Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A föld nemcsak a mi otthonunk, hanem Isten otthona is!
  2020-04-23 10:16:16, csütörtök
 
  Ferenc pápa katekézise 2020.04.22
Április 22-én a Szentatya a vatikáni Apostoli Palota könyvtárszobájában tartotta meg szokásos szerdai katekézisét, melyet a föld ötvenedik világnapján és a Laudato si' enciklika ötödik évfordulóján a föld mint közös otthonunk és az emberiség mint egyetlen család iránti közös felelősségünk témájának szentelt.
Ma tartjuk az föld 50. világnapját. Jó alkalom ez arra, hogy megújítsuk elkötelezettségünket amellett, hogy szeretjük közös otthonunkat, gondot viselünk rá és családunk leggyengébb tagjaira. Ahogy a tragikus koronavírus-világjárvány megmutatja nekünk: csak együtt és a legkiszolgáltatottabbak felkarolásával tudunk megküzdeni a globális kihívásokkal. A Laudato si' enciklikának épp ez az alcíme: ,,közös otthonunk gondozásáról". Ma egy kicsit együtt reflektálunk erre a felelősségre, amely ,,e földön való áthaladásunkat" jellemzi (LS 160). Fejlődnünk kell annak tudatosságában, hogy közös otthonunkat gondoznunk kell.
Földi anyagból alkottattunk, és a föld gyümölcsei tartják fenn életünket, de amint a Teremtés könyve emlékeztet bennünket, nem vagyunk egyszerűen ,,földiek": az élet Istentől származó leheletét is magunkban hordozzuk (vö. Ter 2,4-7). Következésképp egyetlen emberi családként élünk a közös otthonban, biológiai sokféleségben Isten többi teremtményével. Imago Dei-ként, Isten képmásaként tisztelettel és törődéssel kell fordulnunk minden teremtményhez, szeretetet és együttérzést kell táplálnunk testvéreink, különösen a leggyengébbek iránt, utánozva Isten irántunk tanúsított szeretetét, mely kinyilvánult az ő Fiában, Jézusban, akik emberré lett, hogy osztozzon velünk ezen az állapoton és megmentsen bennünket.
Önzőségünk miatt kudarcot vallottunk azon feladatunkban, hogy a föld őrzői és gondozói legyünk. ,,Elég, ha csak őszintén rápillantunk a valóságra, és látjuk, mily nagyon pusztul közös otthonunk" (uo., 61). Beszennyeztük, kifosztottuk, még saját életünket is veszélybe sodortuk. Ezért különféle nemzetközi és helyi mozgalmak indultak lelkiismeretünk felébresztésére. Őszintén nagyra értékelem ezeket a kezdeményezéseket, és továbbra is szükséges lesz, hogy gyermekeink az utcára vonuljanak, hogy megtanítsák nekünk azt, ami nyilvánvaló, vagyis azt, hogy nincs jövő számunkra, ha elpusztítjuk a minket fenntartó környezetet.
Nem sikerült őriznünk a földet, a mi otthon-kertünket, nem sikerült őriznünk testvéreinket. Vétkeztünk a föld ellen, felebarátaink ellen és végeredményben a Teremtő ellen, szerető Atyánk ellen, aki mindenkire gondot visel, és azt akarja, hogy közösségben és jólétben éljünk együtt. És hogyan reagál a föld? Van egy spanyol mondás, mely roppant világos e téren, így szól: ,,Isten mindig megbocsát; mi emberek néha igen, néha nem; a föld viszont sosem bocsát meg!" A föld nem bocsát meg: ha mi tönkretettük a földet, a válasz roppant kellemetlen lesz.
