Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az Orbán-kormány a végső leszámolásra készül a sajtószabadsá
  2018-01-27 20:01:24, szombat
 
  Az Orbán-kormány a végső leszámolásra készül a sajtószabadsággal, ősztől kamarába kényszerítenék és korlátoznák az újságírókat



2018. január 27. 09:00 - szerző: Biró Marianna

A sajtó megmaradt autonómiamorzsái lehetnek az április nyolcadikai választás tétje. Ha a Fidesz-KDNP kétharmadot szerez, vége.

A tervek szerint még az idén ősszel, de a legkésőbb 2019 tavaszáig létrejönne egy olyan újságírói kamara, amely az érdekvédelem mellett számos kötelezettséget is előírhatna az újságíróknak és a laptulajdonosoknak - értesült a Népszava. Az elképzelés szerint a kamarába nem lenne kötelező belépni, ám a tagoknak olyan előnyök járnának, amelyek miatt - mint ahogyan forrásaik fogalmaztak - minden újságíró ,,szeretne" majd taggá válni.
Fotó: Szatmári Károly

A lap forrásai hangsúlyozták, hogy egyelőre rendkívül képlékeny tervről van szó, amelynek több eleme sem tisztázott meg. Azt is kiemelték, hogy elsősorban az érdekvédelem lenne a cél, ezért ,,a szakma megosztottsága és kiszolgáltatottsága miatt" olyan törvényjavaslatokat kezdeményeznének, amelyek - állításuk szerint - javítanák az újságírók helyzetét.

Az elképzelések között szerepel, hogy csak olyan kiadó nevezhetné magát országos médiumnak, amely tagja a kamarának, elfogadja a szervezet etikai és szakmai előírásait, valamint vállalja, hogy csak kamarai tag újságírókat alkalmaz.

Az újságírók csak bejelentve - tehát nem külsősként - dolgozhatnának és egy adott bérszintnél nem kereshetnének kevesebbet. Az is felmerült, hogy a kamaratagok - más nyugat-európai országokhoz hasonlóan - nyugdíjkedvezményt vagy akár kedvezményes utazási lehetőséget kapjanak.

Ahhoz, hogy valaki kamarataggá váljon meg kellene felelnie több elvárásnak is, így például előírhatnák, hogy csak bizonyos képzettség vagy tapasztalat megléte esetén léphet be valaki, és el kellene fogadnia a szakmai és etikai szabályokat. A legfontosabb érv a tagság mellett természetesen az lenne, hogy licensz nélkül nem lehetne a nagy médiumoknál dolgozni. ,,Fel akarunk lépni az ellen, hogy a kiadók fillérekért alkalmazzák az újságírókat, valamint, hogy megfelelő képességek hiányában dolgozzon valaki ebben a szakmában" - fogalmazott az egyik forrás.

A kiadókat akár adókedvezménnyel, vagy különadó kivetésével késztetnék arra, hogy elfogadják a kamara szabályait.

A Népszava úgy tudja, hogy a szabályozás nem vonatkozna a kisebb médiumokra, tehát továbbra is lehetne blogokat, de akár nagyobb újságokat is működtetni kamarai tagság nélkül. A különbség az lenne, hogy a nagyobb újságok más minősítéssel rendelkeznének. ,,Az olvasó tudná, hogy milyen lappal van dolga" - állítják.
Szöllősi György

Az elképzelés egyik ,,katalizátora" Szöllősi György, Orbán Viktor deklaráltan kedvenc lapjának, a Nemzeti Sportnak a főszerkesztője, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke lehet, aki korábban a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia kommunikációs igazgatója is volt.

Szöllősi a Népszava megkeresésére annyit megerősített, hogy egy ideje tárgyalnak már ezekről a tervekről, ám állítása szerint egyelőre semmilyen konkrét javaslat nem fogalmazódott meg. Úgy vélte, a külföldi laptulajdonosok az utóbbi években visszaéltek a helyzetükkel, ezért elengedhetetlen, hogy a szakma összefogjon. Megjegyezte, hogy nem politika által vezérelt ez az elképzelés, az érdekvédelem, valamint a szakmabeli viszonyok rendezése a céljuk.

Az újságírói kamara ötlete már tavaly is felmerült, még a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) 2017-es tisztújítása előtt. Akkor azonban még hozzájárulhatott a tervek jegeléséhez, hogy még nagy figyelem hárult a magyar sajtópiacra a 2016 október 8-án nyilvánvalóan politikai okokból bezárt Népszabadság miatt. Néhány hónapja viszont újra elővették a terveket és

a következő hetekben a Magyar Sportújságírók Szövetségének, a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének, valamint a Protestáns Újságírók Szövetségének részvételével ismét asztalhoz ülnek, hogy kidolgozzák a részleteket.

