Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
H1N1-es beteg gondozása
  2009-11-13 08:16:14, péntek
 
   
  A H1N1 vírussal fertőzött betegek gondozásánál nagyon fontos, hogy úgy ápoljuk a beteget, hogy mi lehetőleg ne kapjuk el a betegséget. Az alábbiakban összeszedtük azokat a pontokat, melyek betartásával jelentősen csökkentheti a megbetegedés kockázatát, és elősegítheti a beteg mielőbbi felépülését.


Amennyiben nem okoz különösebb problémát, a beteg viseljen szájmaszkot minden olyan esetben, ha valakivel egy helyiségben, 2 méteres távolságban, vagy azon belül tartózkodik. Ha a beteg számára bármilyen okból nehezen tolerálható a szájmaszk viselése, figyeljen oda arra, hogy köhögésnél és tüsszögésnél minden esetben használjon zsebkendőt! Annak, aki 2 méternél közelebb megy a beteghez, szintén ajánlatos a szájmaszk viselése.

Minden alkalommal mossunk kezet, akár szappannal, akár kézfertőtlenítő szerrel, mielőtt és miután a szájmaszkot használtuk, vagy bármilyen olyan tárgyhoz értünk hozzá, amit a beteg is érintett (evőeszköz, törülköző, ruha stb). Ne feledkezzünk meg a kézmosásról étkezés előtt, illetve mielőtt a szemünkhöz, szájunkhoz vagy orrunkhoz nyúlnánk!

A szájmaszk helyes viselése
Kössük meg a maszkot a fejünkön hátul olyan szorosan, hogy az biztosan ne csússzon le, illetve teljesen takarja a szájunkat és orrunkat.
Ha a szájmaszk nedves lesz, cseréljük ki azt, illetve viselése során ne érintsük az arcunkat.
Sose hagyjuk a nyakunkon lógni a szájmaszkot.
Eltávolításánál csak a megkötő zsinórt érintsük, majd azonnal dobjuk ki a maszkot a kukába. Ezután mossunk kezet!
A beteg a többiektől külön pihenjen
Bárki, aki a H1N1 vírussal fertőződött, a betegség jelentkezésétől számítva legalább 7 napig fertőz, és otthon kell maradnia. Legjobb, ha a család többi tagjától legalább 2 méterre tartózkodik, illetve ha megoldható, egy jól szellőző, külön szobában. A betegeknek sok pihenésre van szükségük, lehetőleg ne zavarják látogatók. Ilyenkor a telefonbeszélgetések vagy egy jó könyv is segít elűzni az unalmat.

Minden alkalommal töröljük le antibakteriális szerrel a telefont, illetve minden olyan tárgyat amit a beteg használt ( pl villanykapcsoló, távirányító, számitógép klaviatura , kilincsek stb) mivel a kórokozók annak felületén akár két napig is megélnek.

Csillapítsuk a lázat és a köhögést
A köhögés és tüsszögés által terjed a vírus a leggyorsabban, ezért fontos erre figyelni.
A beteg figyeljen arra, hogy minden alkalommal eltakarja a száját és orrát zsebkendővel, vagy az alkarjával. Legjobb, ha a betegágy mellé egy szemetest helyezünk el a használt zsebkendők számára, így megelőzhetjük, hogy azok érintésével a kórokozók tovább terjedjenek. Természetesen köhögés és tüsszögés után a beteg mosson kezet.
A lázcsillapítóknál ügyeljünk ara, különösen gyermekeknél, hogy ne használjunk szalicil készítményeket !


