Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A lenmag gyógyhatásai
  2010-01-24 09:42:42, vasárnap
 
   
  A len valamikor a népek életének egyik fontos ipari növénye volt. Belőle készült a finomabb kelme a ruházkodáshoz, és az ünnepi használatú textíliák.

A lenmag használata a modern táplálkozásban nagyon fontos szerepet kapott. A feldolgozatlan lenmag a feldolgozott élelmiszerek sűrűjében a legmegbízhatóbbak egyikévé vált. Fogyasztásával a szervezet hozzájuthat az egyik legtisztább tápanyagforráshoz, hogy el tudja látni magát a legfinomabb esszenciális zsírral. Szervezetünk sejtjei, amelyek lenolajat tartalmaznak, sokkal ellenállóbbak és kevésbé sebezhetők lesznek, mint a közönséges zsírokkal ellátott test.

A lenmag 35 százalék zsiradékot tartalmaz, aminek 72 százaléka esszenciális, tehát a szervezet számára nélkülözhetetlen. Ebből 58 százalék nélkülözhetetlen zsírsav, amiből a szójababban csak 9 százalék van, a tökmagban 15 százalék, és a dióban 5 százalék. Más
táplálékainkban nem fordul elő, vagy csupán jelentéktelen mennyiségben.

A lenmag tartalmazza a legtisztább és legtöbb esszenciális olajat, amire a szervezetnek szüksége lehet. Ezzel a tulajdonságával ez egyik legértékesebb táplálékunkká vált.

Gazdag A, B, C, D és E vitaminban. Az ásványok közül nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot, ként, vasat, cinket, nátriumot, klórt, mangánt, szilíciumot, rezet, fluort, alumíniumot, nikkelt, kobaltot, jódot, krómot stb.

A lenmag Gyógyhatása:
A len nagyon régóta áll az ember szolgálatában ahhoz, hogy megismerjük a gyógy-értékét. Az egyik legértékesebb forrásává kell válnia táplálékunknak. A lenmagnak, illetve a lenolajnak minél több teret kell hódítania táplálkozásunkban, mivel napról napra újabb és újabb felfedezések bizonyítják gyógyhatását.

Serkenti az agyműködést:
A lenmag megakadályozza a test koleszterin lerakódását, amennyiben kizárólag ezt a nélkülözhetetlen zsírsavat fogyasztjuk a közönséges zsírok helyett. Ily módon hat a kapilláris vérerek működésére, megakadályozva azok eldugulását az agyban és a vesékben. Ezzel a tulajdonságával számos más öregkori nyavalyától kímél meg a lenolaj, vagy legalábbis késlelteti azokat.

Izületi gyulladás:
Megkeni a csuklókat, így csökkenti a degeneratív betegségek okozta fájdalmát illetve hozzájárul az összes autoimmun betegségek hatékonyságának csökkentéséhez.

Bronhitis, tüdő görcsös összehúzódása:
A lenmag kitűnő ellenszere a légutak gyulladásos megbetegedéseinek. A hörghurut lefolyásának könnyítésére szolgál a lenmag fogyasztása, vagy lenolaj, a görcsös összehúzódás enyhítésére. Így nemcsak a hörgők, ingerlésére hat enyhítően, hanem a tüdőre is.

Negyed liter forró vízbe tegyünk másfél evő kanál lenmagot, és forraljuk tíz percen át. Tegyük félre még fél órára, hogy jól kiázzon. Melegítsük fel ismét, és igyuk meg. Ha mindenképpen édesíteni akarjuk, használjunk mézet.

Ekcéma:
A lenmag, illetve lenolaj a máj állapotára is gyógyító hatással van. Ide tartozik a zsíros máj, és ezzel a fontos szervünkkel kapcsolatos összes betegség. A bőrbetegségek gyógyulásának előfeltétele az ok gyógyítása. Ha sikerül tehermentesíteni a májat, a bőrbetegségtől, így az ekcémától is megszabadulunk.

Kövek és homok ellen:
Epe-, vese- és húgyhólyag- kő és homok valamint gyulladás esetén is fogyaszthatunk lenmag teát. Ebben az esetben azonban ajánlatos egy kanál olíva olajat is bevenni. A teát a már előbb említett módon készítsük el. Az epekő keletkezéséről már volt szó. A megkeményedett anyagok feloldásában játszik a lenolaj az epekő hatásának enyhítésekor.

Gyomorfekély:
A gyomorsav termelésére is jótékonyan hat a lenmag. Így közvetett úton lényegesen hozzásegít a gyomorfekély gyógyulásához is.

