Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Évközi 6. vasárnap 02.14
  2021-02-14 10:11:40, vasárnap
 
  OLVASMÁNY Mózes harmadik könyvéből
Az Úr ezt mondta Mózesnek és Áronnak: ,,Ha egy embernek a bőrén duzzadás, kiütés vagy fénylő folt keletkezik, bőrleprára lehet gyanakodni. Vezessék Áron paphoz, vagy az ő fiai közül valamelyik paphoz. Az ilyen ember leprás és tisztátalan. A pap nyilvánítsa tisztátalannak, mivel leprája van. A leprás, akit a betegség megtámadott, szaggassa meg ruháját, a haját hordja kibontva, a szakállát takarja be, és kiabáljon: »Tisztátalan, tisztátalan!« Ameddig a betegsége tart, addig tisztátalan, s mivel tisztátalan, lakjék elkülönítve, tartózkodjék a táboron kívül."
Ez az Isten igéje. Lev 13,1-2.44-46

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a korintusiakhoz írt első leveléből
Testvéreim! Akár esztek, akár isztok, vagy bármi mást tesztek, tegyetek mindent Isten dicsőségére. Se zsidót, se pogányt, se Isten egyházát ne botránkoztassátok meg, mint ahogy én is mindenkinek kedvében járok. Nem azt keresem, ami nekem hasznos, hanem ami másoknak van javára, hogy üdvözüljenek. Legyetek követőim, mint ahogy én Krisztus követője vagyok!
Ez az Isten igéje. 1Kor 10,31-11,1

EVANGÉLIUM Szent Márk könyvéből
Abban az időben: Egy leprás jött Jézushoz. Térdre borult előtte, és így kérlelte: ,,Ha akarod, te meg tudsz tisztítani engem!" Jézusnak megesett rajta a szíve. Kinyújtotta kezét, megérintette, és azt mondta neki: ,,Akarom! Tisztulj meg!" Erre rögtön elmúlt a leprája, és megtisztult. Jézus szigorúan ráparancsolt, és mindjárt elküldte ezekkel a szavakkal: ,,Vigyázz, ne szólj erről senkinek egy szót sem, hanem menj, mutasd meg magadat a papnak, és tisztulásodért mutasd be a Mózes rendelte áldozatot, bizonyságul nekik." Ám az, alighogy elment, mindenfelé hirdetni és híresztelni kezdte a dolgot. Emiatt Jézus nem mehetett többé nyilvánosan a városba, inkább kint, elhagyatott helyeken tartózkodott. Mégis, mindenünnen özönlöttek hozzá az emberek.
Ezek az evangélium igéi. Mk 1,40-45
...... .............

