Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Évközi 5. vasárnap 02.07
  2021-02-07 18:20:12, vasárnap
 
  OLVASMÁNY Jób könyvéből
A szenvedő Jób így panaszkodott: Nemde küzdelem az ember sorsa a földön? Nemde napszámos módjára tölti el napjait? Olyan, mint a rabszolga, ki árnyékba vágyik, olyan, mint a napszámos, ki a bérét várja. Csalódással teli hónapok jutottak nekem osztályrészül, keserves éjszakák lettek fizetségem. Már lefekvéskor azt kérdezem: ,,Mikor virrad?" És mihelyt felkelek: ,,Mikor lesz már este?" Tele vagyok kínnal egész alkonyatig. Napjaim futnak, mint a takács vetélője, eltűnnek, s nyomukban nem marad reménység. Gondold meg: életem csupán egy lehelet, szemem soha többé nem lát boldogságot.
Ez az Isten igéje. Jób 7,1-4.6-7

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a korintusiakhoz írt első leveléből
Testvéreim! Hogy az evangéliumot hirdetem, azzal nem dicsekedhetem, hiszen ez kényszerű kötelességem. Jaj nekem ugyanis, ha nem hirdetem az evangéliumot?
Ha önszántamból teszem, jutalmam lesz, ha nem önszántamból, csak megbízott hivatalnok vagyok. Mi tehát a jutalmam? Az, hogy mint az evangélium hirdetője, ingyen nyújtsam az evangéliumot, és ne éljek az evangéliumban gyökerező jogommal. Bár mindenkitől független voltam, mégis mindenkinek szolgája lettem, hogy minél többet megnyerjek. A gyöngék közt gyönge lettem, hogy megnyerjem a gyöngéket. Mindenkinek mindene lettem, hogy mindenkit üdvösségre vezessek. Mindezt az evangéliumért teszem, hogy nekem is részem legyen benne.
Ez az Isten igéje. 1Kor 9,16-19.22-23

EVANGÉLIUM Szent Márk könyvéből
Abban az időben Jézus kijött a zsinagógából, és elment Simon és András házába. Simon anyósa lázas betegen feküdt. Mindjárt szóltak is Jézusnak. Jézus odament hozzá, megfogta a kezét, és fölsegítette. Erre megszűnt a láza, és szolgált nekik.
Amikor lement a nap és beesteledett, odavitték hozzá a betegeket és a gonosz lélektől megszállottakat. Az egész város ott szorongott az ajtó előtt. Jézus pedig sokakat meggyógyított, akik különböző bajokban szenvedtek; és sok ördögöt kiűzött. De nem engedte megszólalni őket, mert tudták, hogy ő kicsoda.
Hajnalban Jézus nagyon korán kelt. Kiment (a házból), elment egy elhagyatott helyre, és ott imádkozott. Simon és a vele lévők utánamentek. Mikor megtalálták, azt mondták neki: ,,Téged keres mindenki!"
De ő azt felelte: ,,Menjünk el máshová, a szomszédos helységekbe, hogy ott is hirdessem az evangéliumot, - hiszen ezért jöttem." És ment, hirdette az evangéliumot a zsinagógákban Galilea egész területén, és kiűzte az ördögöket.
Ezek az evangélium igéi. Mk 1,29-39
.......



