Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Petőfi Barguzinban élt...
  2015-03-15 00:49:41, vasárnap
 
   
  ... és lett eltemetve, itt az ideje, hogy hazatérjen!

https://www.youtube.com/watch?v=zPA5ILS952g



Kránitz Ernő szerint:

,,"Minden bizonnyal a "nagy forradalmár" költőnk, burját földön lett eltemetve.
Ismert, hogy az oroszok vittek magukkal "veszélyes" hadifoglyokat, a cári udvar szemében "különösen veszélyes volt az "akasszátok fel a királyokat" írója. Mely minden bizonnyal, szabadkőműves befolyásoltságára utal. Akár csak a Márciusi forradalmak kirobbantása, mely az arisztokrácia lefejezését, az ősi szokásjog, a tradíciók felszámolását tűzte ki célul a hatalom átvétele és megtarttása végett.

A tények:
-Petőfit senki nem látta Segesvárnál elesni.

- Egy magyr-román törtésnész bizottság exhumálta a tömegsírokat, és Petőfi tetemét nem találták.

- 1866-ban, Felix Wiszniewski, Szibériából hazatérő lengyel száműzött hírt hoz Petőfi Sándorról: közli, hogy
- ott szerzett információi szerint Szibériában él, hadifogolyként.
Levele nyomán Jókai Mór a Vasárnapi Újságban teszi szóvá
- Petőfi Sándor felkutatásának erkölcsi kötelezettségét.

- A tévedés kockázata nélkül lehet állítani, hogy Szibériában, a Bajkál-tó partján fekvő, többségében mongol burjátok lakta Barguzinba, a cári Oroszország veszélyesnek ítélt politikai foglyokat internált. Közöttük volt a dekabrista forradalmár, M.K. Küchelbecker és egy távoli, európai országból érkező, Alexander Sztyepanovics Petrovics nevű őrnagy, aki költő is volt.

- Fontos tudnunk, hogy az 1823. január 1-én született Petőfi Sándort Kiskőrösön Alexander Stephanus Petrovics néven anyakönyvezték. Ez ma is bárki által ellenőrizhető tény.

Az első világháború során számos magyar hadifogoly került Szibériába. Köztük Svigel Ferenc, aki egy fényképet hozott magával, amely a barguzini temetőben készült. A kereszten Alexander Sztyepanovics Petrovics neve szerepel, őrnagy és költő megjelöléssel. A halál dátuma 1856.
Svigel joggal remélhette, hogy megdicsőül hazájában, ennek ellenére megszégyenült.
A boszorkányperrel is felérő lejáratás ma is folytatódik- majdnem száz év után.
Ez a kitüntető figyelem annak köszönhető, hogy ő (Svigel Ferenc) nem elégedett meg azzal, hogy hírét hozza a barguzini Petrovics-Petőfi sírnak, hanem fényképet készíttetett róla és a bakancs talpában hazahozta.
Nem kegyelmeztek, és ma sem kegyelmeznek neki azok, akik abban érdekeltek, hogy az egyik legnagyobb magyar az örök ködben maradjon.
De nincs szerencséjük, mert két egymástól független orosz, Eliaszov majd Vinokur igazolta őt.

- Jozef Hallon a Pozsony melletti Malackáról rukkolt be a k.u.k. hadseregbe és került orosz fogságba. Hazatérte után elmesélte, hogy Vengerskaja nevű faluból, ahol a fogolytársaival tartózkodott, gyakran átmentek egy közeli faluba, ahol Petőfi sírja volt. A helyiek elmondták, hogy a költő ott élt, és annyi év elmúltával is tisztelettel beszéltek róla. Malacka - Malacky ma Szlovákiához tartozik.

