Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Saját készítésű bonbon, praliné, trüffel
  2014-12-05 20:22:54, péntek
 
   
  A legszebb ajándék, amit a két kezünkkel alkotunk. Ahelyett, hogy megvennénk valamelyik sablondesszertet, rokonaink, barátaink meglepődve bonthatják ki a csak nekik készített nyalánkságokat!

Bonbon, praliné, trüffel - mi is köztük a különbség? Apró és édes falatok, de némi különbség van közöttük. A bonbon töltött csokoládégolyó, a praliné cukormasszából álló apró édesség, a trüffel pedig csokoládéalapú ízesített desszert.





Készülhet a trüffel fehér-, ét- vagy tejcsokiból is

A francia eredetű bonbont eredeti receptje szerint úgy készítették, hogy a vízzel olvasztott cukrot sűrűre forralták, majd csokoládéból, kávéból, narancsból vagy más gyümölcsből készített kivonattal, ritkábban illóolajokkal keverték, és mandulaolajjal bekent bádoglemezre öntötték. A masszát kockákra darabolták mandulaolajos késsel, majd esetenként egyenként megforgatták csokoládéban. Ma a bonbon általában egyesével be van csomagolva.

A praliné feltalálása Plessis-Praslin tábornok szakácsához kötődik, aki az egyik monda szerint 1671-ben az odaégetett mandulás desszertre ráöntette az olvasztott csokoládét, hátha még használható lesz úgy... Más források szerint urának kedveskedve kísérletezett. A recept szerint pirított mandulát vagy mogyorót felfőzött cukorral kell bevonni, aztán csokoládéba is lehet mártani. A szó a marsall nevéből származik.





Marcipánnal töltött datolyák, csokiba mártva, aprított mandulával és pisztációval bolondítva

A trüffel német szó jelentése szarvasgomba, de a csokoládébonbonokra is elterjedt a kifejezés. A kicsi, rücskös édességek alakja egyrészt hasonlít is a drága étekre, másrészt állítólag szorosabb köze is van egymáshoz a kettőnek: régen a szarvasgombát konyakban vagy portóiban tartósították, majd miután a gombát kivették belőle, a megmaradt alkohollal kis desszertcsokoládékat töltöttek.

Érdemes még tudni, hogy a bonbont egyesével csomagolják, a praliné és a trüffel mignonpapíron tálalandó.





Csak jó minőségű csoki legyen otthon!

Nem ördöngősség!

Ha van otthon jó minőségű csokink, vajunk, jófajta alkoholunk, akkor kedvünkre improvizálhatunk a különféle ízvilágú trüffelekkel. A csokit mindenki szereti, és rengeteg féle fűszer jól illik hozzá, ugyanígy játszhatunk az alkoholokkal. Hempergethetjük kakaóba, kókuszreszelékbe, darált vagy apróra tört mogyoróba, mandulába, pisztáciába, dióba, akár csokireszelékbe is. De tölthetjük is aszalt vagy kandírozott gyümölccsel, ropanós mandulával vagy mogyoróval.


Ha tökéletesre törekszünk, megmárthatjuk a kész falatot csokoládéban, ezután meghinthetjük aprított csonthéjasokkal, de csíkozhatjuk-díszíthetük más színű olvasztott csokival is.


Vigyázzunk a csoki melegítésével! Ne legyen túl forró, mert kicsapódhat a kakaóvaj, és elveszti fényességét!

Rengeteg variáció lehetséges, érdemes játszani az ízekkel!

Egyszerű bonbon

Hozzávalók: 23 dkg étcsokoládé, 8 dkg sózatlan vaj, 1 tojássárgája, kakaópor
Elkészítés: Törd össze a csokoládét, vízgőz fölött olvaszd fel a vajjal, és jól dolgozd össze. Vedd le a tűzről, és keverd bele a tojássárgáját. Tedd a keveréket hűtőszekrénybe, hogy egy kicsit megszilárduljon, majd formázz belőle labdákat, és egyenként forgasd meg a kakaóporban. A bonbonokat egyesével csomagold! Hűtőszekrényben tárolandó!

Alkoholos bonbon

Hozzávalók: 2 evőkanál likőr, rum vagy brandy, 13 dkg étcsokoládé, 2 evőkanál vaj, 4 evőkanál porcukor, 2 db tojássárgája, kakaópor
Elkészítés: Gőz felett olvassz fel 13 dkg étcsokit, keverd ki a puha vajjal és a porcukorral, olvaszd össze, majd húzd le a tűzről, és tedd bele a tojássárgáját és az alkoholt. A masszát fél napig pihentesd hűtőben, majd formázz diónyi gömböket. Forgasd meg egyesével kakaóporban, és csomagold.

