Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nem tartlak el négy évig! VII.
  2009-03-14 22:31:24, szombat
 
   
 

Bárki előtt bátran énekeltem, volt, hogy más osztályokba is áthívott az ének tanárnő dalokat tanítani.
1971-ben Béres Ferenc zsűrielnök vezetésével Országos Népdalfesztivált rendeztek. Én Kádár Kata balladáját választottam, bár elég monoton volt, a hangomat nem mutatta meg teljesen. A színház irodájában tartottak előtte való nap a meghallgatást. Olyan volt, mintha a fejemben magamban énekelnék, nem terjedt a hangom a levegőben, mintha körben be lennék valamibe zárva. Ezt nevezték el később fekete mágikus JHVH klauzúrának.
Másnap Julika néni bejelentette, a legjobb ének tanuló következik és csak egy nyögés jött ki a hangomon a mikrofon előtt. Rám már senki sem volt kiváncsi, nem úgy volt, mint régen, hogy szép ruhát kaptam apától és eljöttek megnézni a fellépéseimet.
Ezt követően elhatároztam: ének-magyar tanárnő leszek, az éneklésről lemondtam.
A gimnáziumba és női ruha eladónak adtam be a jelentkezési papíromat, mivel nagyon szerettem a szép ruhákat. Többszörös túljelentkezés volt, s velem tanulás szempontjából 1967. óta senki sem foglalkozott, ennek ellenére felvettek a gimnáziumba.
Éhezések közepette éltünk fűtetlen, hideg házban, ahol tanulni egyáltalán nem lehetett. Anyám macskákat tartott, azokat etette szalámival, rajtunk ugráltak a bolhák, mert ágyneműt nem húzott.
Nyaralásokra járt, meg fürdőkbe, varrattatta magának az arany és ezüstruhákat. Különféle pasikkal volt lefényképezve, melyeket megtaláltam a szekrényben. Egyszer haza is hozta az egyiket.

Egy napon arra mentem haza iskolából, hogy egy mirigyes arcú ellenszenves ürge ül a konyhában és eszik. Anyám főzött töltött káposztát, éppen etette. Majd átküldött az unokanővéremhez fehér blúzért, aki mindig csúfolódott velem, most is rosszindulatúan kérdezte: - Tudod, minek anyádnak a blúz? Férjhez fog menni.

Elindultak az esküvőre, melyre minket nem hívtak meg. A gyerektartást, családit továbbra is felvette értünk, de nekünk semmit sem adott belőle, még vattám sem volt. Zsebkendőt használtam, amikor menseseltem, melyet állandóan kimostam.
A Rákóczi térről választott magának egy négy gyerekes embert, akinek a gyerekei nem tanultak, nagyon primitívek voltak.
Mi továbbra is magunk maradtunk, természetesnek vettük, hogy nekünk szenvedni kell. Bátyám már Miskolcon tanult diesel mozdony szerelőnek, ahova apa nővére betette, de anyám oda is bejárogatott a főnökéhez, úgyhogy ki kellett onnan tiltani. Előtte segédmunkásként dolgoztatta anyám építkezésen gyermekfejjel, hordta a maltert a járványtemető helyére épített bérházakban.

Egyik nap megjött anyám, hogy szétverje az apának megmaradt házat, melyből kifizette. Csákánnyal kiszedte még a villanyvezetékeket is a falból.
Közölte, hogy odamehetünk hozzájuk az egy szoba-konyhába fürdőszoba nélkül. Mostohaapám mellett ballagtam a nyolcadikból. Kiálló feneke volt, mint általában a többször megszülető egykori nemi csapásoknak.
Egyik nap mosakodtam a spázjban, amikor rám törte az ajtót és beleharapott a mellembe. Anyám semmit sem tett, bár nem is igen tudtunk vele beszélgetni, mert kiabált mindenért és nagyon féltünk tőle.
Osztályfőnöknek feltűnt, hogy valami nincs rendben. Faggatott, de nem mondtam neki semmit. Nagyon szerettem, mert Katalinnak szólított és magázott. Megadta a tiszteletet nekem.

Osztálytársam anyjától kértem pénzt, hogy beiratkozhassam a gimnáziumba, V.-nétól. .Ötven forintjával mai napig adós vagyok, még nem került arra sor, hogy visszaadhassam neki. Ballagásomra egyedül a nagynéném jött el, apa nővére, tőle kaptam virágot. Szégyelltem magam a használt ballagási blúzban és a magam aljazta szoknyában.