Hogyan lehet helyreállítani a harmonikus kapcsolatot a földdel és az emberiség többi részével? Harmonikus kapcsolatot... Sokszor elveszítjük a harmónia látását. A harmónia a Szentlélek műve, közös otthonunkban, a földön is, az emberekkel, a felebarátainkkal, a legszegényebbekkel való kapcsolatunkban is. Hogyan lehet helyreállítani ezt a harmóniát? Új módon kell néznünk közös otthonunkra. Értsük meg: a föld nem kiaknázható erőforrások tárháza! Nekünk, hívőknek, a természeti világ a ,,teremtés evangéliuma", amely Isten teremtő erejét fejezi ki, ez az erő pedig az emberi élet alakításában és a világnak, valamint mindannak létben tartásában nyilvánul meg, ami a világban az emberiség fenntartását szolgálja. A bibliai teremtéstörténet így fejeződik be: ,,Isten látta, hogy nagyon jó mindaz, amit alkotott" (Ter 1,31). Amikor ezeket a természeti tragédiákat látjuk, melyek a föld válaszai rossz bánásmódunkra, azt gondolom: ,,Ha most megkérdezném az Urat, mit gondol erről [a mostani földünkről], nem hinném, hogy azt mondja: »nagyon jó«." Mi tettük tönkretette az Úr művét!
Ma, a föld világnapján, újra rá kell találnunk a föld szent tisztelete iránti érzékre, mert az nemcsak a mi otthonunk, hanem Isten otthona is. Ebből fakad bennünk annak tudata, hogy szent földön állunk!

Kedves testvérek, ,,élesszük fel azt az esztétikai és szemlélődő érzéket, melyet Isten belénk ültetett" (Querida Amazonia apostoli buzdítás, 56). A szemlélődés próféciáját mindenekelőtt az őshonos népektől sajátíthatjuk el, akik arra tanítanak bennünket, hogy nem tudunk gondoskodni a földről, ha aztnem szeretjük és nem tartjuk tiszteletben. Nekik megvan az a bölcsességük, hogyan kell ,,jól élni", nem abban az értelemben, hogy jól érezzük magunkat, nem, hanem hogy harmóniában éljünk a földdel. Ők ezt a harmóniát hívják ,,jól élés"-nek.
Ugyanakkor ökológiai megtérésre is szükségünk van, mely konkrét tettekben fejeződik ki. Egyetlen családként, melynek tagjai egymástól függnek, közös tervre van szükségünk a közös otthonunkat fenyegető veszélyek elhárításához. ,,A kölcsönös függőség arra kötelez bennünket, hogy egyetlen világban, egyetlen közös projektben gondolkodjunk" (LS 164). Tisztában vagyunk azzal, hogy fontos a nemzetközi közösségként való együttműködés közös otthonunk védelme szempontjából. Biztatom a felhatalmazással rendelkezőket arra, hogy irányítsák azt a folyamatot, amely két fontos nemzetközi konferenciához vezet majd: az egyik a COP15 a biológiai sokféleségről Kunmingban (Kína) és a COP26 az éghajlat változásról Glasgowban (Egyesült Királyság). Rendkívül fontos ez a két találkozó.
Szeretnék arra ösztönözni [mindenkit], hogy országos és helyi szinten is szervezzenek összehangolt beavatkozásokat. Jó, ha összefogunk, bármely társadalmi osztályhoz tartozzunk is, és ha ,,alulról" építkező népi mozgalmat is életre hívunk. A mai világnap, a föld világnapja is éppen így született. Valami kicsivel mindegyikünk hozzájárulhat. ,,Nem szabad azt gondolnunk, hogy ezek az erőfeszítések nem változtatják meg a világot. Az ilyen tettek valami olyan jót terjesztenek a társadalomban, amely mindig több gyümölcsöt terem annál, mint amennyit észlelhetünk, mert olyan jót hoznak létre e földön, amely mindig - ha olykor láthatatlanul is - igyekszik tovaterjedni" (LS 212).
Ebben a megújulást hozó húsvéti időben határozzuk el, hogy szeretni fogjuk és nagyra becsüljük a föld csodálatos ajándékát, közös otthonunkat, és gondot viselünk az emberiség családjának minden tagjára. Testvérként együtt kérjük mennyei Atyánktól: ,,Áraszd ki Lelkedet, és újítsd meg a föld színét!" (vö. Zsolt 104,30).



