Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ferenc pápa húsvét vigíliáján
  2020-04-12 13:56:58, vasárnap
 
  Jöjj, Jézus, félelmeimbe, és mondd nekem is: Bátorság!
Április 11-én a Szentatya a szokásostól eltérően szinte az üres bazilikában volt kénytelen vezetni a húsvéti vigíliaszertartást, mely leegyszerűsített változatában is a feltámadás, a remény és az öröm üzenetét hordozta. Beszédében a keresztény ember rendíthetetlen reményét és reményhirdető kötelességét hangsúlyozta.
...... .........


Videó Link Magyar nyelvű narrátor
,,A szombat elmúltával" (Mt 28,1) a nők a sírhoz mentek. Így kezdődött ennek a vigíliaszertartásnak az evangéliuma: a szombattal. A húsvéti szent három nap közül ezt a napot hanyagoljuk el leginkább, hiszen epedve várjuk, hogy a pénteki kereszttől eljussunk a vasárnapi allelujáig. Ebben az évben azonban jobban átérezzük, mint valaha a nagyszombatot, a nagy csend napját. Magunkra ismerhetünk a nők érzéseiben, melyek azon a napon eltöltötték őket. Hozzánk hasonlóan ott volt a szemükben a szenvedés tragédiája, egy váratlan, túl gyorsan történt tragédiáé. Látták a halált, és ott lakozott a halál a szívükben. A fájdalmat félelem kísérte: ugyanúgy végezhették volna, mint Mesterük? Aztán féltek a jövőtől is: mindent újra kell építeniük. Megsebzett emlékezet, elfojtott remény. Ez volt a legsötétebb óra számukra, ahogyan nekünk is.
De ebben a helyzetben a nők nem engedik megbénítani magukat. Nem adják meg magukat a sírás és bánkódás sötét erőinek, nem zárkóznak pesszimizmusba, nem menekülnek el a valóságtól. Szombaton valami egyszerű és rendkívüli dolgot visznek végbe: otthonukban illatos olajokat készítenek Jézus testére.
Nem adják fel szeretetüket: szívük sötétségében lángra gyújtják az irgalmat. A Szűzanya szombaton, azon a napon, melyet majd neki szentelnek, imádkozik és remél.
A fájdalom elhagyatottságában az Úrra hagyatkozik. Ezek a nők, anélkül, hogy tudták volna, annak a szombatnak a sötétjében ,,a hét első napjának hajnalát", az egész történelmet megváltoztató napot készítették elő. Jézus, mint földbe hullott mag, új élet hajtását indította el a világban; a nők pedig imájukkal és szeretetükkel segítették a remény kisarjadását. Milyen sokan vannak, akik ezekben a szomorú napokban úgy tettek és tesznek, mint azok a nők: a remény csíráival terítik be környezetüket! A törődés, szeretet, az ima apró gesztusaival.
Hajnalban a nők a sírhoz mennek. Ott az angyal azt mondja nekik: ,,Ne féljetek! Nincs itt, feltámadt" (Mt 28,5-6). Egy sír előtt életet hirdető szavakat hallanak... És aztán találkoznak Jézussal, a remény szerzőjével, aki megerősíti a hírt, és azt mondja: ,,Ne féljetek" (Mt 28,10). Ne féljetek, ne féljetek: ez a remény meghirdetése. Számunkra is, ma. Ma! Ezeket a szavakat Isten megismétli nekünk is abban az éjszakában, amelyen átmegyünk.
...... ..........



...... .........


