Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ferenc pápa vasárnap délben 11.15
  2020-11-17 17:34:58, kedd
 
  Nyújtsd ki kezed a szegénynek: ő Krisztus!
November 15-én a Szentatya az Apostoli Palota ablakából imádkozta el a déli Úrangyalát a Szent Péter téren egybegyűlt hívőkkel és zarándokokkal. A talentumokról szóló példabeszédről elmélkedett, és többször is arra biztatta a jelenlévőket, hogy a szegények világnapjára írt üzenete címének megfelelően nyújtsák ki kezüket a szegények felé.

Ferenc pápa teljes beszédének fordítását közreadjuk.
Kedves testvérek, jó napot kívánok!
Ma, a liturgikus év utolsó előtti vasárnapján az evangéliumban a talentumokról szóló híres példabeszédet halljuk (vö. Mt 25,14-30). Ez része Jézus végső időkről szóló beszédének, mely közvetlenül megelőzi szenvedését halálát és feltámadását. A példabeszéd egy gazdag úrról szól, akinek el kell utaznia, és mivel hosszú távolléttel számol, vagyonát három szolgájára bízza: az elsőre öt talentumot, a másodikra kettőt, a harmadikra egyet. Jézus azt is megjegyzi, hogy az elosztás ,,mindenkinek rátermettség szerint" történt (Mt 25,15).

Az Úr így tesz velünk is: jól ismer bennünket, tudja, hogy nem vagyunk egyformák, és senkivel sem akar kivételezni a többiek kárára, hanem mindenkire képességeinek megfelelő összeget bíz.

Amíg az úr távol van, az első két szolga olyan serényen munkálkodik, hogy megduplázzák a rájuk bízott összeget. De nem így a harmadik szolga, aki egy gödörbe rejti talentumát: a kockázatok elkerülésére otthagyja a talentumot a gödörben, ahol védve van a rablóktól, anélkül azonban, hogy hasznot hozna. Elérkezik a gazda visszatérésének pillanata, aki hívja a szolgákat, hogy adjanak számot. Az első kettő megmutatja szorgalmas munkájának gazdag gyümölcsét; ők dolgoztak, a gazda megjutalmazza és arra hívja őket, hogy vegyenek részt az ünnepén, osztozzanak örömében. A harmadik szolga viszont, amikor észreveszi, hogy hibázott, rögtön igazolni kezdi magát, és azt mondja: ,,Uram, tudtam, hogy kemény ember vagy, ott is aratsz, ahová nem vetettél, és onnan is szüretelsz, ahová nem ültettél" (Mt 25,24-25). Védi a lustaságát, a gazdáját pedig keménységgel vádolja. Ez a szokás ránk is jellemző. Sokszor úgy védekezünk, hogy a többieket vádoljuk. De nem ők a hibásak: a hiba a mienk, a hiányosság a mienk. Ez a szolga a többieket vádolja, a gazdáját vádolja, hogy igazolja magát. Mi is sokszor ugyanezt tesszük. A gazda pedig megfeddi a szolgát: ,,gonosz és lusta szolgának" hívja (Mt 25,26), s elrendeli, hogy vegyék el tőle a talentumot és dobják ki a házából.
Ez a példabeszéd mindenkire, de mint mindig, különösképpen is a keresztényekre érvényes. Ez a példázat ma is nagyon időszerű: ma a szegények világnapja van, amikor az Egyház azt mondja nekünk, keresztényeknek: ,,Nyújtsd ki kezed a szegénynek!
Nyújtsd ki kezed a szegénynek! Nem csak te élsz: vannak emberek, akik rád szorulnak! Ne légy önző!
Nyújtsd ki kezed a szegénynek! Mint emberek mindnyájan kaptunk ,,örökséget" Istentől, emberi gazdagságot, bármilyen legyen is az.
Krisztus tanítványaiként a hitet, az evangéliumot, a Szentlelket, a szentségeket is megkaptuk, és még sok mást. Arra kell használnunk ezeket az adományokat, hogy jót cselekedjünk, hogy jót tegyünk ebben az életben, szolgálatként Istennek és testvéreinknek. És ma az Egyház azt mondja neked, azt mondja nekünk: ,,Használd fel azt, amit Isten neked adott, és nézz a szegényekre! Nézd, nagyon sok szegény él, városainkban is, nagyon sok a szegény városunk központjában is! Tégy jót velük!"
Sokszor azt gondoljuk, kereszténynek lenni azt jelenti, hogy nem teszünk rosszat. Az, hogy nem teszünk rosszat, jó dolog. De az, hogy nem tesszük meg a jót, az nem jó dolog.
Nekünk meg kell tennünk a jót, ki kell lépnünk magunkból, és meg kell látnunk azokat, akik rászorulók! Nagy az éhezés, városaink központjában is, és mi sokszor a közöny logikáját követjük: a szegény ott van, mi pedig másfelé fordítjuk tekintetünket.

