Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Január 6-án, Urunk megjelenése, Vízkereszt ünnepe
  2021-01-05 12:29:02, kedd
 
  Vízkereszt ünnepe megmutatja nekünk, hogy Isten minden emberhez elküldte Fiát, hogy a megváltó Jézus születésével elhozza számunkra az üdvösséget, az örök élet reményét. Adja meg nekünk, hogy lássuk kezdeményezését, a jeleket, amelyek által vezetni akar minket
Három király ajándékkal hódol a kis Jézus előtt. Kép linkje Link

Vízkereszt ünnepén a templomokban vizet szentelnek, amelyből vihetnek a hívek, hogy imádság kíséretében meghintsék vele otthonukat.
Ekkor kezdődik meg a házszentelések időszaka is, amely a 15. századtól kialakult szokás. A házszentelés szertartása során a pap az újonnan megáldott szenteltvízzel meghinti a lakásokat, házakat; valamint megáldja a benne lakókat, dolgozókat. Szokás szerint a házszentelés után az ajtóra fölírják az évszámot és a népi értelmezés szerint a Háromkirályok nevének (Gáspár, Menyhért, Boldizsár) kezdőbetűit: 20 + G + M + B + 20. Az eredeti értelmezés szerint a három betű a latin áldásformula kezdőbetűi: Christus Mansionem Benedicat (,,Krisztus áldja meg e házat").
A kereszténységben a IV. század elején vált vízkereszt napja liturgikus ünneppé, 312-325 között kezdett el terjedni először keleten, majd nyugaton. Hármas eseményt foglal magában az ünnep: a napkeleti bölcsek imádását, Jézus megkeresztelkedését a Jordánban és Jézus első csodáját a Kánai menyegzőn.
Vízkereszt elnevezése a görög epiphaneia, megjelenés szóból származik, ami visszautal a Szentírásra. Az Ószövetségben Isten különféle módon nyilvánítja ki önmagát az embereknek, ahogy megjelenik Mózesnek az égő csipkebokorban, vagy a tűzoszlop képében, vagy ahogy prófétái által szól hozzánk. Az ószövetségi ígéretek beteljesedése Jézus Krisztusban történik, amikor Isten emberré lesz. A latin kifejezés is erre utal: Epiphania Domini, azaz az Úr megjelenése vagy Urunk megjelenése. Vízkereszt ünnepe emlékeztet minket arra, hogy Jézus Krisztusban Isten megjelent közöttünk és elhozta nekünk az üdvösséget. A keleti egyházakban sokáig egyet jelentett a születés és az epifánia ünnepe.
Vízkeresztkor ünnepeljük a napkeleti bölcsek, vagy népiesen: a háromkirályok érkezését. Az evangélium bölcseknek nevezi őket, de nevüket nem említi. A hagyomány szerint hárman voltak, a 8. században élt Beda Venerabilis nevüket is említi: Caspar, Melchior, Balthasar - azaz Gáspár, Menyhért, Boldizsár.
Az ünnep első jelentése utal arra, hogy a pogányokhoz is eljutott a Megváltó születésének örömhíre. Máté evangéliumában olvassuk: ,,íme, bölcsek érkeztek napkeletről Jeruzsálembe" (Mt 2,1), akik a betlehemi csillag által vezéreltetve jöttek keletről Júdeába, hogy az újszülött kis Jézusnak kifejezzék hódolatukat: aranyat ajándékoztak a Királynak, tömjént az igaz Istennek és mirhát a szenvedő Emberfia, a Messiásnak. Az ajándékok előrevetítik Jézus titulusait, amikkel az evangéliumban találkozunk. Királynak kijáró tisztelet jeléül aranyat hoznak neki, hiszen Jézus királyi sarj, Dávid király leszármazottja (Mt 1,1). Második eljövetelekor királyi dicsőségében fog megjelenni, ő a Királyok Királya és Urak Ura (Jel 19,11). Második ajándék: a tömjén, leginkább a főpapnak kijáró papi ajándéknak számított. Szent Pál Zsidókhoz írt levelében nevezi Jézust főpapnak (Zsid 4,14). A harmadik ajándék a: mirha, ami több alkalommal is megjelenik a Bibliában akár illatszerként (pl. Eszt 2,12), akár orvosságként (pl. Ter 37,25-27), a mirha a fájdalom enyhítésére is szolgált. Jézusnak a kereszten ezt akarnak adni: ,,Mirhával kevert bort adtak neki inni, de nem fogadta el." (Mk 15,23). Jézus halála után a bebalzsamozásához is ezt a mirhát használták (Jn 19,39). Jézus tehát király, főpap és a szenvedő Emberfia, a Messiás is.