Ma este egy alapvető jogot nyerünk el, melyet nem vehetnek el tőlünk: a jogot reményre. Ez egy új, élő remény, mely Istentől származik. Nem merő optimizmus, nem vállveregetés vagy alkalmi biztatás, egy halvány mosollyal. Nem! Ez a Menny ajándéka, melyet magunktól nem tudtunk volna megszerezni. ,,Minden rendben lesz" - mondjuk kitartóan ezekben a hetekben, belekapaszkodva emberiségünk szépségébe és bátorító szavakat csalogatva elő szívünkből. De a napok múlásával és a félelem növekedésével a legmerészebb remény is elpárologhat. Jézus reménye másmilyen. Szívünkbe helyezi annak bizonyosságát, hogy Isten mindent jóra tud fordítani, mert még a sírból is életet hoz világra.
A sír az a hely, amelyből nem jön ki, aki oda belép. De Jézus kijött értünk, feltámadt értünk, hogy életet hozzon oda, ahol halál uralkodott, hogy új történelmet indítson el ott, ahol kő zárt el mindent.
Ő, aki ledöntötte a sziklakőt a sír bejáratáról, a szívünket záró köveket is elmozdíthatja. Ezért ne adjuk át magunkat a csüggedésnek, ne tegyünk követ a reményre! Lehet és kell remélnünk, mert Isten hűséges! Nem hagyott magunkra, meglátogatott bennünket: minden élethelyzetünket felvette, osztozott fájdalmunkban, szorongásunkban, halálunkban. Világossága bevilágította a sír sötétségét: ma el akarja érni életünk legsötétebb zugait.
Testvérem, ha szívedben már eltemetted is a reményt, ne add fel: Isten nagyobb! Nem a sötétségé és a halálé az utolsó szó! Bátorság, Istennel semmi sincs veszve!
Bátorság: olyan szó ez, amelyet mindig Jézus szájából hallunk az evangéliumokban. Egyetlen egyszer mondják mások, amikor egy rászorulót biztatnak: ,,Bátorság! Kelj fel, [Jézus] hív téged!" (Mk 10,49). Ő, a feltámadott az, aki bennünket, rászorulókat talpra állít. Ha gyenge és törékeny vagy az úton, ha elbuksz, ne félj, Isten kinyújtja kezét feléd, és azt mondja: ,,Bátorság!" De azt mondhatnád, amit don Abbondio: ,,Bátorság, na ez az, amit nem adhatunk magunknak" (Manzoni: A jegyesek, XXV). Nem adhatod magadnak, de ajándékként elfogadhatod. Elég kinyitni szívedet az imában, elég felemelni egy kicsit a szív szájára helyezett követ, hogy Jézus világossága beáradhasson. Csak hívd: ,,Jöjj, Jézus, félelmeimbe, és mond nekem is: Bátorság!" Veled, Uram, bár megpróbáltatást szenvedünk, zavarba nem jövünk. És bármekkora szomorúság fészkel is belénk, érezni fogjuk, hogy remélnünk kell, mert veled a kereszt feltámadásba torkollik, mert te velünk vagy éjszakáink sötétjében: bizonyosság vagy bizonytalanságainkban, Szó vagy szótlanságunkban, és senki sem rabolhatja el tőlünk irántunk táplált szeretetedet.
Ez a húsvéti örömhír, a remény meghirdetése. De van egy második része is: a küldés. ,,Siessetek, vigyétek hírül testvéreimnek, hogy menjenek Galileába" (Mt 28,10), mondja Jézus. ,,Előttetek megy Galileába" (Mt 28,7), mondja az angyal.
Az Úr megelőz bennünket. Mindig megelőz bennünket!
Jó tudni, hogy előttünk jár, hogy meglátogatta életünket és halálunkat, hogy előttünk menjen Galileába, vagyis arra a helyre, amely őt és tanítványait is a mindennapi életre, a családra, a munkára emlékeztette. Jézus azt akarja, hogy vigyünk reményt oda, a mindennapi életbe. De Galilea a tanítványok számára az emlékek helye is, elsősorban az első meghívás emlékéé. A visszatérés Galileába arra való emlékezést jelent, hogy Isten szeretett és meghívott bennünket. Mindannyiunknak megvan a maga Galileája. Újra kell kezdenünk utunkat, emlékezve arra, hogy egy szeretetből fakadó, ingyenes meghívásból születünk meg és születünk újjá; ott, a saját Galileánkban. Ettől a ponttól kell mindig újraindulni, különösen a válsághelyzetekben, a megpróbáltatások idején. Emlékeznem kell az én Galileámra!
De még több van itt. Galilea volt a legtávolabbi térség onnan, ahol voltak, Jeruzsálemtől. És nemcsak földrajzilag: Galilea volt a legtávolabbi hely a szent város szentségétől. Olyan terület volt, amelyet másféle emberek, sokféle vallást követő emberek laktak: ,,a pogányok Galileája" (Mt 4,15). Jézus oda küldi őket, azt kéri, hogy oda induljanak vissza. Mit üzen ez nekünk? Hogy a remény hirdetése nem korlátozhat a mi szent köreinkre, hanem annak mindenkihez el kell juttatni.
Mert mindenki rászorul arra, hogy lelket öntsenek belé, és ha nem tesszük mi, akik kezünkkel tapintottuk az ,,élet igéjét" (1Jn 1,1), akkor ki fogja megtenni? Milyen jó olyan kereszténynek lenni, aki vigasztal, aki hordozza mások terheit, aki bátorít: élethirdetőnek lenni a halál idején! Minden Galileába, az emberiség minden térségébe, melyhez tartozunk és amely hozzánk tartozik, hiszen mind testvérek vagyunk, vigyük az élet dalát!
Hallgattassuk el a halálkiáltásokat, elég a háborúkból! Álljon le a fegyverek gyártása és kereskedelme, mert kenyérre és nem puskára van szükségünk!
...... ..........


Legyen vége az abortuszoknak, melyek megölik az ártatlan életet! Akiknek van betevője, azoknak nyíljon meg a szíve, és töltsék meg a szükségestől is megfosztott üres kezeket!
A nők végül ,,átölelték Jézus lábát" (Mt 28,9), azok a lábakat, amelyek hosszú utat tettek meg, hogy segítségünkre siessenek, egészen a sírba való belépésig és az onnan való kilépésig. Átölelték a lábakat, melyek eltaposták a halált, és megnyitották a remény útját.
Mi, reményt kereső zarándokok, ma beléd kapaszkodunk, feltámadt Jézus! Hátat fordítottunk a halálnak, és megnyitjuk szívünket előtted, aki az élet vagy.


