|
2013-08-31 23:48:31, szombat
|
|
|
|
|
|
Halak a grillen
Halfogyasztásunk ugyan még mindig messze elmarad az európai átlagtól, de az utóbbi időben - ha lassan is, de - évről évre növekszik. Ehhez a karácsonyi hal és a konzervek fogyasztása mellett a nyári szezonban készített grillezett halak is hozzájárulnak.
A halak grillezése sokban eltér a húsok grillezésétől, de néhány alapvető szabály figyelembevételével könnyen a grill hal készítésének mesterei lehetünk.
A halakat is érdemes bepácolni sütés előtt
A halakat sokféle módon elkészíthetjük a grillen. Süthetünk egyben kisebb és nagyobb halakat, a hal húsát grillezhetjük bőrén, használhatunk filét, süthetünk halszeleteket, s fóliába rejtve is elkészíthetjük a halat.
Grillezésre nagyon alkalmas többek között az afrikai harcsa, a naphal, a keszeg, a makréla, a pisztráng, a durbincs, a busa, a tonhal, a kardhal, a harcsa, a tőkehal, a ponty, a csuka, a lazac is, s akkor még nem is beszéltünk a különféle tengeri herkentyűkről.
Egyben sült halak
Az egyben sütött hal esetén a kizsigerelt, pikkelyeitől megszabadított példányt beirdaljuk, hasüregét a megálmodott ízvilágnak megfelelően megtöltjük, majd rövid idő alatt megsütjük. A hal grillezésénél ugyanis mindig szem előtt kell tartani, hogy viszonylag gyorsan átpárolódik, így nem szabad sokáig a tűzön hagyni, mert akkor kiszárad.
Az omlós húsú halakat érdemes fóliára téve sütni a grillen
Mivel a legtöbb hal húsa meglehetősen omlós, és a bőre hajlamos rátapadni a rácsra, ezért célszerű úgynevezett halsütő rácsot venni. A halsütő egy olyan szerkezet, amely közrefogja a halat, segítségével könnyen egyben tarthatjuk, és a tűzön történő forgatása, mozgatása sem okoz gondot. Mivel a hal könnyen rátapad a rácsra, ezért használat előtt a halsütőt is alaposan kenjük meg olajjal vagy vajjal.
Az egyben sütött halak közül a legkönnyebben a fél kilogramm környéki halakkal van dolgunk. Az egyben sütött halat könnyedén ízesíthetjük úgy, hogy a hasüregébe friss fűszernövényeket, citrusféléket teszünk, szárított fűszerekkel, fűszervajjal is bekenhetjük, vagy akár egy kis szalonnát is tehetünk bele.
Praktikus szerkezet a halak sütésére az összcsukható rács, ezzel egy mozdulattal megfordíthatjuk a sülő halakat
Halfilék, szeletek a grillrácson
Ha nem szeretnénk egy egész halat elkészíteni, akkor választhatjuk a bőrén sütött halszeleteket is. Ez a módszer a létező legegyszerűbb, hiszen semmi más dolgunk nincs, mint a rácsra ráfektetni a hal olajjal alaposan bekent bőrös oldalát, s hagyni, hogy a hal szépen átpárolódjon. Forgatni nem kell, csupán annyit érdemes megtenni, hogy a halhúst valamilyen fűszerrel megszórjuk, vagy páccal megkenjük, amíg a hő hatására tökéletesen megpárolódik.
A halat filézve is rácsra tehetjük, de mivel ilyenkor már nincs csont és szálka, ami megtartsa a húst, feltétlen használjunk valamilyen halrácsot, esetleg grilltálcát, vagy tegyük fóliába a húst. A fóliát vajjal vagy olajjal kikenve használjuk, vagy tehetünk bele sütőpapírt vagy akár szőlőlevelet, netán banánlevelet is, hogy ne ragadjon bele a hal. A fóliába tekert hal mellé fűszereken kívül zöldségeket is tehetünk, de arra figyeljünk, hogy a batyuban nagyjából minden egyszerre legyen kész.
