Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Tavasz, akkor medvehagyma
  2017-03-17 08:51:42, péntek
 
  Ne tévesszük össze a gyöngyvirág levelével, mert az erősen mérgező!!!!!!







A tavasz megérkezésének egyik csalhatatlan jele, ha megjelenik a medvehagyma a piacokon, meg a zöldségesnél. Nagy kedvencünk ez a zöldféleség, mely egészséges és finom is.


A gyógyító medvehagyma


A medvehagyma levelét sok évszázada hasznosítja az ember. Levest, salátát lehet belőle készíteni, de fel lehet használni a legkülönbözőbb ételek ízesítésére, díszítésére.

A medvehagyma az egyszikűek osztályának, spárgavirágúak rendjébe, a hagymafélék családjába tartozó faj. Nevét arról kapta, hogy a barnamedvék előszeretettel fogyasztják terméseit, és még a föld alól is gyakran kiássák, de hasonlóképp kedvelik a vaddisznók is.

Gyógyító hatásai

Csökkenti a magas vérnyomást, javítja az emésztést, gyógyítja a sebeket. És a nevét is onnan kapta, hogy a téli álmukból felébredő barna medvék ezzel tisztították át a gyomrukat!
Hogyan gyűjtsük be?

Leveleit tavasszal, a virágzás előtt szedik, és frissen használják fel, mert szárítva gyógyhatásuk gyengül. Hagymáját a fokhagymáéval azonos módon hasznosítják.






Gyűjtéskor fontos az óvatosság, mivel a medvehagyma könnyen összetéveszthető a - hasonló körülmények között élő - májusi gyöngyvirággal, illetve az őszi kikericcsel. Mindkét esetben az eredmény súlyos, esetenként halálos mérgezés lehet, mivel az említett két növény levelei emberi fogyasztásra alkalmatlanok.

A medvehagyma és a másik két növény közti legfőbb különbség az, hogy a medvehagyma levelei és virágzata is erősen fokhagyma-illatúak, míg a másik két növényé nem. A gyöngyvirág levelei rövidebbek és jelentősen szélesebb, tojásdad alakúak; virágai pedig nem a szár csúcsán, hanem a tő közelében erednek és édes illatúak. A medvehagymáshoz alakban közelebb álló kikericsnek pedig más az élőhelye: a medvehagymával ellentétben füves réteken, napfényes mezőkön nő.







Mire használjuk?

Nagyon sokféle bántalomra használható. Nyersen feldarabolva vajas kenyérre szórva vagy salátákhoz keverve. Leveseket, burgonyás ételeket fűszerezhetünk vele, vagy főzhetünk belőle medvehagyma-krémlevest (egy krumpli, hagyma, fokhagyma és tejszín hozzáadásával), illetve a hűtőszekrényben tárolható pestóként (olajjal, parmezán sajttal, sóval és magokkal összeturmixolva), ami rizses és tésztaételek szószaként is finom. Régi, népi étel (pl. beré) különleges ízhatású változatát adhatja. A jellegzetesen erős illatát az ételekbe keverve elveszti, így nagyon kellemes aromát ad az ételeknek.

További felhasználási lehetőség, ha a spenóthoz hasonlóan készítjük el főzelékként. Rántás nem kell hozzá: enyhén párolva, majd összeturmixolva finom étel.







Hogyan tartósítsuk?

Frissen a leghatékonyabb és legfinomabb. Eltartható aprítva sóval összekeverve, olajban, valamint a legegyszerűbb ha lezárt nylon zacskóban lefagyasztjuk. Célszerű kis zacskókban lefagyasztani és úgy eltenni, hisz akkor nem kell felengedni mindet. A fagyasztás után a felengedett medvehagyma rostjai szétesnek és sötétedik, valamint némi levet ereszt, azonban még mindig a fagyasztás őrzi meg hatóanyagának nagy többségét.