Az ígéret szerint a többi sajtóval foglalkozó szervezet szintén meghívást kap majd a tárgyalásra, ám ezen az ülésen legfeljebb egy tanulmány elkészítésében állapodhatnak meg, megvizsgálnák ugyanis a nemzetközi tapasztalatokat is. A lapnak a háromezer magyar újságírót tagjai közt számláló MÚOSZ elnöke, Hargitai Miklós (a Népszava szerkesztője - a szerk.) azt mondta: nem kényszertagságon alapuló, kormányzati kézi vezérléssel működtetett sajtókamarára van szükség, hanem arra, hogy az Orbán-kormány és a kormányközeli média hajlandó legyen tiszteletben tartani a magyar alkotmányt, a hazai és az európai sajtójog előírásait, tudomásul véve, hogy a közhatalmat gyakorló politikusok beszámolással tartoznak az állampolgároknak illetve a teljes sajtó képviselőinek. Egyúttal felhívta az Orbán-kormány figyelmét arra is, hogy a hatályos médiatörvény egyik előírására: ,,Magyarországon a médiaszolgáltatások szabadon nyújthatók, a sajtótermékek szabadon közzétehetők, az információk és a vélemények a tömegkommunikációs eszközök útján szabadon továbbíthatók, a nyilvános vételre szánt magyarországi és külföldi médiaszolgáltatások szabadon elérhetők."

Bármilyen új, a fenti alapelv érvényesülését szűkítő szabályozás bevezetéséhez sarkalatos törvényt kell módosítani, amihez a kormányoldalnak jelenleg nincs kellő parlamenti súlya.

,,Ezúton is kérjük a sajtószabadságot fontosnak érző pártokat, ne legyenek partnerek semmilyen, a sajtószabadságot tovább korlátozó törvénymódosítás elfogadásában" - fogalmazott Hargitai.

Kísért a múlt

A Népszava azt is felidézte: a Sajtókamara létrehozásáról annak idején az Imrédy-kormány intézkedett 1938 augusztusában. A kamara - és vele együtt a színészek és a filmművészek hasonló egylete is - az első zsidótörvény szellemében és hatására jött létre: miközben meghatározták, hogy a sajtóban újságíróként, illetve szerkesztőként csak kamarai tagok dolgozhatnak, azt is leszögezték, hogy húsz százalék lehet közöttük a zsidók aránya. A kamara hamarosan a miniszterelnöki sajtóiroda felügyelete alá került, 1939-ben pedig Kolosváry-Borcsa Mihály elnök már hat százalékra korlátozta a zsidó tagok arányát. A kamara felállításával párhuzamosan a Belügyminisztérium felülvizsgálta a lapengedélyeket is, ami számos újság azonnali megszűnéséhez


http://168ora.hu/itthon/az-orban-kormany-a-vegso-leszamolasra-keszul-a-sajtoszaba dsaggal-osztol-kamaraba-kenyszeritenek-es-korlatoznak-az-ujsagirokat-144305


--------------------------------------------------------------------------------- ----------------------

