Belépés
liliana01.blog.xfree.hu
Hagyd el néha a kitaposott ösvényt, és vesd magad az erdőbe! Biztosan találni fogsz valamit, amit még sose láttál. Alexander Graham Bell Szalóki Lívia
1947.08.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Tormay Cécile
  2020-07-25 16:53:05, szombat
 
 


Tormay Cécile
és a Magyar Asszony
Különös írónő. Neve a rendszerváltás előtt - jó okkal - tökéletesen ismeretlen a kortárs olvasó előtt. Véletlenül bukkantam rá alföldi nagyszüleim könyvraktárában a hetvenes években. Tormay Cecile-nek hívják. Regények, novellák, Magyar Asszony, felterjesztés Nobelra, egyebek. Ezzel együtt eltűnt a süllyesztőben. Nem az egyetlen író a magyar irodalomban, akit nullára ír a politika, de a kevesek közé tartozik, aki valójában megszűnt létezni, a nyolcvanas évek közepéig a neve el nem hangzott még felsorolásokban sem. Legismertebb könyve a proletárdiktatúra naplószerű feldolgozása, a Bujdosó könyv. Érdemes belenézni, ma már olvasható a neten. Fénylő csillag ő az irredenta irodalom egén.
*
Kezdjük talán azzal, hogy leszbikus. Elszereti gróf Zichy Rafael feleségét. A korabeli sajtó megírja, ő pedig feljelent mindenkit, aki megírja, ahogy ez manapság is szokás. És megnyeri a pereket, ez is szokás. Eddigre elkészül a nagy könyv, az írónő pedig közéleti pályára áll.
Majd: "Az írónő újra felragadta fényes, tiszta fegyverét, a tollát, hogy a szó leírt erejével, az igazságba vetett hitével felvegye a harcot a hazát széttépő, szétmarcangoló belső és külső ellenséggel szemben." - írja vitéz Siklósi, a Kárpáti Harsona főmunkatársa 2003-ban, és hozzáteszi: ,,Ő azonban nem hallgat Múzsájának hangjára, irodalmi munkásságát feláldozza hőn szeretett fajának, hazájának. Beveti magát a magyar közéletbe, belebocsájtkozik (sic!) a társadalmi és politikai küzdelmekbe. Ám néha így is szakít időt, hogy a magyar szépirodalomnak hódoljon. Ebben a korszakában a MANSZ szervezése nagyon leköti idejét. Az országot járva mindenütt beszédeket tart. A szövetség elindítása, fenntartása rengeteg aprómunkával jár. Tevékenységéről legalább ezer saját kézzel írott levél tanúskodik. Még a kommün bukása idején Magyarország érdekében több ízben felhívással fordul a világ asszonyaihoz. Évenként nagyobb lélegzetű beszédet mond a MANSZ hagyományos összejövetelein. Asszony- és nőküldöttséget vezet Horvát- és Olaszországba. Megpróbálja Magyarországot kivonni a kisantant fojtogató gyűrűjéből. Itáliában személyesen tárgyal olasz nyelven Benito Mussolinival, a magyar nép nemeslelkű nagy pártfogójával és barátjával a Nőküldöttség képviseletében. (A Ducenak halas-i csipkét ajándékoz.)." Ha a kedves olvasó eddig nem értesült volna a lélekemelő tényről, hogy a Duce a magyar nép nagy pártfogója, minthogy úgy tudtuk, az olasz nép nagy barátjának se igen nevezhetni, már jól indul a hét. Jó lehet a nemzetnek, amely befogadó nemzet ilyes barátokkal mondhat magáénak, mint a jó Duce.