A vízkereszt második evangéliumi története (Mt 3,13-17) szerint Jézus elment a Jordán folyóhoz, ahol Keresztelő Szent János megkeresztelte őt. Ekkor a mennyei Atya szózata kinyilatkoztatta a Fiút: ,,És íme, egy hang hangzott az égből: »Ez az én szeretett fiam, akiben kedvem telik«." (Mt 3,17) és a Szentlélek galamb képében alászállt Krisztusra. Ebben a jelenetben a teljes Szentháromság kinyilatkoztatta önmagát az emberiség előtt.
Az Egyház nemcsak Jézus Krisztus megkeresztelkedéséről emlékezik meg január 6-án, hanem annak hatásairól is, amelyek között a víz megszentelése is fontos helyet kap. Vízkeresztkor hagyományosan vizet szentel a szentmise elején szertartást végző püspök vagy pap. Innen származik az ünnep közismert elnevezése. Ezt a szent hagyományt őrzi a bizánci egyház is, mégpedig kettős formában. Vízszentelés ugyanis nem csupán az általában január 5-én nagy alkonyati zsolozsmával végzett Szent Bazil Liturgiája végéhez kapcsolódik, hanem a január 6-ai Szent Liturgiához is. Az előesti vízszentelés a görögkatolikus egyházban a templomokban történik, január 6-án néhány pap és a püspök a folyókhoz is kimennek, hogy megszenteljék azok vizét, ezáltal még inkább bekapcsolódva a Jézus Krisztus megkeresztelkedésekor megvalósuló eseménybe. ,,Ma a vizek természete megszenteltetik, és a Jordán kettészakad, s hullámainak folyását visszatartóztatja, látván a vizében keresztelkedő Üdvözítőt." (vízszentelési sztihira).
Az ünnep harmadik evangéliumi jelenete: Jézus a kánai menyegzőn, édesanyja kérésére, az elfogyott bor pótlására első csodatételeként a vizet borrá változtatta (Jn 2,1-12). Jézus ezzel a cselekedettel kinyilvánította isteni erejét: ,,Kinyilatkoztatta dicsőségét, s tanítványai hittek benne" (Jn 2,11). Ebben a csodában Isten megmutatja dicsőségét, hogy az embernek segíteni akar, meg akarja menteni és végül meg akarja váltani őket.
Az ünnepen és azon túl is fordítsuk szívünket a megjelenő Isten felé, hogy megláthassuk életünkben kegyelmi ajándékait!

