Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ezen bukhat el a magyar gazdaság - mindenkinek fájna
  2018-05-31 21:20:04, csütörtök
 
  Ezen bukhat el a magyar gazdaság - mindenkinek fájna


Még mindig a hazai adóék a legnagyobb a térségben, amely nem feltétlenül jó a munkáltatóknak. Viszont egyáltalán nem unorthodox a magyar adózási út: szinte mindenhol csökkentek a jövedelem típúsú adók, míg magasak a forgalmi adók. A befektetőknek vonzó lehetne egy újabb járulékcsökkentés, mert az eddigi inkább szükséges volt. A hazai adózási rendszerben érezhető egy fontos változás: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal enyhülése, és ügyfélbarátabb berendezkedése kissé rontotta az adózási morált - derült ki a Mazars nemzetközi könyvizsgálócég csütörtöki sajtóeseményén.

Szabó Dániel, 2018. május 31. csütörtök, 10:47



Nőnek az adóbevételek a vizsgált országokban, de nagyon eltérő módon állítják össze a költségvetésüket. Vannak országok, amelyek kifejezetten a jövedelem típusú adókra mennek rá, de cserébe a forgalmi adók kulcsa viszonylag alacsony. És vannak a kifejezetten forgalmi adóztatás folyik, erre Magyarországnál nincs jobb példa - mondta el H. Nagy Dániel a Mazars adóigazgatója amelyen az adótanácsadó 2018-as Közép-kelet-európai Adóbrossúra című kiadványának bemutatásakor, amelyben 22 ország adórezsimjét mutatják be és hasonlítják össze, amely jó áttekintést ad a térség adórendszereiről Németországtól a Baltikumon át a Balkánig.
Könyörtelen bírság fenyeget több ezer magyar céget - figyeljen, ha érintett!

Ettől rettegnek a magyarországi multik - sokatmondó kutatás került napvilágra

Összességében az elmúlt évek trendje H. Nagy szerint az, hogy a forgalmi típusú adókat növelik az országok. Ebben jól jön a digitalizáció: minden adatot begyűjtenek az adózókról és célzottan szabályozzák a rendszert.

A közterhek adóéke ebben a régióban viszonylag magasnak mondható: 40 százalék körül áll. Ez nem jelenti azt, hogy nyugaton nincs nagyobb ennél, példaként hozható erre Belgium. Viszont világviszonylatban a szakértő szerint versenyhátrányt jelent a magas érték, Kanada vagy az Egyesült Államok alacsonyabb terheket ró ki, amely vonzóbb lehet a befektetőknek.

Mi a helyzet Magyarországgal?

Az elmúlt években drasztikus adóváltozások nem voltak, ami nem meglepő H. Nagy szerint, mert a választások előtt ez nem is lett volna logikus. "Azt látjuk, hogy a magyar állam a forgalmi típusú adatokat próbálja minél hatékonyabban beszedni" - mondta el a szakértő, példaként pedig az online pénztárgépeket vagy a hamarosan bevezetésre kerülő online számlázási rendszerre és az EKÁER-rendszereket hozta fel.

Fontos változás, hogy van egy új adózóbarát törvény az adózás rendjéről. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal H. Nagy szerint sokkal ügyfélbarátabb és kooperatívabb. Látszik ez az szja-bevallások menetéből, de a társasági pénzügyi beszámolók esetében is rugalmasabb lett a rendszer. Például, akik most első körben elmulasztják a május 31-es határidőt, elsőre nem számíthatnak még bírságra. "Az, hogy a fenyegetettség tudata gyengül, könnyen eredményezi azt, hogy átesnek az adózók a ló túloldalára. Ez sokszor a kötelezettségek teljesítésének a rovására is megy, már a nagy cégek sem mindig foglalkoznak a határidőkkel" - ismertette a lehetséges problémákat H. Nagy Dániel.

A hazai adóék a legnagyobb a tágan értelmezett, Németországtól a Baltikumig és a Balkánig tartó régióban. Bár volt egy jelentős szociális tehercsökkentés, és Varga Mihály kijelentése alapján a jövőben is lesz még, de ezek indokoltak a magas értékek miatt.

Az adócsökkentés felé kéne mozdulni

Magyarország esetében egyértelmű a forgalmi adóztatás: a 27 százalékos áfa a világ egyik magasabbja, míg a társasági adó 9 százaléka a legalacsonyabb Európában. Viszont az nemzetközi trend, hogy áfa-emelkedés történt, az egyetlen kivétel ez alól Montenegró.

