Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Csöndes adventi imaiskola Pilinszky Jánossal (3.)
  2020-11-29 08:51:18, vasárnap
 
  Ránk köszönt ismét a várakozás és virrasztás áldott adventi ideje. Egyúttal beléptünk Pilinszky János születésének centenáriumi évébe is. Újra a költő istenkereső soraihoz, Istent áhító imát rejtő feljegyzéseihez fordulunk. Így indulunk a sötét hajnalok zarándokútjára - Isten arcának fényét keresve.
Pilinszky János naplófeljegyzéseit olvasni olyan, mint egy modernkori misztikus olykor kétségbeesett, önmagát odaadni, túlhaladni igyekvő törekvését szemlélni. Sőt, csatlakozni hozzá saját küzdelmünkkel. Kortársunk ő, alig negyven éve hagyta itt e földi világot.
Adventbe lépve, úrjövetet várva még erősebben vágyjuk, keressük a ,,legtisztább létsíkot", ahogy a költő az imát nevezte. Kimondhatatlanul vágyunk jelen lenni az imádság terében. Hány ezer év mélyéből törnek föl a zsoltárok szavai, hogy belőlünk is ugyanolyan sóvárgással szóljanak? ,,A te arcodat keresem, Uram." Visszahúzódva a csöndbe, a Jelenlét körébe, ahol elcsöndesedik a nyugtalanság, ahol elhallgatnak a fenyegető számok, amiknek zuhatagában élünk e nehéz évben. ,,Kerestem az Urat, és ő meghallgatott, és kiragadott engem minden rettegésből."
Nyitott szemmel, virrasztva keresni Őt a várakozás és a misztérium sötétjében. Az éjszakában, ahol minden elhallgat. Nem szabad soha elfelejtenem, hogy a sötétség nem elhagyatottság. Örökké emlékezni kell a ,,szárnysötét"-tapasztalatára. A sötétség nem elhagyatottság, hanem a legszorosabb istenközelség. Igen, talán éppen ebbe érkezett most meg a világ. A biztosnak hitt körülmények összeomlanak, a biztonságra és kiszámíthatóságra épített civilizáció ingadozik. Nem marad semmilyen más biztonság, csak az Istenre hagyatkozott lélek biztonsága. ,,A kereszténység a legalapvetőbb ugrás a bizonytalanságba - olvasom a költő feljegyzései között. - Feltétel nélküli nyitottság. Kereszténynek lenni: eldobni minden biztosítékot és ellensúlyt." És őrizni és élni a feltétel nélküli bizalmat - fűzhetjük tovább.
Ez a bizalom istenközelség. És fény, Isten akarata a mi fényünk. ,,Gondviselő kezeddel súlyosan figyelmeztess, ha vétenék vagy tévednék örök céljaiddal szemben" - fohászkodik a költő. A sötétben, az imádság rejtekében, a ráhagyatkozás gyermeki bizalma mélyén vár a rejtőzködő Isten. ,,Ne rejtsd el előlem arcodat." Ha résnyire föllebben a fátyol, megpillantjuk a vágyva vágyott, fénylő arcot. Téren és időn túli élmény. ,,Boldogságom, égi Úr: / azt remélem, végre látlak / ám eltűnsz, ha megtalállak" - sóhajt fel Keresztes Szent János. ,,Isten »távollétének« kegyelmét kerestem én is, egy esztelen és valódi találkozás reményében" - felel rá a költő Pilinszky János, a teljesen az Istenben élő szentek ,,sötét éjszaka"-tapasztalatára utalva. És így folytatja: ,,mind mélyebbre szállva »Isten távollétébe« - minél közelebb kerülni hozzá." Micsoda ellentétek feszülnek ezekben a sorokban, mennyire alapvető, közös tapasztalata ez az imádkozó embereknek.
