Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Anyáknapi történet az anyátlanságról
  2016-05-01 00:21:55, vasárnap
 
   
  (Részlet, Valakinek otthon lenni a lelkében c. könyvből)
*
"... Éreztem, hogy már megint valaki másnak a megkereszteléséről mesél. Az én megkeresztelésem huszonhárom napos koromban történt, március végén. Szinte, még újszülött voltam és - lévén március, fodros, kis ruhácskában sem ülhettem a keresztanyám karján.
- De, anyu! Én, akkor még újszülött voltam, amikor megkereszteltek! Miért nem emlékszel rám? Miért nem tudsz kisbaba koromról semmit?
*
Sírva kérlelve, kissé emelt hangon beszéltem hozzá. Ekkor már alig tudtam türtőztetni magamat. Már nem is számítottam rá, hogy bármit is fog mondani, amikor a könyörgésem mégis megmozdított benne valamit.
- Nem én szültelek! Nagyot vétettem ellened!
- Tudom. Pontosabban: éreztem egész életemben. De, ha nem te, akkor ki?
- Mit akarsz még tudni, hiszen a föld alól is előkapartad?
*
Ezt már úgy kiabálta, jajveszékelve, hogy apa berontott a szobába. Anyát szépen átcipelte az ágyára. Miközben a sérve szemlátomást kitüremkedett a hasán. A fájdalomtól, pedig verejtékes lett a homloka, majd az egész arca.
- Ennek már soha nem lesz vége!
Kiabálta anya zokogva, miközben apa megpróbálta betakargatni.
Utána - nagy, férfi-kezét ökölbe szorítva a sérve fölött - kissé meggörnyedve, egy szó nélkül kiment a szobából.
*
Annyira megszántam a két, beteg öreget, hogy nem kérdeztem tőlük többé semmit. Ezen a napon is még sokáig imádkoztam sírva, és csak hajnaltájban jött álom a szememre.
*
Előzőleg, hallottam a rádióban a zsidó-kárpótlásról szóló híreket. Arra gondoltam: ,,"lehet, hogy zsidó-menekült árva vagyok?".
Annyira vágytam tudni az igazat, hogy ebédet sem főztem aznap, hanem beutaztam abba a kerületi Anyakönyvi Hivatalba, ahol születtem.
Sokan voltak, ezért sorba kellett állni a pultnál. Sok, nálamnál idősebb érdeklődő állt előttem. Mindenki másolatot kért a megtalált adatokról... ,,Biztos, kellett a kárpótlási igényük benyújtásához." - gondoltam.
Végre, rám került a sor. Előadtam:
- Van egy gyerekkoromban, itt a VIII. kerületben kiállított anyakönyvi kivonat-másolatom.
Ezzel élek, éltem mostanáig. Anyám - pontosabban: akit anyámnak hittem - tegnap közölte velem, hogy azért nem tud rólam mondani semmit, mert nem ő szült engem. Megkeresné nekem, az anyakönyvben az adataimat?
*
- Mikor született? Hogy hívják?
Miután válaszoltam a kérdésre, hamarosan megtalálta a keresett anyakönyvet és készségesen lapozgatni kezdte. Majd, amikor megtalálta az adataimat, egy gyakorlott mozdulattal megfordította, hogy elém tolja.
*
Azonban, fél úton megállt a keze a levegőben, benne a nagy könyv és összecsapva becsukta.
- Nem mondhatok semmit! Csak bírósági végzés ellenében szolgáltathatok ki adatokat!
- Ha kérek egy új anyakönyvi kivonat másolatot, akkor minden adat benne lesz, ami az anyakönyvben van?
- Igen!
- Mennyibe kerül a másolat?
- Ezer forint.
*
Erre nem számítottam. Amiért már hosszú sor állt a hátam mögött, kiálltam. Elmentem ki, a körfolyosóra, hogy megnézzem mennyi pénz van a pénztárcámban.
Minden porcikámban remegtem.
Kiesett a kezemből a táska, miközben megpróbáltam kinyitni, mert kikapcsolódott a füle. Éreztem: taknyom-nyálam egybefolyik, annyira nem tudok uralkodni magamon. Nem is tudtam hirtelen, hogy előbb a táskám fülét csináljam-e meg, vagy egy zsebkendőt szedjek elő?
