Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Marinált barnacsiperke friss oregánóval
  2014-08-31 23:26:01, vasárnap
 
   
  Marinált barnacsiperke friss oregánóval

A friss csiperke, legyen barna vagy fehér, egyaránt remek alapanyag! Szívesen készítek belőle finomságokat, és talán az is igaz, hogy ma már aligha akad olyan leleményes konyha, ahol kizárólag bundázva kerülne tányérra. Jóllehet finom dolog a rántott gomba, de még számos formában tálalható.

A fehércsiperkénél zamatosabb, sok helyen kapható barna változat ízei kissé még az erdei gombákra is emlékeztetnek. Ezt a jelleget pedig néhány fűszerrel érdemes kicsit erősíteni is. Persze emellett az elkészítés módja sem mellékes.





A friss barnacsiperke és a kertben szedett oregánó találkozása az előkészítés során

A marinálás vagy marinírozás régi eljárás, amelyet elsősorban húsoknál vagy halaknál szoktak alkalmazni. A halhatatlan Ínyesmesternél pl. a marinírozott tonhal gyakorlatilag egy citromos, tárkonyecetes majonézzel locsolt konzervhal. Ha pedig az ember felcsapja pl. generációk alapszakácskönyvét, a jó öreg ,,Horváthilonát", a marinírozott hal címszó alatt gyakorlatilag egy hagymás, fűszeres ecetben érlelt sült hal receptjét találja. Az eljárás persze, miként a marináló lé összetétele is, többféle lehet. Gyakorlatilag felfogható gyors pácolásként is a marinírozás, mert a sónak és valamilyen savas anyagnak, legyen az citromlé, bor vagy ecet (esetleg ebből is, abból is egy kevés), fontos szerep jut. Marinálni persze nem csupán halakat (még ha a magyar konyha elsősorban sokáig erre is fókuszált), de gombákat és zöldségféléket is lehet minden különösebb nehézség nélkül. Remek lesz a végeredmény! A marináló lébe sok minden kerülhet a són és savanyúságért felelős összetevőn kívül. Lehet benne hagyma, fűszerek, olaj.





Kétféle ecet, olaj és zöldfűszerek a marináláshoz

Ezúttal olyan hidegen tálalt fogást készítettem, ami nagyon egyszerűen és gyorsan kivitelezhető, friss vagy pirított kenyérrel tálalva a legjobb.

Bár az oregánó többnyire szárított formában gazdagítja az olasz konyhából jól ismert fogásokat, friss zöldfűszerként talán még csodásabb, mint szárítva. Nem egyszerűen különlegesebbek, frissebbek az aromái, de az oregánó (a köznyelvben gyakran szurokfűként vagy balzsamfűként is emlegetik) valódi gyógyhatású fűszernövény, és a hazai kiskertekben is régóta jelen van. Amellett, hogy javítja a gyomorműködést, gyulladáscsökkentő, tisztító hatással is rendelkezik.

A gomba és az oregánó párosítása nem egyszerűen remek ízkombináció, de a gyomrot sem terheli meg ez a fogás, különösen, hogy pikáns elemek is kerültek bele. A friss oregánó volt tehát a legfontosabb fűszer, amit használtam hozzá, és gyakorlatilag alig több mint negyedóra alatt elkészült. Csupán arra kellett várni, hogy a frizsiderben kissé lehűljön.
Marinált barnacsiperke friss oregánóval





A gyorsan elkészíthető marinált gomba remek hideg előétel

Hozzávalók 4 személyre előételként:
50 dkg apró szemű barnacsiperke
1 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál szarvasgombás olívaolaj (elhagyható)
1 csokor friss oregánó
1 kis csokor friss petrezselyemzöld finomra aprítva
1 mokkáskanál őrölt rozmaring
1,5 evőkanál vörösborecet
1,5 evőkanál balzsamecet
só, bors, koriandermag - ízlés szerint

Elkészítés: A gombákat megtisztítottam, ½ cm vastag szeletekre vágtam. A petrezselymet nagyon finomra aprítottam, az oregánó leveleit lecsipkedtem, felaprítottam, egy kis ágat félretettem a díszítéshez.
Vastag falú serpenyőben felhevítettem az olívaolajat, rádobtam a gombaszeleteket, sóztam, frissen őrölt borssal és koriandermaggal fűszereztem, 2-3 perc alatt megpirítottam. Végül hozzákevertem az aprított zöldfűszereket és a szarvasgombás olívaolajat.





A csiperkét elegendő átpirítani, túlsütni nem szabad - már el is készült!

Kissé hűlni hagytam, majd a kétféle ecettel meglocsoltam, alaposan átkevertem, szobahőmérsékletűre hűtöttem. Ezt követően 15 percre (illetve tálalásig) lefedve hűtőszekrénybe helyeztem.

A fűszeres, savanykás pác, amibe azért raktam kétféle ecetet, hogy ne legyen túlságosan erőteljes a savanyú íz, tökéletesen átjárta a gombát. A szarvasgombával ízesített olaj pedig egészen különleges, mély ízekkel gazdagította a friss zöldfűszerekkel ízesített fogást, ha nincs ilyen otthon, el is hagyható persze.





