Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Útravaló – 2020. május 3
  2020-05-03 11:44:17, vasárnap
 
  Gyerekkoromban sokat időztem a pesti ferences templom egyik kápolnájában, ami mély nyomott hagyott bennem. Mint később megtudtam, az oltárkép a pokolra szállást ábrázolja: Krisztus elmegy az ősszülőkért, lábbal tiporja a pokol kapuját, majd kivezeti őket a rabságból a szabadság országába. A bűn bilincseinek feltörésére ugyanis magunktól képtelenek vagyunk, ezért Isten maga jön el hozzánk, hogy felnyissa az önzés poklát. Az Atya Krisztusban ,,ment el, hogy azoknak a lelkeknek is hirdesse az örömhírt, akik a börtönben voltak" (1Pét 3,19). Oda érkezik meg, amiről eddig azt gondoltuk, innen nincs kiút, szabadulás. ,,Leszálltam tehát" (Kiv 3,8), mondja az Úr az égő csipkebokornál, és az akkor adott önmeghatározása itt, a pokolban ragyog föl igazán: veled vagyok, érted vagyok, melletted állok (vö. Kiv 3,1-15) - ,,elérkezett hozzátok Isten országa" (Lk 11,20). Az első keresztények a pásztor képében ezt a húsvéti misztériumot látták, a küzdelmet, hogy az Úr kiragadott minket a ragadozó hatalmából; vállaira vette az eltávolodott emberiséget, hazavitte az atyai házba.
Ezeknek a szabadságot megtapasztalt lelkeknek az öröméneke az Exultet a húsvéti vigília során, ahogy maga a megnevezés is (ex - sulto) az anyjuk mellett futó kisbárányokra utal, akik mintha éreznék az élet örömét, időnként szertelenül, esetlen mozgással ki-kiugrálnak az ég felé a nyájból, és a gyönyörűségtől megrázkódva folytatják útjukat.
A pásztor ismeri övéit, a nyáj ismeri pásztora hangját - az összetartozás képét a pásztornépek gyakorlata fejti ki számunkra. A pásztor ugyanis a nyáj kivitele előtt egyenként átvizsgálja az állatokat, ezért világos előtte a kondíciójuk, útjuk során pedig ennek ismeretében halad előre, utat nyit nekik, állandóan beszél hozzájuk: elöl haladásával, valamint szavával tartja össze a nyájat. Mert a bárány hang alapján tájékozódik, így amelyik közülük hangtávolságon kívül esik, annak félő a leszakadása. Egyik teológiai tanárunknak Rómában volt egy társa, aki korábban ténylegesen hegyi pásztor volt. Tőle hallotta, hogy amikor az övéitől elszakadva más nyájához keveredik a bárány, majd a pásztor utánamegy, és abban a másik nyájban elkiáltja magát, a sok állat közül ma is csak egy kapja föl a fejét: az övé, ,,aki ismeri hangját" (Jn 10,4).
,,Amint engem ismer az Atya, és én is ismerem az Atyát; és én életemet adom a juhokért" (Jn 10,15) - olvassuk néhány sorral később. Vagyis a Mester a báránylétet, mielőtt tőlünk kérte volna, az Atyával való kapcsolatában élte elénk, azzal, hogy egy lett közülünk, és nem szakadt ki az Atyával való hallótávolságból: ,,engedelmes volt mindhalálig" (Fil 2,8). Így szerzett új népet Istennek, és lett népének Pásztorává.
A pásztor képe az ókorban az egyszerű élet szimbóluma volt a városok személytelen forgatagában. Az ember ugyanis mindig azt hiszi, önköz pontúságának kavalkádjával, azzal, ha úgy rendezi mindennapjait, mintha Isten nem is lenne, olyan életteret hoz létre, amely biztonságot jelent, holott ezzel csak az elidegenedés és személytelenség világának lesz forrása. Jézus ebből a bezártságból vezet át bennünket az Egyházba, melynek immár ő az ,,ajtaja" (Jn 10,9), és aki által mindaz, akit megkereszteltek vagy fölszenteltek - ugyanabból a kegyelemből, de különbözőképp részesedve -, meghívást kap, hogy a rábízottak körében jelenvalóvá tegye az Úr pásztor voltát.
Vagyis az önmaga poklában élő ember mellé úgy odaállni, hogy kötelékeinek feloldását előmozdítsuk; előrehaladni, és megtalálni a szót, ami Istent és embert nem elszakítja, hanem összehozza; az emberek gondja-baját szívünkön viselni; a megbízható és bizalmat építő élet - ez a Pásztor küldetésében való részesedés kibontakozása, ha azt kíséri Isten iránti közelségünk megőrzésének szüntelen ápolása. Ehhez pedig a hitben egyszerre kell lennünk ,,menedzsernek" és prófétának. ,,Amint engem küldött az Atya, úgy küldelek én is titeket" (Jn 20,21) - köszönti tanítványait a Feltámadott húsvét hajnalán.