Annyira beszűkült a tudatom, hogy csak akkor fújtam ki az orromat és töröltem meg a szememet, amikor nem láttam a könnytől megszámolni a pénzt... Akkor meg, kiszóródott- szanaszét gurulva az apró...
Szóval, bajban voltam.
Azt hiszem elájulok, ha nem ölel át egy női kéz és nem ültet le oda, ahova ő ült előzőleg. Nem szólt egy szót sem, de éreztem: megért engem.
Az ölembe tettem a táskámat. Kerestem egy zsebkendőt és rendbe tettem az arcomat. Közben elfojtottam magamban a kitörni készülő zokogást.
Megnéztem a pénzemet is. Kilencszáz hatvan forint volt benne, az apróval együtt...
Reményvesztetten elsírtam magam.
*
Már nem is akartam azt a másolatot. Csak azt akartam, hogy vége legyen végre ennek a lelki gyötrelemnek!
- Mennyi hiányzik? - hallatszott a kérdés a közelemben. Fel sem néztem, úgy válaszoltam:
- Negyven forint.
És már nyújtotta is felém a női kéz a két darab húsz forintost.
Ekkor néztem először fel rá. Szép, ápolt, (festett?) barna hajú nő volt. Nálamnál csak pár évvel lehetett idősebb. Nagy, barna, szomorú tekintetű szemét soha nem fogom elfelejteni.
- Köszönöm szépen!
- Ugyan, nincs mit! Ez csak egy kis csepp a tengerben...
*
Befizettem a pénzt a pénztárban és a számlával újra sorba álltam a pultnál. Sorra kerülve, az ügyintéző elkérte a személyi igazolványomat és a számlát. Amikor ezeket megkapta és megnézte, elment szólni az egyik irodába, hogy váltsa le valaki.
*
Legnagyobb meglepetésemre nem onnan vette elő az anyakönyvet, ahonnan előzőleg, hanem elment érte egy irodai helyiségbe. Amint visszajött vele: kinyitotta, majd ismét megkérdezte:
- Mikor született és hol?
Miután válaszoltam a kérdésre, hozzátettem:
- Anyámat nem tudom, hogy hívják, mert nem az, aki a személyimbe be van írva.
- Várjon egy kicsit. - mondta, majd eltűnt az anyakönyvvel együtt egy folyósón,
ami abból az előtérből nyílt, ahol a tömeg várakozott.
*
Nagyon sokára jött vissza. Már elfogyott a sor is. Nem bírtam tovább állni. Leültem az egyik székre, ami a fal mellett volt már üresen.
*
Végre, visszajött. Nagyon ünnepélyes arccal átadta az új anyakönyvi kivonatomat és visszaadta a személyi igazolványomat is. Miután átvettem az okmányt, meg sem nézve, betettem a táskámba. (Ugyanúgy, mint a templomban a megkeresztelésemről szóló dokumentumot.) Majd, hátat fordítva az ügyintézőnek, elindultam a kijárat felé.
- Az apja neve Gábor, ugye? - szólt utánam köszönés helyett
- Igen - válaszoltam bizonytalanul, mert
én abban sem voltam soha biztos, hogy ő az apám?
*
,,Otthon" lerogytam egy székre és elővettem az új anyakönyvi kivonatomat, melyben ugyanazok az adatok voltak, mint a régiben! .
- ,,Istenem! Milyen gonosz tréfát űzött velem az az ember, aki rávett arra, hogy csináltassak egy újat, mert abban ,,minden" benne lesz! Erre költöttem ezer forintot?! - gondoltam magamban, miközben eleredt a könnyem.

*
Meg akartam halni, hogy ne érezzem azt a szörnyű anyátlan-apátlan árva érzést!
Meg akartam halni, hogy soha többé ne vágyakozzak hiába a szeretetükre!
Meg akartam halni, mert az olyan ember, mint én soha nem élhette át milyen az, amikor az édesanyja feltétel nélkül szereti és otthon érezheti magát ebben a világban, mert van egy ember, akinek otthon lehet lelkében! Megéreztem, hogy a hátralévő életemet is lelki hajléktalanként kell leélnem..."