Azt nem is tartják reálisnak, hogy a közeli jövőben csökkenne a magyar áfakulcs.A társasági adóknál viszont a kisebb csökkentések voltak jellemzők, de a magyar kilóg a sorból a 10 százalékos vágással. Érdekesség, hogy van két ország, Észtország, Lettország, amelyek a saját útjukat járják. Ott a kifizetett osztalék után kell társasági adót fizetni.

Magyarországon egyértelmű versenyelőny, hogy nincs forrásadó, vagyis az osztalékokat és kamatokat tehermentesen külföldre lehet utalni - akár EU-n kívülre is. Ez H. Nagy szerint egy olyan tényező, amelyből látszik, hogy befektetőbarát ország akar lenni hazánk. A személyi jövedelemadó esetében általánosan az a jellemző, hogy egykulcsos rendszereket használnak az államok. Kivételt jelent Ausztria, Németország, Lengyelország, a balkáni és a volt-jugoszláv országok. Azt nem tartják reálisnak a Mazars szakértői, hogy a jövőben Magyarországon egyszámjegyűvé válna az szja.

Versenyhátrányba kerültünk

A foglalkoztatáshoz köthető adóterhek az elmúlt időszakban csak itthon csökkentek. De fontos kiemelni, hogy még most is az egyik legmagasabb (21 százalék, mert a szochót és a képzési járulékot is figyelembe kell venni.) Visszatérve az adóékre, H. Nagy bemutatta, hogy gyermektelen egyedülállók esetében Magyarországon marad a legkevesebb 500 eurónyi fizetésből a közterhek megfizetése után. Itt rakódik a legtöbb közteher a foglalkoztatásra (100 ezer forint nettó fizetés 182 ezer forintjába kerül a munkáltatónak). "Ebből is látszik, hogy járulékcsökkentés ide vagy oda, van még tér a javításra" - foglalta össze H. Nagy Dániel.

Viszont a családi adórendszer jól működik: ha egy háromgyerekes ember esetében vizsgáljuk, hogy mennyi marad meg a fizetéséből, akkor Európában a harmadik legtöbb pénzt vihetik haza. De ebben az esetben kérdés, hogy a gyermekvállalás mekkora terhet jelent, illetve probléma, hogy a munkáltató terhei ettől nem csökkennek.

Csehország esete érdekes, ahol a családosoknál létezik a negatív személyi jövedelemadó: ha a kedvezményeket nem tudja megkapni, akkor azt kifizeti neki az állam, ha már tovább nem csökkenthető. Viszont ezt a rendszert nehéz összehasonlítani a hazaival, mert szuperbruttósítással működnek - mutatott be egy sajátságos rendszert Szmicsek Sándor, a Mazars adópartnere.

Kérdés, mennyire fenyegetők a transzferár-szabályok

Kérdéses, hogy mennyire válik be a gyakorlatba a hazai transzferárazás hatósági ellenőrzése. Ennek lényege, hogy papíron nyereségadóval terhelhetők az olyan szerződéseken keletkezett bevételek, amelyeket két vállalkozás olyan feltételekkel köt meg, amelyek nem tükrözik a piaclogikáját: vagyis valószínűtlen, hogy két független cég, amely a nyereségre hajt, ilyen egyoldalú, egyik fél számára előnyös megállapodásokat kötne. Ez főként a nemzetközi cégekre jellemző.

Magyarország 2017 végén átültette a háromszintű transzferár nyilvántartási kötelezettséget, amely papíron jelentős szigorítást jelent. Emellett a hatóság több dologra lát majd rá az online számlázási rendszer bevezetése után. De a Mazars szakértői szerint itt is az látszik, hogy ügyfélbarát próbál lenni a NAV. "Nem az látszik, hogy helyszínre mennek a revizorok, hanem inkább elébe mennek a problémáknak, jelzést küldenek a cégnek, amely ezután javíthat" - magyarázta Szmicsek, aki szerint a jelenlegi rendszer nem feltétlenül jó, mivel az adózók érzékenysége eleve csökkent, amióta a NAV nem büntet azonnal. Mivel kevésbé érzik kockázatosnak a hatóság által végzett ellenőrzéseket, ezért az önrevíziókat nem hajtják végre. Ez több más területen is látszik.


