Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Létbiztonság és harmónia
  2015-06-21 10:30:08, vasárnap
 
   
  BEVEZETO

A könyv célja A kamatra (kizsákmányolásra) épülő, globalizálódó kapitalizmus az emberiség túlnyomó többségét egyre nagyobb nyomorba és kiszolgáltatottságba taszítja, és pusztítja az élet természeti feltételeit. Belső ellentmondásai folytán összeomlóban van. Eljöhet egy történelmi pillanat, amikor az elkeseredett tömegek - úgy érezvén, hogy már nincs vesztenivalójuk - felkelnek elnyomóik, kizsákmányolóik ellen, szerencsés esetben az erőszak nélküli nyomás eszközeivel, rosszabb esetben erőszakkal. A humanista értelmiségnek mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy erre a pillanatra felkészüljön, és hogy időben kidolgozza és széles körben megismertesse olyan társadalmi berendezkedés tervét, amelynek megvalósítása
- a tömegerőket rombolás helyett - rosszabb esetben a rombolás után - építésre
szervezi,
- és természetes társadalmi formációt hoz létre, amelyben jó esély van a nagy
tömegek emberhez méltó életére, és az élet ökológiai feltételeinek biztosítására.
Ez a humanista értelmiség számára a cselekvés órája lesz. Könyvünk e pillanatra való felkészüléshez is hozzá kíván járulni.
Fennmaradásunk feltétele, hogy a jelenlegi világrend valamilyen módon átadja helyét egy természetes társadalmi rendnek. A természetes társadalom mentes a pénz- és párturalomtól, önigazgató, emberközpontú, harmóniában van a természeti környezettel, és mindenkinek létbiztonságot nyújtó szociális igazságosságot valósít meg. Erkölcsi (természetjogi) alapja a felebaráti szeretet. A természetjog része a társadalmi élet természetjogi alaptételei, amelyeknek általunk megfogalmazott formáját az olvasó az 1.6. alfejezetben találja meg. A természetjogról való mintegy kétezer-ötszáz éves gondolkodás közös kiindulópontja, hogy a természetjog minden emberrel veleszületett jogok és kötelességek összessége, amely a tételes jog fölött áll. A természetjog a kozmikus törvények megjelenése az emberi kapcsolatokban. A természetjog tételei erkölcsi-világnézeti, és egyben axióma vagy posztulátum jellegűek, azaz olyan állítások ill. követelmények, amelyek esetében sem a bizonyítás, sem a cáfolás nincs értelmezve. Annak tehát nincs értelme, hogy a természetjog tételeiről vita induljon. (A tételek megfogalmazását illetően persze helye lehet vitának.) Régi tapasztalat, hogy az erkölcs, a világnézet alapkérdéseiről senkit nem lehet meggyőzni. Ezekre az alapkérdésekre vonatkozó ilyen vagy olyan válaszok valamilyen módon beleíródnak az emberek tudatába, és belső törvényként meghatározzák számára, hogy mi a jó és mi a rossz, és hogy az adott személynek mi a dolga a világban. (Voltaképpen ez a természetjog forrása.) Ez nem jelenti azt, hogy valakinek ilyen beállítódása nem változhat meg, de ilyen változást nem érvelés, vitában való meggyőzés, hanem csak élmény - egy "damaszkuszi út" - idézhet elő. Következésképpen azok számára van értelme együttes közérdekű cselekvésre szövetkezni, akiknél a beléjük írt törvények nem különböznek lényegesen. Ez a könyv azok együttes közérdekű cselekvését kívánja elősegíteni, akik alapjában az 1.6. alfejezetben körvonalazott világnézetet hordozzák. "Vízválasztó" a globalizációs korszak alapkérdése:
• Azzal szolgáljuk jobban a magyar társadalom többségének érdekeit, ha alávetjük magunkat a tőkemozgás világszabadságának és ezzel szuverenitásunk még megmaradt részéről is lemondunk? vagy
• ha visszaszerezzük és megőrizzük szuverenitásunkat (a gazdaság területén is), szociális piacgazdaságot teremtünk, és demokratikus, szuverén államként kapcsolódunk a világ többi országához?
Könyvünk azt igyekszik megmutatni, hogy a második válasz ad nagyobb esélyt emberként és magyarként való fennmaradásunkhoz.