Nyújtsd ki kezed a szegénynek: ő Krisztus!
Némelyek azt mondják: ,,Jaj, ezek a papok, ezek a püspökök, akik a szegényekről, mindig csak a szegényekről beszélnek! Azt akarjuk, hogy az örök életről beszéljenek!" Nézd, testvérem, a szegények állnak az evangélium középpontjában; Jézus tanította nekünk azt, hogy a szegényeknek beszéljünk, Jézus az, aki a szegényekért jött.
Nyújtsd ki kezed a szegénynek! Annyi mindent kaptál, és hagyod, hogy a testvéred éhen haljon?
Kedves testvérek! Mindnyájan ismételjétek meg szívetekben azt, amit Jézus mond ma nekünk! Ismételjétek meg szívetekben: ,,Nyújtsd ki kezed a szegénynek!" És Jézus azt is mondja nekünk: ,,Nézd, a szegény én vagyok!" Jézus ezt mondja nekünk: ,,A szegény én vagyok!"
Szűz Mária nagy ajándékot kapott: magát Jézust, de nem tartotta meg magának, a világnak adta, népének adta. Tanuljuk meg tőle kinyújtani kezünket a szegények felé!

A Szentatya szavai az Angelus elimádkozása után:
Kedves testvérek! Imáimban közel vagyok a Fülöp-szigeteki lakossághoz, mely sokat szenved egy tájfun rombolásától és főleg a tájfun által kiváltott áradásoktól. Szeretném kifejezni szolidaritásomat azokkal a legszegényebb családokkal, amelyek ki vannak téve ennek a csapásnak, és szeretném kifejezni támogatásomat mindazoknak, akik iparkodtak segíteni őket.
Most Elefántcsontpartra gondolok, mely ma ünnepli a béke nemzeti napját, csakhogy társadalmi és politikai feszültségek között, melyeknek sajnos sok az áldozata. Csatlakozom imáikhoz, hogy elnyerjék az Úrtól a nemzeti megbékélés ajándékát, és biztatom ennek a drága országnak minden gyermekét, hogy felelősen működjön együtt a megbékélésért és a békés együttélésért. Különösen is bátorítom a politikai szereplőket, hogy állítsák vissza a kölcsönös bizalom és párbeszéd légkörét, olyan igazságos megoldásokra törekedve, amelyek védelmezik és előmozdítják a közjót.
Egy romániai kórházban, ahol koronavírus-fertőzésben szenvedő betegeket ápoltak, tűz ütött ki, melynek következtében többen meghaltak. Szeretném kifejezni lelki közelségemet. Imádkozom értük. Imádkozzunk értük!
Köszöntelek mindnyájatokat, római hívők és más országból érkezett zarándokok! Ne feledkezzetek el arról, hogy ma felidézzétek szívetekben az Egyház szavát: ,,Nyújtsd ki kezed a szegénynek!" Hiszen tudod, a szegény Krisztus! Külön is örülök, hogy itt van velünk a ,,Fehér hangok kórusa" a németországi Höselből. Köszönöm énekeiteket!
Áldott vasárnapot kívánok mindenkinek! Kérlek benneteket, ne feledkezzetek el imádkozni értem! Jó étvágyat az ebédhez! Viszontlátásra!