A halfilénél érdemes bepácolni a húst, amivel könnyedén és teljes körűen ízesíthetjük a sütésre váró darabokat. A pácolás persze nem csak erre szolgál. Az egyben sütött halszeletek esetében például a megfelelő zsiradék hozzáadásának is jó módja lehet a pácolás. Míg a lazacszeletek nem igénylik az extra mennyiségű zsiradékot, például a tonhal vagy a kardhal esetében nem árt olajos pácot alkalmazni a hús sütése előtt.
Ne fukarkodjunk a fűszerekkel, a zöldfűszerek és a fokhagyma minden halhoz illik
A húsimádók számára javasolt a tonhalból készített steak, amely vetekszik a klasszikus steakekkel. Az egyben sütött halszeleteknél a zsiradék mellett nagyon fontos szempont, hogy milyen vastagságú a szelet, így ha igazán jó steakre vágyunk, akkor másfél centiméter körüli vastagságúra érdemes vágni a hal húsát.
Grill köret a hal mellé
A hal mellé tökéletes köret a zöldség. A zöldséget adhatjuk saláta formájában, vagy ugyanúgy grillezve, mint a halat. A batyuban együtt készülhet a köret a hallal, de ha elég nagy a grillező felületünk, akkor a rácson is könnyedén egy időben sülhet a hal és a körete.
Tengeri kincsek
A halak mellett a különféle tengeri herkentyűket is grillre rakhatjuk. Ha apró vegyes herkentyűkkel van dolgunk, akkor a legjobb és legegyszerűbb megoldás, ha az egészet hagyjuk egy éjszakán át pácolódni - amire például ideális a fokhagymás olaj alapú pác -, majd lecsöpögtetve grilltálcán sütjük át. Így nem szárad ki, kellően fűszeres lesz, a grilltálcának hála nem potyog le a rácsok között, nem ég meg és nem sül rá a rácsra.
rákokat érdemes nyársra húzni, így egyszerűbben forgatható a grillen
Ha nagyobb rákokkal van dolgunk, akkor a páncéljától megszabadított, kierezett rákot nem csak grilltálcán készíthetjük el, hanem pálcára, nyársra fűzve is. A rákokat nem csak olajban pácolhatjuk, hanem akár baconbe csavarva is megsüthetjük. A rákok mellett nagyon jól grillezhető a kalamári, azaz a tintahal, a fésűkagyló, illetve más kagylók is, amelyeket akár a héjukban hagyva is megsüthetünk. A kagyló héja jó indikátor is, a kisebb kagylókat pont addig kell sütni, amíg a korábban már picit szétnyitott kagylóhéjak teljesen szétnyílnak.
Bőrén sült lazacszeletek
Hozzávalók:
1 kg bőrös lazacfilé
1 fej vöröshagyma
1 citrom leve
olívaolaj
só
frissen őrölt feketebors
Elkészítés: A hagymát vékony karikákra vágom. A lazacot kétujjnyi szeletekre vágom, egy tálba rendezem, megszórom a hagymakarikákkal. Az olajhoz hozzáadom a citromlevet, és a halat meglocsolom vele. A tálat lefedem, s egy éjszakára a hűtőbe teszem.
A marinádból kiszedett halat lecsöpögtetem, majd a tiszta grillrácsra helyezem, s hagyom, hogy átpárolódjon. Tálaláskor sózom, borsozom.
A citrom sose maradjon el a hal mellől, grillezéskor sem!
Szalonnás durbincs
Hozzávalók:
4 kisebb durbincs (50-70 dkg)
10 dkg zsírszalonna
1 szál friss oregano
só
frissen őrölt feketebors
1 lime
Elkészítés: A durbincsot megpucolom, uszonyait levágom, kizsigerelem, majd mindkét oldalát beirdalom egészen a csontig. A szalonnát vékony csíkokra vágom. A hal hasüregébe egy szál friss oreganót teszek, az oldalvágatokba szalonnacsíkokat nyomkodok.
