Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Megállíthatatlan idő
  2013-12-29 19:00:14, vasárnap
 
   
  Vujity Tvrtko: Megállíthatatlan idő





A rossz minőségű, megsárgult fényképre nézek. A kép valamikor a II. világháború utolsó évében készülhetett, Kispesten. Egy család állt az utcai fotós készüléke elé. A kalapos ember kádár volt, fahordókat készített. A kép jobb szélén álló asszony Székelyföldről érkezett. Nagy szerelem volt az övék, tíz gyermekük született. Gyermekek, tele álmokkal.

Vajon miről álmodott az apja mögött álló nyurga fiatalember? Hát az első sorban feszítő tejfölszőke kisfiú? És mi volt az álma a nővére előtt fülig érő szájjal mosolygó legénykének? Milyen életet képzelt magának?

Vágyott-e diplomára? Milyen feleséget, hány gyermeket képzelt maga köré? Vagy itt még csak annak a Kispesti AC-nak a focicsapatába akart beférni, amelyben hétvégenként Puskás és Bozsik kápráztatta el a publikumot, hogy aztán nemsokára a Budapest Honvédra átkeresztelt csapat tagjaiként világhírnevet szerezzenek maguknak és Magyarországnak?

A legényke mosolya mindent elárul. Azt mindenképpen, hogy a sok nélkülözés mellett dolgos, de vidám gyerekkora volt. Szeretetben élt édesanyjával, édesapjával és testvéreivel.





Mindenkinek van egy álma. A színész azért megy színésznek, hogy életében egyszer Rómeó lehessen a színpadon. A színésznő szeretné eljátszani Júliát. A sportoló az olimpiai dobogóra vágyik, a hegymászó akárhol is kezdi a magaslatok meghódítását, legalább egyszer megálmodta már magát 8848 méter magasan, a világ tetején.

Ez a család is álmodozó lehetett, tele tervekkel. Nem látták még a jövőt, de remélhették a jót. Nem tudhatták, hogy idő előtt meghal valamelyikük. Mint ahogy azt sem, hogy a kalapos ember csaknem száz évig él. Hogy a székely asszonynak nem is az a neve, ami; hogy a nevet, amire anyakönyvezték, ekkor már csak a Román Levéltárba átkerült háromszéki dokumentumok őrizték. Nem tudhatták a lányok és fiúk, hogy az ember, akit nagypapájuknak hittek, vér szerint nem volt felmenőjük. Hogy a kispesti mama valójában az ezeréves határról érkezett, hátrahagyva szülőföldjét, életének keserűségekkel teli, ám mégis gyönyörűséges szeletét. Nem tudhatták a gyerekek, hogy mennyi titkot őriz a székely asszony keserű hallgatása.

Álomfejtés. Mintha egy mai színes magazin tolakodna be egy székely-palóc család életébe. Illik-e találgatni a jövőt? A terveket? Az álmokat? Hiszen itt is voltak szerelmek, veszekedések, békés séták, meghitt vacsorák.

A mosolygós legényke például nagy utazásba kezdett: rengeteget olvasott, tanult, mindene volt a természet, a kőzetek világa. Geológus vált belőle, Pécs városába költözött. Büszkén vallotta magát szénbányásznak. Egy zenés rendezvényen megismert egy falusi horvát lányt, aki később tanárnő, majd a felesége lett. Az ő szerelmük is nagy volt. Két gyermekük született. Aztán a szénbányász nagyon beteg lett. Halálos ágyán még elsuttogta legfontosabb intelmeit az ő kicsi fiának. Aki már nem volt olyan picike, de hát az apai szív számára egy gyermek örökké gyermek. Azt suttogta a rideg kórház fakó szobájában, hogy ha majd egyszer a fiának is gyermekei születnek, akkor legyen velük minél több időt. Mert az álmok megálmodhatók, a hibák kijavíthatók, az idő azonban megállíthatatlan.

Édesapja kezét szorongatva a fiú megígérte mindezt. Megígérte, aztán utolsó csókot lehelt megfáradt, haldokló édesapja homlokára, arcára.
A képen mosolygó egykori fiúcskát szénbányász-egyenruhában temették, közben büszke keserűséggel szólt a "Szerencse fel, szerencse le...". Bizony, fájdalmasan sírtak a Bányász Himnusz megrendítő sorai.

Állok a fiaim mellett és nézem őket, ahogy játszanak. Boldog mosollyal nyugtázom, hogy hatottak az intelmek. Nekik is vannak álmaik. Ahogy nekem is. És minden nap azért kelek fel, hogy megvalósítsam őket. A saját álmaimat és a fiaimét.

