Belépés
sanci81.blog.xfree.hu
-Minden ember, minden apró mozzanat, Életedbe úgy került, hogy magad vontad oda... Az pedig, hogy mit kezdesz velük, csakis rajtad áll! ... Czifra Sándor
2007.12.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Washington D.C.
  2016-07-31 17:17:38, vasárnap
 
   
 


Link

Washington:

1790-ben ezen a napon alapították meg az Egyesült Államok szövetségi fővárosát Washingtont. Link




Link

Washington D.C.:

Washington D.C. különálló, független város, vagyis nem tartozik egyik amerikai államhoz sem. A város formája felülről nézve csúcsára állított négyszög alakú, melynek mértani közepén helyezkedik el a mindenkori államelnök rezidenciája, a White House. A várost egyetlen önkormányzat igazgatja.
A D.C. nevet azért használják gyakran, hogy egyértelmű legyen, hogy Washington városról és nem Washington államról van szó, amelyik az USA északnyugati sarkában helyezkedik el.
További érdekessége, hogy itt nincsenek magas toronyépületek, sem felhőkarcolók. Ennek oka, hogy Washingtonban van egy magas obeliszk, a Washington Monument , amelynél más városbeli épület nem lehet magasabb.
Ez érthető is, hiszen a sok magas épület között teljesen elveszítené szépségét, jelentőségét, különlegességét.

Történelem:
A 17. században az Algonquin indiánok egyik ága telepedett le a mai Washington területén. Az első európai telepesek csak évtizedekkel később érkeztek meg, az őslakos indiánokat nyugat felé szorítva.
A város tényleges helyét George Washington elnök jelölte ki a Potomac folyónál. Ő alapította meg 1785-ben a Potomac Társaságot, melynek fő feladata az lett, hogy növelje a folyó hajózhatóságát.
Potomac folyó mintegy kettészeli Washingtont, míg az Anacostia folyó és a Rock Creek is a város közigazgatási határán belül folyik.
1790. július 16-án hivatalosan is megalapították Washington városát. A földterületet a szövetségi kormánynak Virginia és Maryland államok adták át.
A városa egy mauzóleum-város, az emlékművek egy nagy parkban vannak, tulajdonképpen a városközpont egy nagy park.
A utcák derékszögben keresztezik egymást, és szabályos négyzetrácsot alkotnak. A sugárutak és az utcák kereszteződésében változatos formájú és méretű terek alakultak ki, amelyek mozgalmasságukkal szebbé teszik a várost.
A város a nemzetközi diplomáciai élet egyik fontos helyszíne, a sajtó és a hírközlés nemzetközi rangú centruma, emellett az amerikai tudományos életben és a közművelődésben régóta jelentős szerepet tölt be.
A sugárutak rendszerének két gyújtópontja van, a Capitolium és a Fehér Ház.

A Capitolium:
1791-ben George Washington és egy francia mérnök fellovagolt a Capitol Hill nevű kis dombra, és elhatározták, hogy ott kell felépíteni az amerikai törvényhozás épületét.
A hatalmas méretű, hófehér kupolával fedett, klasszicista stílusú palotát William Thorton tervei alapján 1793-ban kezdték el építeni, de végleges alakját meglehetősen kalandos építkezések után csak 1865-ben nyerte el.
A márványhatású kupola öntöttvasból készült.
A kupolacsarnok ármérője több mint 30 méter, belső magassága 60 méter. Az épület lépcsőjén tesz esküt a mindenkori megválasztott elnök.
Az épület egyben a város középpontja, a sugárutak is itt futnak össze.
A lenyűgöző szépségű épület a demokrácia jelképévé vált. Törvényhozó intézmény és emlékmű egyben, és a turisták ezreit vonzza naponta.
A kongresszus mindkét kamarája itt ülésezik. A két kamara egymással egyenlő és joguk van megvétózni a másik kamara döntését, illetve felügyelni a működését.
Amennyiben a két ház támogatja a törvényjavaslatot, az a Fehér Házba kerül, az elnöki irodába.
A közelmúltban átadott látogató központban több tárgyi emlékeket is kiállítottak, például George Washington tábornok Kongresszusnak írott levelét, amelyben beszámol a britek feletti 1781-es döntő győzelemről Yorktownnál.
Látható Roosevelt híres "Gyalázat napja" beszéde, melyet a Pearl Harbor elleni támadás után, 1941. december 7-én mondott, vagy Kennedynek a Hold-utazással kapcsolatos indítványa.
Kiállították azt a ravatalt is, amelyet eredetileg Abraham Lincoln érckoporsójához építettek, és később Kennedy és Reagan elnök felravatalozásakor is használtak a kupolacsarnokban.
Egyetlen külföldi politikusnak állítottak szobrot a Capitolium egyik folyosóján, ez pedig Kossuth Lajos.