A halakat a halsütő rács közé fogom, majd 6-8 percet sütöm oldalanként. Tálaláskor a halat sózom, borsozom, és kevés lime lével meglocsolom.
A legtöbb hal húsa sovány, könnyű és egészséges, érdemes grillezve is fogyasztani!
WM
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
Címkék: fűszernövényeket, szalonnacsíkokat, halfogyasztásunk, hagymakarikákkal, megfordíthatjuk, halszeleteknél, megszabadított, oldalvágatokba, elkészíthetjük, lazacszeletek, grillezhetjük, herkentyűkkel, grillezésénél, legegyszerűbb, grillezésétől, herkentyűkről, halszeleteket, használhatunk, lecsöpögtetem, hozzáadásának, grilltálcának, lecsöpögtetve, hozzájárulnak, választhatjuk, citrusféléket, legkönnyebben, pikkelyeitől, ízesíthetjük, összcsukható, grillezéskor, megpárolódik, megsüthetünk, megsüthetjük, átpárolódjon, egyszerűbben, fűszervajjal, európai átlagtól, utóbbi időben, konzervek fogyasztása, nyári szezonban, halak grillezése, húsok grillezésétől, halakat sokféle, afrikai harcsa, különféle tengeri, egyben sütött, megálmodott ízvilágnak, tűzön hagyni, omlós húsú, bőre hajlamos, olyan szerkezet, tűzön történő,
|
|
|
|
európai átlagtól, utóbbi időben, konzervek fogyasztása, nyári szezonban, halak grillezése, húsok grillezésétől, halakat sokféle, afrikai harcsa, különféle tengeri, egyben sütött, megálmodott ízvilágnak, tűzön hagyni, omlós húsú, bőre hajlamos, olyan szerkezet, tűzön történő, hasüregébe friss, halak sütésére, összcsukható rács, mozdulattal megfordíthatjuk, sülő halakat, egész halat, bőrén sütött, létező legegyszerűbb, rácsra ráfektetni, halhúst valamilyen, halat filézve, fóliát vajjal, fóliába tekert, batyuban nagyjából, halfilénél érdemes, sütésre váró, pácolás persze, megfelelő zsiradék, extra mennyiségű, tonhal vagy, kardhal esetében, fokhagyma minden, húsimádók számára, tonhalból készített, klasszikus steakekkel, zsiradék mellett, zöldséget adhatjuk, batyuban együtt, grillező felületünk, időben sülhet, halak mellett, egészet hagyjuk, fokhagymás olaj, grilltálcának hála, rácsok között, páncéljától megszabadított, rákok mellett, héjukban hagyva, kagyló héja, kisebb kagylókat, hagymát vékony, lazacot kétujjnyi, tálba rendezem, olajhoz hozzáadom, halat meglocsolom, tálat lefedem, hűtőbe teszem, marinádból kiszedett, tiszta grillrácsra, citrom sose, durbincsot megpucolom, szalonnát vékony, szál friss, oldalvágatokba szalonnacsíkokat, halsütő rács, halat sózom, fűszernövényeket, szalonnacsíkokat, halfogyasztásunk, hagymakarikákkal, megfordíthatjuk, halszeleteknél, megszabadított, oldalvágatokba, elkészíthetjük, lazacszeletek, grillezhetjük, herkentyűkkel, grillezésénél, legegyszerűbb, grillezésétől, herkentyűkről, halszeleteket, használhatunk, lecsöpögtetem, hozzáadásának, grilltálcának, lecsöpögtetve, hozzájárulnak, választhatjuk, citrusféléket, legkönnyebben, , ,
|
|
|
|
2024. Március
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
| 1 | 2 | 3 | |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 331
- e Hét: 3136
- e Hónap: 11402
- e Év: 128055
|
|
|