, rátermett Eliábot, próféta rádöbben, külsőt nézi, papi hivatás, lelki vezetőm, evangéliumi jelenetre, egész embert, fejlődésen keresztül, meggyógyult először, ember végigjárta, köztünk járó, emberi módon, jelen helyzet, fény fiaiként, fiatalok gondoskodjank, otthon maradó, arra figyel, saját elképzelése, körülményektől függetlennek, embertársaink iránti, emberi élet, örök életre, teljes életre, következő gondolatot, folyó neve, hajó neve, örvendezésre örvendezés, debreceni székesegyházban, járvány idején, életünk jelen, magunk feje, világ végezetéig, kárpátaljai nagy, idős ember, házának romjain, egész életem, veszteség nyomán, feltámadás valósága, örök dolgokra, közelünkben élőknek, rászorulóknak segíteni, feltámadás ünnepére, hagyományos közösségi, nehéz helyzetben, ember sorsa, halott hitű, követ szívünk, rettegő félelmet, úgynevezett Gördülő, hagyomány szerint, családtagjainkra, kinyilatkoztatni, meggyógyíthatta, székesegyházban, megnyilvánulni, körülményektől, szentáldozások, gondolkodással, feltámadásából, beteljesedett, gondoskodjank, besétálhatunk, mennyországba, rászorulóknak, keresztségben, feltámadásban, feltámadásunk, változtatnunk, látásmódunkat, kézrátétellel, embertársaink, televízióban, lehetőségünk, mozgásterünk, megyéspüspök, kapcsolatban, szabadságunk, megakadályoz, gondolkodunk, koncelebrált, örvendezésre, gyógyítására, szempontokat, függetlennek, megláthatjuk, szeretetünk, lehetőséget, mindenkinek, történetről, vasárnapján, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1254
  • e Hét: 7055
  • e Hónap: 40209
  • e Év: 273956
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.