Marcipános bonbon

Hozzávalók: 50 dkg nyers marcipán, 10 dkg porcukor, 2 cl cseresznyepálinka, étcsokoládé, mandulaforgács
Elkészítés: A porcukorhoz add hozzá a darabokra vágott marcipánt és az alkoholt. Deszkán gyúrd egységes masszává. Formázz a masszából cseresznye nagyságú labdácskákat, hagyd fél órát száradni, majd egyesével mártsd felolvasztott étcsokiba, és újra hagyd száradni. Száradás elején mandulaforgácsba is meghempergetheted, s ha már jól megszikkadt, csomagold.

Sárgarépás bonbon

Hozzávalók: 4 darab sárgarépa, 4 marék darált dióbél, 1 citrom leve, 4 evőkanál méz, 4-5 evőkanál kókuszreszelék
Elkészítés: A sárgarépát hámozd meg, és reszeld finomra. Dolgozd össze a darált dióval, ízesítsd a citrom levével és a mézzel. Nedves kézzel formázz belőle diónyi golyókat, és mindegyiket forgasd meg a kókuszreszelékben. Kókuszreszelék helyett porcukorral és őrölt fahéjjal ízesített darált dió is megfelel.

Mozart-golyó

Hozzávalók: 20 dkg darált dió, 20 dkg porcukor, 20 dkg reszelt étcsokoládé vagy 2 evőkanál kakaópor, 1 evőkanál baracklekvár, 2 evőkanál rum, 1 tojásfehérje, csokoládédara, meggybefőtt vagy rumos meggy
Elkészítés: Alaposan dolgozd össze a diót, a porcukrot, a csokoládét, a lekvárt, a rumot és a tojásfehérjét. Vizes kézzel formálj diónyi gombócokat, mindegyik közepébe tegyél 1-1 szem meggyet, hempergesd meg csokoládédarában, majd hagyd szikkadni, lehetőleg levegős helyen, végül csomagold. Néhány nappal az ünnep előtt elkészülhet, akkor finomabb!

Étcsokis-mandulás hengerek

Hozzávalók: 25 dkg étcsokoládé, 13 dkg vaj, 13 dkg porcukor, 1 evőkanál instant kávé, 13 dkg aprított mandula
Elkészítés: A csokoládét törd össze, tedd tálba, és mikrohullámú sütőben alacsony fokozaton olvaszd fel. A vajat keverd habosra, add hozzá az átszitált porcukrot, a kávét és a csokoládét. Az egészet keverd finom krémmé, amelyet aztán 1 cm vastagon teríts szét fólián, és hagyd kihűlni. Vágd hüvelykujj vastagságú csíkokra, sodord kis hengerekre, forgasd mandulába. Szép ajándék celofánba csomagolva, kis masnikkal átkötve.

Egyszerű trüffel





A legegyszerűbb, ha kakaóba hempergetjük a trüffeleket

Hozzávalók: 30 dkg étcsokoládé, 5 evőkanál tej, 12 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 4 tojássárgája, kakaópor
Elkészítés: A csokoládét darabold fel, és tejben állandó kevergetés mellett, alacsony hőfokon olvaszd meg, majd keverj bele 10 dkg porcukrot, és add hozzá a tojássárgáját. A vajat is olvaszd meg, majd keverd a csokoládéba. Hűvös helyen 2-3 óráig pihentesd, majd a masszából formálj kis golyókat. Körülbelül 30 golyó lesz, a felét kakaóporba, a felét porcukorba hempergesd. A trüffeleket mignonpapíron tedd hűtőbe, s onnan tálald.

Whiskys trüffel

Hozzávalók: 35 dkg étcsokoládé, 12,5 dkg nugátkrémes csokoládé, 1 dl tejszín, 4 evőkanál whisky, tejcsokoládé-reszelék
Elkészítés: A csokoládékat darabold fel. Melegítsd fel a tejszínt, és olvassz fel benne 15 dkg étcsokoládét és a nugátkrémes csokoládét. Keverd bele a whiskyt. Legalább 4 órára tedd hűtőbe. Kézi robotgép habverőjével keverd krémesre a masszát. Oszd kis halmokra, és hideg kézzel gyorsan formázz golyókat belőlük. A maradék tortabevonót olvaszd fel, és vond be vele a golyókat. A csokoládéreszelékkel szórd meg a trüffeleket, és hagyd száradni. Fogyasztásig hűtve tárold.

Tejcsokis-mandulás trüffel

Hozzávalók: 9 dkg vaj, 1,5 dl tejszín, 30 dkg jó minőségű tejcsokoládé, 2 tojás sárgája, 10 dkg pirított tört mandula, kakaópor
Elkészítés: A vajat a tejszínnel forrald fel, közben a csokoládét vízgőz felett olvaszd meg. A kettőt keverd össze, majd add hozzá a tojások sárgáját. Az egészet jól dolgozd össze, és vízgőz felett addig keverd, míg fényes lesz. Ekkor keverd hozzá a pirított manduladarabokat, majd vagy kis hűlés után formálj belőle golyókat, vagy egy dermesztőtálat sütőpapírral kibélelve öntsd bele a masszát, s úgy tedd a hűtőbe, hogy aztán kockákra vághasd.