Fordította: Tőzsér Endre SP
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Címkék: teremtéstörténet, felebarátainkkal, felhatalmazással, beavatkozásokat, lelkiismeretünk, felébresztésére, kapcsolatunkban, felkarolásával, végeredményben, helyreállítani, konferenciához, tudatosságában, áthaladásunkat, következésképp, teremtményével, társadalomban, sokféleségről, feladatunkban, leggyengébbek, felelősségünk, bánásmódunkra, hozzájárulhat, felebarátaink, erőfeszítések, teremtményhez, rendelkezőket, mindenekelőtt, láthatatlanul, sajátíthatjuk, együttműködés, beszennyeztük, gondolkodjunk, elhárításához, sokféleségben, szempontjából, testvéreinket, vatikáni Apostoli, föld ötvenedik, föld mint, emberiség mint, globális kihívásokkal, kicsit együtt, föld gyümölcsei, élet Istentől, közös otthonban, leggyengébbek iránt, föld őrzői, utcára vonuljanak, minket fenntartó, föld ellen, spanyol mondás, föld viszont, Apostoli Palota, Imago Dei-ként, Egyesült Királyság, Tőzsér Endre SP, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Pitypang szökőkút  Szép estét  Facebookon kaptam  Borzasztó  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Április 13  Kertem  Jan Twardowski - Siessünk  Esterházy Péterre emlékezünk  Paul David Tripp Április 15  Bornyi Veronika haiku verse  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Jó nap volt  Mindent de mindent visszakap  Ma van a magyar költészet napj...  Somlyó Zoltán - Orgonával  A hagyma antibakteriális hatás...  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Egy gondolat  Esterházy Péter: Harmonia c...  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Ismeretlen: Ikarusz monda  Erdei gyöngyvirág  Emlékezz  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  képre írva  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  "Ez egy csoda"  Bornyi Veronika haiku verse  40 felett  Facebookon kaptam  Borzasztó  Magyar költészet napja  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Kertem  Szép estét  "Ez egy csoda"  Szabó T. Anna - Pitypang  Facebookon kaptam  Egy tavasz  IGEN így  Pitypang szökőkút  Jan Twardowski - Siessünk  Robert Merle tollából  Esterházy Péterre emlékezünk  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Robin Wight pitypang szobra  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Facebookon kaptam  Különleges  Annyira tisztelem a szabadságo...  A Magyar Költészet napja alkal...  Jó nap volt  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  József Attila – Keresek ...  40 felett  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Ott van  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Horváth Szilvia tollából  Esterházy Péterre emlékezünk  Van néhány kérdés, amin gondol...  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Alvó cica  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szabó T. Anna - Pitypang 
Bejegyzés Címkék
vatikáni Apostoli, föld ötvenedik, föld mint, emberiség mint, globális kihívásokkal, kicsit együtt, föld gyümölcsei, élet Istentől, közös otthonban, leggyengébbek iránt, föld őrzői, utcára vonuljanak, minket fenntartó, föld ellen, spanyol mondás, föld viszont, válasz roppant, harmonikus kapcsolatot, emberiség többi, harmónia látását, természeti világ, emberi élet, emberiség fenntartását, bibliai teremtéstörténet, természeti tragédiákat, föld válaszai, mostani földünkről, föld világnapján, föld szent, szemlélődés próféciáját, őshonos népektől, harmóniát hívják, közös otthonunkat, kölcsönös függőség, nemzetközi közösségként, felhatalmazással rendelkezőket, biológiai sokféleségről, éghajlat változásról, föld világnapja, ilyen tettek, megújulást hozó, föld csodálatos, emberiség családjának, föld színét, teremtéstörténet, felebarátainkkal, felhatalmazással, beavatkozásokat, lelkiismeretünk, felébresztésére, kapcsolatunkban, felkarolásával, végeredményben, helyreállítani, konferenciához, tudatosságában, áthaladásunkat, következésképp, teremtményével, társadalomban, sokféleségről, feladatunkban, leggyengébbek, felelősségünk, bánásmódunkra, hozzájárulhat, felebarátaink, erőfeszítések, teremtményhez, rendelkezőket, mindenekelőtt, láthatatlanul, sajátíthatjuk, együttműködés, beszennyeztük, gondolkodjunk, elhárításához, sokféleségben, szempontjából, testvéreinket, kifosztottuk, együttérzést, összehangolt, alakításában, világjárvány, tiszteletben, szervezzenek, tisztelettel, elpusztítjuk, megkérdezném, közösségként, alkottattunk, felelősségre, reflektálunk, enciklikának, otthonunkban, kinyilvánult, gondozásáról, kihívásokkal, bölcsességük, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5330
  • e Hét: 16392
  • e Hónap: 29068
  • e Év: 262815
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.