Az új influenza magas lázzal, hidegrázással jár, ezért fontos annak folyamatos figyelése, és csillapítása 4-6 óránként acetaminophen vagy ibuprophen hatóanyagú lázcsillapítóval. Sose adjunk aspirin hatóanyagú fájdalomcsillapítót 6 év alatti gyermeknek, mivel Reye Szindrómát okozhat. Ha a láz nehezen csillapítható, az arcon vagy egész testfelületen alkalmazott vizes ruhás borogatás sokat segíthet.
A lázcsillapítóknál ügyeljünk ara, különösen gyermekeknél, hogy ne használjunk szalicil készítményeket !
Ha magas a láz ne törjük össze a lázcsillapítót, mert így hirtelen csökken a láz és a hőmérséklet zuhanásánál a pulzusszám fennmarad és ájuláshoz vezethet.
Jól beválik ilyenkor is a hűtőfürdő szakszerű alkalmazása ( ahány fokot mértünk, olyan hőmérsékletű vizbe helyezzük a beteget, és lassan láb felöl kevergetve engedjük hozzá a hideg vizet, kb 10 percig, illetve addig amedig a beteget a hideg kirázza )


Amennyiben szükséges, használjunk köhögéscsillapítót, különösen éjszakára, hogy a beteg nyugodtan tudjon aludni.

A jobb tüdőszellőzés érdekében célszerű a beteg feje alá több párnát elhelyezni egymáson keresztbe fektetve a párnákat.
A beteg betakarása után célszerű gyakran rövid kereszthuzattal szellőztetni, a kórokozók számának csökkentése érdekében.

Folyadékpótlás
Figyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra, valamint a vitaminokban és tápanyagokban gazdag táplálkozásra. Ez, illetve a dohányfüst - mentes környezet sokat segít a szervezetnek a felépülésében.

A beteg használati tárgyait különítsük el
Fontos, hogy elkülönítsük a beteg mindennapi használati tárgyait (törülköző, fogkefe, evőeszköz, pohár stb) a család többi tagjától, így megelőzve a vírus terjedését. Az edényeit, törölközőjét a lehető legforróbb vízben tisztítsuk, amint kivittük a szobájából. Mindeközben vigyázzunk arra, hogy ne érjünk a szemünkhöz, illetve ne feledkezzünk el a kézmosásról.

Rendszeresen mossuk át fertőtlenítőszeres vízzel a lámpakapcsolókat és az ajtókilincseket, és naponta tisztítsuk a fürdőszobát, WC-t.

Figyeljünk az esetleges komplikációkra !

A fentiekben leírtak betartásával a betegek többsége pár napon belül jobban érzi magát, ám nem árt az óvatosság! Előfordulhat, hogy asztma vagy tüdőgyulladás jelentkezik a betegség szövődményeként. Ezek figyelmeztető jel lehet ha:
a beteg már jobban kezdte magát érezni, de a láz újból jelentkezik
ziháló, nehéz légzés, esetleg vér felköhögése
lilás szájszín
mellkasi fájdalom
a beteg nehezen ébreszthető, csöndes vagy nem nagyon reagál, esetleg furcsa gondolatai/cselekedetei vannak
kezdeti javulás után újabb szédülések, hányás vagy hasi fájdalom
kiszáradás tünetei, szédülékenység, kevés vizelet

Ha ezek közül a tünetek közül bármelyik jelentkezik, azonnal forduljunk orvoshoz. A lázat előtte csillapítsuk, lázasan ne induljon el a beteg ! Ne feledkezzen meg a beteg a szájmaszk viseléséről ilyenkor sem, hiszen utazás és a váróteremben való várakozás alatt is megfertőzhet valakit.

A gyógszernek nem minősülő készitmények közül jó hatású a méhpempős méz, propolisz tinktura, (lsd: fűben fában c. blogbejegyzések nálam) sós vizes öblögetés (szájüreg,orr - kb 1dl vizbe 1 mokkáskanálnyi egyszerű konyhasó a torok öblögetése, "gargarizálása" illetve az orrba történő felszippantása javasolt )
Természetesen a "C" vitamin és az ásványi anyagokban gazdag zöldségek .

Jó egészséget kívánok mindenkinek !


