Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Isten szeretetének a mértéke: a kereszt
  2021-03-17 14:05:47, szerda
 
  Nagyböjt 4. vasárnapja - Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 3,14-21)

A kereszténység lényegét, a Biblia fókuszát János evangéliuma így örökítette meg: ,,úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta oda, hogy aki hisz benne, az el ne vesszen, hanem örökké éljen" (Jn 3,16). Ez az örömhír lényege, ami Jézusnak a kereszten kinyilvánított szeretetére irányítja a figyelmünket.
,,Úgy szerette Isten a világot" - az eredeti görög szövegből kiderül, hogy itt nem befejezett múltról van szó. Nem arról, hogy egyszer valamikor volt egy olyan korszaka ennek a világnak, amikor Isten szerette, de már nem szereti. Itt egy régen elkezdődött folyamatot, egy isteni szeretet-akciót ábrázol az evangélista, ami azóta is tart. Isten most is ugyanúgy szereti a világot, mint akkor, amikor ez a kijelentés Jézus ajkán elhangzott.
Nagyon hozzászoktunk ehhez a mondathoz, pedig nincs érthetetlenebb csoda, mint az, hogy Isten szereti ezt a világot.
Ennek a világnak az egész élete tele van olyan indulatokkal, vágyakkal, törekvésekkel, gondolatokkal és bűnökkel, amelyek mind szöges ellentétben állnak mindazzal, amit Isten szerethet. Nem lenne-e természetesebb, ha Isten a sorsára hagyná ezt a világot? Mégis szereti. Milyen nagy csoda ez! Isten szereti ezt a világot, olyannyira, hogy egyszülött Fiát adta oda érte.
Az Atya ,,egyszülött Fiát adta". Nem valamiféle érdem, teljesítmény miatt kaptuk ezt a szeretetet, ami a golgotai kereszt. Ez ajándék, hiszen Isten ,,adta". Ha a magunk teljesítményére nézünk, a válasz, amit Istentől jogosan várhatnánk, ez lenne: ,,Átkozott legyen a föld miattad." Vagy esetleg ez: ,,Megbánta az Isten, hogy embert teremtett."
Isten a Fiában, Jézusban ajándékozza nekünk a legteljesebb módon a szeretetét. Azt üzeni, még mindig szeret bennünket, minden bűnünk ellenére szeret. A golgotai kereszt az a hely, ahol Isten azt üzente az embernek: még mindig halálosan szeretlek.
Az öröm igazi forrása az, hogy az Atya megajándékozta ezt a világot. Nem valamit, hanem valakit kapunk. Isten önmagát, igazi szolidaritást ajándékoz nekünk, önmagán mutatja be, hogyan kell viselkedni, meddig kell az életet ajándékozni. Egészen a keresztig.
Isten úgy szeret, hogy egyszülött Fiát adja. Adhatott volna mást is. Újabb tíz parancsot, hogy világosabb legyen, mi mennyi. Ám ő a megtestesült valójába sűrítette a szeretetét. A Fiába, Jézus Krisztusba.
Az igazi szeretet nem adhat kevesebbet, csak önmagát. ,,El ne vesszen!" Ha egy picit mögé gondolunk ennek a három szónak, az következik belőle, hogy alapvetően mindannyiunknak el kellene vesznünk, mert beleszületünk az elveszésbe, a bűntől megsebzett világba. Ám Isten azt mondja: Te pedig kellesz nekem, és nem akarom, hogy elvesszél. Azt akarom, hogy élj.
Isten megadja számunkra a megoldást, megmutatja, hogyan menekülhet meg az ember az elveszéstől. Egy olyan képet használ itt Jézus, amit Nikodémus tökéletesen ért. ,,Amint Mózes fölemelte a kígyót a pusztában, úgy fogják fölemelni az Emberfiát is, hogy aki hisz benne, az el ne vesszen, hanem örökké éljen." (Jn 3, 14-15)
A golgotai keresztnek ez az üzenete, hiszen kivétel nélkül mindenkit megmart a kígyó, és emiatt mindenkiben ott van a bűn. Ez mérgez bennünket, mert ez a tulajdonsága.
Ám annyi ereje mindenkinek van, egy haldokló embernek is, hogy hittel feltekintsen a golgotai kereszt Krisztusára, mert amikor ezt megteszi, onnantól örök élete van, és megmenekült a kárhozatból, az ,,elveszésből". Ezt a pillanatot nevezi a Bibliai megtérésnek, és erre a csodára hív az idei nagyböjt is.