Soha, senkitől nem tanultam annyit, mint attól a nagyszerű EMBERTŐL, akiről ma írtam. A szénbányásztól, aki az édesapám volt.

Forrás:http://www.life.hu/sztarszerzok


 
 
0 komment , kategória:  Vujity Tvrtko írásai  
Címkék: megállíthatatlan, magyarországnak, szénbányásznak, szénbányásztól, székelyföldről, anyakönyvezték, keserűségekkel, nagypapájuknak, megálmodhatók, világhírnevet, focicsapatába, gyönyörűséges, megvalósítsam, édesanyjával, testvéreivel, egyenruhában, valamelyikük, keserűséggel, átkeresztelt, kijavíthatók, mindenképpen, legfontosabb, hétvégenként, meghódítását, rendezvényen, szülőföldjét, veszekedések, sztarszerzok, dokumentumok, készülhetett, fájdalmasan, hátrahagyva, szerezzenek, szorongatva, tejfölszőke, szénbányász, rossz minőségű, család állt, utcai fotós, kalapos ember, apja mögött, első sorban, nővére előtt, focicsapatába akart, legényke mosolya, színész azért, színésznő szeretné, olimpiai dobogóra, hegymászó akárhol, magaslatok meghódítását, világ tetején, székely asszonynak, Vujity Tvrtko, Kispesti AC-nak, Budapest Honvédra, Román Levéltárba, Bányász Himnusz,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Ami embereknek lehetetlen, az...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Rátalálsz  Nem tudhatod  A kételkedés kezelése  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Akarat  Png telefon  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Egy hatékony szolga  Radikális szeretet  Tanuld meg ezt a versemet  Png rózsa csokor  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Szép napot kívánok  Png telefon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  210 éve született a SZÓZAT meg...  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Garai Gábor - Takarítás  Png férfi  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Png telefon  Egy hatékony szolga  Neked tudnod kell  Csak a fogyatkozás látható  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Png fotel  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Julian Brass gondolata  Irgalom és ítélet  Gonosz démon-álarc  George Gordon Lord Byron: Inez...  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Lóhere  Varga János Veniam - Fontos sz...  Adakozás  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Lóhere  Bertolt Brecht -től idézet  Png kutya  Régi emberek, akikre máig büsz...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Alázat  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  A sors  képre írva  Paul David Tripp Április 21  Akarat  Irgalom és ítélet  Minden harmadik... 
Bejegyzés Címkék
rossz minőségű, család állt, utcai fotós, kalapos ember, apja mögött, első sorban, nővére előtt, focicsapatába akart, legényke mosolya, színész azért, színésznő szeretné, olimpiai dobogóra, hegymászó akárhol, magaslatok meghódítását, világ tetején, székely asszonynak, kispesti mama, ezeréves határról, székely asszony, székely-palóc család, mosolygós legényke, kőzetek világa, zenés rendezvényen, falusi horvát, felesége lett, szénbányász nagyon, apai szív, gyermek örökké, rideg kórház, álmok megálmodhatók, hibák kijavíthatók, képen mosolygó, fiaim mellett, saját álmaimat, nagyszerű EMBERTŐL, édesapám volt, megállíthatatlan, magyarországnak, szénbányásznak, szénbányásztól, székelyföldről, anyakönyvezték, keserűségekkel, nagypapájuknak, megálmodhatók, világhírnevet, focicsapatába, gyönyörűséges, megvalósítsam, édesanyjával, testvéreivel, egyenruhában, valamelyikük, keserűséggel, átkeresztelt, kijavíthatók, mindenképpen, legfontosabb, hétvégenként, meghódítását, rendezvényen, szülőföldjét, veszekedések, sztarszerzok, dokumentumok, készülhetett, fájdalmasan, hátrahagyva, szerezzenek, szorongatva, tejfölszőke, szénbányász, legénykének, kápráztatta, világháború, remélhették, mindenkinek, fiatalember, édesapjával, szeretetben, megálmodta, rengeteget, álomfejtés, találgatni, szobájában, elsuttogta, publikumot, magaslatok, felmenőjük, asszonynak, gyerekkora, háromszéki, levéltárba, nélkülözés, tagjaiként, színésznek, hallgatása, eljátszani, megrendítő, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2177
  • e Hét: 4391
  • e Hónap: 18296
  • e Év: 148003
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.