Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Sokaknál tünet nélkül van jele
  2008-03-31 23:07:25, hétfő
 
  Súlyos ,,ÉRV"-ek derültek ki az országos szűrőprogram során

Sokaknál tünet nélkül van jelen az érszűkület

2008. 03. 31. 10.55 Hírextra
A tünetmentes betegek 15%-ánál diagnosztizálható az érszűkület, ami egyértelműen előrejelzi a gyakran egyidejűleg már meglévő, de még tünetmentes koszorúsér- vagy agyérbetegséget - derült ki az EReink Védelmében (ÉRV) program országos szűréseinek első vizsgálati eredményeiből.

A Magyar Hypertonia Társaság által, az EGIS Gyógyszergyár Nyrt. támogatásával útjára indított program egyik fő célja a perifériás érbetegségben, közismert nevén érszűkületben szenvedő, még tünetmentes betegek felderítése, és kezelésük révén a magyarországi szív- és érrendszeri halálozás hatékony csökkentése.

Az érszűkület hazánkban összesen mintegy 400 ezer embert érint. Leginkább az alsó végtag verőereiben lép fel, és felismerését nagyban nehezíti, hogy sokáig nem okoz tüneteket. A betegség önmagában is veszélyes, és a betegeknek kétszer nagyobb az esélye a szívinfarktus vagy szélütés bekövetkezésére. Felismerés és kezelés nélkül a betegek közel egyharmada 5 éven belül meghal.

Az ÉRV program keretében 2007 májusa óta az ország 50 Hipertónia Centrumában olyan 50-75 éves férfiakat és nőket várnak szűrővizsgálatra, akik bármely okból a centrumokban vizsgálatra megjelentek. Az egyszerű és fájdalommentes műszeres vizsgálat, az ún. ,,boka/kar index mérés" során megmérik a vérnyomást a felkarokon és a lábakon. Az ebből kapott érték tünetmentes esetben is jelzi az érszűkület meglétét.

Sokaknál tünet nélkül van jelen az érszűkület

Az eddigi adatok szerint a több mint 13 ezer megvizsgált tünetmentes beteg mintegy 15%-ánál diagnosztizálható volt az érszűkület valamilyen formája. Az is kiderült, hogy az előfordulás gyakorisága a korral együtt nő, és a férfiak jellemzően nagyobb arányban érintettek mint a nők. Váratlan és megdöbbentő adat, hogy az 50 évesnél fiatalabbak között inkább a nők, és körükben majdnem minden tizedik megvizsgált magas vérnyomásos beteg érintett.

A megvizsgáltak 57%-a a hagyományos kockázatbecslés alapján kis vagy közepes rizikócsoportba tartozott, ám a két csoport tagjainak körében hasonló volt (9 vs. 11%) a betegség előfordulása. Ez azt mutatja, hogy a perifériás érbetegség egyértelmű, és eddig kellően még ki nem használt előrejelzője a gyakran már meglévő, de még tünetmentes koszorúsér- vagy agyérbetegségnek.

A kapott adatok szerint a tünetmentes betegség gyakorisága egyértelműen a magas korai és időskori halálozású régiókban a legmagasabb. Ezek alapján úgy tűnik, Magyarországon is igazolható a nemzetközi irodalomban már leírt összefüggés a felismerés és kezelés nélküli betegek életkilátásának drasztikus csökkenéséről.

Több mint ötezer (5177) személy adatainak feldolgozás után látható, hogy a tünetmentes perifériás érbetegség kialakulása során a dohányzás, a cukorbetegség, a magas testtömegindex és vérnyomás, valamint a már lezajlott szívinfarktus a kiemelendő rizikófaktorok. A dohányzás közel megháromszorozza, a már lezajlott szívinfarktus pedig megduplázza, de a magas vérnyomás (>140/90 Hgmm) és cukorbetegség is kb. másfélszeresére növeli a betegség kialakulásának esélyét.

A nagyközönségnek szóló, a programmal kapcsolatos tudnivalókat összefoglaló www.ervprogram.hu címen elérhető honlap, valamint az ország bármely részéből helyi tarifával hívható (06) 40/918-020 számú információs vonal egyaránt megújult és kibővített tartalommal jelentkezik hamarosan.

