Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Töltött gombafejek majdnem luxuskivitelben
  2013-06-30 23:20:01, vasárnap
 
   
  Töltött gombafejek majdnem luxuskivitelben

Igazi nyár van, hirtelen érkezett kánikulával, néha ugyan esik, ezzel együtt mindenképp eljött az *egyszerűen finomat* típusú fogások igazi szezonja, amelyek elkészítéséhez nem kell hosszú órákat a konyhában tölteni.

Ilyenkor legjobb a napon sütkérezni, árnyékban olvasgatni, esőben vagy a tűző napsütés elől pedig visszahúzódni kicsit a konyhába, és készíteni valami tartalmas, mégsem nehéz ebédet.

Egy utazás alkalmával tettem szert egy üveg igazi szarvasgombával megbolondított, kitűnő minőségű olívaolajra, ami ugyan nem volt olcsó mulatság, de annyira kevés (szó szerint néhány csepp) is elegendő belőle egy-egy fogáshoz, hogy be kell látnom, igencsak jó vásárt csináltam, és még hosszú ideig elegendő lesz.

A csiperke nem tartozik a kifejezetten aromás gombafajták közé, de remek alapanyag mindenféle gombával készülő finomsághoz. Megfelelő fűszerezéssel a legegyszerűbb gombapörkölt is fejedelmi lakomává alakul belőle. Most azonban szép nagy fejekre leltem a szokásos heti piacozás során, így azon frissiben készült is belőle csőben sült töltött gomba.




A majdnem gombával töltött gomba lelke néhány csepp szarvasgombaolaj

A töltött gombában, zöldségfélékben tényleg az az egyik legnagyszerűbb, hogy akár minden alkalommal újdonsággal rukkolhat elő az ember, annak függvényében, mi is kerül a töltelékbe. Most a legegyszerűbb és a legkézenfekvőbb megoldásnak az tűnt, ha szinte saját magával töltöm meg, de azért mégsem hétköznapi módon.




A töltelék a helyén, kevés sajt a fejek tetején - 20 perc múlva kész is!

Amíg a konyhában készülődtem, valamelyik rádióban felcsendült a nevezetes, édes-bús sláger a Truman Capote-regényből mozivászonra vitt Breakfast at Tiffany's-ből (magyarul Álom luxuskivitelben címen vetítették egykor). Biztosan sokan látták az 1961-es filmet a feledhetetlen Audrey Hepburnnel, aki a film egy jelenetében az ablakban ülve, a valóságtól nem kicsit elrugaszkodott módon eldalolja a Moon Rivert gitárral a kezében.

Link

Ki tudja, miért, de ez adta az ötletet a gombafejek ízesítéséhez, holott a dalnak, de magának a filmnek sincs sok köze a konyhai ténykedéshez - sőt! Talán épp ezért is került csipetnyi luxus a töltött gombába.

Töltött gombafejek szarvasgombaolajjal:




Könnyű nyári ebéd - ínycsiklandó gombafejek friss salátakörettel

Hozzávalók 4 személyre:
6 db szép csiperke (legalább 6 cm átmérőjű fejjel)
2 db szikkadt zsemle
1 evőkanál zsírszegény tejföl
1 db kisebb méretű egész tojás
1 nagy csokor petrezselyemzöld finomra aprítva
1 mokkáskanál aprított kakukkfű
2-3 rozmaringácska levelei finomra aprítva
1 db kisebb salotta (mogyoróhagyma)
½ mokkáskanál cayenne-i bors
1 teáskanál szarvasgombaolaj
2 teáskanál olívaolaj
5 dkg emmentáli sajt frissen reszelve
tengeri só, frissen őrölt bors - ízlés szerint
A tálaláshoz:
friss salátakeverék

Elkészítés: A gombafejeket megtisztítottam a szennyeződéstől, a szárakat eltávolítottam, a gomba lemezeit karalábévájóval kikanalaztam. A hagymát egészen apróra kockáztam.
Egy kisebb serpenyőben a kétféle olajban üvegesre pirítottam a hagymát, a gombafejeken kívüli részeket feldaraboltam, sóztam, a petrezselyemzöld kivételével minden fűszert hozzáadtam, és kissé megpirítottam - épp csak annyira, hogy a levét kiengedje. Ez kb. 3-4 percet vesz igénybe.
A zsemléket vízbe áztattam, kinyomkodtam. Egy nagyobb keverőtálba rakosgattam a zsemlét, majd hozzákanalaztam a pirított gombát a leve nélkül. A tejfölt a tojással és a sajt felével elkevertem, ezt is tálba küldtem, végül csatlakozott az egészhez a finomra aprított petrezselyemzöld. Botmixerrel homogén krémmé turmixoltam.
A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
Egy kerámiatepsibe öntöttem a serpenyőben maradt levet, így nem volt szükség több zsiradék felhasználására. A gombafejekben szépen elosztottam a tölteléket, mindegyik kapott egy bohókás kalapot a reszelt sajtból frissen őrölt borssal hintve. 20-25 perc alatt tökéletesre sültek.

Azon melegében friss salátával tálaltam.




Frissen a sütőből az asztalra - de akár hidegen is tálalható

Amilyen egyszerűen készül, olyan remek az ízhatás - a markáns szarvasgombaolaj a csiperke halvány aromáit is új életre kelti, nem is beszélve a jóféle emmentáli sajtról, ami az egészet koronázza.





Kertben tálalva - nagy melegben tartalmas, mégis könnyű lakoma

Ha marad belőle, hidegen is nagyszerű!