Elmélkedés
Gyógyító és tanító
Az evangéliumi jelenet helyszíne Kafarnaum városa, amely a Galileai-tó partján fekszik. Innen származott, itt lakott Péter apostol. Az előzményekben Jézus a zsinagógában tanított, erről olvastunk az elmúlt vasárnap evangéliumában. Most elhagyja a zsinagógát és betér Péter házába. A keresztény igehirdetés az ószövetségből az újszövetségbe való átlépést, a zsinagógából az Egyházba vezető utat látja ebben a képben, hiszen Péter apostolra bízza Jézus az Egyház vezetését.
A mai evangélium kapcsán mi is követjük Jézust, aki minket is kivezet a törvények szolgai megtartásának világából és bevezet az Egyház élő közösségébe. Az evangéliumokban láthatjuk, hogy Jézus a zsinagógákban szívesen tanít a szombati istentiszteleti napokon például Názáretben és Kafarnaumban, illetve élete utolsó szakaszában a jeruzsálemi templomban. Tanítóként és gyógyítóként egyaránt kinyilatkoztatja magát e szent helyeken. De aztán rájön, hogy tovább kell lépnie, hiszen küldetése nem csak a választott néphez, hanem az egész emberiséghez szól, ezért hoz létre egy új közösséget, az Egyházat. Az Egyház, a krisztusi közösség mindenkit nyitott ajtókkal, nyitott szívvel, jó szándékkal fogad. Nem vonjuk kétségbe senki bűnbánatát és őszinteségét. Nem állítunk senkit teljesíthetetlen próbatételek elé, hanem segítően állunk melléjük, hogy meg tudják tenni minden nap a következő lépést a hit útján. A békesség, a kiengesztelődés közössége ez, amelyben nem ellenséget, hanem barátot és testvért látunk a másik személyben, akivel összeköt minket a közös hit. A keresztény hagyományban sokszor megjelenik az a kép, hogy az Egyház egy lelki épület, amelynek alapja Krisztus, s amely a Krisztusban hívőkből, mint élő kövekből épül fel, miként ez Péter apostol levelében megjelenik (vö. 1Pét 2,4-5).
Egy másik mozzanatra is érdemes odafigyelnünk az evangéliumi jelenetben, mégpedig arra, hogy Jézus irgalmas gyógyítóként lép fel. Most is, miként más gyógyításai alkalmával is, megérinti a beteget, megérinti a sebet vagy a beteg testrészt, és az ő érintése gyógyulást eredményez. Mégpedig nem csak a test, hanem a lélek gyógyulását is. Az Úr úgy lép hozzánk, mint az irgalmas szamaritánus a bajba került emberhez. Úgy lép hozzánk, hogy tudja, ha nem segít, hamarosan belehalunk betegségünkbe, elveszünk bűneinkben. Irgalmas szeretettel tekint ránk, nem kerül el bennünket, hanem fölénk hajol, bekötözi sebeinket és gondoskodik róla, hogy felépüljünk, meggyógyuljunk. A ,,gyógyszer", aminek felépülésünket köszönhetjük tulajdonképpen az ő szívének szeretete és irgalma.
A gyógyítások után az Úr tovább indul más helyekre. Jézus magatartása egyértelműen jelzi, hogy mennyire fontosnak tartja az emberek tanítását, az evangélium hirdetését. Itt is és más esetekben is világosan beszél arról, hogy ez a küldetése, Isten országának örömhírét hirdeti. Mivel Jézus az evangélium hirdetését az apostolokra és az Egyház közösségére bízta, bátran állíthatjuk, hogy ez a szolgálat nem másodlagos munka a különféle egyházi tevékenységek között, hanem küldetésünk egyik központi eleme. Ha nem helyezünk elegendő hangsúlyt az evangélium hirdetésére, eltávolodunk Krisztus szándékától, aki azt akarta, hogy elmenjünk az egész világra és hirdessük az evangéliumot mindenkinek.
C. Horváth István Sándor

Imádság
Urunk, Jézus Krisztus! Te fáradhatatlanul végezted azt a küldetést, amit a mennyei Atyától kaptál. Hirdetted az evangéliumot a szegényeknek, akiken a gazdagok nem segítettek. Irgalommal fordultál a betegekhez, akiken mások nem tudtak segíteni. Odafordultál az özvegyekhez, akikkel nem törődött a társadalom. Tanításod és cselekedeteid valóban azt igazolták, hogy elkezdődött Isten országának megvalósulása. Te isteni hatalmaddal megtörted a gonosz uralmát az emberek felett, megszüntetted a betegségeket és hirdeted mindenkinek az örömhírt. Uram, hozzon nekem szabadulást a te jelenléted! Add, hogy mindig téged keresselek és téged kövesselek! Segíts, hogy tanításodban felismerjem az üdvösség örömhírét! Mutasd meg az Atyához vezető utat!

Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: teljesíthetetlen, kinyilatkoztatja, evangéliumokban, kiengesztelődés, fáradhatatlanul, megszállottakat, istentiszteleti, evangéliumában, tulajdonképpen, korintusiakhoz, felépülésünket, meggyógyuljunk, meggyógyított, cselekedeteid, ószövetségből, újszövetségbe, zsinagógákban, megtartásának, betegségünkbe, odafigyelnünk, előzményekben, evangéliumban, osztályrészül, dicsekedhetem, megszüntetted, tevékenységek, evangéliumért, megvalósulása, evangéliumot, zsinagógából, egyértelműen, panaszkodott, gyógyítóként, őszinteségét, próbatételek, hagyományban, ember sorsa, bérét várja, takács vetélője, evangéliumot hirdetem, evangélium hirdetője, evangéliumban gyökerező, gyöngék közt, evangéliumért teszem, időben Jézus, gonosz lélektől, egész város, ajtó előtt, elhagyatott helyre, vele lévők, szomszédos helységekbe, zsinagógákban Galilea, OLVASMÁNY Jób, SZENTLECKE Szent Pál, EVANGÉLIUM Szent Márk, Hajnalban Jézus, Mivel Jézus, Horváth István Sándor, Jézus Krisztus,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A haragos ember  Az én Miatyánkom  "Ez egy csoda"  Paul Verlaine : Költészettan  Ha senki sem  Levél öregségemre  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Csend  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam  Márai Sándor, eredeti nevén  Facebookon kaptam Annuska bar...  Vicces reggeli  Facebookon kaptam  Ég veled Március  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Itt a tavasz  Alvó cica  Az érelmeszesedés kockázatait ...  Erdei gyöngyvirág  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Levél öregségemre  Vidámság  40 felett  Mondjam azt, hogy jó vagyok  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Egyszerű  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  Az érelmeszesedés kockázatait ...  azzal harcolj  Előled is hozzád  Jó éjszakát  A Balaton-felvidék tanúhegye  Facebookon kaptam  Mondjam azt, hogy jó vagyok  Az ideges katicabogár  A Magyar Költészet napja alkal...  Reggeli kávé  Cserépváralja  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nézni  Facebookon kaptam  Vidámság  40 felett  Reggel van  Mi volt e hatalom értelme  Facebookon kaptam  Paul Verlaine - Óvatosság  Remy Bellau - Április  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Tavaszi este  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nézni  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  jó reggelt  Facebookon kaptam  Segíts neki dicsérni Téged  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Itt a tavasz  Egyszer mindannyian hazatérünk  Az én Miatyánkom  David Mamet gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 8  Szabó M. Gita A maradék idő  A tavaszi sugár…  Esti kép  Facebookon kaptam  Ég veled Március  Facebookon kaptam Krisztina b...  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Az én Miatyánkom  Monológ  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
ember sorsa, bérét várja, takács vetélője, evangéliumot hirdetem, evangélium hirdetője, evangéliumban gyökerező, gyöngék közt, evangéliumért teszem, időben Jézus, gonosz lélektől, egész város, ajtó előtt, elhagyatott helyre, vele lévők, szomszédos helységekbe, zsinagógákban Galilea, evangélium igéi, evangéliumi jelenet, előzményekben Jézus, zsinagógában tanított, elmúlt vasárnap, keresztény igehirdetés, újszövetségbe való, törvények szolgai, evangéliumokban láthatjuk, zsinagógákban szívesen, szombati istentiszteleti, jeruzsálemi templomban, választott néphez, egész emberiséghez, krisztusi közösség, következő lépést, kiengesztelődés közössége, másik személyben, keresztény hagyományban, lelki épület, másik mozzanatra, evangéliumi jelenetben, sebet vagy, beteg testrészt, lélek gyógyulását, irgalmas szamaritánus, bajba került, gyógyítások után, emberek tanítását, evangélium hirdetését, különféle egyházi, evangélium hirdetésére, egész világra, evangéliumot mindenkinek, mennyei Atyától, gonosz uralmát, emberek felett, üdvösség örömhírét, teljesíthetetlen, kinyilatkoztatja, evangéliumokban, kiengesztelődés, fáradhatatlanul, megszállottakat, istentiszteleti, evangéliumában, tulajdonképpen, korintusiakhoz, felépülésünket, meggyógyuljunk, meggyógyított, cselekedeteid, ószövetségből, újszövetségbe, zsinagógákban, megtartásának, betegségünkbe, odafigyelnünk, előzményekben, evangéliumban, osztályrészül, dicsekedhetem, megszüntetted, tevékenységek, evangéliumért, megvalósulása, evangéliumot, zsinagógából, egyértelműen, panaszkodott, gyógyítóként, őszinteségét, próbatételek, hagyományban, emberiséghez, zsinagógában, kafarnaumban, szamaritánus, köszönhetjük, kötelességem, szegényeknek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 291
  • e Hét: 2061
  • e Hónap: 14737
  • e Év: 248484
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.