1919 novemberében a Magyar Asszonyok nevében üdvözli a fehér lovon vonuló Horthy Miklóst és nemzeti hadseregét. Az irodalmi siker kevés e finom lélek kielégítéséhez, bemasíroz a politikába. Folyóiratot alapít és vezeti (Napkelet).
Szerb Antal, kifejezetten szőrmentén ír róla halála évében a Nyugatba, igaz, dolgozott a Tormay főszerkesztése alatt működő Napkeletnek, ami árnyalhatja a véleményt. ,,A világháború után az irodalmat elhagyta a politika kedvéért. A leheletszerű finomságok írónője meglepően aktív és energikus közéleti embernek bizonyult. Olyan aktívnak és energikusnak, hogy sokan el is fordultak Tormay Cecile-től, az írótól. Ekkor alapította a Napkelet című folyóiratot, és ennek szellemi irányítója maradt haláláig. Mint szerkesztő, sokoldalúan megértő volt; munkatársait hatalmas közéleti befolyásával is jótékonyan támogatta." De már semmi nem segít. Szerb Antalt a nyilas keret puskatussal veri agyon amikor Balfon közmunkásként (munkaszolgálatosként) tölti az időt 1945 januárjában. Mert kevés és drága a golyó.
"Az írói tudás tökéletes birtokában, az érett nő élettapasztalatával a háta mögött alkotja meg a "Bujdosó könyv"-et, amely, amíg csak magyar ember él, fennmarad, és ott kell lennie minden magyar otthonában." Így a lelkes jobboldal. Már ennyi miatt alá kellene merülni a pincébe némi Tormayval vértezni a magyarságtudatot, ha nem volna elég fényes.
*
Élete során nem Pallavicini Edina (Zichy grófnő) az egyetlen kedves. A háború előtt tizenöt évig fűzi gyengéd viszony egy Francesca 'Orsay nevű olasz nőhöz. Rajta keresztül ismeri meg ,,az olasz fasizmus Keresztelő Szent Jánosaként számon tartott" Gabriele D'Annunziót, majd az ismeretség révén Anatole France-ot.
Élete utolsó évtizedében gróf Ambrózy-Migazzi Lajosnéval él közösen vásárolt villájukban Mátraházán. Ekkoriban a grófné szerkeszti A Magyar Asszonyt, s Tormay Cécile életművet is ő rendezi sajtó alá.
Akarjuk, nem akarjuk, van abban valami szánalmasan groteszk a mindenkori magyar politikai viszonyokra nézve, hogy a korban ,,fajtalanságnak" számító nemi identitása ellenére ő a két világháború közt működő legnagyobb létszámú nőszervezetének vezetője, és a rendszer felkent nőírója. Hogy ki milyen nemi identitással éli az életét, legteljesebb mértékben magánügy, de bizonyos közügyek és a legteljesebb mértékű magánügyek, hogyan is mondjam, ütik egymást. Mint az esetben is.