Fordította: Tőzsér Endre SP
Magyar Kurír

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Címkék: szolidaritásomat, visszatérésének, keresztényeknek, tanítványaiként, keresztényekre, viszontlátásra, középpontjában, példabeszédről, mindnyájatokat, testvéreinknek, képességeinek, különösképpen, együttélésért, következtében, talentumokról, evangéliumban, támogatásomat, legszegényebb, szolgálatként, tekintetünket, zarándokokkal, kereszténynek, megbékélésért, példabeszédet, feledkezzetek, megjutalmazza, evangéliumot, rátermettség, központjában, ismételjétek, cselekedjünk, szegényekért, megoldásokra, feltámadását, németországi, városainkban, déli Úrangyalát, talentumokról szóló, szegények világnapjára, szegények felé, gazdag úrról, másodikra kettőt, harmadikra egyet, elosztás „, többiek kárára, rájuk bízott, harmadik szolga, gödörbe rejti, kockázatok elkerülésére, gazda visszatérésének, első kettő, gazda megjutalmazza, Apostoli Palota, Szent Péter, Szűz Mária, Most Elefántcsontpartra, Tőzsér Endre SP, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Játékos kis cicák  Alvó baby  Haja van  Kosztolányi Dezső: A komédiás ...  Amikor még kicsi voltál...  Szívet megérintő . . .  Facebookon kaptam  képre írva  Sadhguru idézet  Boldog virágvasárnapot minden...  Válaszok a halál után  Márciuzs 24.  A nagy természet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Amikor még kicsi voltál...  Mi van, ha?  Jó éjszakát  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Jó éjszakát  Nagy Feró megmondta?  Az idegen országok éghajlata  Esti kép  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Odaadja  Facebookon kaptam  Nagy Feró megmondta?  Facebookon kaptam  Manna OWell tollából  képre írva  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cica  Devecsery László - Húsvét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  A pálma a győzelem és a diadal...  Inkább ad  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  üdvözöllek!  Facebookon kaptam  Alvó kutya  Az izmaink nem csak testmozgás...  Paul David Tripp Március 28  Facebookon kaptam  Alvó kisfiú  A haj állapotának javítása egy...  Benedek Elek - Virágvasárnap  Alvó kutya  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cica  Jó éjszakát  Az időszakos böjt és a vérnyom...  Facebookon kaptam  Inkább ad  Az angyali üdvözlet  virágvasárnap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A jó kedv a világon  Nem látom őket  Sadhguru idézet  A nagyhét eseményei  Amikor még kicsi voltál...  Kőrösi Csoma Sándor gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Alvó baby  Odaadja  Válaszok a halál után  A csend aranyat ért  Szép estét  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Nem látom őket  Szép álmokat!  Nagy Feró megmondta?  Devecsery László - Húsvét  Manna OWell tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A jó kedv a világon 
Bejegyzés Címkék
déli Úrangyalát, talentumokról szóló, szegények világnapjára, szegények felé, gazdag úrról, másodikra kettőt, harmadikra egyet, elosztás &#8222, többiek kárára, rájuk bízott, harmadik szolga, gödörbe rejti, kockázatok elkerülésére, gazda visszatérésének, első kettő, gazda megjutalmazza, gazdáját pedig, szokás ránk, többieket vádoljuk, többieket vádolja, gazdáját vádolja, gazda pedig, példabeszéd mindenkire, keresztényekre érvényes, szegények világnapja, szegény városunk, közöny logikáját, szegényekről beszélnek, örök életről, szegények állnak, evangélium középpontjában, szegényeknek beszéljünk, szegényekért jött, testvéred éhen, világnak adta, tájfun rombolásától, tájfun által, legszegényebb családokkal, béke nemzeti, nemzeti megbékélés, drága országnak, békés együttélésért, politikai szereplőket, kölcsönös bizalom, romániai kórházban, szegény Krisztus, németországi Höselből, szolidaritásomat, visszatérésének, keresztényeknek, tanítványaiként, keresztényekre, viszontlátásra, középpontjában, példabeszédről, mindnyájatokat, testvéreinknek, képességeinek, különösképpen, együttélésért, következtében, talentumokról, evangéliumban, támogatásomat, legszegényebb, szolgálatként, tekintetünket, zarándokokkal, kereszténynek, megbékélésért, példabeszédet, feledkezzetek, megjutalmazza, evangéliumot, rátermettség, központjában, ismételjétek, cselekedjünk, szegényekért, megoldásokra, feltámadását, németországi, városainkban, feszültségek, rombolásától, elimádkozása, megduplázzák, előmozdítják, keménységgel, elkerülésére, szegényeknek, világnapjára, szentségeket, felidézzétek, jelenlévőket, szegényekről, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 267
  • e Hét: 5958
  • e Hónap: 26641
  • e Év: 229554
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.