Arcod fényét keresem. Ragyogtasd föl, Uram, arcod fényességét. Mert csak ebben a fényben láthatunk, csak ebben a fényben lesz látható a mi igazi arcunk is. ,,Ez hát az arcom, ez az arc? / A fény, a csönd, az ítélet csörömpöl / ahogy az arcom, ez a kő / röpűl felém a hófehér tükörből!" Nem ez az arcom, nem a tükör fényében, nem a csörömpölő csöndben, hanem az ima csendjében, az Isten arcának visszfényében szerzett, kiküzdött arc. Minden álarcot letéve. Mint a Rilke Erkélyén álló öregasszony: ,,maszkja kifürkészhetetlen", és ,,mert már majdnem leesett, most a fél kéz támasztja", de mögötte ott világít az igazi, a végső arc: ,,mutatván a gyermeket".
Áldani fogom ,,arcom szabadítóját, Istenemet". Tudom, hogy csak így, mindenről lemondva érkezhettem meg Hozzá. ,,Nincs más gazdagodás, mint a lemondás" - ragyog a mondat a napló lapjain. A világban megállás nélkül zakatoló zaj, zavar, nyugtalanság ködbe vonja az Isten fényét kereső tekintetet. Mindent föladni, mindent letenni, átadni, hogy szűnjön a homály. ,,A világban élő ember nem látja az Istent. Az Istenben élő ember tisztán látja a világot" - mondja a költő. ,,A megtisztult tekintet előtt minden áttetszővé válik Istenre: tiszta ablak lesz a világ, amelyen akadálytalanul áthatol Isten világossága" - mondja egy névtelen karthauzi szerzetes. A tiszta szívűek látják meg Istent.
,,Kapudat nyisd Uram meg! / E nyomorult szeretetedbe lépjen! [...] Ne késlekedj szeretni, / tedd, hogy erősen szeresselek Téged! / Szemedet rámemelni / méltóztass, kérve kérlek! / Előtted állok, Uram, amíg élek." Megint a 16. századi kármelita, minden idők egyik legnagyobb misztikus szentje szólt. Előtted állok, Uram, tekints rám. ,,Tekintsetek az Úrra, és eláraszt a fény benneteket" - biztat a zsoltár. Az Úrra tekintek, és az Úr rám tekint. Tekintete rajtam pihen, szemem rajta nyugszik. Én nézem őt, és ő néz engem. Lásd, milyen édes az Úr. Megelőlegezett mennyország. Beteljesült kívánság: hogy majd fátyol nélkül nézve arcodat, leljem szent fényedben boldogságomat. A költő is átélte a találkozás végtelen boldogságát... ,,Megtapasztaltalak, Istenem, örökké a közeledben kívánok maradni."
,,Amikor imádkozunk, visszatalálunk a bizalomba." Kaphatunk-e ennél fontosabb mondatot 2020 adventjének kezdetén? A kilencvenkilenc éve született Pilinszky János adja. Segítse az ima csöndjébe való belépést idei várakozásunkban is az ő imája: ,,Add, Istenem, hogy a világ kisimuljon és elcsendesedjen bennem és mindenkiben. Hogy az éjszaka csöndjében asztalodhoz ülhessek, ahhoz az asztalhoz, ami mellől senki se hiányozhat. Ahhoz az asztalhoz, hol a Nappal és a csillagokkal együtt a hétköznapok is kialszanak, s egyedül a te békéd világít. Igen, hogy helyet foglalhassak már most egy rövid időre annál az eljövendő asztalnál, amit egy öröklétre megígértél, s aminek egyedül a te békéd a lámpása, eledele és terítéke. (...) Add, hogy imámban ne kérjek semmit, de annál inkább hallhassalak és hallgassalak Téged." Ámen.