Könyvünk egy természetes társadalom magyarországi megvalósításának tervét tartalmazza. Célja, hogy mennél többen megismerjék ezt a tervet, és hogy váljék tudatossá: a terv megvalósulásának egyetlen feltétele az állampolgárok ilyen vagy hasonló terv alapján való összefogása, békés, de határozott együttes cselekvése. A terv kialakításánál a szerző Magyarország adottságaira igyekezett figyelemmel lenni. Visszapillantva azonban úgy látja, hogy a tervet fő vonalaiban számos más ország jobbító szándékú erői is kiindulópontnak tekinthetik. Ez a terv - a szerző szándéka szerint - nem tökéletes megoldásokat tartalmazó elvi modell, hanem elvi alapokon nyugvó gyakorlatilag is megvalósítható modell, amely a jelenlegihez képest jobban kielégíti a társadalmi-természeti harmónia követelményeit, és jó kiindulópontot szolgáltat e követelmények további közelítéséhez.

A könyv címe a társadalompolitika céljára utal, amely a létbiztonság, valamint a társadalmi harmónia és a természeti környezettel való harmónia megteremtése, megőrzése, fejlesztése.

A létbiztonság: a mindennapi lét- és családfenntartáshoz, a testi-lelki egészség fenntartásához szükséges élelem, ruházat, fedél és egészségügyi szolgáltatás, valamint a kenyérkeresethez szükséges ismeretek és készségek megszerzésének biztonsága, és az ezt veszélyeztető erőszakkal szembeni biztonság a társadalom minden tagja számára. (Ez az elemi létezés szintje.) Ez a tétel egyenesen következik a "testvériség" elvéből, amit "köteles szolidaritás"-nak is nevezhetünk. Ez korlátozza a teljesítményelv érvényesülését, a gazdaság azonban így is működőképes, mert az egészséges emberi személyiség lelki szükséglete, hogy másoknak használjon, hogy alkotó életet éljen.

A társadalmi harmónia alapvető összetevői:
• Az alapvető emberi jogokkal meghatározott szabadság, és az ezt veszélyeztető erőszakkal szembeni biztonság a társadalom minden tagja számára. A sokszor idézett (szólás, gyülekezés, stb.) szabadságokon kívül fontos a piaci szerep (vállalkozó vagy bérmunkás) megválasztásának szabadsága, és a kínálatból való választás szabadsága (mind az áru, mind a munkahely, mind a munkaerő-kínálat esetében).
• A képességek kifejlesztésének és működtetésének, és ezzel a kulturális örökség átvételének és gyarapításának lehetősége, és az ezt veszélyeztető erőszakkal szembeni biztonság a társadalom minden tagja számára. Az előbbiekben megjelenő “erőszakkal szembeni biztonság" magában foglalja az ésszerű erőszakmentesség elvét. Ez azt jelenti, hogy a többség a rajta erőszakkal uralkodni törekvő, őt erőszakkal kizsákmányolni akaró kisebbséggel szemben jogosult erővel védekezni. A többség nézeteitől különböző nézeteket hirdetőkkel szemben (akik tehát nem alkalmaznak erőszakot) legfeljebb passzív erőszak (bojkott) alkalmazása jogosult.
• Esélyegyenlőség a természeti-gazdasági erőforrásokért folytatott versenyben, olyan szabályok szerint, amelyek révén az lesz jogosult egy erőforrás feletti rendelkezésre, az erőforrás használatára, akitől leginkább várható, hogy ezzel a legjobban szolgálja a közösséget. Liska Tibor tétele.


A természeti környezettel való harmónia alapvető összetevői:
• Az egyes tájakon csak annyi lakos, amennyit a táj ökológiai terhelhetősége megenged.
• Szelíd technológiák (beleértve a környezetbarát közlekedést és a hulladékok visszaforgatását is).
• Függetlenedés a nem pótlódó energiaforrásoktól, és a szűkös nyersanyagkészletektől.
• A fajok sokféleségének megőrzése.