L. Eliaszov, szovjet néprajzkutató, egyetemi tanár 1937-ben Barguzinban folytatott gyűjtőmunkája során találkozott a Barguzinban eltemetett idegen őrnagy és költő, Alexander Sztyepanovics Petrovics emlékével.
Adatközlői, akik még életében találkoztak a titokzatos idegennel, beszámoltak arról a vallomásáról, amit a hozzá közel állók hétpecsétes titokként kezelték, és csak halála után közöltek: Petrovics egy távoli európai országból érkezett, ahol egy Franc nevű királlyal háborúzott. Eliaszov 1970-ben tájékoztatta Lőrincz L. László magyarországi Kelet-kutatót és átadott neki egy dossziét a barguzini Petrovics-legendákról.

- Burjátországban, (Barguzinban) elevenen él az idegenből érkezett, titokzatos hadifogoly őrnagy és költő emléke. Féltve őrzik orosz nyelvű verseit. E verseket két évtizeddel ezelőtt eljuttatták a verstan egyik legnagyobb magyar tudósához, a debreceni egyetem professzorához, az MTA doktorához, Szuromi Lajoshoz, aki tudott oroszul, és akinek a felesége orosz nyelv és irodalom tanár volt.
A Petőfi teljes költészetét átfogóan ismerő verstan-professzor elmélyült az anyagban és a neki átadott - Álmok - című orosz versnek megtalálta a párját Petőfi magyar költészetében. Címe: Véres napokról álmodom.
A két vers üzenete azonos, azonos ritmusuk, és Petőfi teljes költészetében egyedülálló, azonos stílusjegyekkel bírnak.
Szuromi Lajos szerint nincs az a hamisító, aki ezt a nagyfokú azonosságot produkálni tudta volna. Tehát az orosz nyelvű vers szerzője nem lehet más, mint maga Petőfi Sándor, aki örök hallgatásra ítélten kilétét nem fedhette fel, de aki ezzel a verssel üzenhetett a távolba, az otthon maradt, értő barátoknak, Jókainak, Aranynak, akik azonnal fel kellett e versben ismerjék őt.

Szuromi Lajos ma már nem él. Petőfi-tanulmánya lett a veszte. Sorsa igazi magyar sorstragédia. Mindazonáltal tanulmánya két évtizede nyilvános, és mindmáig nem akadt egyetlen magyar irodalmár, aki annak állításait, következtetését cáfolta volna.
Olyanok viszont, akik megerősítették Szuromi Lajos következtetését, vannak, mint például dr. Kún Ferenc.
*
1989-ben, egy Moszkvában élő, de gyermekkorát Barguzinban töltő idős férfi, J.D. Vinokur, a Morvai Ferenc vezette expedíció tagjainak megjelöli a barguzini temetőben azt a helyet, ahol ő még gyermekkorában látta Alexander Sztyepanovics Petrovics sírját.
*
Az expedíció vezetői máshol kezdik az ásatásokat. 192 négyzetmétert feltárnak, benne 28 sírt. A kiásott tetemek döntő többségükben mongoloid embereké.
De előkerül a dekabrista forradalmár, M.K. Küchelbecker és kislányának koporsója is.
*
Végül - másfél méterre a Vinokur bácsi által megjelölt helytől -, 170 cm-rel a föld alatt, koporsó nélkül eltemetve, egy 30-35 éves korában, vélhetően 1850-1870 között elhunyt európai, kétségtelenül férfi tetemére bukkannak. Mindenki tudja: Alexander Sztyepanovics Petrovics hamvai kerültek elő.''

(Kránitz Ernő)