https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/ezen_bukhat_el_a_magyar_gazdasag_mindenkinek_ fajna.663447.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: adórendszereiről, költségvetésüket, összehasonlítani, megállapodásokat, foglalkoztatásra, versenyhátrányba, magyarországgal, gyermekvállalás, magyarországnál, könyvizsgálócég, versenyhátrányt, kötelezettséget, tehercsökkentés, kötelezettségek, transzferárazás, németországtól, nyereségadóval, fenyegetettség, teljesítésének, magyarországon, ellenőrzéseket, legalacsonyabb, sajtóeseményén, ügyfélbarátabb, berendezkedése, befektetőbarát, pénztárgépeket, munkáltatóknak, nyilvántartási, kedvezményeket, egyszámjegyűvé, tehermentesen, adócsökkentés, piaclogikáját, kooperatívabb, valószínűtlen, magyar gazdaság, hazai adóék, magyar adózási, jövedelem típúsú, forgalmi adók, befektetőknek vonzó, újabb járulékcsökkentés, eddigi inkább, hazai adózási, fontos változás, adózási morált, vizsgált országokban, jövedelem típusú, kifejezetten forgalmi, adótanácsadó 2018-as, térség adórendszereiről, Nemzeti Adó-, Szabó Dániel, Nagy Dániel, Közép-kelet-európai Adóbrossúra, Egyesült Államok, Vámhivatal, Varga Mihály, Szmicsek Sándor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Minden tavaszból őrizz..  Ady Endre - Mindegy átka  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  Alvó cica  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Előfordul, hogy  Ma van a magyar költészet napj...  Jó éjszakát  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Segíts neki dicsérni Téged  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jánosházy György: Fogd a kezem  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Esterházy Péterre emlékezünk  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  Az ember emlékekből áll  Hogyan válunk hűségesekké?  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  Minden tavaszból őrizz..  Szeretem ujjad karcsuságait,  Jó éjszakát  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Horváth Szilvia tollából  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Töröld le  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Magyar költészet napja  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Esterházy Péterre emlékezünk  Megígért békesség  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Erdei gyöngyvirág  Horváth Szilvia tollából  Paul David Tripp Április 12  Anyák napjára  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 13  Kertem  Magyar költészet napja  Dóró Sándor: Embernek maradni  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Jó nap volt  Az ember  Facebookon kaptam  Latinovits Zoltán tollából  Jó éjszakát  Szép estét kedves látogatóimna...  Otthon  Márai Sándor tollából  Egy gondolat  Mindig lesz olyan  Előfordul, hogy  Erdei gyöngyvirág  Vito Giaquinto gondolata  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Jázmin  IGEN így  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Különleges  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  képre írva  Horváth Szilvia tollából  Borzasztó  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  Paul David Tripp Április 14  Vannak emberek  Sorsunk miatt... 
Bejegyzés Címkék
magyar gazdaság, hazai adóék, magyar adózási, jövedelem típúsú, forgalmi adók, befektetőknek vonzó, újabb járulékcsökkentés, eddigi inkább, hazai adózási, fontos változás, adózási morált, vizsgált országokban, jövedelem típusú, kifejezetten forgalmi, adótanácsadó 2018-as, térség adórendszereiről, magyarországi multik, elmúlt évek, forgalmi típusú, közterhek adóéke, régióban viszonylag, szakértő szerint, magas érték, helyzet Magyarországgal, elmúlt években, választások előtt, magyar állam, online pénztárgépeket, hamarosan bevezetésre, adózás rendjéről, szja-bevallások menetéből, társasági pénzügyi, május 31-es, fenyegetettség tudata, kötelezettségek teljesítésének, nagy cégek, lehetséges problémákat, tágan értelmezett, jelentős szociális, magas értékek, adócsökkentés felé, forgalmi adóztatás, világ egyik, legalacsonyabb Európában, nemzetközi trend, egyetlen kivétel, közeli jövőben, magyar áfakulcs, társasági adóknál, kisebb csökkentések, magyar kilóg, saját útjukat, kifizetett osztalék, olyan tényező, személyi jövedelemadó, volt-jugoszláv országok, jövőben Magyarországon, foglalkoztatáshoz köthető, elmúlt időszakban, egyik legmagasabb, képzési járulékot, közterhek megfizetése, legtöbb közteher, családi adórendszer, háromgyerekes ember, harmadik legtöbb, esetben kérdés, gyermekvállalás mekkora, munkáltató terhei, családosoknál létezik, negatív személyi, rendszert nehéz, sajátságos rendszert, hazai transzferárazás, olyan szerződéseken, nyereségre hajt, nemzetközi cégekre, háromszintű transzferár, hatóság több, online számlázási, jelenlegi rendszer, adózók érzékenysége, hatóság által, adórendszereiről, költségvetésüket, összehasonlítani, megállapodásokat, foglalkoztatásra, versenyhátrányba, magyarországgal, gyermekvállalás, magyarországnál, könyvizsgálócég, versenyhátrányt, kötelezettséget, tehercsökkentés, kötelezettségek, transzferárazás, németországtól, nyereségadóval, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 985
  • e Hét: 2907
  • e Hónap: 6652
  • e Év: 160148
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.