Amikor gimibe kellett volna menni, becsukott anyám a lakásba, azt kiabálta, nem fog négy évig eltartani.
Kiszöktem az ablakon és felmentem a nagynénémhez. Utánam jöttek, megígérték, nem fognak bántani.
Apának háromszor ítélt minket a gyámügy, de mindannyiszor meghiúsult. Anyám azt híresztelte, hogy velem akar élni "úgy". Apa sírt a nagynéném szerint, de tehetetlen volt ekkora gonoszság ellen, aki mögött állt a hatalom a hivatalos szervekkel együtt. Neki hittek mindenben.
Másodszor egy papírt kaptam a gyámügytől, hogy jelenjek meg. Anyám átadta a levelet, majd odaszólt: - Vidd az öcsédet is, takarodjatok innen mind a ketten! Már ekkor a ház árából átcserélték a lakást egy fürdőszobásra egy cigánnyal, melyben anyám mai napig él. Felmentünk ketten a gyámügyre, ahová apát is beidézték. Annyit kérdeztek tőlem, ismerek-e egy M. nevű háromgyerekes embert? Mondtam, hogy nem, egyetismerek, Melinda barátnőm udvarlóját. M. apa műszerész kollégája volt, így ő is tudta tanúsítani az igazamat. Kiküldtek minket, majd kiderült, hogy anyám jelentett fel engem.

1974-es tüdő-mellhártya gyulladásomkor, amikor a legyengült testem nem bírta tovább a kabát nélküli járást télen félcipőben vastag ruha nélkül ,s felmondta a szolgálatot, apa ismét elintézte, hogy hozzákerüljek. Beszélt dr. Pappal, az osztály főorvosánál, tartson ott engem, amíg a házzal elkészül, hogy mehessek tanulni gimnáziumba. Énekeltem a betegeknek több hónapos bezártság után az udvaron, amit kértek. A haldoklók elmondták igényeiket. Egy napon, mielőtt apa jött volna értem, Papp főorvos bejött, s közölte velem: azonnal hagyjam el a szanatórium területét, mert visszaéltem vele. Nem értettem. A szobatársam, egy nyolcvan éves néni tapsolni kezdett. Apa hiába tette meg az utat másnap, már nem talált ott, s én szégyelltem előtte a zárójelentést, melyet dr. Ogár főorvos széjjeltépett. Azt írták rá, hogy lenge ruhákban jártam a szanatóriumban. Egy szoknyám volt és egy lila nadrágom, amit apa vett nekem a szanatóriumban.
Így nem lettem ének-magyar tanárnő sem.
 
 
3 komment , kategória:  Család  
Címkék: népdalfesztivált, unokanővéremhez, osztályfőnöknek, segédmunkásként, rosszindulatúan, beiratkozhassam, szanatóriumban, túljelentkezés, gyulladásomkor, természetesnek, visszaadhassam, szempontjából, fürdőszobásra, mindannyiszor, meghallgatást, osztálytársam, háromgyerekes, fellépéseimet, lefényképezve, gyermekfejjel, gyerektartást, zárójelentést, járványtemető, hozzákerüljek, széjjeltépett, ballagásomra, ezüstruhákat, bejelentette, bejárogatott, nyaralásokra, nyolcadikból, beleharapott, ellenszenves, nagynénémhez, foglalkozott, elhatároztam, ének tanárnő, színház irodájában, fejemben magamban, legjobb ének, nyögés jött, mikrofon előtt, éneklésről lemondtam, jelentkezési papíromat, szép ruhákat, napon arra, mirigyes arcú, unokanővéremhez fehér, négy gyerekes, járványtemető helyére, apának megmaradt, többször megszülető, Béres Ferenc, Országos Népdalfesztivált, Kádár Kata, Másnap Julika,
Magyar Istvánné (#1)   2011-08-17 13:46:23
Kedves Katalin!