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: boszorkányperrel, kötelezettségét, következtetését, burjátországban, fogolytársaival, stílusjegyekkel, felkutatásának, anyakönyvezték, professzorához, gyermekkorában, megerősítették, hadifogolyként, felszámolását, megszégyenült, sztyepanovics, arisztokrácia, gyűjtőmunkája, néprajzkutató, hadifoglyokat, négyzetmétert, magyarországi, szabadkőműves, kétségtelenül, mindazonáltal, költészetében, ellenőrizhető, megjelöléssel, kirobbantása, vallomásáról, kegyelmeztek, többségükben, küchelbecker, veszélyesnek, készíttetett, tájékoztatta, tömegsírokat, oroszok vittek, cári udvar, arisztokrácia lefejezését, tradíciók felszámolását, hatalom átvétele, magyr-román törtésnész, tévedés kockázata, cári Oroszország, dekabrista forradalmár, első világháború, fényképet hozott, barguzini temetőben, kereszten Alexander, halál dátuma, kitüntető figyelem, barguzini Petrovics-Petőfi, Petőfi Barguzinban, Kránitz Ernő, Felix Wiszniewski, Petőfi Sándorról, Jókai Mór, Vasárnapi Újságban, Petőfi Sándor, Alexander Sztyepanovics Petrovics, Petőfi Sándort Kiskőrösön Alexander Stephanus Petrovics, Köztük Svigel Ferenc, Svigel Ferenc, Jozef Hallon, Lőrincz, Szuromi Lajoshoz, Szuromi Lajos, Morvai Ferenc,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  József Attila – Keresek ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  Jázmin  40 felett  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Szívek  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Borzasztó  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Márai Sándor tollából  Csend  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Otthon  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Andrássy Réka - A bolond Böske  Különleges  Paul David Tripp Április 12  Hogyan válunk hűségesekké?  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Hamvas Béla  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan válunk hűségesekké?  Esterházy Péter: Harmonia c...  Jánosházy György: Fogd a kezem  Sorsunk miatt...  Jó nap volt  Csend  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Vannak emberek  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Egy gondolat  Facebookon kaptam  Az ember  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Magyar költészet napja  Különleges  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Esterházy Péterre emlékezünk  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Alvó cica  Facebookon kaptam  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  jó reggelt  Szép estét  képre írva  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  Andrássy Réka - A bolond Böske  Pitypang szökőkút  Segíts neki dicsérni Téged  Bornyi Veronika haiku verse  Azért kaptad  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Különleges  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Horváth Szilvia tollából  Szabó T. Anna - Pitypang  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  képre írva  James Allen 
Bejegyzés Címkék
oroszok vittek, cári udvar, arisztokrácia lefejezését, tradíciók felszámolását, hatalom átvétele, magyr-román törtésnész, tévedés kockázata, cári Oroszország, dekabrista forradalmár, első világháború, fényképet hozott, barguzini temetőben, kereszten Alexander, halál dátuma, kitüntető figyelem, barguzini Petrovics-Petőfi, bakancs talpában, egyik legnagyobb, örök ködben, fogolytársaival tartózkodott, közeli faluba, helyiek elmondták, titokzatos idegennel, hozzá közel, távoli európai, idegenből érkezett, verstan egyik, debreceni egyetem, felesége orosz, neki átadott, párját Petőfi, nagyfokú azonosságot, orosz nyelvű, verssel üzenhetett, otthon maradt, expedíció vezetői, kiásott tetemek, föld alatt, 30-35 éves, boszorkányperrel, kötelezettségét, következtetését, burjátországban, fogolytársaival, stílusjegyekkel, felkutatásának, anyakönyvezték, professzorához, gyermekkorában, megerősítették, hadifogolyként, felszámolását, megszégyenült, sztyepanovics, arisztokrácia, gyűjtőmunkája, néprajzkutató, hadifoglyokat, négyzetmétert, magyarországi, szabadkőműves, kétségtelenül, mindazonáltal, költészetében, ellenőrizhető, megjelöléssel, kirobbantása, vallomásáról, kegyelmeztek, többségükben, küchelbecker, veszélyesnek, készíttetett, tájékoztatta, tömegsírokat, tartózkodott, szerencséjük, kegyelmeznek, tisztelettel, szlovákiához, gyermekkorát, sorstragédia, találkozott, forradalmár, barguzinban, eljuttatták, megtarttása, azonosságot, kislányának, folytatódik, szibériából, költészetét, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 1380
  • e Hónap: 2327
  • e Év: 38268
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.