Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Apostoli Penitenciária dekrétuma a halottakért
  2020-10-28 09:38:00, szerda
 
  ...... ..............


Október 22-én az Apostoli Penitenciária rövid dekrétumot tett közzé, mely a világjárvány rendkívüli körülményeire alkalmazza a mindenszentek ünnepéhez és halottak napjához kapcsolódó teljes búcsú elnyerésének feltételeit.

Az alábbiakban a dekrétum teljes szövegének fordítását közöljük.
Idén, a Covid-19 által okozott pandémia helyzetben az elhunyt hívek javára szolgáló teljes búcsú elnyerésének lehetőségét meghosszabbítjuk egész november hónapra, úgy alkalmazva az ehhez szükséges feltételeket, hogy a keresztény nép védve legyen.
Számos megkeresés érkezett a lelkipásztorok részéről az Apostoli Penitenciáriára, kérvényezve, hogy idén a Covid-19 okozta járvány miatt igazítsák a helyzethez azokat a kegyes cselekedeteket, amelyek a tisztítótűzben szenvedő lelkek javára elnyerhető teljes búcsúhoz szükségesek (lásd Búcsúk kézikönyve, 29, 1 §). Éppen ezért az Apostoli Penitenciária a Ferenc pápa által adott rendkívüli felhatalmazás birtokában az alábbi rendelkezéseket hozza erre az évre vonatkozóan, annak érdekében, hogy elkerülhetővé váljanak a csoportosulások:

a) A november 1-8. közötti időszak egyes napjaira megengedett teljes búcsú - melyet azok nyerhetnek el, akik temetőt látogatnak és legalább lélekben imádkoznak az elhunytakért - áthelyezhető a hónap más napjaira is. Az egyes hívő szabad választására van bízva, hogy melyik lesz ez a nyolc nap, és nem szükséges, hogy ezek a napok egymást kövessék.

b) A halottak napjához, november 2-hoz kötött teljes búcsú - melyet azok nyerhetnek el, akik templomot vagy kápolnát látogatnak és ott elimádkozzák a Miatyánkot és a Hiszekegyet - nemcsak ezt a napot megelőző vagy követő vasárnapra, illetve mindenszentek főünnepére helyezhető át, hanem az egyes hívő szabad döntése alapján, november hónap bármely más napjára is.

Az öregek és betegek, illetve mindazok, akik súlyos okból nem hagyhatják el otthonukat - ilyen ok lehet például az illetékes civil hatóság által elrendelt korlátozás a pandémia idejére, annak érdekében, hogy a szent helyeket ne lepjék el tömegesen a hívek - szintén elnyerhetik a teljes búcsút. Ennek előfeltétele, hogy lélekben egyesüljenek a többi hívővel, szakadjanak el a bűntől és álljon szándékukban, hogy az első lehetséges alkalommal teljesítsék a három megszokott feltételt (gyónás, szentáldozás és a Szentatya szándékára való ima). A búcsú elnyerése számukra úgy történik, hogy Jézus vagy a Szűzanya képe előtt végeznek imádságot az elhunytakért, például a halottakért végzett zsolozsma reggeli vagy esti dicséretét, a rózsafüzért, az Isteni Irgalmasság rózsafüzérét, vagy más olyan halottakért való imát, amely kedves a híveknek. Választhatják azt is, hogy elmélkednek egy-egy olyan szentírási szakaszról, amely szerepel a megholtakért végzett liturgia szövegei között.* Illetve élhetnek azzal a lehetőséggel is, hogy valamilyen irgalmas cselekedetet végeznek, felajánlva Istennek saját életük fájdalmait és viszontagságait.
Azért, hogy az isteni kegyelem áradását a lelkipásztori szeretet cselekedetein keresztül előmozdítsuk, a Penitenciária nagyon kéri a gyóntatási felhatalmazással rendelkező papokat, hogy nagylelkűen álljanak rendelkezésre mind a bűnbánat szentségének kiszolgáltatására, mind a betegek áldoztatására.
A búcsú elnyeréséhez szükséges lelki feltételekkel kapcsolatban az Apostoli Penitenciária 2020. március 19-én kiadott A bűnbocsánat szentségéről a pandémia miatt kialakult jelenlegi helyzetben című dokumentumban nyerhető bővebb felvilágosítás.
Végül, hogy a tisztítótűzben szenvedő lelkek megfelelő segítségben részesülhessenek a hívek közbenjárása által, különösképpen az oltár Istennek tetsző áldozata révén (lásd Conc. Tr. Sess. XXV, decr. De Purgatorio), buzdítjuk a papokat, hogy mutassák be a szentmisét háromszor halottak napján, az Incruentum Altaris kezdetű, a tiszteletre méltó emlékű XV. Benedek pápa által 1915. augusztus 10-én kiadott apostoli konstitúcióban található szabályok szerint.
Ez a jelenlegi dekrétum egész novemberre érvényes. Minden vele ellenkező rendelkezés hatályát veszti.
Kelt Rómában, az Apostoli Penitenciária székhelyén, 2020. október 22-én, Szent II. János Pál pápa emléknapján.