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
Címkék: hallótávolságból, önmeghatározása, megkereszteltek, személytelenség, hangtávolságon, gyerekkoromban, csipkebokornál, gyönyörűségtől, összetartozás, fölszenteltek, kavalkádjával, kibontakozása, különbözőképp, kisbárányokra, megtapasztalt, mindennapjait, kapcsolatában, személytelen, pontúságának, bilincseinek, forgatagában, elidegenedés, kápolnájában, előrehaladni, küldetésében, megőrzésének, tanítványait, menedzsernek, eltávolodott, előmozdítsuk, misztériumot, pásztornépek, keresztények, bezártságból, kötelékeinek, megrázkódva, pesti ferences, pokolra szállást, pokol kapuját, szabadság országába, önzés poklát, börtönben voltak”, akkor adott, pokolban ragyog, első keresztények, pásztor képében, húsvéti misztériumot, ragadozó hatalmából, eltávolodott emberiséget, atyai házba, szabadságot megtapasztalt, húsvéti vigília, Atya Krisztusban, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Horváth Szilvia tollából  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam  Segíts neki dicsérni Téged  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Esterházy Péterre emlékezünk  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam  Vannak emberek  Szép estét  Vannak emberek  Dóró Sándor: Embernek maradni  A sorsod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  Esterházy Péterre emlékezünk  A felvilágosodás...  Gebhardt Nóra versei II.  Jó nap volt  Szép estét  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  A sorsod  Pitypang szökőkút  Egy barátság története  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Bársony székben  Sorsunk miatt...  képre írva  A felvilágosodás...  Eduardo Sacheri gondolata  Isten hűségének mértéke  Tanmese  Szívek  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  Latinovits Zoltán tollából  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Ott van  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c...  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam Krisztinától  Előfordul, hogy  Eduardo Sacheri gondolata  József Attila - Kopogtatás nél...  Jó éjszakát  39 ígéret  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Önmaga ellenére  Tanmese  Szép estét  Facebookon kaptam  A sorsod  képre írva  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  A hagyma antibakteriális hatás...  Walter Chrysler mondta  A hagyma antibakteriális hatás...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Spenót fasírttal  Minden tavaszból őrizz..  Szép estét kedves látogatóimna...  Magamnak  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Segíts neki dicsérni Téged  Különleges  Van néhány kérdés, amin gondol...  Zilahy Lajos mondta  39 ígéret  Szabó T. Anna - Pitypang  Ismeretlen: Ikarusz monda  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
pesti ferences, pokolra szállást, pokol kapuját, szabadság országába, önzés poklát, börtönben voltak&#8221, akkor adott, pokolban ragyog, első keresztények, pásztor képében, húsvéti misztériumot, ragadozó hatalmából, eltávolodott emberiséget, atyai házba, szabadságot megtapasztalt, húsvéti vigília, anyjuk mellett, élet örömét, gyönyörűségtől megrázkódva, pásztor ismeri, nyáj ismeri, összetartozás képét, pásztornépek gyakorlata, pásztor ugyanis, nyáj kivitele, bárány hang, övéitől elszakadva, pásztor utánamegy, másik nyájban, lett közülünk, pásztor képe, egyszerű élet, városok személytelen, ember ugyanis, bezártságból vezet, rábízottak körében, önmaga poklában, emberek gondja-baját, hitben egyszerre, hallótávolságból, önmeghatározása, megkereszteltek, személytelenség, hangtávolságon, gyerekkoromban, csipkebokornál, gyönyörűségtől, összetartozás, fölszenteltek, kavalkádjával, kibontakozása, különbözőképp, kisbárányokra, megtapasztalt, mindennapjait, kapcsolatában, személytelen, pontúságának, bilincseinek, forgatagában, elidegenedés, kápolnájában, előrehaladni, küldetésében, megőrzésének, tanítványait, menedzsernek, eltávolodott, előmozdítsuk, misztériumot, pásztornépek, keresztények, bezártságból, kötelékeinek, megrázkódva, szertelenül, emberiséget, szabadságot, mindhalálig, biztonságot, krisztusban, kegyelemből, jelenvalóvá, feltámadott, közelségünk, báránylétet, tanárunknak, ismeretében, kondíciójuk, haladásával, tájékozódik, leszakadása, átvizsgálja, ténylegesen, feltörésére, ősszülőkért, leszálltam, elszakítja, szabadulás, kiugrálnak, folytatják, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 264
  • e Hét: 6954
  • e Hónap: 19630
  • e Év: 253377
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.