Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Tenyák Csaba gondolata a covid járványról 12.31
  2021-01-01 19:27:49, péntek
 
  Ternyák Csaba: A járványra ezért úgy is tekintünk, mint egy nagy lehetőségre, egy nagy figyelmeztetésre, hogy megújítsuk Istennel való kapcsolatunkat.
Év végi hálaadó szentmisét tartottak 17 órától a bazilikában, melyen Ternyák Csaba egri érsek megemlékezett Seregély István érsek halálának 2. évfordulójáról is. A főpásztor a köszöntéskor azt mondta, imádságos lélekkel hálát adunk mindazért, amit idén kaptunk Istentől, és megemlékezünk arról, hogy az Úr megengedi, hogy lezárjuk ezt az évet.
Szentbeszédében Ternyák Csaba szólt arról: amikor a polgári év lezárásakor hálát adunk Istennek, akkor megpróbáljuk csokorba gyűjteni azokat a jelentős eseményeket, amelyek örömmel töltöttek el bennünket, és miattuk az Isten iránti hála tölti be a szívünket. Bár ez az év is úgy indult, mint az előzőek, hamarosan azt kellett megtapasztalnunk, hogy az emberiség történelmében, és a mi életünkben is elkövetkezett egy olyan kataklizma, amely próbára tett bennünket.
Ezért a legnagyobb hála amiatt tölt el bennünket, hogy az Úr idén is megőrizte az életünket, és újabb lehetőséget adott nekünk, hogy őt dicsérjük és hibáinkat jóvá tegyük fogalmazott Ternyák Csaba.
Azt mondta, a Covid vírus megváltoztatta életünket, szeretteinkhez való kapcsolatunkat is. Egyrészt összezavarodtunk, másrészt számos új lehetőség nyílt meg arra, hogy életünket újragondoljuk, és a fontossági sorrendeket újra megállapítsuk. Az év vége mindig az idő múlására, és az örök életre készít fel bennünket, most viszont az egész év ilyen légkörben telt. Eddig is tudtuk, hogy az életünk során rendelkezésre álló idő véges, és rajtunk áll, hogy hogyan használjuk azt fel, a járvány azonban riadót fújt nekünk. Idén jobban éreztük, mint máskor, hogy az életünk véges, és hogy nincs maradandó hazánk itt a Földön. Amikor a rejtélyes betegség sorra szedte az áldozatait, átéreztük azt, hogy ki vagyunk szolgáltatva a betegségeknek, a váratlan eseményeknek, és nem min vagyunk az életünk urai, hanem az Isten.
A járványra ezért úgy is tekintünk, mint egy nagy lehetőségre, egy nagy figyelmeztetésre, hogy megújítsuk Istennel való kapcsolatunkat.
A gondviselésre való ráhagyatkozás, és ezzel párhuzamosan a járványügyi szabályok betartása nem egymást kizáró, hanem egymást segítő, testi-lelki, immunrendszerünket erősítő magatartás. Az elmélkedés és az imádság elmélyíti Istennel való kapcsolatunkat, és erőforrás abban, hogy legyőzzük aggódásainkat és félelmeinket.
Úgy folytatta, ma este nem feledkezhetünk el arról a mérhetetlen szenvedésről, amely együtt jár ezzel a járvánnyal. Hálával gondolunk az orvosokra és ápolókra, akik nap, mint nap egészségük, sőt életük kockáztatásával hősiesen szolgálják embertársaikat. Alig akad olyan család, munkaközösség, amelyet valamiképpen ne érintett volna a járvány. Sokan hozzátartozójukat gyászolják, vagy beteg családtagjaikért aggódnak. Eszünkbe jutnak a kórházban, lélegeztetőgépen szenvedő társaink, vagy azok, akik tüdőgyulladással és a járványból fakadó egyéb betegségekkel küzdenek.
Együttérzéssel gondolunk az idős otthonok lakóira, akikre egyrészt vigyázunk, hogy meg ne betegedjenek, másrészt éppen ez által okozunk nekik szenvedést, hiszen emiatt nem láthatnak minket, nem láthatják szeretteiket.
Amikor ma este év végi hálaadással fordulunk az Úrhoz, akkor az emberiségnek erre a kiszolgáltatott helyzetére is gondolunk. Hálát adunk azért, hogy az Úristen megmentett bennünket, vagy úgy, hogy elkerültük a járványt, vagy úgy, hogy átvezetett minket a betegségen. Egyúttal kérjük is további gondviselő oltalmát.