Fordította: Liturgikus Intézet
Fotó: Penitenzieria.va
Magyar Kurír 2020.10.28

*
A megholtakért végzett liturgia szentírási szakaszai itt olvashatók Link
 
 
0 komment , kategória:  Halottak napjára  
Címkék: felhatalmazással, részesülhessenek, meghosszabbítjuk, viszontagságait, rendelkezéseket, penitenciáriára, csoportosulások, tisztítótűzben, konstitúcióban, lelkipásztorok, cselekedeteket, felvilágosítás, penitenciária, különösképpen, dokumentumban, felhatalmazás, áldoztatására, feltételekkel, rendelkezésre, lelkipásztori, cselekedetein, körülményeire, választhatják, elkerülhetővé, mindenszentek, penitenzieria, megholtakért, elimádkozzák, szentségéről, szándékukban, szentáldozás, előfeltétele, egyesüljenek, feltételeket, rózsafüzérét, áthelyezhető, világjárvány rendkívüli, mindenszentek ünnepéhez, dekrétum teljes, elhunyt hívek, ehhez szükséges, lelkipásztorok részéről, helyzethez azokat, kegyes cselekedeteket, tisztítótűzben szenvedő, alábbi rendelkezéseket, évre vonatkozóan, november 1–, elhunytakért –, egyes hívő, napok egymást, halottak napjához, Apostoli Penitenciária, Apostoli Penitenciáriára, Isteni Irgalmasság, Incruentum Altaris, Kelt Rómában, Szent II, János Pál, Liturgikus Intézet, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Az eper flavonoidjainak gyógyh...  képre írva  Facebookon kaptam  Egy hét kihagyás  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Karinthy Frigyes: Almafa  Mi van, ha?  Facebookon kaptam  Boldog virágvasárnapot minden...  Facebookon kaptam  Az út  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Nagyhétfő:  Az izmaink nem csak testmozgás...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Tedd őt foglyul, Uram  Haja van  Nem hazudnak  A nagyhét eseményei  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szép álmokat!  A jó lelkek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Haja van  Facebookon kaptam  Alvó baby  Virágvasárnap: az élet és a re...  Humor is meg nem is szerinted?  Harang ( gif )  Könyvek  Benedek Elek - Virágvasárnap  Harang ( gif )  Facebookon kaptam  Sokszor  Leereszkedés és olvadás  Áldott, békés, szép Virágvasár...  Nárciszok  Szép estét kedves látogatóimna...  Devecsery László - Húsvét  képre írva  Facebookon kaptam  Alvó cica  Apu  Görgess  Isten . . .  Aki belekortyol  Facebookon kaptam  Apu  Facebookon kaptam  Kékfestőről pár szóban  Tedd őt foglyul, Uram  Ha nyitott vagy  képre írva  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Alvó baby  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó baby  Minden kedves látogatómnak sze...  Harang ( gif )  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Áldott, békés, szép Virágvasár...  Szép estét  képre írva  Mire jók ?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mire jók ?  Facebookon kaptam  A víz abszolút súlya nem számí...  Szép estét  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Boldog virágvasárnapot minden...  Harang ( gif )  Tudd, hogy magától az élet soh...  képre írva  Kezdjük annak a megértésével,....  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  A jó lelkek  A haj állapotának javítása egy...  Kezdjük annak a megértésével,....  képre írva  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
világjárvány rendkívüli, mindenszentek ünnepéhez, dekrétum teljes, elhunyt hívek, ehhez szükséges, lelkipásztorok részéről, helyzethez azokat, kegyes cselekedeteket, tisztítótűzben szenvedő, alábbi rendelkezéseket, évre vonatkozóan, november 1&#8211, elhunytakért &#8211, egyes hívő, napok egymást, halottak napjához, napot megelőző, illetékes civil, pandémia idejére, szent helyeket, hívek &#8211, teljes búcsút, többi hívővel, első lehetséges, három megszokott, búcsú elnyerése, halottakért végzett, megholtakért végzett, isteni kegyelem, lelkipásztori szeretet, gyóntatási felhatalmazással, bűnbánat szentségének, betegek áldoztatására, búcsú elnyeréséhez, bűnbocsánat szentségéről, pandémia miatt, hívek közbenjárása, oltár Istennek, szentmisét háromszor, tiszteletre méltó, jelenlegi dekrétum, felhatalmazással, részesülhessenek, meghosszabbítjuk, viszontagságait, rendelkezéseket, penitenciáriára, csoportosulások, tisztítótűzben, konstitúcióban, lelkipásztorok, cselekedeteket, felvilágosítás, penitenciária, különösképpen, dokumentumban, felhatalmazás, áldoztatására, feltételekkel, rendelkezésre, lelkipásztori, cselekedetein, körülményeire, választhatják, elkerülhetővé, mindenszentek, penitenzieria, megholtakért, elimádkozzák, szentségéről, szándékukban, szentáldozás, előfeltétele, egyesüljenek, feltételeket, rózsafüzérét, áthelyezhető, elhunytakért, lehetőséggel, cselekedetet, szentségének, elnyeréséhez, választására, kapcsolatban, előmozdítsuk, világjárvány, elnyerésének, közbenjárása, vonatkozóan, elnyerhetik, hiszekegyet, megengedett, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1572
  • e Hét: 5162
  • e Hónap: 25845
  • e Év: 228758
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.