Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kesudió, a különleges
  2013-06-30 22:42:23, vasárnap
 
   
  Kesudió, a különleges

Nagyon finom, viszont elég drága, de néha engedjünk csábításának, mert igen egészséges is. Az egészségünk megőrzéséhez semmi másra nincs szükségünk, csupán napi egy maréknyi dióra, amit fogyaszthatjuk magában, adhatjuk ragukhoz, esetleg készíthetünk belőle süteményeket.

A pisztáciával és a mangóval rokon kesudió Brazíliában őshonos. Az Amazonas vidékéről származó örökzöld fa termését az őslakosok igen régóta kedvelik. Az Újvilág meghódítását követően, az Amerikába érkező portugálok, franciák és hollandok is megszerették a kesudió fa termését és azt az alma alakú áltermést, aminek a végén maga a mag elhelyezkedik. A bennszülöttek által kedvelt erőteljes illatú, édes és lédús alma a nyersen való fogyasztás mellett igen sokféle módon felhasználható, ám mivel elég sérülékeny, így szállítani nem nagyon lehet, ezért nem ismerjük igazán. Helyben azonban készítenek belőle gyümölcslevet, lekvárt, szörpöt és még likőrt is.





Kesualma kesudióval - ilyen a termés

A kesudiófa igazi termése azonban az alma végén megbújó mag. A magot dupla héjréteg és egy - rétegek között megbúvó - égető anyag védi a külvilágtól. Ez az anyag olyan erős, hogy kimarja a bőrt, épp ezért kereskedelmi forgalomban nem találkozunk héjas kesudióval. A héjak között lévő anyagot egyébként sok iparág használja: összetevőként megtalálható festékekben, rovarölő szerekben, sőt a rakétákhoz alkalmazott kenőanyagokat is ezzel gazdagítják.




Kesudió csak hámozottan kapható, mivel a héjában mérgező anyag található

A szer okozta bőrirritáció elkerülése végett az európaiak hamar eltanulták az indiánok módszerét, akik tűz felett lepörkölték a héjat a dióról. Az így előkezelt mag már Európába is eljutott, Lisszabonba a XVIII. század közepén érkezett meg az első kesudió szállítmány. Meglepő mód az európai bemutató előtt a portugálok már sokkal távolabbi tájakra is elvitték a kesudiót, más gyarmataikon próbálták meghonosítani és termeszteni a növényt. Így került el a kesudió Kelet-Afrikába és Indiába is, ahol Goában a part menti erózió ellen vetették be. Ez a honosítás olyan jól sikerült, hogy a növény egész Indiában elterjedt, és az ország ma a világ legnagyobb kesudió exportőre. Ezen kívül a portugálok a már kevéssé aromás madeira borok feljavításához is a kesudiót alkalmazták.

Afrikában Kenyában, Tanzániában és Mozambikban is nagyon elterjedt a kesudió, olyannyira, hogy számos szokás is kötődik ehhez a maghoz. Mozambikban az esküvői szertartáshoz kapcsolódik a kesudió, amit a helyiek afrodiziákumként tartanak számon.

Kesu a konyhában:

A kesudiót a boltok polcain leggyakrabban pirított formájában találhatjuk meg. A pirított fajtából létezik sós és sótlan fajta is. A kesudió magas olajtartalma miatt gyorsan avasodik, ezért vásárláskor figyeljünk oda a termék lejárati dátumára. A kesudiót száraz helyen, légmentesen záródó edényben célszerű tárolni. Ezt a magot a hűtőszerkényben akár fél évig is tárolhatjuk, fagyasztva egy évig is eláll.





A ropogós, pirított kesu jól illik fűszeres ragukhoz is

A kesudiót legjobb magában enni, de különféle ételek alapanyagaként is szolgálhat. Mivel viszonylag gyorsan és könnyen puhul, így jól alkalmazható levesekbe, különféle ragukba, hozzáadhatjuk a köretnek szánt rizshez, krumplihoz is. A földimogyoróból készíthető vaj mintájára a kesudióból is készíthetünk vajat, amit levesekhez, szószokhoz adhatunk, felhasználhatjuk süteményekhez, illetve kenyérre kenve is kínálhatjuk. Száraz serpenyőben átpirítva salátákhoz adhatjuk, vagy a reggeli müzlinket gazdagíthatjuk vele.