Ternyák érsek a homíliájában beszélt arról is, hogy életünk azonban ebben az évben sem csak a Covidról szólt. Láttuk, hogy miközben orvosaink és ápolóink a betegek életéért küzdöttek és küzdenek, voltak és vannak mások, akik a szolgáltatásokban, a boltokban számos egyéb módon az élet számos területén helytállnak, és szolgálják embertársaikat.
Mások pedig városunk, városaink, falvaink szépítéséért fáradoztak.
Azt mondta, hosszú évtizedek óta nem volt lehetőség, hogy székvárosunk patinás egyházi épületeit felújítsuk. Most pedig folyamatban van a bazilika, az érseki székház, a volt Ferences templom és rendház épületeinek felújítása, és rövidesen kezdődik a szeminárium felújítása is. Mindezért hálát adunk istennek, és köszönetet mondunk a döntéshozóknak. Ráadásul városunkban elindul két négycsoportos katolikus óvoda építésének előkészítése, szerte a fő egyházmegyében pedig több mint 20 katolikus óvoda építésének előkészítése van folyamatban, ugyancsak a kormány pénzügyi támogatásával. Van tehát miért hálát adni, van miért köszönetet mondani.
Immár két éve, hogy december 31-e nem csak az év utolsó napja számunkra, hanem ilyenkor emlékezünk, és adunk hálát elődöm, Seregély István érsek úr húszéves egri szolgálatáért. Hálásak vagyunk neki, hogy az akkori lehetőségek keretei között sokat tett a székesegyházunk szépítéséért: a színes üvegablakok, a bronz bejárati ajtó kialakítása, számos szentnek a szobra is az ő nevéhez fűződik, hogy csak néhány ilyet említsünk meg.
Kiemelt gondja volt azokra a településekre, amelyek a szocializmus ideje alatt úgy növekedtek, hogy közben templomot nem építhettek.
Legjelentősebb ilyen alkotásai a mezőkövesdi Jézus Szíve és a kazincbarcikai Szent Család templom. Köszönjük neki, és köszönjük segítőinek, akik ebben támogatták őt. Ezen kívül több mint 50 templom építése kapcsolható hozzá egyházmegyénkben. Megemlítette azt is, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökeként pedig legnagyobb műve a Pázmány Péter Katolikus Egyetem életre hívása, amely nem csak a magyar katolikus közösséget, hanem az egész magyar társadalmat is szolgálja.
Szentbeszédét Ternyák érsek azzal zárta, hogy amikor az év utolsó napján hálát adunk az Istennek minden ajándékáért, kérjük tőle, hogy a jövő évben is áldja meg minden jóakaratú kezdeményezésünket. Az újesztendőben, új lehetőséget, mintegy új meghívást kapunk arra, hogy megújítsuk életünket, hogy gyökeret verjünk Isten és embertársaink szeretetében. Segítsen ebben a boldogságos Szűz Mária, akit Istenanyaságának ünnepén köszöntünk, és a mai nap szentje, Szilveszter pápa, hogy oltalmuk alatt biztos úton haladjunk földi életünkben, és mindannyian egykor eljussunk az örök boldogságra - fogalmazott a főpásztor.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye
Magyar Kurír 2020.12.31
 
 
0 komment , kategória:  Járványok ismertetése  
Címkék: istenanyaságának, figyelmeztetésre, tüdőgyulladással, családtagjaikért, összezavarodtunk, egyházmegyénkben, lélegeztetőgépen, megtapasztalnunk, székesegyházunk, kiszolgáltatott, kockáztatásával, szentbeszédében, együttérzéssel, legjelentősebb, döntéshozóknak, kapcsolatunkat, feledkezhetünk, egyházmegyében, embertársaikat, évfordulójáról, megváltoztatta, kazincbarcikai, szeretteinkhez, embertársaink, gondviselésre, ráhagyatkozás, betegségeknek, megállapítsuk, munkaközösség, négycsoportos, elkövetkezett, újesztendőben, szolgálatáért, megemlékezünk, rendelkezésre, történelmében, járványra ezért, nagy lehetőségre, nagy figyelmeztetésre, jelentős eseményeket, emberiség történelmében, olyan kataklizma, legnagyobb hála, fontossági sorrendeket, örök életre, életünk során, járvány azonban, életünk véges, rejtélyes betegség, váratlan eseményeknek, életünk urai, gondviselésre való, Tenyák Csaba, Ternyák Csaba, Seregély István, Szentbeszédében Ternyák Csaba, Jézus Szíve, Szent Család, Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Szentbeszédét Ternyák, Szűz Mária, Egri Főegyházmegye, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó baby  Jó éjszakát  képre írva  Facebookon kaptam  Sadhguru idézet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem jár  Facebookon kaptam  A tavasz nem csak önmagában sz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó baby  Az erdőterápia egészségre gyak...  