Fordította: Tőzsér Endre SP
Fotó: Vatican News
Magyar Kurír 2020.04.11

 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Címkék: élethelyzetünket, szótlanságunkban, halálkiáltásokat, leegyszerűsített, megpróbáltatások, belekapaszkodva, szorongásunkban, megpróbáltatást, evangéliumokban, mindannyiunknak, élethirdetőnek, pesszimizmusba, rendíthetetlen, elmozdíthatja, megváltoztató, testvéreimnek, szeretetükkel, bevilágította, nagyszombatot, hallgattassuk, fájdalmunkban, segítségünkre, meglátogatott, növekedésével, bizonyosságát, reményhirdető, jeruzsálemtől, vállveregetés, kereszténynek, környezetüket, abortuszoknak, elpárologhat, fordítottunk, szentségétől, sötétségében, szeretetüket, szokásostól eltérően, üres bazilikában, öröm üzenetét, keresztény ember, szombat elmúltával”, sírhoz mentek, húsvéti szent, napot hanyagoljuk, pénteki kereszttől, vasárnapi allelujáig, évben azonban, nagy csend, napon eltöltötték, szenvedés tragédiája, fájdalmat félelem, sötétjében „, Minden Galileába, Tőzsér Endre SP, Vatican News, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Alvó kislány  Mindig lesz olyan  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Mindig lesz olyan  különleges  Nem kell hozzá fürdőruhás  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  Anyámról való emlékek  Tanácsok egy pszichológustól  Somlyó Zoltán - Orgonával  Zilahy Lajos mondta  Paul Éluard - És egy mosoly  A Magyar Költészet napja alkal...  40 felett  Facebookon kaptam  képre írva  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Borzasztó  Annyira tisztelem a szabadságo...  Van néhány kérdés, amin gondol...  Megígért békesség  Tavaszi este  Egy barátság története  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Segíts neki dicsérni Téged  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  40 felett  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  József Attila – Keresek ...  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Paul David Tripp Április 14  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Paul David Tripp Április 14  Nagy és kis csodák  Esterházy Péterre emlékezünk  Azért kaptad  Hogyan válunk hűségesekké?  Megígért békesség  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam Krisztinától  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Márai Sándor tollából  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  A Magyar Költészet napja alkal...  Paul Éluard - És egy mosoly  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Reményik Sándor: Pierrot &...  Tanácsok egy pszichológustól  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Horváth Szilvia tollából  Pitypang szökőkút  Kertem  ajándék, mellyel meglepem  képre írva  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Annyira tisztelem a szabadságo...  Ma van a magyar költészet napj...  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Szép estét kedves látogatóimna...  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  képre írva  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Egy tavasz  Bársony székben  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Anyámról való emlékek  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Vito Giaquinto gondolata  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam  Különleges  Sorsunk miatt... 
Bejegyzés Címkék
szokásostól eltérően, üres bazilikában, öröm üzenetét, keresztény ember, szombat elmúltával&#8221, sírhoz mentek, húsvéti szent, napot hanyagoljuk, pénteki kereszttől, vasárnapi allelujáig, évben azonban, nagy csend, napon eltöltötték, szenvedés tragédiája, fájdalmat félelem, sötétjében &#8222, egész történelmet, remény kisarjadását, szomorú napokban, remény csíráival, sírhoz mennek, remény szerzőjével, remény meghirdetése, szavakat Isten, alapvető jogot, jogot reményre, halvány mosollyal, napok múlásával, félelem növekedésével, legmerészebb remény, szívünket záró, rászorulót biztatnak, szív szájára, kereszt feltámadásba, húsvéti örömhír, második része, mindennapi életre, munkára emlékeztette, mindennapi életbe, tanítványok számára, emlékek helye, első meghívás, visszatérés Galileába, maga Galileája, szeretetből fakadó, saját Galileánkban, ponttól kell, megpróbáltatások idején, legtávolabbi térség, legtávolabbi hely, szent város, pogányok Galileája&#8221, remény hirdetése, halál idején, emberiség minden, élet dalát, fegyverek gyártása, ártatlan életet, sírba való, onnan való, remény útját, élet vagy, élethelyzetünket, szótlanságunkban, halálkiáltásokat, leegyszerűsített, megpróbáltatások, belekapaszkodva, szorongásunkban, megpróbáltatást, evangéliumokban, mindannyiunknak, élethirdetőnek, pesszimizmusba, rendíthetetlen, elmozdíthatja, megváltoztató, testvéreimnek, szeretetükkel, bevilágította, nagyszombatot, hallgattassuk, fájdalmunkban, segítségünkre, meglátogatott, növekedésével, bizonyosságát, reményhirdető, jeruzsálemtől, vállveregetés, kereszténynek, környezetüket, abortuszoknak, elpárologhat, fordítottunk, szentségétől, sötétségében, szeretetüket, kereskedelme, legtávolabbi, legmerészebb, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2031
  • e Hét: 3801
  • e Hónap: 16477
  • e Év: 250224
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.