A könyv története A hetvenes évek végén tette közzé a Római Klub nagyhatású tanulmányát “A növekedés korlátai" címmel. Ez - sokadmagammal - engem is meggyőzött arról, hogy a jelenlegi világrend, az egyre inkább globalizálódó kapitalizmus fenntarthatatlan, összeomlása szükségszerű. Minthogy akkorra már bizonyossá vált, hogy a “létező szocializmus" sem fenntartható alternatívája a kapitalizmusnak, azt a feladatot tűztem magam elé, hogy - az irodalom és a tapasztalatok alapján - megpróbálom kialakítani egy fenntartható társadalmi-gazdasági rend tervét, hogy célképet és cselekvési vezérfonalat ajánlhassak azoknak, akik szervezetten cselekedni akarnak emberhez méltóbb életfeltételekért, és egyben a természeti környezettel való harmóniáért. Annak elemzése folytán, hogy mely tényezők okozzák a kapitalizmus fenntarthatatlanságát, a kutatás első szakaszában kirajzolódott, hogy milyen irányban kell keresni egy fenntartható társadalmi rend alapelveit. Ezt ismertette az 1992-ben megjelent “Ajánlás a túléléshez" c. könyvem.
A következő döntő lépés Silvio Gesell alternatív gazdaságtanának megismerése volt. Ez a kitűnő gondolkodó (lásd a függeléket) először 1916-ban tette közzé főművét “Természetes gazdasági rend szabad föld és szabad pénz révén" címmel. Ebben egy olyan piacgazdaság elméleti alapjait és működési módját adja meg, amelyből hiányoznak a kapitalizmus fenntarthatatlanságát okozó elemek, mindenekelőtt a kamaton alapuló pénzrendszer, és a föld áruként, és így az ember alkotta tőkejószágokkal azonos módon való kezelése. Ezt a tant megszületése óta a főáramú gazdaságtan és politika - jó okkal - igyekszik agyonhallgatni, de - hála a Gesell szellemi hagyatékát gondozó németországi Gesell Archívumnak - mégis sikerült megszereznem a főművet. Lefordítottam, és alapvető tételeit hozzáillesztettem a fenntartható társadalmi-gazdasági rend már kialakult elemeihez. Így állt össze 1999 őszére egy - az elméleti megfontolásokból levezethetően - fenntarthatónak tekinthető társadalmi-gazdasági rend terve, amelyet - Gesell főműve címét követve - természetes társadalmi rendnek nevezek. (Az elnevezést az is igazolja, hogy ez a rend a természetjogi gondolkodás alapelveire épül.)
Egy fenntartható társadalom tervének program formájában való elkészültéről hírt véve civil aktivisták lelkes csoportja egy ilyen társadalom magyarországi megvalósulásának elősegítésére megalakította az Összefogás a Fennmaradásért Mozgalmat, és összeadta a pénzt a kézirat könyv alakban való közzétételéhez. Így került a nyilvánosság elé 2000 tavaszán, az Éliás Kiadó gondozásában “A fennmaradás társadalmi programja" c. könyv 2000 példányban. E példányok időközben elfogytak, a téma iránti érdeklődés azonban - a világválság mélyülése folytán - hónapról-hónapra nő. Ezért határozta el az Éghajlat Kiadó a könyv újabb kutatási eredményekkel kibővített szövegének kiadását “Létbiztonság és harmónia" címmel.
Nemzetközi eszmei kapcsolatok Könyvünk szemlélete és a benne foglalt program teljes összhangban van
a pápák szociális enciklikáival;
a Friends of the Earth (a Föld Barátai) által 2001-ben közzétett "Towards sustainable economies" (Fenntartható gazdaság felé) című dokumentummal;
a Heinrich Böll Alapítvány által 2002-ben közzétett “Joh'burg Memo" (Memorandum a johannesburgi világtalálkozó számára) című dokumentummal;
az Internationale Vereinigung für Natürliche Wirtschaftsordnung (INWO - Nemzetközi Szövetség a Természetes Gazdasági Rendért) által terjesztett irodalommal.
A könyvben közölt program a Német Szociáldemokrata Párt 1959-es Bad Godesbergi Programjával is összhangban van, egy pont kivételével: a Bad Godesbergi Program ugyanis - az ökológiai szemlélet abban az időben még általános hiánya miatt - a gazdasági növekedés fenntartásának alapján állt. (Lásd a szerző összehasonlító tanulmányát a Leleplező 2000/4 számában.)