Képes idézet !  képre írva  Alvó baby  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Alvó baby  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  képre írva  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Amikor még kicsi voltál...  Nem jár  A csend aranyat ért  Amikor még kicsi voltál...  Képes idézet !  Mire jók ?  Facebookon kaptam  Nagyhétfő:  Alvó cica  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Alvó kutya  képre írva  képre írva  Amikor még kicsi voltál...  Facebookon kaptam  Most - segíts meg Mária ,  Zilahy Lajos - A régi ház küsz...  Amikor még kicsi voltál...  Facebookon kaptam  Nárcisz  Facebookon kaptam  Képes idézet !  Facebookon kaptam  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Facebookon kaptam  Humor is meg nem is szerinted?  Facebookon kaptam  Idővel az ember megérti, hogy ...  Alvó cica  Szép estét  Benedek Elek - Virágvasárnap  Facebookon kaptam  Levél lány  Facebookon kaptam  képre írva  Rács mögé  A nagy természet  Facebookon kaptam  Heltai Jenő: Március  Facebookon kaptam  Amikor még kicsi voltál...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 27  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  A nagy természet  Szép estét kedves látogatóimna...  Alvó kutya  Manna OWell tollából  Boldogság  A csend aranyat ért  A máj egészségének javítása te...  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Paul David Tripp Március 27  Facebookon kaptam  Leereszkedés és olvadás  Most - segíts meg Mária ,  Facebookon kaptam  Levél lány  Facebookon kaptam  Húsvéti üdvözlet !  Reményik Sándor: Itt most virá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
járványra ezért, nagy lehetőségre, nagy figyelmeztetésre, jelentős eseményeket, emberiség történelmében, olyan kataklizma, legnagyobb hála, fontossági sorrendeket, örök életre, életünk során, járvány azonban, életünk véges, rejtélyes betegség, váratlan eseményeknek, életünk urai, gondviselésre való, járványügyi szabályok, imádság elmélyíti, mérhetetlen szenvedésről, járványból fakadó, idős otthonok, emberiségnek erre, kiszolgáltatott helyzetére, homíliájában beszélt, betegek életéért, boltokban számos, élet számos, érseki székház, volt Ferences, szeminárium felújítása, kormány pénzügyi, akkori lehetőségek, székesegyházunk szépítéséért, színes üvegablakok, bronz bejárati, szocializmus ideje, mezőkövesdi Jézus, kazincbarcikai Szent, magyar katolikus, egész magyar, jövő évben, boldogságos Szűz, örök boldogságra, istenanyaságának, figyelmeztetésre, tüdőgyulladással, családtagjaikért, összezavarodtunk, egyházmegyénkben, lélegeztetőgépen, megtapasztalnunk, székesegyházunk, kiszolgáltatott, kockáztatásával, szentbeszédében, együttérzéssel, legjelentősebb, döntéshozóknak, kapcsolatunkat, feledkezhetünk, egyházmegyében, embertársaikat, évfordulójáról, megváltoztatta, kazincbarcikai, szeretteinkhez, embertársaink, gondviselésre, ráhagyatkozás, betegségeknek, megállapítsuk, munkaközösség, négycsoportos, elkövetkezett, újesztendőben, szolgálatáért, megemlékezünk, rendelkezésre, történelmében, szentbeszédét, betegségekkel, megemlékezett, aggódásainkat, újragondoljuk, támogatásával, településekre, főegyházmegye, szépítéséért, szeretteiket, betegedjenek, székvárosunk, szenvedésről, megemlítette, megpróbáljuk, párhuzamosan, szocializmus, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1234
  • e Hét: 6925
  • e Hónap: 27608
  • e Év: 230521
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.