Forrás:

Wikipedia: Medvehagyma
Bálint gazda honlapja



 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító fűszernövények  
Címkék: összetéveszthető, hűtőszekrényben, összeturmixolva, medvehagymáshoz, medvehagymával, fűszerezhetünk, spárgavirágúak, előszeretettel, legkülönbözőbb, megérkezésének, leghatékonyabb, gyöngyvirággal, fokhagymáéval, lefagyasztani, alkalmatlanok, hatóanyagának, lefagyasztjuk, legegyszerűbb, hozzáadásával, felhasználási, jellegzetesen, hasznosítják, összekeverve, feldarabolva, tésztaételek, zöldségesnél, csalhatatlan, fogyasztásra, tisztították, gyógyhatásuk, medvehagyma, gyöngyvirág, hasonlóképp, használható, osztályának, ellentétben, gyöngyvirág levelével, erősen mérgező, tavasz megérkezésének, gyógyító medvehagyma, medvehagyma levelét, legkülönbözőbb ételek, egyszikűek osztályának, hagymafélék családjába, barnamedvék előszeretettel, föld alól, magas vérnyomást, téli álmukból, virágzás előtt, fokhagymáéval azonos, medvehagyma könnyen, őszi kikericcsel,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Szép estét  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Radikális szeretet  Fekete István - Akác  Ágai Ágnes – Csendélet  A boldog családok mind hasonló...  Még csak most kezdődik a nap  Irgalom és ítélet  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Az engedelmesség miért nem vál...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Png cica  Akarat  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Png csokor  Paul David Tripp Április 19  Jónás Tamás – Végtelen b...  Erdőn  Bounty krémes  Egy hatékony szolga  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Mindig jusson idő nevetni  Nagyi telefonál  Szép estét kedves látogatóimna...  Leonardo da Vinci gondolata  Leonardo da Vinci gondolata  Png kislány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Png férfi  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Erdőn  Png ház  Radikális szeretet  Akarat  Minden harmadik...  Nevem  Popper Péter szavai  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Bounty krémes  A másik dolog,  Örülök, hogy látlak!  Akik bántanak téged  Paul David Tripp Április 19  Png csokor  Facebookon kaptam  Esti kép  Szívem tiéd  Jó éjszakát  A televizió nem a kultúrát kép...  A Megváltó szolgálatában  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Png virág  Az igazi szeretetért rendszeri...  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  A kételkedés kezelése  Elköszönt  Varga János Veniam - Fontos sz...  Albert Einstein gondolata  Julian Brass gondolata  Png virág  Leonardo da Vinci gondolata  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png kislány  Png kislány  Tóth Ágnes - Szervusz pad  s immár én is felragyogva, ért...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Png cica  Akarat  Idő  Facebookon kaptam  Elköszönt  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit 
Bejegyzés Címkék
gyöngyvirág levelével, erősen mérgező, tavasz megérkezésének, gyógyító medvehagyma, medvehagyma levelét, legkülönbözőbb ételek, egyszikűek osztályának, hagymafélék családjába, barnamedvék előszeretettel, föld alól, magas vérnyomást, téli álmukból, virágzás előtt, fokhagymáéval azonos, medvehagyma könnyen, őszi kikericcsel, eredmény súlyos, medvehagyma levelei, gyöngyvirág levelei, szár csúcsán, medvehagymáshoz alakban, medvehagymával ellentétben, hűtőszekrényben tárolható, jellegzetesen erős, ételekbe keverve, spenóthoz hasonlóan, fagyasztás után, felengedett medvehagyma, fagyasztás őrzi, összetéveszthető, hűtőszekrényben, összeturmixolva, medvehagymáshoz, medvehagymával, fűszerezhetünk, spárgavirágúak, előszeretettel, legkülönbözőbb, megérkezésének, leghatékonyabb, gyöngyvirággal, fokhagymáéval, lefagyasztani, alkalmatlanok, hatóanyagának, lefagyasztjuk, legegyszerűbb, hozzáadásával, felhasználási, jellegzetesen, hasznosítják, összekeverve, feldarabolva, tésztaételek, zöldségesnél, csalhatatlan, fogyasztásra, tisztították, gyógyhatásuk, medvehagyma, gyöngyvirág, hasonlóképp, használható, osztályának, ellentétben, hagymafélék, barnamedvék, fogyasztják, díszítésére, ízesítésére, kikericsnek, zöldféleség, körülmények, tartósítsuk, kikericcsel, felengedett, legfinomabb, főzelékként, hasznosítja, esetenként, bántalomra, gyűjtéskor, használjuk, vaddisznók, vérnyomást, rövidebbek, krémlevest, használják, salátákhoz, jelentősen, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 79 db bejegyzés
e év: 530 db bejegyzés
Összes: 13020 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 288
  • e Hét: 11133
  • e Hónap: 28516
  • e Év: 145762
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.