/Debrecen-Nyíergyházi Egyházmegye 2021.01.06
 
 
0 komment , kategória:  Száz kérdés Jézus Krisztusról   
Címkék: kinyilatkoztatta, kereszténységben, csodatételeként, megszenteltetik, kezdeményezését, kinyilvánította, szenteltvízzel, evangéliumában, leszármazottja, csipkebokorban, házszentelések, megkeresztelte, görögkatolikus, keresztelkedő, evangéliumban, megszentelése, vízkeresztkor, beteljesedése, vízszentelési, eljövetelekor, cselekedettel, ószövetségben, bekapcsolódva, hagyományosan, illatszerként, háromkirályok, megszenteljék, szentháromság, születésének, orvosságként, születésével, házszentelés, vezéreltetve, templomokban, dicsőségében, áldásformula, megváltó Jézus, örök élet, templomokban vizet, házszentelések időszaka, házszentelés szertartása, újonnan megáldott, benne lakókat, házszentelés után, ajtóra fölírják, népi értelmezés, eredeti értelmezés, három betű, latin áldásformula, napkeleti bölcsek, görög epiphaneia, tűzoszlop képében, Christus Mansionem Benedicat, Ószövetségben Isten, Jézus Krisztusban, Epiphania Domini, Jézus Krisztusban Isten, Beda Venerabilis, Királyok Királya, Urak Ura, Szent Pál Zsidókhoz, Keresztelő Szent János, Jézus Krisztus, Szent Bazil Liturgiája, Szent Liturgiához, Debrecen-Nyíergyházi Egyházmegye,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Jan Twardowski - Siessünk  Mindent de mindent visszakap  képre írva  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Magyar költészet napja  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Különleges  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Ott van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jánosházy György: Fogd a kezem  Horváth Szilvia tollából  Megígért békesség  jó reggelt  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Latinovits Zoltán tollából  Megígért békesség  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam Krisztinától  Csend  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Alvó cica  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Esterházy Péter: Harmonia c...  Ismeretlen: Ikarusz monda  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Mindig lesz olyan  A Magyar Költészet napja alkal...  Egy párkányon  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  James Allen  Előfordul, hogy  Előnyök, amelyeket a meditáció...  40 felett  Robert Merle tollából  Egyszerű  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Emlékezz  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Egyszerű  Anyámról való emlékek  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam  Szabó T. Anna - Pitypang  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Robin Wight pitypang szobra  Egy tavasz  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Ott van  Esterházy Péterre emlékezünk  Szép estét kedves látogatóimn...  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 13  Vito Giaquinto gondolata  Isten hűségének mértéke  képre írva  Esterházy Péterre emlékezünk  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Kertem 
Bejegyzés Címkék
megváltó Jézus, örök élet, templomokban vizet, házszentelések időszaka, házszentelés szertartása, újonnan megáldott, benne lakókat, házszentelés után, ajtóra fölírják, népi értelmezés, eredeti értelmezés, három betű, latin áldásformula, napkeleti bölcsek, görög epiphaneia, tűzoszlop képében, ószövetségi ígéretek, latin kifejezés, keleti egyházakban, epifánia ünnepe, háromkirályok érkezését, evangélium bölcseknek, hagyomány szerint, ünnep első, betlehemi csillag, igaz Istennek, szenvedő Emberfia, ajándékok előrevetítik, evangéliumban találkozunk, főpapnak kijáró, harmadik ajándék, fájdalom enyhítésére, mirhát használták, vízkereszt második, mennyei Atya, hang hangzott, teljes Szentháromság, emberiség előtt, szentmise elején, ünnep közismert, szent hagyományt, bizánci egyház, általában január, január 6-ai, előesti vízszentelés, görögkatolikus egyházban, templomokban történik, vizek természete, vizében keresztelkedő, ünnep harmadik, kánai menyegzőn, vizet borrá, cselekedettel kinyilvánította, csodában Isten, embernek segíteni, megjelenő Isten, kinyilatkoztatta, kereszténységben, csodatételeként, megszenteltetik, kezdeményezését, kinyilvánította, szenteltvízzel, evangéliumában, leszármazottja, csipkebokorban, házszentelések, megkeresztelte, görögkatolikus, keresztelkedő, evangéliumban, megszentelése, vízkeresztkor, beteljesedése, vízszentelési, eljövetelekor, cselekedettel, ószövetségben, bekapcsolódva, hagyományosan, illatszerként, háromkirályok, megszenteljék, szentháromság, születésének, orvosságként, születésével, házszentelés, vezéreltetve, templomokban, dicsőségében, áldásformula, megláthassuk, előrevetítik, vízszentelés, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1352
  • e Hét: 8042
  • e Hónap: 20718
  • e Év: 254465
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.