Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szent Miklós püspök 12.06
  2020-12-06 15:35:03, vasárnap
 
  December 6-án Szent Miklós püspök liturgikus emléknapját ünnepeljük. A hit védelmezője, a szegények gyámolítója évszázadok óta az egyik legnépszerűbb szent - az ajándékozó szeretet, a megrágalmazottak, az utazók, hajósok, halászok, kereskedők, a zarándokok és a férjhez menni vágyó lányok patrónusa.
...... .......


Valószínűleg Kr. u. 245-ben született a kis-ázsiai Anatóliában, Patara városában; gazdag szülők gyermekeként. Korán árvaságra jutott. Kolostorba költözött, ahol nagybátyjának, Patara érsekének felügyelete alatt nevelkedett. Megszeretve a kolostori életet, a papi hivatást választotta.
Anatólia fővárosában, Myrában telepedett le. Nem volt még harmincéves, amikor a város püspökévé választották. A Jacopo da Voragine által összeállított 13. századi legendagyűjtemény, a Legenda Aurea szerint: amikor a myrai püspök meghalt, a környék püspökei összegyűltek, hogy megválasszák az utódot. Éjszaka egyikük egy szózatot hallott: ,,Holnap délben állj a templom kapujába! Az első embernek, aki akkor belép, Miklós lesz a neve, őt szenteljétek püspökké." És valóban, Miklós, aki Isten hűséges szolgája volt, miként előre megmondatott, eljött a templomba, és az égi szózat szerint - ámbár eleinte tiltakozott - megválasztották, és fölszentelték püspökké.
több mint ötven évig töltötte be a főpásztori tisztséget. 325-ben részt vett az I. niceai zsinaton.
Minden vagyonát a gyerekek és a szegények, a bajba jutottak megsegítésére fordította. Egyszerű emberként élt a nép között, miközben tanított és szeretetet hirdetett. A betegeknek orvos volt, a szenvedőknek vigasz, az árváknak atya, a veszélyben lévőknek védelmező - mindenkinek minden szükségben gyors menedék. Életéről számos legenda ismert, ezek alapján formálódott az évszázadok során Mikulás alakja.

A hagyomány szerint a Krisztus utáni 342-ben december 6-án halt meg, Myrában.
Tisztelete a 6. században kezdődött Myra városában és Konstantinápolyban - innen az egész görög, szláv és orosz egyházban elterjedt. Kappadókia falusi templomaiban mint orvost, de legtöbbször mint a tengerészek védőszentjét ábrázolják. Oroszországban különleges tisztelet övezi: az ország fő patrónusa.
A latin egyházban - a dél-itáliai területtől eltekintve - később terjedt el Szent Miklós tisztelete: a 9. században Rómában egy bazilikában és három kápolnában tisztelték. Németországba a 10. század végén került a Miklós-kultusz a görög származású Theofanu császárnő révén. Franciaország és Anglia területén a normannok által terjedt el tisztelete, a 11. század végén. Ereklyéinek 1087-ben az olaszországi Bari városába történt átvitele Európa-szerte fölvirágoztatta a Miklós-tiszteletet.
A görögkatolikus Egyház számára is különösen jelentős Szent Miklós püspök személye: minden görögkatolikus templom ikonosztázán ott található az utazók, hajózók, megrágalmazottak, házasság előtt álló lányok, nők védőszentje, Csodatévő Szent Miklós. Link

Irgalmas Istenünk, Szent Miklós püspök közbenjárására őrizz meg minket minden veszélyben, hogy biztonsággal járjuk az üdvösség útját! A mi Urunk Jézus Krisztus, a Te Fiad által, aki Veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön-örökké. Ámen.


Forrás:
Diós István: A szentek élete;
Jacopo da Voragine: Legenda Aurea;
Bálint Sándor: Ünnepi kalendárium

Fotó: Wikipédia; Nyíregyházi Egyházmegye; Szimandron.hu
Magyar Kurír 2020.12.06

- Böjte Csaba testvér gondolata
A szeretet szeretetet szül, a jóság jóságot! Egy jóságos ember látta egy özvegy ember vergődését, amikor három szép lányát férjhez szerette volna adni. Nagylelkűen, az esküvő előtt néhány aranyat dobott be az ablakon, a lázasan készülődő fiatal lány lábához. Talán arra gondolt, hogy Jézus Urunk is egy esküvőn, Kánában tette az első csodáját. Teltek-múltak az évek, aztán a második lányt is titokban megsegítette Miklós. A harmadik lány esküvője előtt újból útra kelt egy kis erszény arannyal, de ez alkalommal a lányok meglesték, átölelték a titokban adományokat osztogató embert, akit jóságáért végül püspöknek is megválasztottak!ű
Szent Miklós önzetlen jó tettei, a mai Törökország területén fekvő, a lyciai Myra városából elindított egy szeretet lavinát, mely közel 1800 éve csak árad, magával sodorva a tél közepén az önzőségbe, magányos kapzsiságba süllyedt világunkat. Ezen a napon mindenki megpróbál jó lenni, jót tenni! Ezen a szép téli napon olyan emberek is elindulnak a szeretet útján, akiknek év közben rengeteg dolguk van, és akik lehet, hogy maguk sem értik, de mégis egy belső erőtől ösztönözve útra kelnek, áldozatokat hoznak, egyszóval szolgálnak, szeretnek, embertársaik segítségére sietnek!
E szép téli estén a jó Isten áldását kérem mindazokra, akik Szent Miklós példájára útra keltek, magukra öltve a közel ezernyolcszáz éve élt nagy püspök lelkületét, csendes, jóságos szerepét!
Hiszem, hogy a szeretet képes megújítani megfáradt világunkat, Csaba t.
 