 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Címkék: folyadékpótlásra, lámpakapcsolókat, lázcsillapítóval, jelentkezésétől, eltávolításánál, kézfertőtlenítő, kereszthuzattal, blogbejegyzések, szövődményeként, villanykapcsoló, ajtókilincseket, antibakteriális, komplikációkra, készítményeket, szédülékenység, folyadékpótlás, lázcsillapítót, mokkáskanálnyi, felszippantása, csillapítható, leggyorsabban, gargarizálása, megelőzhetjük, tüdőszellőzés, hidegrázással, táplálkozásra, testfelületen, természetesen, tápanyagokban, felépülésében, acetaminophen, figyelmeztető, tüdőgyulladás, betartásával, készitmények, rendszeresen, alábbiakban összeszedtük, megbetegedés kockázatát, beteg mielőbbi, beteg viseljen, beteg számára, szájmaszk viselése, szájmaszkot használtuk, kézmosásról étkezés, szájmaszk helyes, fejünkön hátul, szájmaszk nedves, nyakunkon lógni, megkötő zsinórt, többiektől külön, betegség jelentkezésétől, család többi, Reye Szindrómát,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Reggel van  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Szívem tiéd  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Radikális szeretet  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Png kislány  Png virág  Facebookon kaptam  Alázat  Kövesd a cowboyt!  Akarat  Radikális szeretet  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Png ház  Ágai Ágnes – Csendélet  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Kaffka_Margit  Png rózsa csokor  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Png fotel  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Png virág  Reggel van  Akik bántanak téged  George Byron - Ahogy itt jár -...  Gonosz démon-álarc  Png kutya  Hiányzik  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png nő  Szívem tiéd  Őrizkednünk kell...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Png kislány  A jó emberek mindig szépek mar...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Reggel van  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Albert Einstein gondolata  Nevem  Mai harmónia kártyám  Elköszönt  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Mi lenne ha  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Az engedelmesség miért nem vál...  Png virág  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam Annuska bar...  Nagyi telefonál  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Fehér virág  Az engedelmesség miért nem vál...  Alvó cicák  Garai Gábor - Takarítás  A kételkedés kezelése  Akarat  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Szép estét  Szabolcska Mihály – Ákác...  Julian Brass gondolata  Lóhere  Png kislány  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Szép álmokat! 
Bejegyzés Címkék
alábbiakban összeszedtük, megbetegedés kockázatát, beteg mielőbbi, beteg viseljen, beteg számára, szájmaszk viselése, szájmaszkot használtuk, kézmosásról étkezés, szájmaszk helyes, fejünkön hátul, szájmaszk nedves, nyakunkon lógni, megkötő zsinórt, többiektől külön, betegség jelentkezésétől, család többi, kórokozók annak, beteg figyeljen, betegágy mellé, szemetest helyezünk, használt zsebkendők, kórokozók tovább, beteg mosson, lázcsillapítóknál ügyeljünk, arcon vagy, hőmérséklet zuhanásánál, pulzusszám fennmarad, hűtőfürdő szakszerű, hideg vizet, hideg kirázza, beteg nyugodtan, jobb tüdőszellőzés, beteg feje, beteg betakarása, kórokozók számának, megfelelő folyadékpótlásra, beteg használati, beteg mindennapi, vírus terjedését, lehető legforróbb, esetleges komplikációkra, fentiekben leírtak, betegek többsége, betegség szövődményeként, beteg nehezen, tünetek közül, lázat előtte, szájmaszk viseléséről, váróteremben való, torok öblögetése, orrba történő, ásványi anyagokban, folyadékpótlásra, lámpakapcsolókat, lázcsillapítóval, jelentkezésétől, eltávolításánál, kézfertőtlenítő, kereszthuzattal, blogbejegyzések, szövődményeként, villanykapcsoló, ajtókilincseket, antibakteriális, komplikációkra, készítményeket, szédülékenység, folyadékpótlás, lázcsillapítót, mokkáskanálnyi, felszippantása, csillapítható, leggyorsabban, gargarizálása, megelőzhetjük, tüdőszellőzés, hidegrázással, táplálkozásra, testfelületen, természetesen, tápanyagokban, felépülésében, acetaminophen, figyelmeztető, tüdőgyulladás, betartásával, készitmények, rendszeresen, zsebkendővel, tüsszögésnél, cselekedetei, hőmérsékletű, gondozásánál, elkülönítsük, megfertőzhet, előfordulhat, szervezetnek, csillapítsuk, szellőztetni, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1909
  • e Hét: 4047
  • e Hónap: 35533
  • e Év: 240234
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.