Forrás:Mindmegette.hu - Habliliom Könnyed Konyhája
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: szarvasgombaolaj, petrezselyemzöld, előmelegítettem, luxuskivitelben, szarvasgombával, zöldségfélékben, szennyeződéstől, megtisztítottam, karalábévájóval, legkézenfekvőbb, felhasználására, hozzákanalaztam, legnagyszerűbb, elkészítéséhez, rozmaringácska, kerámiatepsibe, salátakörettel, megbolondított, eltávolítottam, elrugaszkodott, megpirítottam, legegyszerűbb, feldaraboltam, fűszerezéssel, visszahúzódni, salátakeverék, gombafejekben, mogyoróhagyma, feledhetetlen, kikanalaztam, gombafejeken, csatlakozott, ténykedéshez, gombapörkölt, függvényében, gombafejeket, *egyszerűen finomat*, konyhában tölteni, napon sütkérezni, tűző napsütés, utazás alkalmával, üveg igazi, kifejezetten aromás, legegyszerűbb gombapörkölt, szokásos heti, majdnem gombával, töltött gombában, legkézenfekvőbb megoldásnak, fejek tetején, konyhában készülődtem, 1961-es filmet, feledhetetlen Audrey, Truman Capote-regényből, Audrey Hepburnnel, Moon Rivert, Habliliom Könnyed Konyhája,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
képre írva  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Ha nyitott vagy  Alvó baby  Szép estét kedves látogatóimna...  Sok ember olyan,  Az időszakos böjt és a vérnyom...  képre írva  Varázskönyv  Mi van, ha?  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sadhguru idézet  képre írva  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Levél lány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Táplálékok a máj egészségének ...  Soli Deo gloria  Leereszkedés és olvadás  Csak egy életed van....  Boldogság  A nagyhét eseményei  Tedd őt foglyul, Uram  Halhatatlan boldog percek . ....  Leereszkedés és olvadás  Maci az északi fény alatt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Karinthy Frigyes: Almafa  Sokszor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 26  Alvó kutyák  Ködvirágok  képre írva  A nagy természet  Facebookon kaptam Krisztinától  Paul David Tripp Március 26  Paul David Tripp Március 26  A nagy természet  Talppontok közérthetően  Humor is meg nem is szerinted?  A pálma a győzelem és a diadal...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  A nagy természet  Levél lány  Sir Andrew Lloyd Webber  Paul David Tripp Március 26  képre írva  Jó éjszakát  2004-es kivégzés után  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Facebookon kaptam  Levél lány  Alvó kutya  Búzavirág  Mire jók ?  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Facebookon kaptam  Nárciszok  Virágos mező  Aki belekortyol  Jó éjszakát  Tibeti harangvirág  Búzavirág  Jó éjszakát  képre írva  képre írva  Nagy Feró megmondta?  Tedd őt foglyul, Uram  virágvasárnap  képre írva  Alvó baby  Facebookon kaptam  Búzavirág  Maci az északi fény alatt  Szimbólumok  Paul David Tripp Március 27  Sir Andrew Lloyd Webber  Az idegen országok éghajlata  Sárkány  Facebookon kaptam  Nem látom őket  Víz! Se ízed nincs, se színed,...  Nárciszok  Facebookon kaptam  Soli Deo gloria  Benedek Elek - Virágvasárnap 
Bejegyzés Címkék
*egyszerűen finomat*, konyhában tölteni, napon sütkérezni, tűző napsütés, utazás alkalmával, üveg igazi, kifejezetten aromás, legegyszerűbb gombapörkölt, szokásos heti, majdnem gombával, töltött gombában, legkézenfekvőbb megoldásnak, fejek tetején, konyhában készülődtem, 1961-es filmet, feledhetetlen Audrey, ablakban ülve, gombafejek ízesítéséhez, filmnek sincs, konyhai ténykedéshez, töltött gombába, gombafejeket megtisztítottam, szárakat eltávolítottam, gomba lemezeit, hagymát egészen, kisebb serpenyőben, kétféle olajban, gombafejeken kívüli, petrezselyemzöld kivételével, levét kiengedje, zsemléket vízbe, nagyobb keverőtálba, pirított gombát, leve nélkül, sajt felével, finomra aprított, kerámiatepsibe öntöttem, serpenyőben maradt, gombafejekben szépen, bohókás kalapot, reszelt sajtból, asztalra &#8211, ízhatás &#8211, markáns szarvasgombaolaj, csiperke halvány, jóféle emmentáli, egészet koronázza, szarvasgombaolaj, petrezselyemzöld, előmelegítettem, luxuskivitelben, szarvasgombával, zöldségfélékben, szennyeződéstől, megtisztítottam, karalábévájóval, legkézenfekvőbb, felhasználására, hozzákanalaztam, legnagyszerűbb, elkészítéséhez, rozmaringácska, kerámiatepsibe, salátakörettel, megbolondított, eltávolítottam, elrugaszkodott, megpirítottam, legegyszerűbb, feldaraboltam, fűszerezéssel, visszahúzódni, salátakeverék, gombafejekben, mogyoróhagyma, feledhetetlen, kikanalaztam, gombafejeken, csatlakozott, ténykedéshez, gombapörkölt, függvényében, gombafejeket, kifejezetten, mozivászonra, ízesítéséhez, kinyomkodtam, ínycsiklandó, készülődtem, felcsendült, serpenyőben, olívaolajra, turmixoltam, botmixerrel, megoldásnak, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 947
  • e Hét: 2692
  • e Hónap: 10958
  • e Év: 127611
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.