Borsodi Henrietta/Magyar Kurír 2020.11.28
 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Címkék: bizonytalanságba, kimondhatatlanul, feljegyzéseihez, várakozásunkban, kilencvenkilenc, akadálytalanul, elhagyatottság, zarándokútjára, elcsendesedjen, tapasztalatára, megelőlegezett, visszatalálunk, kereszténynek, legalapvetőbb, istenközelség, elcsöndesedik, visszahúzódva, meghallgatott, küzdelmünkkel, kétségbeesett, kereszténység, visszfényében, boldogságomat, megpillantjuk, ráhagyatkozás, figyelmeztess, hallgassalak, hallhassalak, centenáriumi, szeretetedbe, születésének, foglalhassak, csillagokkal, elfelejtenem, legszorosabb, szabadítóját, költő istenkereső, sötét hajnalok, modernkori misztikus, imát nevezte, imádság terében, zsoltárok szavai, fenyegető számok, misztérium sötétjében, legszorosabb istenközelség, biztosnak hitt, legalapvetőbb ugrás, bizonytalanságba –, költő feljegyzései, feltétel nélküli, bizalom istenközelség, imádság rejtekében, Pilinszky Jánossal, Pilinszky János, Keresztes Szent János, Rilke Erkélyén, Borsodi Henrietta, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
IGEN így  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  képre írva  Kertem  Walter Chrysler mondta  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  James Allen  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanmese  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Jan Twardowski - Siessünk  Sík Sándor - Ha jő a perc  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Nagy és kis csodák  Otthon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanmese  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Nem kell hozzá fürdőruhás  Vannak emberek  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  képre írva  képre írva  Paul Éluard - És egy mosoly  Szép estét kedves látogatóimna...  Annyira tisztelem a szabadságo...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  Dóró Sándor: Embernek maradni  Walter Chrysler mondta  Gebhardt Nóra versei II.  Robert Merle tollából  Jó éjszakát  Jan Twardowski - Siessünk  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Tavaszi este  Paul David Tripp Április 12  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Különleges  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  40 felett  Bársony székben  Spenót fasírttal  Isten hűségének mértéke  Jó éjszakát  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Isten hűségének mértéke  képre írva  Facebookon kaptam Krisztinától  Mindig lesz olyan  Hegedüs Géza: Magyar költészet  képre írva  Hegedüs Géza: Magyar költészet  képre írva  ajándék, mellyel meglepem  Andrássy Réka - A bolond Böske  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Önmaga ellenére  39 ígéret  Borzasztó  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Jázmin  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Egy barátság története  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Ismeretlen: Ikarusz monda  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Ady Endre - Mindegy átka 
Bejegyzés Címkék
költő istenkereső, sötét hajnalok, modernkori misztikus, imát nevezte, imádság terében, zsoltárok szavai, fenyegető számok, misztérium sötétjében, legszorosabb istenközelség, biztosnak hitt, legalapvetőbb ugrás, bizonytalanságba &#8211, költő feljegyzései, feltétel nélküli, bizalom istenközelség, imádság rejtekében, ráhagyatkozás gyermeki, rejtőzködő Isten, vágyva vágyott, költő Pilinszky, imádkozó embereknek, fényben láthatunk, fényben lesz, ítélet csörömpöl, hófehér tükörből, tükör fényében, csörömpölő csöndben, napló lapjain, világban megállás, megtisztult tekintet, névtelen karthauzi, tiszta szívűek, fény benneteket&#8221, találkozás végtelen, közeledben kívánok, világ kisimuljon, éjszaka csöndjében, csillagokkal együtt, rövid időre, eljövendő asztalnál, öröklétre megígértél, bizonytalanságba, kimondhatatlanul, feljegyzéseihez, várakozásunkban, kilencvenkilenc, akadálytalanul, elhagyatottság, zarándokútjára, elcsendesedjen, tapasztalatára, megelőlegezett, visszatalálunk, kereszténynek, legalapvetőbb, istenközelség, elcsöndesedik, visszahúzódva, meghallgatott, küzdelmünkkel, kétségbeesett, kereszténység, visszfényében, boldogságomat, megpillantjuk, ráhagyatkozás, figyelmeztess, hallgassalak, hallhassalak, centenáriumi, szeretetedbe, születésének, foglalhassak, csillagokkal, elfelejtenem, legszorosabb, szabadítóját, összeomlanak, elhallgatnak, távollétének, feljegyzései, biztosítékot, tapasztalata, nyugtalanság, hagyatkozott, zuhatagában, adventjének, távollétébe, sóvárgással, megtalállak, rettegésből, érkezhettem, fényességét, fohászkodik, civilizáció, legtisztább, beteljesült, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3682
  • e Hét: 10372
  • e Hónap: 23048
  • e Év: 256795
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.