Szeretettel köszöntelek!
Én mindig azt hittem, hogy nekem volt a legsanyarúbb életem gyerek koromban.
Az én Édesanyám most is velem él 83 éves, nagyon kemény volt a mi életünk de mi még mindig itt vagyunk egymásnak. Hála Istennek nagyon nagy szeretettel vagyunk egymással.
Most is teljesen hatása alatt vagyok írásodnak.
Remélem, hogy azóta változott az életed.
Szeretettel ölellek Erzsi v. Bongyi
Kohut Katalin (#2)   2011-08-17 18:02:53
Nagyon köszönöm szavaidat. Én mindig azt hittem szüleim válása óta - addig volt önbizalmam, hiszen szerepeltem állandóan és mindenünk megvolt -, hogy engem csak leértékelni, megvetni, bántani lehet, sajnos tart a mai napig. Anyámmal próbálok barátkozgatni, már 76 éves, de úgy tesz, mintha normális lett volna, ahogyan cselekedett, még most sem szeret engem és már nem is fog. Még mindig nagyon fáj, s az még jobban, hogy nem lehettem az, amire születtem. Üdvözöllek: Katalin

Ui: Több volt, az egész életem le volt írva a családokban, de letöröltették velem. Nagyon sajnáltam, mert csak egyszer lehet valamit rendesen megírni.
Kohut Katalin (#3)   2011-08-17 18:14:10
Örülök, hogy ennyire jól élsz Édesanyáddal. Vigyázz rá és szeresd nagyon, most már túl vagytok a régi megpróbáltatásokon. Minden jót, jó egészséges és sok boldogságot kívánok!
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Megígért békesség  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Bársony székben  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  képre írva  Alvó cicák  Esterházy Péterre emlékezünk  Kertem  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  Minden tavaszból őrizz..  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  Csend  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Latinovits Zoltán tollából  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Esterházy Péterre emlékezünk  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Nem kell hozzá fürdőruhás  Szívek  Anyámról való emlékek  Jázmin  Paul David Tripp Április 15  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  Emlékezz  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Krisztinától  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Hamvas Béla  A gyulladáscsökkentő és csonte...  "Ez egy csoda"  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Facebookon kaptam  képre írva  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam  Szeretem ujjad karcsuságait,  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  képre írva  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ott van  Nagy és kis csodák  Borzasztó  Önmaga ellenére  A hagyma antibakteriális hatás...  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Jázmin  jó reggelt  Segíts neki dicsérni Téged  Robert Merle tollából  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  Egy párkányon  Előfordul, hogy  Anyák napjára  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
ének tanárnő, színház irodájában, fejemben magamban, legjobb ének, nyögés jött, mikrofon előtt, éneklésről lemondtam, jelentkezési papíromat, szép ruhákat, napon arra, mirigyes arcú, unokanővéremhez fehér, négy gyerekes, járványtemető helyére, apának megmaradt, többször megszülető, tiszteletet nekem, nagynéném jött, használt ballagási, magam aljazta, nagynéném szerint, hivatalos szervekkel, papírt kaptam, legyengült testem, kabát nélküli, osztály főorvosánál, házzal elkészül, betegeknek több, haldoklók elmondták, szanatórium területét, nyolcvan éves, utat másnap, szoknyám volt, lila nadrágom, népdalfesztivált, unokanővéremhez, osztályfőnöknek, segédmunkásként, rosszindulatúan, beiratkozhassam, szanatóriumban, túljelentkezés, gyulladásomkor, természetesnek, visszaadhassam, szempontjából, fürdőszobásra, mindannyiszor, meghallgatást, osztálytársam, háromgyerekes, fellépéseimet, lefényképezve, gyermekfejjel, gyerektartást, zárójelentést, járványtemető, hozzákerüljek, széjjeltépett, ballagásomra, ezüstruhákat, bejelentette, bejárogatott, nyaralásokra, nyolcadikból, beleharapott, ellenszenves, nagynénémhez, foglalkozott, elhatároztam, egyetismerek, jelentkezési, takarodjatok, választottam, főorvosánál, gimnáziumba, építkezésen, szégyelltem, bérházakban, szolgálatot, szekrényben, dolgoztatta, szobatársam, visszaéltem, osztályokba, szanatórium, odamehetünk, klauzúrának, menseseltem, csúfolódott, mostohaapám, átcserélték, forintjával, varrattatta, megtaláltam, tiszteletet, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 9 db bejegyzés
e év: 49 db bejegyzés
Összes: 7245 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 441
  • e Hét: 3373
  • e Hónap: 5732
  • e Év: 57998
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.