Síklaky István
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: megvalósulásának, kenyérkeresethez, megfontolásokból, megválasztásának, erőszakmentesség, szociáldemokrata, megvalósításának, következésképpen, fenntarthatatlan, kifejlesztésének, visszaforgatását, kizsákmányolásra, fenntarthatónak, kiindulópontnak, szuverenitásunk, megfogalmazását, kizsákmányolóik, vesztenivalójuk, alapkérdéseiről, visszaszerezzük, teljesítményelv, tőkejószágokkal, gazdaságtanának, esélyegyenlőség, kapitalizmusnak, visszapillantva, természetjogról, igazságosságot, gyarapításának, erőforrásokért, közzétételéhez, működtetésének, kiindulópontja, megvalósítható, megfogalmazott, sokféleségének, könyv célja, emberiség túlnyomó, élet természeti, történelmi pillanat, elkeseredett tömegek, erőszak nélküli, humanista értelmiségnek, pillanatra felkészüljön, tömegerőket rombolás, rombolás után, élet ökológiai, humanista értelmiség, cselekvés órája, jelenlegi világrend, természetes társadalmi, természetes társadalom, Liska Tibor, Római Klub, Silvio Gesell, Gesell Archívumnak, Fennmaradásért Mozgalmat, Éliás Kiadó, Éghajlat Kiadó, Föld Barátai, Heinrich Böll Alapítvány, Internationale Vereinigung, Natürliche Wirtschaftsordnung, Nemzetközi Szövetség, Természetes Gazdasági Rendért, Német Szociáldemokrata Párt, Godesbergi Programjával, Godesbergi Program, Síklaky István,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A Mindenható Istenben bízva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Imádkozás Krisztus értelméért  Nem foghatunk rá minden sérülé...  Könnyáztatta asszonysorsok  A közszereplő  A közszereplő  Ne engedd el kezem!  Vágy, élet és sugár  Facebookon kaptam  Minden jónak végeszakad egysze...  Evan Esar tollából  Szeretettel  Könnyáztatta asszonysorsok  Kezdet  képre írva Március 15 -re emlé...  Facebookon kaptam  Minden jónak végeszakad egysze...  A szív és a cselekvés egységes...  Talpra vándor  Facebookon kaptam  Március  Müller Péter tollából  Ne engedd el kezem!  Nem kell ide békemenet  Március 15-re emlékve  Nem kellett volna!  Facebookon kaptam  A halolaj és a hal még a migré...  Tavaszról álmodom,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  Intelem  Hernádkakon tánccal ünneplik m...  Akit mindenki lenéz, nem tarto...  Facebookon kaptam  Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  Ne feledjük: a föld jóval több...  " A gondolat is rezgés. Minél ...  Facebookon kaptam  mindent a népért...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Cicus virággal  Por  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Kokárda  Keresd azt a valakit,...  Aztán itt van egy másik szerep...  Szeretettel  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akinek vaj van a fején...  Szép estét kedves látogatóimna...  Esti kép  Facebookon kaptam  Szeretettel  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ted Engstrőm gondolata  Hernádkak  Facebookon kaptam  Kezdet  Amikor 5 éves voltam,  Csörög a telefonom  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Facebookon kaptam  Tavaszról álmodom,  Facebookon kaptam  Március 15-re emlékve  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Por  Egyet értesz?  Alvó baby  Aztán itt van egy másik szerep...  Szeüleidtől tanultad  Meghitt estéken . . .  Paul David Tripp Március 16  Ne engedd el kezem!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Jóga férfiaknak  Nem foghatunk rá minden sérülé...  Cicus virággal  William Shakespeare-től idéze...  Facebookon kaptam  Nemzeti  Március 15-re emlékve  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem kellett volna!  Alvó baby 
Bejegyzés Címkék
könyv célja, emberiség túlnyomó, élet természeti, történelmi pillanat, elkeseredett tömegek, erőszak nélküli, humanista értelmiségnek, pillanatra felkészüljön, tömegerőket rombolás, rombolás után, élet ökológiai, humanista értelmiség, cselekvés órája, jelenlegi világrend, természetes társadalmi, természetes társadalom, természeti környezettel, felebaráti szeretet, természetjog része, társadalmi élet, természetjogról való, természetjog minden, kozmikus törvények, emberi kapcsolatokban, természetjog tételei, cáfolás nincs, természetjog tételeiről, tételek megfogalmazását, világnézet alapkérdéseiről, alapkérdésekre vonatkozó, emberek tudatába, adott személynek, természetjog forrása, könyv azok, globalizációs korszak, magyar társadalom, gazdaság területén, világ többi, második válasz, terv megvalósulásának, állampolgárok ilyen, terv kialakításánál, szerző Magyarország, szerző szándéka, jelenlegihez képest, könyv címe, társadalmi harmónia, mindennapi lét-, testi-lelki egészség, kenyérkeresethez szükséges, társadalom minden, elemi létezés, tétel egyenesen, teljesítményelv érvényesülését, gazdaság azonban, egészséges emberi, sokszor idézett, piaci szerep, kínálatból való, munkaerő-kínálat esetében, képességek kifejlesztésének, kulturális örökség, előbbiekben megjelenő, ésszerű erőszakmentesség, rajta erőszakkal, többség nézeteitől, lesz jogosult, erőforrás feletti, erőforrás használatára, legjobban szolgálja, környezetbarát közlekedést, hulladékok visszaforgatását, könyv története, hetvenes évek, növekedés korlátai&#8221, egyre inkább, feladatot tűztem, tapasztalatok alapján, kutatás első, fenntartható társadalmi, 1992-ben megjelent, következő döntő, kitűnő gondolkodó, olyan piacgazdaság, kamaton alapuló, föld áruként, ember alkotta, tant megszületése, főáramú gazdaságtan, elméleti megfontolásokból, természetjogi gondolkodás, fenntartható társadalom, ilyen társadalom, kézirat könyv, fennmaradás társadalmi, téma iránti, világválság mélyülése, könyv újabb, benne foglalt, johannesburgi világtalálkozó, pont kivételével, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 153
  • e Hét: 495
  • e Hónap: 3621
  • e Év: 35351
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.