Fehér Ház:
A Fehér Ház története 1790-ig nyúlik vissza, amikor George Washington írásban deklarálta, hogy a szövetségi kormány a Potomac folyó mellett, legfeljebb tíz négyzetmérföldnyi területen talál állandó székhelyet.
Az ,,Elnök házának" tervezésére kiírt nyílt pályázaton James Hoban ,,gyakorlatias és szép" épületét nyilvánították győztesnek.
Alapkövét 1792-ben fektették le, és elsőként John Adams költözhetett be feleségével 1800-ban a neoklasszikus, fehérre festett homokkőből készült rezidenciába.
A világ legbefolyásosabb emberének hivatalos és magánrezidenciája végleges nevét Theodore Roosevelttől kapta 1901-ben.
A terrortámadások óta szigorú feltételekhez kötve a látogatás, legalább fél évvel előre bejelentve és csak kongresszusi képviselőn keresztül.
Kezdetben másként volt, ugyanis Jeffersont eskütétele után számos vendég elkísérhette a Kék Szobában tartott fogadásra.
Lincoln a háború idején is fogadta az embereket, újévkor és a Függetlenség Napján pedig ünnepséget rendezett, s gyakorlata egészen az 1930-as évekig érvényben maradt.
A korlátlan nyilvánosságnak azonban megvolt a hátulütője: Andrew Jackson beiktatása után egy fotel fedezékébe volt kénytelen menekülni a rezidenciát elözönlő és összesározó húszezres tömeg elől, miközben a személyzet a kertben sebtében felállított kádakban kevert whisky-s koktéllal igyekezett csillapítani a kedélyeket.
A megnyugtató megoldás Cleveland elnöksége alatt született meg a beiktatási díszparádéval, csak az elnöki pár ma séta helyett páncélautón teszi meg az utat a Capitoliumtól a Fehér Házig.

A Fehér Ház lakóihoz számos érdekesség fűződik:
Az utolsó tehén William Howard Taft hivatali ideje alatt legelt a parkban, biztosítva a napi friss tejet.
Theodore Roosevelt lett az USA legfiatalabbként (alig 43 évesen) megválasztott elnöke, ő ült először autóban és utazott külföldre, méghozzá Panamába, ahol a Lesseps vezette francia vállalkozás elbukása után az amerikai hadsereg vette át a két óceánt összekötő csatorna építését.
Repülőgépen a leghosszabb ideig, négy cikluson át szolgáló Franklin Delano Roosevelt ült először.
John Fitzgerald Kennedy minden idők legifjabban elhunyt és második legfiatalabbként hatalomra került államfőjeként vonult be az amerikai történelembe.
A falak többször voltak a gyász tanúi, így a Lincoln és a JFK elleni végzetes merényleteket követően, illetve William H. Harrison betegség okozta halálakor.
Clinton idejében az Ovális Irodát a köznyelv átnevezte ,,Orális Irodának".
Egy érdekesség: Annak ellenére, hogy az USA első elnöke G. Washington rendelte el a Fehér Ház felépítését, ő maga soha nem lakott benne, mivel elnöksége ideje alatt még nem készült el.

National Mall:
Itt futnak, majszolják szendvicsüket az ebédidőben, kutyát sétáltatnak és tüntetnek a washingtoniak. Ez nem más, mint a város közparkja, amely mentén Washington legfontosabb emlékművei és múzeumai sorakoznak.
Egyik végén a Lincoln-emlékművel, másik végén a Capitoliummal, középen pedig az obeliszkkel adja meg a város tengelyét.