*
Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: megkeresztelésem, reményvesztetten, szolgáltathatok, hajléktalanként, megkereszteltek, igazolványomat, kikapcsolódott, meglepetésemre, gyerekkoromban, megfordította, pénztárcámban, bizonytalanul, jajveszékelve, benyújtásához, kitüremkedett, betakargatni, meggörnyedve, dokumentumot, megpróbáltam, kárpótlásról, anyakönyvvel, körfolyosóra, gyötrelemnek, megmozdított, hajnaltájban, anyakönyvben, ügyintézőnek, keresztanyám, csináltassak, szeretetükre, szemlátomást, pontosabban, számítottam, válaszoltam, egybefolyik, megpróbálta, keresztanyám karján, könyörgésem mégis, föld alól, sérve szemlátomást, egész arca, sérve fölött, kerületi Anyakönyvi, megtalált adatokról…, kárpótlási igényük, keresett anyakönyvet, gyakorlott mozdulattal, nagy könyv, hátam mögött, táskám fülét, zsebkendőt szedjek, könnytől megszámolni, Anyakönyvi Hivatalba, Bóna Mária Ilona,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  39 ígéret  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  Esterházy Péterre emlékezünk  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Paul David Tripp Április 13  Töröld le  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Horváth Szilvia tollából  Spenót fasírttal  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  Jó éjszakát  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam Krisztina b...  Jó éjszakát  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Csend  Zilahy Lajos mondta  Szabó T. Anna - Pitypang  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Különleges  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Paul David Tripp Április 12  Ady Endre - Mindegy átka  különleges  Jó éjszakát  Magamnak  Szép estét kedves látogatóimna...  Reményik Sándor: Pierrot &...  Márai Sándor tollából  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  József Attila – Keresek ...  Szép estét  40 felett  József Attila – Keresek ...  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Szép álmokat!  Ott van  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Esterházy Péterre emlékezünk  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  IGEN így  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  képre írva  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Paul David Tripp Április 14  Szívek  Sík Sándor - Ha jő a perc  Jánosházy György: Fogd a kezem  Jó nap volt  Van néhány kérdés, amin gondol...  Alvó cicák  Kertem  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
keresztanyám karján, könyörgésem mégis, föld alól, sérve szemlátomást, egész arca, sérve fölött, kerületi Anyakönyvi, megtalált adatokról&#8230, kárpótlási igényük, keresett anyakönyvet, gyakorlott mozdulattal, nagy könyv, hátam mögött, táskám fülét, zsebkendőt szedjek, könnytől megszámolni, ölembe tettem, kitörni készülő, apróval együtt, lelki gyötrelemnek, számlával újra, ügyintéző elkérte, személyi igazolványomat, egyik irodába, irodai helyiségbe, anyakönyvvel együtt, előtérből nyílt, tömeg várakozott, egyik székre, kijárat felé, apja neve, adatok voltak, szörnyű anyátlan-apátlan, olyan ember, édesanyja feltétel, hátralévő életemet, megkeresztelésem, reményvesztetten, szolgáltathatok, hajléktalanként, megkereszteltek, igazolványomat, kikapcsolódott, meglepetésemre, gyerekkoromban, megfordította, pénztárcámban, bizonytalanul, jajveszékelve, benyújtásához, kitüremkedett, betakargatni, meggörnyedve, dokumentumot, megpróbáltam, kárpótlásról, anyakönyvvel, körfolyosóra, gyötrelemnek, megmozdított, hajnaltájban, anyakönyvben, ügyintézőnek, keresztanyám, csináltassak, szeretetükre, szemlátomást, pontosabban, számítottam, válaszoltam, egybefolyik, megpróbálta, fájdalomtól, hallatszott, megkérdezte, anyakönyvet, porcikámban, könyörgésem, kivonatomat, türtőztetni, hozzátettem, személyimbe, megszámolni, előkapartad, összecsapva, elfojtottam, kiszóródott, mozdulattal, vágyakozzak, elfelejteni, készségesen, huszonhárom, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5564
  • e Hét: 6944
  • e Hónap: 7891
  • e Év: 43832
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.