Forrás: vital.hu
 
 
0 komment , kategória:  Elgondolkodtató  
Címkék: megháromszorozza, szűrővizsgálatra, agyérbetegségnek, rizikócsoportba, másfélszeresére, nagyközönségnek, kockázatbecslés, bekövetkezésére, életkilátásának, agyérbetegséget, kialakulásának, fájdalommentes, testtömegindex, rizikófaktorok, magyarországon, eredményeiből, gyógyszergyár, támogatásával, érszűkületben, érbetegségben, cukorbetegség, szívinfarktus, megvizsgáltak, csökkenéséről, magyarországi, előrejelzője, felismerését, egyértelműen, összefoglaló, centrumokban, szűrőprogram, előfordulása, tudnivalókat, egyidejűleg, gyakorisága, tartalommal, országos szűrőprogram, tünetmentes betegek, gyakran egyidejűleg, perifériás érbetegségben, magyarországi szív-, érszűkület hazánkban, alsó végtag, betegség önmagában, betegeknek kétszer, szívinfarktus vagy, betegek közel, centrumokban vizsgálatra, ebből kapott, érszűkület meglétét, eddigi adatok, több mint, EReink Védelmében, Magyar Hypertonia Társaság, EGIS Gyógyszergyár Nyrt, Hipertónia Centrumában,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Kertem  Szép estét  József Attila – Keresek ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 14  Szép estét  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Jan Twardowski - Siessünk  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Azért kaptad  Az ember  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  jó reggelt  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Zilahy Lajos mondta  40 felett  Szép estét kedves látogatóimna...  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Alvó cicák  Esterházy Péterre emlékezünk  Szeretem ujjad karcsuságait,  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Kertem  Müller Péter tollából  Előfordul, hogy  Pitypang szökőkút  Az ember emlékekből áll  A sorsod  Paul Éluard - És egy mosoly  Nevelőszülőkhöz adták,  Töröld le  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Somlyó Zoltán - Orgonával  Magamnak  A hagyma antibakteriális hatás...  Esterházy Péterre emlékezünk  Ismeretlen: Ikarusz monda  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  jó reggelt  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  "Ez egy csoda"  Magamnak  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Márai Sándor tollából  jó reggelt  Eduardo Sacheri gondolata  Somlyó Zoltán - Orgonával  Ma van a magyar költészet napj...  Zilahy Lajos gondolata  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Márai Sándor tollából  Emlékezz  "Ez egy csoda"  Szép estét kedves látogatóimna...  Egy gondolat  Paul David Tripp Április 14  Dóró Sándor: Embernek maradni  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Bornyi Veronika haiku verse  Alvó kislány  Szép estét  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Jó éjszakát  Esterházy Péterre emlékezünk  Jánosházy György: Fogd a kezem  Jó éjszakát 
Bejegyzés Címkék
országos szűrőprogram, tünetmentes betegek, gyakran egyidejűleg, perifériás érbetegségben, magyarországi szív-, érszűkület hazánkban, alsó végtag, betegség önmagában, betegeknek kétszer, szívinfarktus vagy, betegek közel, centrumokban vizsgálatra, ebből kapott, érszűkület meglétét, eddigi adatok, több mint, érszűkület valamilyen, előfordulás gyakorisága, korral együtt, férfiak jellemzően, megvizsgáltak 57%-a, hagyományos kockázatbecslés, betegség előfordulása, perifériás érbetegség, kapott adatok, tünetmentes betegség, magas korai, nemzetközi irodalomban, tünetmentes perifériás, magas testtömegindex, kiemelendő rizikófaktorok, dohányzás közel, magas vérnyomás, betegség kialakulásának, nagyközönségnek szóló, programmal kapcsolatos, ország bármely, megháromszorozza, szűrővizsgálatra, agyérbetegségnek, rizikócsoportba, másfélszeresére, nagyközönségnek, kockázatbecslés, bekövetkezésére, életkilátásának, agyérbetegséget, kialakulásának, fájdalommentes, testtömegindex, rizikófaktorok, magyarországon, eredményeiből, gyógyszergyár, támogatásával, érszűkületben, érbetegségben, cukorbetegség, szívinfarktus, megvizsgáltak, csökkenéséről, magyarországi, előrejelzője, felismerését, egyértelműen, összefoglaló, centrumokban, szűrőprogram, előfordulása, tudnivalókat, egyidejűleg, gyakorisága, tartalommal, érrendszeri, megduplázza, tünetmentes, feldolgozás, irodalomban, megdöbbentő, megvizsgált, csökkentése, összefüggés, előfordulás, verőereiben, jelentkezik, vizsgálatra, megjelentek, hagyományos, felderítése, centrumában, legmagasabb, információs, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 470
  • e Hét: 809
  • e Hónap: 4554
  • e Év: 158050
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.