Pikáns és aromás fogás

Friss kenyérrel tálaltam. Aki szereti, nyugodtan kitunkolhatja a levét - milyen remek dolog is az!

Habliliom

Forrás:Mindmegette.hu - Habliliom Könnyed Konyhája
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: fehércsiperkénél, petrezselyemzöld, megtisztítottam, gombaszeleteket, zöldfűszerekkel, koriandermaggal, különlegesebbek, szarvasgombával, ínyesmesternél, zöldfűszereket, zöldségféléket, hűtőszekrénybe, zöldfűszerként, gyomorműködést, megpirítottam, szarvasgombás, emlékeztetnek, barnacsiperke, gyakorlatilag, hozzákevertem, savanyúságért, kivitelezhető, balzsamfűként, felhevítettem, horváthilonát, petrezselymet, tárkonyecetes, felaprítottam, kitunkolhatja, gazdagította, ízkombináció, szurokfűként, legfontosabb, meglocsoltam, kiskertekben, vörösborecet, friss csiperke, rántott gomba, fehércsiperkénél zamatosabb, erdei gombákra, jelleget pedig, elkészítés módja, friss barnacsiperke, kertben szedett, előkészítés során, marinálás vagy, halhatatlan Ínyesmesternél, marinírozott tonhal, ember felcsapja, eljárás persze, magyar konyha, marináló lébe, Habliliom Könnyed Konyhája,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Minden kedves látogatómnak sze...  Sok ember olyan,  Reményik Sándor: Itt most virá...  Sadhguru idézet  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Alvó kisfiú  Nagyon furcsa szeretni valaki...  Reményik Sándor: Itt most virá...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Alvó cica  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sadhguru idézet  Nagyhétfő:  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Facebookon kaptam  képre írva  Szép álmokat!  Alvó cica  Vérnyomáscsökkentés  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Virágvasárnap a húsvét előtti  A nagy természet  Mire jók ?  J. Donald Walters  Az angyali üdvözlet  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 25  Kosztolányi Dezső: A komédiás ...  Soli Deo gloria  Jó éjszakát  Graffiti bölcsesség  képre írva  Facebookon kaptam  Szép estét  Idővel az ember megérti, hogy ...  Facebookon kaptam  Sárkány  Sonka vásár  Facebookon kaptam  Amikor még kicsi voltál...  Facebookon kaptam  Virágvasárnap: az élet és a re...  Soli Deo gloria  Facebookon kaptam  Virágvasárnap a húsvét előtti  Facebookon kaptam  Óraállítás  Válaszok a halál után  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Humor is meg nem is szerinted?  Facebookon kaptam  Az út  Mi van, ha?  Facebookon kaptam  Ne hagyd  Facebookon kaptam  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Zilahy Lajos - A régi ház küsz...  Facebookon kaptam  Húsvéti üdvözlet !  J. Donald Walters  Aki belekortyol  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 25  Aki belekortyol  Facebookon kaptam  Most - segíts meg Mária ,  Facebookon kaptam  Heltai Jenő: Március  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aki belekortyol  Karinthy Frigyes: Almafa  Humor is meg nem is szerinted?  A szeretetről  Humor is meg nem is szerinted?  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  J. Donald Walters  Sárkány  Apu  Agárdi Gábor gondolata 
Bejegyzés Címkék
friss csiperke, rántott gomba, fehércsiperkénél zamatosabb, erdei gombákra, jelleget pedig, elkészítés módja, friss barnacsiperke, kertben szedett, előkészítés során, marinálás vagy, halhatatlan Ínyesmesternél, marinírozott tonhal, ember felcsapja, eljárás persze, magyar konyha, marináló lébe, oregánó többnyire, olasz konyhából, köznyelvben gyakran, hazai kiskertekben, oregánó párosítása, friss oregánó, legfontosabb fűszer, frizsiderben kissé, gyorsan elkészíthető, gombákat megtisztítottam, petrezselymet nagyon, oregánó leveleit, aprított zöldfűszereket, szarvasgombás olívaolajat, csiperkét elegendő, kétféle ecettel, szarvasgombával ízesített, friss zöldfűszerekkel, levét &#8211, fehércsiperkénél, petrezselyemzöld, megtisztítottam, gombaszeleteket, zöldfűszerekkel, koriandermaggal, különlegesebbek, szarvasgombával, ínyesmesternél, zöldfűszereket, zöldségféléket, hűtőszekrénybe, zöldfűszerként, gyomorműködést, megpirítottam, szarvasgombás, emlékeztetnek, barnacsiperke, gyakorlatilag, hozzákevertem, savanyúságért, kivitelezhető, balzsamfűként, felhevítettem, horváthilonát, petrezselymet, tárkonyecetes, felaprítottam, kitunkolhatja, gazdagította, ízkombináció, szurokfűként, legfontosabb, meglocsoltam, kiskertekben, vörösborecet, fűszernövény, marináláshoz, zöldfűszerek, frizsiderben, marinírozott, koriandermag, elkészíthető, lecsipkedtem, finomságokat, rendelkezik, serpenyőben, díszítéshez, előételként, félretettem, pácolásként, marinírozás, mindmegette, készítettem, összetétele, fűszereztem, halhatatlan, végeredmény, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 736
  • e Hét: 3541
  • e Hónap: 11807
  • e Év: 128460
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.