(Tormay Cécile, Budapest, 1875. október 8. - Mátraháza, 1937. április 2, írónő, műfordító, közéleti szereplő.)

OZ: A bőség zavara

Ami engem illet: Szerb Antal az én íróm és bármennyire is energikus és (ismerjük el) okos nő volt fasisztoid eszmék hiveként Tormay Cécile nem lehet a szívem csücske.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: belebocsájtkozik, magyarságtudatot, nőszervezetének, felsorolásokban, tevékenységéről, összejövetelein, szépirodalomnak, könyvraktárában, szétmarcangoló, kielégítéséhez, főszerkesztése, fajtalanságnak, magyarországot, nőküldöttséget, rendszerváltás, képviseletében, pártfogójával, közmunkásként, olaszországba, süllyesztőben, felterjesztés, legismertebb, feldolgozása, befolyásával, asszonyaihoz, munkatársait, identitással, kifejezetten, leheletszerű, energikusnak, főmunkatársa, novemberében, mussolinival, nőküldöttség, aprómunkával, legteljesebb, rendszerváltás előtt, kortárs olvasó, hetvenes években, magyar irodalomban, kevesek közé, nyolcvanas évek, proletárdiktatúra naplószerű, irredenta irodalom, korabeli sajtó, nagy könyv, írónő pedig, írónő újra, igazságba vetett, hazát széttépő, magyar közéletbe, magyar szépirodalomnak, Tormay Cécile, Magyar Asszony, Tormay Cecile-nek, Zichy Rafael, Kárpáti Harsona, Megpróbálja Magyarországot, Benito Mussolinival, Magyar Asszonyok, Horthy Miklóst, Szerb Antal, Tormay Cecile-től, Szerb Antalt, Pallavicini Edina, Keresztelő Szent Jánosaként, Gabriele, Anatole France-ot, Ambrózy-Migazzi Lajosnéval, Magyar Asszonyt,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Játékos kis cicák  Képes idézet !  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Sok ember olyan,  Vérnyomáscsökkentés  képre írva  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Az út  Márciuzs 24.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A nagy természet  Karinthy Frigyes: Almafa  Virágvasárnap a húsvét előtti  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Kékfestőről pár szóban  Nagyon furcsa szeretni valaki...  A nagy természet  Alvó kutya  Nagyhétfő:  A pálma a győzelem és a diadal...  Virágvasárnap: az élet és a re...  Játékos kis cicák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amikor még kicsi voltál...  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Esti kép  A nagy természet  Paul David Tripp Március 28  Facebookon kaptam  Sárkány  Alvó cica  Mire jók ?  J. Donald Walters  Óraállítás  Facebookon kaptam  A jó kedv a világon  A máj egészségének javítása te...  Paul David Tripp Március 28  Maci az északi fény alatt  Levél lány  Agárdi Gábor gondolata  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Jó éjszakát  Színház az egész világ,  Facebookon kaptam  Óraállítás  Várnai Zseni - Éveim  Alvó cica  Hibáztam már  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét  Facebookon kaptam  Táplálékok a máj egészségének ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kövesd a vezetőt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  virágvasárnap  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Szép estét kedves látogatóimna...  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Táplálékok a máj egészségének ...  Mi van, ha?  Az út  Facebookon kaptam  Mi van, ha?  Képes idézet !  Színház az egész világ,  Paul David Tripp Március 27  A szeretetről  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívet megérintő . . .  Alvó baby  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Alvó cica  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  A haj állapotának javítása egy...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
rendszerváltás előtt, kortárs olvasó, hetvenes években, magyar irodalomban, kevesek közé, nyolcvanas évek, proletárdiktatúra naplószerű, irredenta irodalom, korabeli sajtó, nagy könyv, írónő pedig, írónő újra, igazságba vetett, hazát széttépő, magyar közéletbe, magyar szépirodalomnak, országot járva, szövetség elindítása, kommün bukása, világ asszonyaihoz, kisantant fojtogató, kedves olvasó, lélekemelő tényről, fehér lovon, irodalmi siker, világháború után, irodalmat elhagyta, politika kedvéért, leheletszerű finomságok, nyilas keret, időt 1945, írói tudás, háta mögött, lelkes jobboldal, pincébe némi, egyetlen kedves, háború előtt, olasz fasizmus, ismeretség révén, grófné szerkeszti, mindenkori magyar, korban &#8222, rendszer felkent, legteljesebb mértékű, bőség zavara, szívem csücske, belebocsájtkozik, magyarságtudatot, nőszervezetének, felsorolásokban, tevékenységéről, összejövetelein, szépirodalomnak, könyvraktárában, szétmarcangoló, kielégítéséhez, főszerkesztése, fajtalanságnak, magyarországot, nőküldöttséget, rendszerváltás, képviseletében, pártfogójával, közmunkásként, olaszországba, süllyesztőben, felterjesztés, legismertebb, feldolgozása, befolyásával, asszonyaihoz, munkatársait, identitással, kifejezetten, leheletszerű, energikusnak, főmunkatársa, novemberében, mussolinival, nőküldöttség, aprómunkával, legteljesebb, magyarország, villájukban, folyóiratot, ellenséggel, világháború, sokoldalúan, árnyalhatja, személyesen, tökéletesen, hagyományos, januárjában, felhívással, bármennyire, puskatussal, fenntartása, megpróbálja, évtizedében, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 252 db bejegyzés
e év: 688 db bejegyzés
Összes: 9828 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 286
  • e Hét: 2081
  • e Hónap: 9891
  • e Év: 68114
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.