Németh Norbert
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Címkék: mindannyiunknak, teljesítményére, érthetetlenebb, megajándékozta, kinyilvánított, természetesebb, hozzászoktunk, beleszületünk, gondolatokkal, szolidaritást, törekvésekkel, evangéliumhoz, kereszténység, feltekintsen, tulajdonsága, megtestesült, indulatokkal, legteljesebb, figyelmünket, teljesítmény, tökéletesen, mindenkinek, elveszéstől, ellentétben, ajándékozni, elkezdődött, szeretetére, evangélista, mindenkiben, kárhozatból, megmenekült, ajándékozza, krisztusára, megtérésnek, evangéliuma, elveszésből, kereszténység lényegét, örömhír lényege, kereszten kinyilvánított, eredeti görög, olyan korszaka, régen elkezdődött, isteni szeretet-akciót, kijelentés Jézus, egész élete, sorsára hagyná, golgotai kereszt, magunk teljesítményére, föld miattad, legteljesebb módon, öröm igazi, életet ajándékozni, Jézus Krisztusba, Amint Mózes, Németh Norbert,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Krisztinától  Elköszönt  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Elköszönt  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  képre írva  Png virág  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Adakozás  Alázat  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Radikális szeretet  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Png lepke  Reggel van  Adakozás  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Erdőn  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Png telefon  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Paul David Tripp Április 20  Csak a fogyatkozás látható  Szabolcska Mihály – Ákác...  Szép estét  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Lóhere  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Png cica  Alázat  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Alázat  Mi lenne ha  Alázat  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Egy bizonyos határt  Radikális szeretet  Bounty krémes  210 éve született a SZÓZAT meg...  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Ne kapaszkodj magasabbra,  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  A másik dolog,  Szép estét  Egy bizonyos határt  Paul David Tripp Április 19  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Mai harmónia kártyám  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Png ház  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Ágai Ágnes – Csendélet  Alvó cicák  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Szép álmokat!  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Szívem  Nem tudhatod  Png férfi  Idő  Éretlen vers  Szép estét kedves látogatóimna...  Nagyon különös  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Szívem tiéd  Soha ne kedvezz...  Csak a fogyatkozás látható 
Bejegyzés Címkék
kereszténység lényegét, örömhír lényege, kereszten kinyilvánított, eredeti görög, olyan korszaka, régen elkezdődött, isteni szeretet-akciót, kijelentés Jézus, egész élete, sorsára hagyná, golgotai kereszt, magunk teljesítményére, föld miattad, legteljesebb módon, öröm igazi, életet ajándékozni, megtestesült valójába, igazi szeretet, picit mögé, három szónak, következik belőle, bűntől megsebzett, olyan képet, golgotai keresztnek, haldokló embernek, pillanatot nevezi, idei nagyböjt, mindannyiunknak, teljesítményére, érthetetlenebb, megajándékozta, kinyilvánított, természetesebb, hozzászoktunk, beleszületünk, gondolatokkal, szolidaritást, törekvésekkel, evangéliumhoz, kereszténység, feltekintsen, tulajdonsága, megtestesült, indulatokkal, legteljesebb, figyelmünket, teljesítmény, tökéletesen, mindenkinek, elveszéstől, ellentétben, ajándékozni, elkezdődött, szeretetére, evangélista, mindenkiben, kárhozatból, megmenekült, ajándékozza, krisztusára, megtérésnek, evangéliuma, elveszésből, megsebzett, világosabb, keresztnek, valamiféle, szeretetet, egyszülött, megmutatja, szeretetét, vasárnapja, gondolatok, várhatnánk, örökítette, befejezett, viselkedni, folyamatot, olyannyira, krisztusba, menekülhet, kijelentés, kevesebbet, következik, pillanatot, elveszésbe, elhangzott, alapvetően, számunkra, keresztig, mindazzal, megoldást, elvesszél, parancsot, teremtett, vágyakkal, ajándékoz, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 493
  • e Hét: 6294
  • e Hónap: 39448
  • e Év: 273195
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.