Izomláz, izomfájás:
A sportolók, vagy azok akik tavaszi munkálatokban elfáradtak, az izmaikra jótékony gyógyírt találhatnak a lenmagban. A fogyasztás mellett ajánlatos ilyenkor őrölt lenmagpakolást tenni a fájó részre. A hatás nem marad el.

A Gyógyír elkészítése:
Tegyünk egy csésze vízhez másfél-két evőkanál lenmagot, és lassú tűzön forraljuk felére a vizet. Szűrjük le, és amilyen melegen csak lehet, igya meg a beteg, a maradékból pedig tegyünk meleg pakolást a fájó testrészre. Naponta ismételjük meg kétszer, háromszor, amíg a fájdalom el nem múlik. Ugyanezt elvégezhetjük őrölt lenmagból is.

Prosztata panaszok:
A prosztatagyulladás egyik fő gyógyítójának érdekes módon viszont a tökmagot tartják. Ezt feltehetőleg a linolenic zsírsav tartalmának köszönheti, amiből 15 százalék található meg benne. Nos a lenmagban ebből az esszenciális zsírból 58 százalék van. Próbálkozzunk meg a fogyasztással, az eredmény nem marad el.

Rák:
A rákos megbetegedések egyik legjobb gyógyszere az esszenciális olaj fogyasztása a legtisztább kénes fehérjékkel, a sovány tehéntúróval. Ezt egy német tudósnő találta fel, évtizedekkel ezelőtt, s azóta is sikeresen alkalmazzák a rákbetegek kezelésére.

Szabálytalan szívverés, szívszélhűdés:
A szív működésére is gyógyítóan hat ez a páratlan olaj, illetve a lenmag. Részben a koleszterin csökkentő tulajdonságának köszönhetjük, de az izomrendszerre, így a szívizomra is van gyógyhatása.

Hasznos a cukorbetegeknek:
A lenmag olyan anyagot tartalmaz, ami megfelel a nyálka és gyanta keverékének. Ez az anyag szükség esetén csökkenti a gyomorsav romboló hatását, enyhíti az emésztő szervek falainak érzékenységét, elősegítve a belek tartalmának továbbjutását kimosva a felesleges koleszterint, valamint szabályozza a glukóz jelenlétét a vérben, ezért a cukorbetegeknek is hasznos táplálék.

Székrekedés:
A téli rosttalan táplálék, de egyébként is azoknak áldásos az őrölt lenmag, akik sokat küzdenek székrekedéssel, vagy nincs meg a rendszeres bélmozgás. Ha beiktatjuk mindennapi reggelinkbe ezt az olajos rostot, akkor is rendszeres lesz a székletünk, ha egyébként fehér kenyeret fogyasztunk.

Rovarcsípés:
A rovarcsípés nagyon kellemetlen tud lenni, ha csak a méhecske csípésére gondolunk akkor is. De vannak annál sokkal fájdalmasabb és veszedelmesebb csípések. Az őrölt lenmagból készített pép nagy mennyiségű mérget képes kiszívni a szervezetből, ami csak csípés útján került be.

Gyulladásos sebek:
A gyulladásos sebek gennyet tartalmaznak, amelyek képtelenek elhagyni a testet, vagy a folyamat sokáig tart, illetve fájdalmas. Meggyorsíthatjuk ezt a folyamatot, ha két kanál őrölt lenmaghoz hozzáadunk egy kanál gyömbér port, és a pépet rátesszük a gyulladásra, néhány órára. Ha szükséges, a megszáradt kötést váltsuk, amíg el nem távolodik az összes genny.

Elkészítési mód:

A lenmagot kétféleképpen fogyaszthatjuk. Nehezebb megemészteni a ledarált magot, így a súlyos betegek a nyersen préselt olajat fogyasszák salátával, illetve túróval. Az egészségesek számára ajánlatos, ha frissen őrölt lenmagot fogyasztanak reggelire, szójával, napraforgóval, szezámmal egy kis lekvárral, vagy gyümölccsel ízesítve, de sóval is ízesíthetjük. A friss őrlést végezhetjük kávédarálóval, így megakadályozzuk az avasodást.

Ha teát főzünk a lenmagból, előtte megőrölhetjük, a magot egészben is megfőzhetjük. De mivel kemény zárt magról van szó, sokáig kell főzni, legalább fél órán át forraljuk.


