|
2009-12-01 08:17:51, kedd
|
|
|
|
|
|
Articsóka, kerti ( Cynara scolymus)
Népies neve: olaszparaj
A növény leírása:
A fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartozik. A Földközi-tenger mellékén honos, évelő növény. Hazánkban kerti dísznövényként is kedvelik.
Hogyan gyűjtsük?
A hazai gyógynövényboltokban, piacokon beszerezhető.
Mi van benne?
Gyógyászati célokra a növény alsó leveleit alkalmazzák, melyek a feldolgozás során keletkező klorogénsavat, cinarint tartalmaz, valamint megtalálhatók benne flavonoidok, szeszkviterpén laktonok is.
Mire jó?
A növény leveléből készített tea fogyasztása epe- és májbántalmak esetén ajánlott. Javasolják fogyasztását emésztési panaszok és étvágytalanság esetén. Megfigyelték, hogy a koleszterin epefolyadékkal történő eltávolításával egyes esetekben a koleszterinszintet is csökkenteni képes, tehát epetermelést fokozó hatása van. Májvédő hatású.
Hogyan használjuk?
Tea: A növény leveléből készített tea epe- és májbántalmak esetén alkalmazható. Konyhai használata is hasznosítják főzelék, saláta formájában.
Érdekesség :
Az első évben csak fonáklemezű tőleveleket fejleszt, a második évben fejlődnek ki a szárak.
Jó tudni!
Az articsóka elkészítése során ne alkalmazzunk alumíniumedényt, mert megsötétedik benne
RECEPTEK :
ARTICSÓKA FŐZELÉK :
A megtisztított, összeaprított articsókát sós vízben megfőzzük, leszűrjük, majd sós vajjal megkenjük, és már tálalhatjuk is.
(Izlés szerint lehet egy kis tejfölös habarással is készíteni )
Ízletes étel köretnek húsok mellé, de fogyasztható főételként is.
ARTICSÓKA SALÁTA :
Hozzávalók:
1 db articsóka, só, bors, francia öntet .
A megtisztított articsókát enyhén sós vízben puhára főzzük, majd leveleit egyenként meglocsoljuk francia öntettel.
Francia öntet:
Citromléhez vagy almaecethez keverjünk 4 evőkanál olívaolajat, tegyünk hozzá sót, borsot, mustárt, és keverjük el alaposan.
PÁROLT ARTICSÓKA :
Előkészítési idő: 5 perc, főzési idő : 45 perc
Hozzávalók:
4 articsóka, 1 dl olívaolaj, 3 teáskanál balzsamecet, 2 evőkanál apróra vágott zöldfűszer, só, bors
Az articsókákat meghámozzuk és megmossuk. Célszerű fedő alatt párolni.kb 45 percig. Keverjük össze az olajat és az ecetet sóval és borssal, majd adjuk hozzá az apróra vágott zöldfűszereket is. Az articsókákat lehet meleg francia mártással is tálalni.
ARTICSÓKÁS PITA :
Hozzávalók:
pitatészta, 1-2 db articsóka, 30 dkg reszelt sajt, 20 dkg joghurt, 2 db tojás, 2 evőkanál olívaolaj, 3 gerezd összepréselt fokhagyma, 1 evőkanál apróra vágott friss kapor,bsó és bors,bkevés víz.
Elkészítés:
Az elkészített pitatésztából két lapot gyúrunk. Előzőleg megtisztított articsókát vékony szeletekre vágjuk, és olajon megpirítjuk. Hozzáadva a fokhagymát és sót, kevés vízzel puhára pároljuk, és a végén beletesszük az összeaprított friss kaprot. Levesszük a tűzről, majd ha kihűlt, elkeverjük benne a tojásokat és a joghurtot.
Egy tepsit kikenünk olajjal, belehelyezzük az egyik lapot, rárakjuk a masszát, megszórjuk reszelt sajttal, rárakjuk a második lapot.
Előmelegített sütőben megsütjük.
Forrás: Gyógynövények : G-Portál
|
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
Címkék: alumíniumedényt, eltávolításával, dísznövényként, étvágytalanság, epefolyadékkal, zöldfűszereket, szeszkviterpén, belehelyezzük, megtalálhatók, pitatésztából, összeaprított, klorogénsavat, előmelegített, megtisztított, gyógynövények, articsókákat, alkalmazzunk, májbántalmak, beszerezhető, előkészítési, epetermelést, megsötétedik, meglocsoljuk, fogyasztható, fogyasztását, megfigyelték, összepréselt, hasznosítják, alkalmazható, elkészített, beletesszük, csökkenteni, fogyasztása, balzsamecet, meghámozzuk, koleszterin, növény leírása, növény alsó, feldolgozás során, növény leveléből, koleszterin epefolyadékkal, első évben, második évben, articsóka elkészítése, megtisztított articsókát, articsókákat meghámozzuk, ecetet sóval, apróra vágott, articsókákat lehet, elkészített pitatésztából, végén beletesszük, összeaprított friss, ARTICSÓKA FŐZELÉK, ARTICSÓKA SALÁTA, PÁROLT ARTICSÓKA, ARTICSÓKÁS PITA,
|
|
|
|
növény leírása, növény alsó, feldolgozás során, növény leveléből, koleszterin epefolyadékkal, első évben, második évben, articsóka elkészítése, megtisztított articsókát, articsókákat meghámozzuk, ecetet sóval, apróra vágott, articsókákat lehet, elkészített pitatésztából, végén beletesszük, összeaprított friss, tepsit kikenünk, egyik lapot, második lapot, alumíniumedényt, eltávolításával, dísznövényként, étvágytalanság, epefolyadékkal, zöldfűszereket, szeszkviterpén, belehelyezzük, megtalálhatók, pitatésztából, összeaprított, klorogénsavat, előmelegített, megtisztított, gyógynövények, articsókákat, alkalmazzunk, májbántalmak, beszerezhető, előkészítési, epetermelést, megsötétedik, meglocsoljuk, fogyasztható, fogyasztását, megfigyelték, összepréselt, hasznosítják, alkalmazható, elkészített, beletesszük, csökkenteni, fogyasztása, balzsamecet, meghámozzuk, koleszterin, flavonoidok, citromléhez, tálalhatjuk, almaecethez, gyógyászati, fonáklemezű, feldolgozás, olívaolajat, tőleveleket, elkészítése, megpirítjuk, alkalmazzák, érdekesség, articsókát, javasolják, articsókás, használjuk, elkészítés, hozzávalók, szeletekre, elkeverjük, használata, formájában, pitatészta, családjába, zöldfűszer, compositae, főételként, habarással, olaszparaj, megszórjuk, fokhagymát, leveléből, készített, articsóka, megmossuk, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1658
- e Hét: 10440
- e Hónap: 41926
- e Év: 246627
|
|
|