Elmélkedés
Gyógyító érintés
Az evangéliumi történet megértéséhez tudnunk kell, hogy a lepra egy súlyos bőrbetegség, amely a bibliai időkben gyógyíthatatlan volt. Mondhatjuk, hogy ez egy kirekesztő betegség abban az értelemben, hogy a leprában szenvedőket kirekesztették, kizárták a társadalmi életből, a közösség tevékenységeiből, még az istentiszteleteken sem vehettek részt. Ez természetesen nem a leprások iránti ellenszenvből vagy gyűlöletből fakadt, hanem abból, hogy egyszerűen nem láttak más lehetőséget a betegség terjedésének megakadályozására. A hatékony gyógyszerek és gyógymódok hiánya miatt a leprások nem érintkezhettek az egészségesekkel, ezért a településektől távolabb éltek. Mivel az élet védelme mindenkor elsődleges szempont, ezért a leprások kizárását és elkülönítését szent kötelességnek tartották, mert ez volt az egyetlen módja annak, hogy megvédjék a közösséget a halálos fertőzéstől. A leprás beteg tisztátalannak számított, ezért a vallási eseményeken sem vehettek részt. Ha valaki mégis meggyógyult a betegségből, a mózesi törvények szerint a pap állapította meg tisztulását, ő nyilvánította őt gyógyultnak, s ezzel visszatérhetett a társadalmi és a vallási közösségbe.
A történet azzal indul, hogy egy leprás jön Jézushoz. Bizonyára egészen közel jött hozzá és úgy borult le előtte. A leprás is és Jézus is jól tudta, hogy ez a közeledés nem megengedett. A leprás is bátor volt, hogy megszegte a törvényi előírásokat és Jézus is, mert megengedte, hogy a közelébe jöjjön a beteg. Ugyanakkor a leprás részben tiszteletben tartja a törvényt, mert nem kéri Jézustól, hogy érintse meg őt. Jól tudjuk, hogy más esetekben Jézus megérinti a beteget, a beteg testrészt és ez eredményezi a gyógyulást, de a leprás nem kér ilyet. A leprás azt kéri, hogy az Úr egyszerűen csak az akaratával gyógyítsa meg őt. Ezért mondja: ,,Ha akarod, te meg tudsz tisztítani engem!" Talán azt is gondolja, hogy ha Jézus meg tudja őt gyógyítani, akkor biztosan kitalálja majd annak módját is, hogy érintés nélkül adja át gyógyító erejét, nincs szükség arra, hogy megérintse őt. A kérésnek ez a formája egyértelműen jelzi, hogy a beteg feltétlenül hisz Jézus gyógyító hatalmában.
A történet érdekes mozzanata, hogy Jézus mégis megérinti a leprást. Meg tudta volna gyógyítani akaratával vagy a szavával, de ő meg akarta érinteni ezt a beteget. Nem húzódik el tőle utálattal vagy félelemből, és nem tart attól sem, hogy elkapja a betegséget. A törvényi előírásokkal, az érintkezés tiltásával sem törődik, hanem érintésével közvetíti neki az irgalmat és a gyógyulást.
Egy kis magyarázatra szorul még Jézus tiltó parancsa. Ezt mondja az immár gyógyult embernek: ,,Vigyázz, ne szólj erről senkinek egy szót sem!" Azért kéri ezt, hogy az emberek ne tudják meg, hogy találkozásuk, érintkezésük miatt Jézus is tisztátalanná vált, s emiatt nem mehetett a városokba, emberek közé. A leprás persze nem foglalkozik a tiltással, ami érthető is, hiszen miért ne mondaná el nagy lelkesedéssel mindenkinek, hogy meggyógyult és kinek köszönheti egészségét. És itt jön a történet újabb fordulata: bár az emberek tudomást szereznek róla, hogy Jézussal nem lehet egy ideig érintkezni, mégis keresik őt, mindenhonnan jönnek hozzá az emberek.
A gyógyítás jelzi Jézus küldetésének célját: ,,Azért jöttem, hogy életük legyen és bőségben legyen" (Jn 10,10). Ez a cél vezessen minket is keresztény küldetésünkben!
C. Horváth István Sándor

Imádság

Urunk, Istenünk! A bűn elszakít bennünket tőled és az Egyház közösségétől. A bűnöktől való szabadulást egyedül te adhatod meg nekünk. Lelkünk bűneitől nem szabadulhatunk meg saját erőnkből. Ha bűnbánatot tartunk és a szentgyónásban megvalljuk bűneinket, ez a cselekedet annak a kifejezése, hogy szeretnénk helyreállítani a megsértett kapcsolatot veled, a mi irgalmas Atyánkkal és az Egyház közösségével. Amikor bocsánatot nyerünk vétkeinkre, te visszafogadsz bennünket a szeretet közösségébe. Urunk, megvalljuk bűneinket, és alázattal fordulunk hozzád: bocsáss meg nekünk

Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: tevékenységeiből, egészségesekkel, gyógyíthatatlan, visszatérhetett, kirekesztették, helyreállítani, érintkezhettek, küldetésünkben, településektől, szentgyónásban, szabadulhatunk, tisztátalannak, tisztulásodért, korintusiakhoz, természetesen, ellenszenvből, lelkesedéssel, tisztátalanná, nyilvánította, visszafogadsz, kötelességnek, elkülönítését, egyértelműen, tiszteletben, megértéséhez, megérintette, üdvözüljenek, közösségétől, küldetésének, tartózkodott, magyarázatra, találkozásuk, előírásokkal, terjedésének, mindenhonnan, tartózkodjék, bőrén duzzadás, ilyen ember, betegség megtámadott, haját hordja, szakállát takarja, betegsége tart, táboron kívül, leprás jött, evangélium igéi, evangéliumi történet, súlyos bőrbetegség, bibliai időkben, kirekesztő betegség, leprában szenvedőket, társadalmi életből, közösség tevékenységeiből, OLVASMÁNY Mózes, Vezessék Áron, SZENTLECKE Szent Pál, EVANGÉLIUM Szent Márk, Emiatt Jézus, Horváth István Sándor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Örülök, hogy látlak!  Png férfi  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Alvó cicák  Kövesd a cowboyt!  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Nevem  Facebookon kaptam  A másik dolog,  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Erdőn  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Nem számIt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  A kételkedés kezelése  képre írva  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Nagyi telefonál  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Nem számIt  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Mindig jusson idő nevetni  Elköszönt  Ami embereknek lehetetlen, az...  Jó éjszakát  Makszim Gorkij gondolata  Egy hatékony szolga  Akarat  Reggel van  Png virág  Alázat  Egy lelki imádság  Gonosz démon-álarc  Nem tudhatod  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Tanuld meg ezt a versemet  Alázat  Png nő  Facebookon kaptam  Png kutya  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Akarat  Akik bántanak téged  képre írva  Png kislány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Alázat  Szép napot kívánok  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Nevem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Paul David Tripp Április 19  Bounty krémes  A Megváltó szolgálatában  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Radikális szeretet  Png csokor  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
bőrén duzzadás, ilyen ember, betegség megtámadott, haját hordja, szakállát takarja, betegsége tart, táboron kívül, leprás jött, evangélium igéi, evangéliumi történet, súlyos bőrbetegség, bibliai időkben, kirekesztő betegség, leprában szenvedőket, társadalmi életből, közösség tevékenységeiből, leprások iránti, betegség terjedésének, hatékony gyógyszerek, településektől távolabb, élet védelme, leprások kizárását, egyetlen módja, halálos fertőzéstől, leprás beteg, vallási eseményeken, mózesi törvények, vallási közösségbe, történet azzal, törvényi előírásokat, közelébe jöjjön, leprás részben, beteg testrészt, akaratával gyógyítsa, formája egyértelműen, beteg feltétlenül, történet érdekes, törvényi előírásokkal, érintkezés tiltásával, immár gyógyult, leprás persze, történet újabb, emberek tudomást, ideig érintkezni, gyógyítás jelzi, bűnöktől való, szentgyónásban megvalljuk, cselekedet annak, megsértett kapcsolatot, szeretet közösségébe, tevékenységeiből, egészségesekkel, gyógyíthatatlan, visszatérhetett, kirekesztették, helyreállítani, érintkezhettek, küldetésünkben, településektől, szentgyónásban, szabadulhatunk, tisztátalannak, tisztulásodért, korintusiakhoz, természetesen, ellenszenvből, lelkesedéssel, tisztátalanná, nyilvánította, visszafogadsz, kötelességnek, elkülönítését, egyértelműen, tiszteletben, megértéséhez, megérintette, üdvözüljenek, közösségétől, küldetésének, tartózkodott, magyarázatra, találkozásuk, előírásokkal, terjedésének, mindenhonnan, tartózkodjék, ráparancsolt, érintkezésük, közösségével, lehetőséget, tisztátalan, fertőzéstől, eseményeken, bőrbetegség, bizonyságul, kapcsolatot, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7527
  • e Hét: 19157
  • e Hónap: 52311
  • e Év: 286058
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.