Ahogy más olajos magvakkal, így kesuval is készülhet sütemény

Egészséges kesudió:

A kesudió fogyasztása igen bölcs dolog, hiszen rengeteg - a szervezetünk számára - hasznos anyagot tartalmaz, s ha mértékkel fogyasztjuk, a benne lévő kalóriák sem válnak ellenségünkké. Sok benne a B2-, B3-, B6- és E-vitamin, ellenben koleszterint nem tartalmaz. Nagy rosttartalma mellett a kesudió segít az érrendszerünk karbantartásában, a koleszterinszintünk normalizálásában. Magas magnézium-tartalmának köszönhetően véd a magas vérnyomástól, a hirtelen fellépő izomgörcsöktől, segít elkerülni a migrént és a fejfájást. Kalcium-tartalma védi a csontjainkat és az izmainkat. A kesudió fogyasztása csökkenti az epekő kialakulásának kockázatát. A kesudióban ezen kívül jód, cink, réz és vas is található, ami szintén elengedhetetlen a szervezet számára.

Kesudiókrémes tészta:

Hozzávalók:
2 marék pirított kesudió
2 dl víz
2 dl tejszín
3 gerezd fokhagyma, összetörve
darabka parmezán
frissen őrölt feketebors
csipetnyi só
25 dkg száraztészta

Elkészítés: A kesudiót az aprítóba teszem és sima krémmé dolgozom. Amikor már masszává vált, hozzáadom a vizet, és azzal is eldolgozom. A krémet egy serpenyőbe öntöm, tejszínt adok hozzá, valamint a fokhagymaprésen átnyomott gerezdeket. A tejszínes krémet összeforralom, hagyom besűrűsödni, majd sózom, friss borsot teszek rá, végezetül kevés parmezánt reszelek bele. Frissen főtt tésztára téve kínálom.

Kesudiós karfiol curry:

Hozzávalók:
2 dl kókusztej
5-6 teáskanál currypor
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 kisebb fej karfiol
1 marék pirított kesudió
csipetnyi só

Elkészítés: Egy mélyebb serpenyőben megolvasztom a vajat, majd az apróra vágott hagymát megdinsztelem. Amikor már majdnem jó a hagyma, akkor hozzáadom a szintén apróra vágott fokhagymát és a curryport. Ezt egy kicsit megfuttatom, majd az apró rózsákra szedett karfiolt is a serpenyőbe teszem, és annyi vízzel öntöm fel, ami épp ellepi. Kis sót adok hozzá, és fedő alatt párolom. Amikor már a víz egy része elfőtt, s a karfiol is majdnem megpuhult, akkor hozzáadom a kókusztejet és a kesudiót. Összepárolom, és jázmin rizzsel körítve kínálom.