 
0 komment , kategória:  Télapó  
Címkék: megrágalmazottak, megválasztottak, fölvirágoztatta, megválasztották, görögkatolikus, oroszországban, közbenjárására, ezernyolcszáz, legnépszerűbb, franciaország, nagybátyjának, összeállított, fölszentelték, németországba, szentlélekkel, megsegítésére, valószínűleg, védőszentjét, gyermekeként, templomaiban, választották, megmondatott, ikonosztázán, szenvedőknek, biztonsággal, embertársaik, olaszországi, megválasszák, megsegítette, összegyűltek, szenteljétek, gyámolítója, felügyelete, védőszentje, törökország, mindörökkön, szegények gyámolítója, egyik legnépszerűbb, ajándékozó szeretet, férjhez menni, kis-ázsiai Anatóliában, kolostori életet, papi hivatást, város püspökévé, myrai püspök, környék püspökei, szózatot hallott, templom kapujába, első embernek, főpásztori tisztséget, bajba jutottak, betegeknek orvos, Szent Miklós, Valószínűleg Kr, Legenda Aurea, Csodatévő Szent Miklós, Irgalmas Istenünk, Urunk Jézus Krisztus, Diós István, Bálint Sándor, Nyíregyházi Egyházmegye, Magyar Kurír, Böjte Csaba, Jézus Urunk,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Emlékezz  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 13  Minden tavaszból őrizz..  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  Egy barátság története  Facebookon kaptam  Magamnak  "Ez egy csoda"  Előfordul, hogy  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Töröld le  Szép estét  Tavaszi este  Müller Péter tollából  Jó éjszakát  Ismeretlen: Ikarusz monda  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Ma van a magyar költészet napj...  Emlékezz  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Szép estét  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Magamnak  Kertem  Csend  Kertem  Kertem  Különleges  Jánosházy György: Fogd a kezem  Szabó T. Anna - Pitypang  Önmaga ellenére  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Dóró Sándor: Embernek maradni  Horváth Szilvia tollából  Esterházy Péterre emlékezünk  Jázmin  Márai Sándor tollából  Azért kaptad  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  Bársony székben  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Az ember  Alvó kislány  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vidámság  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Jó nap volt  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  Szabó T. Anna - Pitypang  Ady Endre - Mindegy átka  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Vannak emberek  Különleges  Töröld le  Facebookon kaptam  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Előfordul, hogy  Szép estét  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Gebhardt Nóra versei II.  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  A sorsod  Báthory Attila: Sorsom ösvénye... 
Bejegyzés Címkék
szegények gyámolítója, egyik legnépszerűbb, ajándékozó szeretet, férjhez menni, kis-ázsiai Anatóliában, kolostori életet, papi hivatást, város püspökévé, myrai püspök, környék püspökei, szózatot hallott, templom kapujába, első embernek, főpásztori tisztséget, bajba jutottak, betegeknek orvos, szenvedőknek vigasz, árváknak atya, veszélyben lévőknek, évszázadok során, hagyomány szerint, egész görög, tengerészek védőszentjét, latin egyházban, dél-itáliai területtől, görög származású, normannok által, olaszországi Bari, görögkatolikus Egyház, üdvösség útját, szentek élete, szeretet szeretetet, jóság jóságot, jóságos ember, özvegy ember, esküvő előtt, lázasan készülődő, első csodáját, második lányt, harmadik lány, lányok meglesték, titokban adományokat, lyciai Myra, szeretet lavinát, napon mindenki, szép téli, szeretet útján, belső erőtől, közel ezernyolcszáz, szeretet képes, megrágalmazottak, megválasztottak, fölvirágoztatta, megválasztották, görögkatolikus, oroszországban, közbenjárására, ezernyolcszáz, legnépszerűbb, franciaország, nagybátyjának, összeállított, fölszentelték, németországba, szentlélekkel, megsegítésére, valószínűleg, védőszentjét, gyermekeként, templomaiban, választották, megmondatott, ikonosztázán, szenvedőknek, biztonsággal, embertársaik, olaszországi, megválasszák, megsegítette, összegyűltek, szenteljétek, gyámolítója, felügyelete, védőszentje, törökország, mindörökkön, ereklyéinek, emléknapját, nevelkedett, megszeretve, kapzsiságba, harmincéves, segítségére, fővárosában, tiltakozott, választotta, kalendárium, nagylelkűen, áldozatokat, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1116
  • e Hét: 7806
  • e Hónap: 20482
  • e Év: 254229
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.