Egyszerű, mutatós, finom - a trüffel biztos siker! :)

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: kókuszreszelékbe, sablondesszertet, mandulaforgácsba, csokoládédarában, manduladarabokat, improvizálhatunk, csonthéjasokkal, megszilárduljon, hűtőszekrényben, hempergethetjük, csokireszelékbe, hűtőszekrénybe, dermesztőtálat, csokoládéalapú, mandulaforgács, mandulaolajjal, kókuszreszelék, nyalánkságokat, cukormasszából, csokoládégolyó, mandulaolajos, mignonpapíron, felolvasztott, tartósították, tojássárgáját, kísérletezett, legegyszerűbb, meghinthetjük, szarvasgombát, megmárthatjuk, melegítésével, tojásfehérjét, csokoládédara, illóolajokkal, baracklekvár, bádoglemezre, legszebb ajándék, csak nekik, bonbon töltött, praliné cukormasszából, trüffel pedig, trüffel fehér-, francia eredetű, vízzel olvasztott, masszát kockákra, bonbon általában, praliné feltalálása, egyik monda, odaégetett mandulás, olvasztott csokoládét, recept szerint, marsall nevéből,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A kételkedés kezelése  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép álmokat!  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Nagyi telefonál  Szabolcska Mihály – Ákác...  Sokan azt tartják  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Akik bántanak téged  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam Krisztinától  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Png telefon  A sors  Hogy lehet megtartani  A Megváltó szolgálatában  Hiányzik  A boldog családok mind hasonló...  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Png telefon  Nagyon különös  Paul David Tripp Április 20  Boldog születésnapot a ma ünne...  Mindig jusson idő nevetni  Alázat  Paul David Tripp Április 19  Png virág  Szabolcska Mihály – Ákác...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Tanuld meg ezt a versemet  Hogy lehet megtartani  Png cica  Mindig jusson idő nevetni  Alázat  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam Krisztinától  Nem számIt  Mindig jusson idő nevetni  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Szép estét kedves látogatóimna...  Csak a fogyatkozás látható  A Megváltó szolgálatában  Akarat  Nem méltó hozzád  Fehér virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Png cica  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  képre írva  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Png nő  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Mai harmónia kártyám  képre írva  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Makszim Gorkij gondolata  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Zilahy Lajos gondolata  Soha ne kedvezz... 
Bejegyzés Címkék
legszebb ajándék, csak nekik, bonbon töltött, praliné cukormasszából, trüffel pedig, trüffel fehér-, francia eredetű, vízzel olvasztott, masszát kockákra, bonbon általában, praliné feltalálása, egyik monda, odaégetett mandulás, olvasztott csokoládét, recept szerint, marsall nevéből, trüffel német, drága étekre, szarvasgombát konyakban, gombát kivették, megmaradt alkohollal, bonbont egyesével, trüffel mignonpapíron, különféle ízvilágú, csokit mindenki, kész falatot, csoki melegítésével, keveréket hűtőszekrénybe, kicsit megszilárduljon, bonbonokat egyesével, puha vajjal, darabokra vágott, masszából cseresznye, sárgarépát hámozd, darált dióval, citrom levével, ünnep előtt, csokoládét törd, vajat keverd, átszitált porcukrot, egészet keverd, csokoládét darabold, masszából formálj, felét kakaóporba, felét porcukorba, trüffeleket mignonpapíron, csokoládékat darabold, nugátkrémes csokoládét, maradék tortabevonót, tejszínnel forrald, csokoládét vízgőz, kettőt keverd, tojások sárgáját, pirított manduladarabokat, dermesztőtálat sütőpapírral, trüffel biztos, kókuszreszelékbe, sablondesszertet, mandulaforgácsba, csokoládédarában, manduladarabokat, improvizálhatunk, csonthéjasokkal, megszilárduljon, hűtőszekrényben, hempergethetjük, csokireszelékbe, hűtőszekrénybe, dermesztőtálat, csokoládéalapú, mandulaforgács, mandulaolajjal, kókuszreszelék, nyalánkságokat, cukormasszából, csokoládégolyó, mandulaolajos, mignonpapíron, felolvasztott, tartósították, tojássárgáját, kísérletezett, legegyszerűbb, meghinthetjük, szarvasgombát, megmárthatjuk, melegítésével, tojásfehérjét, csokoládédara, illóolajokkal, baracklekvár, bádoglemezre, tojásfehérje, csokoládéból, labdácskákat, tojássárgája, csíkozhatjuk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 308
  • e Hét: 1116
  • e Hónap: 15021
  • e Év: 144728
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.