A ropogós kesudió feldobja a különféle zöldséges ételeket is

Forrás:Mindmegette.hu - WM
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: afrodiziákumként, felhasználhatjuk, normalizálásában, karbantartásában, fokhagymaprésen, földimogyoróból, elengedhetetlen, hűtőszerkényben, feljavításához, kialakulásának, fogyaszthatjuk, izomgörcsöktől, felhasználható, gazdagíthatjuk, alapanyagaként, hozzáadhatjuk, kenőanyagokat, süteményekhez, bennszülöttek, összetevőként, érrendszerünk, gyümölcslevet, ellenségünkké, elhelyezkedik, megdinsztelem, összeforralom, meghonosítani, kesudiókrémes, leggyakrabban, szertartáshoz, gyarmataikon, megolvasztom, megőrzéséhez, meghódítását, összepárolom, megszerették, egészségünk megőrzéséhez, maréknyi dióra, mangóval rokon, őslakosok igen, alma alakú, végén maga, bennszülöttek által, nyersen való, kesudiófa igazi, alma végén, magot dupla, anyag olyan, héjak között, rakétákhoz alkalmazott, héjában mérgező, szer okozta, Afrikában Kenyában,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Ady Endre - Mindegy átka  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  Anyák napjára  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Egy párkányon  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam  Vidámság  Eduardo Sacheri gondolata  ajándék, mellyel meglepem  Minden tavaszból őrizz..  Annyira tisztelem a szabadságo...  Vannak emberek  Paul David Tripp Április 13  A pitypang legendája  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Ott van  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  James Allen  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Egy tavasz  Szép estét kedves látogatóimna...  Sík Sándor - Ha jő a perc  Dóró Sándor: Embernek maradni  Szabó T. Anna - Pitypang  képre írva  Sorsunk miatt...  Különleges  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Jó nap volt  Jánosházy György: Fogd a kezem  Hogyan válunk hűségesekké?  39 ígéret  Otthon  A Magyar Költészet napja alkal...  Különleges  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  Robin Wight pitypang szobra  IGEN így  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Zilahy Lajos mondta  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Tavaszi este  Márai Sándor tollából  Otthon  Hogyan válunk hűségesekké?  Minden tavaszból őrizz..  Hogyan válunk hűségesekké?  Jó nap volt  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  Töröld le  képre írva  Jó nap volt  Szeretem ujjad karcsuságait,  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam  Nagy és kis csodák  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  40 felett  Sorsunk miatt...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Tanmese  Facebookon kaptam Krisztinától  Bársony székben 
Bejegyzés Címkék
egészségünk megőrzéséhez, maréknyi dióra, mangóval rokon, őslakosok igen, alma alakú, végén maga, bennszülöttek által, nyersen való, kesudiófa igazi, alma végén, magot dupla, anyag olyan, héjak között, rakétákhoz alkalmazott, héjában mérgező, szer okozta, európaiak hamar, indiánok módszerét, első kesudió, európai bemutató, kesudió Kelet-Afrikába, part menti, honosítás olyan, növény egész, világ legnagyobb, kesudiót alkalmazták, esküvői szertartáshoz, helyiek afrodiziákumként, boltok polcain, pirított fajtából, kesudió magas, termék lejárati, kesudiót száraz, hűtőszerkényben akár, kesudiót legjobb, köretnek szánt, földimogyoróból készíthető, reggeli müzlinket, kesudió fogyasztása, szervezetünk számára, benne lévő, kesudió segít, érrendszerünk karbantartásában, magas vérnyomástól, hirtelen fellépő, epekő kialakulásának, kesudióban ezen, szervezet számára, aprítóba teszem, serpenyőbe öntöm, fokhagymaprésen átnyomott, tejszínes krémet, mélyebb serpenyőben, apróra vágott, szintén apróra, kicsit megfuttatom, apró rózsákra, serpenyőbe teszem, része elfőtt, ropogós kesudió, különféle zöldséges, afrodiziákumként, felhasználhatjuk, normalizálásában, karbantartásában, fokhagymaprésen, földimogyoróból, elengedhetetlen, hűtőszerkényben, feljavításához, kialakulásának, fogyaszthatjuk, izomgörcsöktől, felhasználható, gazdagíthatjuk, alapanyagaként, hozzáadhatjuk, kenőanyagokat, süteményekhez, bennszülöttek, összetevőként, érrendszerünk, gyümölcslevet, ellenségünkké, elhelyezkedik, megdinsztelem, összeforralom, meghonosítani, kesudiókrémes, leggyakrabban, szertartáshoz, gyarmataikon, megolvasztom, megőrzéséhez, meghódítását, összepárolom, megszerették, csábításának, rosttartalma, olajtartalma, bőrirritáció, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1123
  • e Hét: 7924
  • e Hónap: 12962
  • e Év: 142669
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.