 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: meggyorsíthatjuk, nélkülözhetetlen, tehermentesíteni, cukorbetegeknek, tulajdonságának, tulajdonságával, táplálékainkban, hatékonyságának, megakadályozzuk, megakadályozza, székrekedéssel, lenmagpakolást, fogyasztásával, veszedelmesebb, bőrbetegségtől, megakadályozva, feldolgozatlan, táplálkozásban, megszabadulunk, megbetegedések, keletkezéséről, táplálékunknak, fogyaszthatjuk, fogyaszthatunk, megkeményedett, csökkentéséhez, izomrendszerre, kávédarálóval, továbbjutását, gyógyítójának, érzékenységét, gyógyulásának, elvégezhetjük, napraforgóval, gyógyulásához, legértékesebb, népek életének, finomabb kelme, ünnepi használatú, lenmag használata, modern táplálkozásban, feldolgozatlan lenmag, feldolgozott élelmiszerek, legmegbízhatóbbak egyikévé, szervezet hozzájuthat, egyik legtisztább, legfinomabb esszenciális, közönséges zsírokkal, szervezet számára, szójababban csak, lenmag tartalmazza, szervezetnek szüksége, Gazdag,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép álmokat!  A felvilágosodás...  40 felett  Facebookon kaptam  Az ember  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Töröld le  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Emlékezz  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Anyák napjára  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Hamvas Béla  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Vidámság  Facebookon kaptam  Bornyi Veronika haiku verse  Szép estét kedves látogatóimna...  Otthon  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  40 felett  Jó éjszakát  Martin Buber, A haszidim meséi  Paul David Tripp Április 13  A sorsod  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Ismeretlen: Ikarusz monda  Sík Sándor - Ha jő a perc  Szép álmokat!  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Pitypang szökőkút  Van néhány kérdés, amin gondol...  Vidámság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  40 felett  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  40 felett  különleges  Nagy és kis csodák  Otthon  jó reggelt  Magyar költészet napja  Szeretem ujjad karcsuságait,  Vidámság  James Allen  Sík Sándor - Ha jő a perc  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Annyira tisztelem a szabadságo...  Vito Giaquinto gondolata  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Magyar költészet napja  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Paul David Tripp Április 14  Esterházy Péterre emlékezünk  Paul David Tripp Április 12  39 ígéret  Csend  Otthon  Különleges  Hogyan válunk hűségesekké?  Zilahy Lajos gondolata  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Minden tavaszból őrizz..  Facebookon kaptam  József Attila – Keresek ...  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Megígért békesség  Bársony székben  különleges 
Bejegyzés Címkék
népek életének, finomabb kelme, ünnepi használatú, lenmag használata, modern táplálkozásban, feldolgozatlan lenmag, feldolgozott élelmiszerek, legmegbízhatóbbak egyikévé, szervezet hozzájuthat, egyik legtisztább, legfinomabb esszenciális, közönséges zsírokkal, szervezet számára, szójababban csak, lenmag tartalmazza, szervezetnek szüksége, ásványok közül, lenmag Gyógyhatása, ember szolgálatában, egyik legértékesebb, lenolajnak minél, lenmag megakadályozza, test koleszterin, nélkülözhetetlen zsírsavat, közönséges zsírok, kapilláris vérerek, tulajdonságával számos, degeneratív betegségek, összes autoimmun, lenmag kitűnő, légutak gyulladásos, hörghurut lefolyásának, lenmag fogyasztása, görcsös összehúzódás, fontos szervünkkel, bőrbetegségek gyógyulásának, esetben azonban, kanál olíva, epekő keletkezéséről, megkeményedett anyagok, epekő hatásának, gyomorsav termelésére, gyomorfekély gyógyulásához, izmaikra jótékony, fogyasztás mellett, fájó részre, csésze vízhez, maradékból pedig, fájó testrészre, tökmagot tartják, linolenic zsírsav, lenmagban ebből, esszenciális zsírból, rákos megbetegedések, esszenciális olaj, legtisztább kénes, sovány tehéntúróval, német tudósnő, rákbetegek kezelésére, szív működésére, páratlan olaj, koleszterin csökkentő, lenmag olyan, anyag szükség, gyomorsav romboló, emésztő szervek, belek tartalmának, felesleges koleszterint, glukóz jelenlétét, téli rosttalan, őrölt lenmag, rendszeres bélmozgás, olajos rostot, rovarcsípés nagyon, méhecske csípésére, őrölt lenmagból, gyulladásos sebek, folyamat sokáig, kanál gyömbér, pépet rátesszük, megszáradt kötést, összes genny, lenmagot kétféleképpen, ledarált magot, súlyos betegek, nyersen préselt, egészségesek számára, friss őrlést, magot egészben, meggyorsíthatjuk, nélkülözhetetlen, tehermentesíteni, cukorbetegeknek, tulajdonságának, tulajdonságával, táplálékainkban, hatékonyságának, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1418
  • e Hét: 11532
  • e Hónap: 25281
  • e Év: 229982
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.