|
2014-03-23 12:45:22, vasárnap
|
|
|
|
|
|
Liszthatározó: mi a különbség a teljes kiőrlésű és a Graham-liszt között?
Használd kellő tudatossággal és rendeltetésszerűen a liszteket!
Az elmúlt években az elhízás és a cukorbetegség, valamint egyéb, súlyproblémákkal összefüggésben álló egészségügyi problémák okát egyre többen látják a finomított szénhidrátokban.
Ezzel párhuzamosan megnőtt az igény a természetes cukorpótlók iránt, illetve a fehér liszt helyett egyre többen használnak teljes kiőrlésű, Graham- vagy durumlisztet.
Teljes kiőrlésű liszt
A magyar konyhában leggyakrabban használt búzaliszt - legyen az finom- vagy rétesliszt - szinte teljes egészében a búzamag belsejéből áll. Szemben vele a teljes kiőrlésű liszt olyan táplálkozástani szempontból előnyös összetevőket is tartalmaz, mint a búzaszemek külső rétegei - vagyis a korpa -, valamint a csíra.
A plusz rostanyagoknak köszönhetően a teljes kiőrlésű búzaliszt kiegyensúlyozottabb inzulinműködést tesz lehetővé, illetve segíti az anyagcsere-folyamatokat.
A teljes kiőrlésű lisztből ugyanúgy készíthetsz kenyeret, pizzát, palacsintát, mint a fehér lisztből, ám állaga keményebb lesz. Ugyanakkor használata süteményekhez sajnos nem igazán alkalmas.
Graham-liszt
A Graham-liszt nevét megalkotójáról, Sylvester Grahamről kapta. Míg a teljes kiőrlésű liszt a búzaszem mindhárom alkotórészét - magbelső, korpa és csíra - tartalmazza, addig a Graham-liszt csak a magbelsőt és csírát. Nagyobb szemcseméretű és a teljes kiőrlésű liszthez képest finomabb állagú - hiszen a gabona maghéja hiányzik belőle. Tápértéke és felszívódása ennek is előnyösebb, mint sima búzalisztnek, felhasználási köre pedig szélesebb a teljes kiőrlésűéhez képest: a Graham-liszt már sütemények gyártására is alkalmas.
Durumliszt
A mediterrán vidékeken termő durumbúza sajátossága a - sima búzaliszthez képest - magasabb fehérjetartalom. Ennek köszönhetően glikémiás indexe
alacsonyabb, fogyasztása során nem emeli meg olyan hirtelen a vércukorszintet, így a durumliszt inzulinproblémák esetén, valamint a fogyni vágyók számára is ajánlható - hasonlóan a fent említett teljes kiőrlésű és Graham-liszthez.
Mivel a durumbúza magbelsője sárgás alapszínű, a finomszemcsés őrlemény is sárgább árnyalatú. Íze nem igazán különbözik a sima búzalisztétől, így azok számára ajánlott a használata, akik nehezen viselik a teljes kiőrlésű tésztafélék sajátos ízvilágát, valamint keményebb állagát - például a palacsinta esetében.
|
|
|
0 komment
, kategória: Egészségünkért |
|
Címkék: súlyproblémákkal, inzulinproblémák, szénhidrátokban, táplálkozástani, vércukorszintet, fehérjetartalom, inzulinműködést, rostanyagoknak, összefüggésben, megalkotójáról, cukorbetegség, leggyakrabban, finomszemcsés, búzalisztétől, süteményekhez, felhasználási, szemcseméretű, liszthatározó, tudatossággal, alkotórészét, párhuzamosan, durumlisztet, búzaliszthez, összetevőket, búzalisztnek, felszívódása, egészségügyi, köszönhetően, kiőrlésűéhez, folyamatokat, tartalmazza, sajátossága, fogyasztása, cukorpótlók, természetes, szempontból, teljes kiőrlésű, elmúlt években, finomított szénhidrátokban, természetes cukorpótlók, fehér liszt, magyar konyhában, finom- vagy, búzamag belsejéből, búzaszemek külső, plusz rostanyagoknak, fehér lisztből, búzaszem mindhárom, gabona maghéja, teljes kiőrlésűéhez, mediterrán vidékeken, durumliszt inzulinproblémák, Sylvester Grahamről,
|
|
|
|
teljes kiőrlésű, elmúlt években, finomított szénhidrátokban, természetes cukorpótlók, fehér liszt, magyar konyhában, finom- vagy, búzamag belsejéből, búzaszemek külső, plusz rostanyagoknak, fehér lisztből, búzaszem mindhárom, gabona maghéja, teljes kiőrlésűéhez, mediterrán vidékeken, durumliszt inzulinproblémák, fogyni vágyók, fent említett, durumbúza magbelsője, finomszemcsés őrlemény, sima búzalisztétől, palacsinta esetében, súlyproblémákkal, inzulinproblémák, szénhidrátokban, táplálkozástani, vércukorszintet, fehérjetartalom, inzulinműködést, rostanyagoknak, összefüggésben, megalkotójáról, cukorbetegség, leggyakrabban, finomszemcsés, búzalisztétől, süteményekhez, felhasználási, szemcseméretű, liszthatározó, tudatossággal, alkotórészét, párhuzamosan, durumlisztet, búzaliszthez, összetevőket, búzalisztnek, felszívódása, egészségügyi, köszönhetően, kiőrlésűéhez, folyamatokat, tartalmazza, sajátossága, fogyasztása, cukorpótlók, természetes, szempontból, tésztafélék, palacsintát, alacsonyabb, készíthetsz, használnak, sütemények, búzaszemek, durumliszt, rétesliszt, belsejéből, mediterrán, gyártására, előnyösebb, különbözik, palacsinta, használata, ugyanakkor, anyagcsere, finomított, magbelsője, különbség, grahamről, egészében, mindhárom, sylvester, glikémiás, vidékeken, ízvilágát, szélesebb, búzaliszt, keményebb, liszteket, problémák, tápértéke, magbelsőt, tartalmaz, durumbúza, hasonlóan, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
2 db bejegyzés |
e hónap: |
138 db bejegyzés |
e év: |
587 db bejegyzés |
Összes: |
9043 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 2891
- e Hét: 6852
- e Hónap: 15874
- e Év: 83639
|
|
|