Ne legyen kötelező ! pillanatnyilag a kamarák a vállalkozóknak felesleges nyűgöt jelentenek a többség számára . A kötelező befizetésen kívül semmilyen kapcsolat nincs a kamarák és vállalkozók között.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: sajtószabadságot, kezdeményeznének, törvénymódosítás, állampolgároknak, kényszertagságon, adókedvezménnyel, autonómiamorzsái, hozzájárulhatott, elengedhetetlen, kormányoldalnak, tapasztalatokat, kötelezettséget, laptulajdonosok, lapengedélyeket, miniszterelnöki, dolgozhatnának, felülvizsgálta, főszerkesztője, magyarországon, megosztottsága, sportújságírók, érvényesülését, elkészítésében, kenyszeritenek, pillanatnyilag, kényszerítenék, felállításával, szerkesztőként, rendelkeznének, vállalkozóknak, létrehozásáról, megvizsgálnák, hangsúlyozták, sajtókamarára, állapodhatnak, szövetségének, végső leszámolásra, sajtó megmaradt, április nyolcadikai, tervek szerint, idén ősszel, legkésőbb 2019, olyan újságírói, érdekvédelem mellett, elképzelés szerint, tagoknak olyan, érdekvédelem lenne, szakma megosztottsága, újságírók helyzetét, elképzelések között, szervezet etikai, újságírók csak, Biró Marianna, Szatmári Károly, Szöllősi György, Orbán Viktor, Nemzeti Sportnak, Magyar Sportújságírók Szövetségének, Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia, Magyar Újságírók Országos Szövetségének, Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének, Protestáns Újságírók Szövetségének, Hargitai Miklós, Kolosváry-Borcsa Mihály,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
2004-es kivégzés után  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Krisztinától  Alvó kutya  A tavasz nem csak önmagában sz...  Facebookon kaptam  Esti Ima !  Facebookon kaptam  Apu  Az izmaink nem csak testmozgás...  Heltai Jenő: Március  Facebookon kaptam  Alvó baby  Virág vasárnap  Esti Ima !  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Szimbólumok  Halhatatlan boldog percek . ....  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Levél lány  Kékfestőről pár szóban  képre írva  Márciuzs 24.  Esti Ima !  Kékfestőről pár szóban  Nagy Feró megmondta?  Facebookon kaptam  Manna OWell tollából  Facebookon kaptam  Virágvasárnap: az élet és a re...  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Sokszor  Humor is meg nem is szerinted?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  képre írva  Soli Deo gloria  Alvó cica  Ha nyitott vagy  Leereszkedés és olvadás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Halhatatlan boldog percek . ....  Alvó baby  Manna OWell tollából  Ködvirágok  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 27  Facebookon kaptam  A jó kedv a világon  Facebookon kaptam  Manna OWell tollából  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Tibeti harangvirág  Facebookon kaptam  Kezdjük annak a megértésével,....  Esti Ima !  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sárkány  Jó éjszakát  Talppontok közérthetően  Görgess  Kinyílni egy beteg világban: v...  képre írva  Harang ( gif )  képre írva  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  A máj egészségének javítása te...  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Alvó baby  Kövesd a vezetőt  Virágvasárnap: az élet és a re...  Áldott, békés, szép Virágvasár...  Reményik Sándor: Itt most virá...  Apu  Szép estét  Szeretettel !  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Benedek Elek - Virágvasárnap  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Heltai Jenő: Március  képre írva  Kezdjük annak a megértésével,....  képre írva  Nagyhétfő:  Sokszor  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
végső leszámolásra, sajtó megmaradt, április nyolcadikai, tervek szerint, idén ősszel, legkésőbb 2019, olyan újságírói, érdekvédelem mellett, elképzelés szerint, tagoknak olyan, érdekvédelem lenne, szakma megosztottsága, újságírók helyzetét, elképzelések között, szervezet etikai, újságírók csak, adott bérszintnél, tagság mellett, nagy médiumoknál, kiadók fillérekért, egyik forrás, kiadókat akár, kamara szabályait, kisebb médiumokra, nagyobb újságok, olvasó tudná, elképzelés egyik, felcsúti Puskás, ideje tárgyalnak, külföldi laptulajdonosok, utóbbi években, szakma összefogjon, szakmabeli viszonyok, újságírói kamara, tervek jegeléséhez, magyar sajtópiacra, 2016 október, következő hetekben, ígéret szerint, többi sajtóval, ülésen legfeljebb, tanulmány elkészítésében, nemzetközi tapasztalatokat, háromezer magyar, kormányközeli média, magyar alkotmányt, európai sajtójog, közhatalmat gyakorló, állampolgároknak illetve, teljes sajtó, hatályos médiatörvény, sajtótermékek szabadon, nyilvános vételre, fenti alapelv, kormányoldalnak jelenleg, sajtószabadságot fontosnak, sajtószabadságot tovább, kamara &#8211, filmművészek hasonló, első zsidótörvény, sajtóban újságíróként, zsidók aránya, kamara hamarosan, miniszterelnöki sajtóiroda, zsidó tagok, kamara felállításával, vállalkozóknak felesleges, többség számára, kötelező befizetésen, sajtószabadságot, kezdeményeznének, törvénymódosítás, állampolgároknak, kényszertagságon, adókedvezménnyel, autonómiamorzsái, hozzájárulhatott, elengedhetetlen, kormányoldalnak, tapasztalatokat, kötelezettséget, laptulajdonosok, lapengedélyeket, miniszterelnöki, dolgozhatnának, felülvizsgálta, főszerkesztője, magyarországon, megosztottsága, sportújságírók, érvényesülését, elkészítésében, kenyszeritenek, pillanatnyilag, kényszerítenék, felállításával, szerkesztőként, rendelkeznének, vállalkozóknak, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 427
  • e Hét: 2085
  • e Hónap: 18878
  • e Év: 151795
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.