A cikk az alábbi linken tovább is is folytatódik képekkel illusztrálva: Link




Link
 
 
0 komment , kategória:  Szép tájakon  
Címkék: legfiatalabbként, legbefolyásosabb, kupolacsarnokban, terrortámadások, nyilvánosságnak, különlegességét, közművelődésben, érckoporsójához, kongresszusnak, megalapították, tulajdonképpen, toronyépületek, nyilvánították, hajózhatóságát, merényleteket, márványhatású, washingtoniak, feltételekhez, kupolacsarnok, washingtonban, megválasztott, földterületet, neoklasszikus, négyzetrácsot, capitoliumtól, díszparádéval, felhőkarcolók, közigazgatási, szendvicsüket, capitoliummal, államfőjeként, közelmúltban, önkormányzat, kiállítottak, történelembe, öntöttvasból, napon alapították, város formája, mindenkori államelnök, várost egyetlen, magas obeliszk, első európai, őslakos indiánokat, város tényleges, folyó hajózhatóságát, város közigazgatási, szövetségi kormánynak, nagy parkban, nagy park, utcák derékszögben, utcák kereszteződésében, nemzetközi diplomáciai, Washington, Egyesült Államok, White House, Washington Monument, George Washington, Potomac Társaságot, Rock Creek, Fehér Ház, Capitol Hill, William Thorton, Fehér Házba, Látható Roosevelt, Pearl Harbor, Abraham Lincoln, Kossuth Lajos, James Hoban, John Adams, Theodore Roosevelttől, Függetlenség Napján, Andrew Jackson, Fehér Házig, William Howard Taft, Theodore Roosevelt, Franklin Delano Roosevelt, John Fitzgerald Kennedy, William, Ovális Irodát, Orális Irodának”, National Mall,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
képre írva  Esterházy Péterre emlékezünk  Esterházy Péterre emlékezünk  Szép estét kedves látogatóimna...  Bársony székben  Kertem  Facebookon kaptam Krisztinától  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  Egy barátság története  Az ember  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanmese  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Isten hűségének mértéke  Jázmin  Facebookon kaptam  Jan Twardowski - Siessünk  Különleges  Facebookon kaptam  Előfordul, hogy  IGEN így  képre írva  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tavaszi este  Jó éjszakát  Magyar költészet napja  Vannak emberek  A hagyma antibakteriális hatás...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Jó éjszakát  Ma van a magyar költészet napj...  Töröld le  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  A felvilágosodás...  képre írva  Nem kell hozzá fürdőruhás  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  Hamvas Béla  Dóró Sándor: Embernek maradni  Esterházy Péterre emlékezünk  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Robert Merle tollából  képre írva  Segíts neki dicsérni Téged  Ady Endre - Mindegy átka  képre írva  Zilahy Lajos mondta  Borzasztó  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 15  Reményik Sándor: Pierrot &...  képre írva  Nem kell hozzá fürdőruhás  Martin Buber, A haszidim meséi  Robert Merle tollából  Egy párkányon  Jan Twardowski - Siessünk  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Müller Péter tollából  képre írva  Mindig lesz olyan  Jó éjszakát  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Szeretem ujjad karcsuságait,  Esterházy Péterre emlékezünk  Pitypang szökőkút  Alvó kislány  Alvó cica  Szabó T. Anna - Pitypang  Pitypang szökőkút  Ismeretlen: Ikarusz monda  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  Jázmin  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Egy tavasz  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
napon alapították, város formája, mindenkori államelnök, várost egyetlen, magas obeliszk, első európai, őslakos indiánokat, város tényleges, folyó hajózhatóságát, város közigazgatási, szövetségi kormánynak, nagy parkban, nagy park, utcák derékszögben, utcák kereszteződésében, nemzetközi diplomáciai, hírközlés nemzetközi, amerikai tudományos, közművelődésben régóta, sugárutak rendszerének, francia mérnök, amerikai törvényhozás, hatalmas méretű, márványhatású kupola, kupolacsarnok ármérője, épület lépcsőjén, mindenkori megválasztott, épület egyben, város középpontja, lenyűgöző szépségű, demokrácia jelképévé, turisták ezreit, kongresszus mindkét, másik kamara, elnöki irodába, közelmúltban átadott, britek feletti, szövetségi kormány, világ legbefolyásosabb, háború idején, 1930-as évekig, korlátlan nyilvánosságnak, fotel fedezékébe, rezidenciát elözönlő, kertben sebtében, megnyugtató megoldás, beiktatási díszparádéval, utolsó tehén, napi friss, amerikai hadsereg, leghosszabb ideig, amerikai történelembe, falak többször, gyász tanúi, köznyelv átnevezte, város közparkja, obeliszkkel adja, város tengelyét, alábbi linken, legfiatalabbként, legbefolyásosabb, kupolacsarnokban, terrortámadások, nyilvánosságnak, különlegességét, közművelődésben, érckoporsójához, kongresszusnak, megalapították, tulajdonképpen, toronyépületek, nyilvánították, hajózhatóságát, merényleteket, márványhatású, washingtoniak, feltételekhez, kupolacsarnok, washingtonban, megválasztott, földterületet, neoklasszikus, négyzetrácsot, capitoliumtól, díszparádéval, felhőkarcolók, közigazgatási, szendvicsüket, capitoliummal, államfőjeként, közelmúltban, önkormányzat, kiállítottak, történelembe, öntöttvasból, elhatározták, gyújtópontja, rendszerének, törvényhozás, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 50420 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 393
  • e Hét: 1220
  • e Hónap: 5958
  • e Év: 112102
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.